Melissa Caron zet zich in als eerste beleidsmedewerker Mens bij stad Veurne

Met heel wat enthousiasme start Melissa Caron (33) als allereerste beleidsmedewerker Mens bij Stad Veurne. Haar troeven: leergierigheid, nieuwsgierigheid en een passie om mensen te helpen. “Ik wil een ondersteunend diensthoofd zijn.”

“Na mijn opleiding Maatschappelijk Werk aan Katho Kortrijk kon ik meteen op stage in het AZ Sint-Lucas Gent. Ik had geluk dat ik daarna direct een tijdelijk contract kreeg, wat dan werd omgezet naar een vast contract als maatschappelijk werker. Ik werd ingezet op de sociale dienst en heb er mijn eigen weg gevonden. Het medische luik is heel breed, boeiend en gevarieerd”, steekt spraakwaterval Melissa van wal.

“Naast een intakegesprek bood ik mensen ook ondersteuning na een ingreep: wat kan en wel niet als ze eenmaal thuis zijn, wat houdt dat in voor het gezin? Je moet ook weten wie er op spoed wel of niet in opname kan, in situaties van bijvoorbeeld partnergeweld of dakloosheid. Je begeleidt zwangere vrouwen en stelt vast dat niet iedereen gelukkig is met een zwangerschap. Moet je een abortus overwegen of doorverwijzen voor adoptie? Wat als een mama met een verslaving moet bevallen? Moet het parket worden verwittigd? Die job, vol variatie en de nodige adrenaline, heb ik altijd met hart en ziel gedaan.”

Combinatie met gezin

Toch moest Melissa op een bepaald moment een andere keuze maken. “Na mijn studies in Kortrijk heb ik samen met mijn man een huis gekocht in Izenberge. Ik had er geen probleem mee om 100 kilometer te pendelen tussen Izenberge en Gent, maar dat werd moeilijker toen we ons eerste zoontje kregen in 2013. Ik zette hem ‘s morgens af bij de crèche om 6.30 uur en haalde hem op om 18.30 uur.”

“Ik begon me af te vragen: wil ik wel de mama zijn die haar kindje elke dag 12 uur in de opvang steekt? Toen we ons tweede zoontje kregen in 2016 werd de combinatie met mijn job nog moeilijker. Mijn man is koeltechnicus, dus moesten we ook rekening houden met zijn permanenties. Toen heb ik besloten om te solliciteren bij Stad Veurne.”

Sociale dienst

Op 1 september 2017 werd Melissa aangenomen als maatschappelijk werker op de sociale dienst. “Daar kreeg ik de algemene dossiers en leefloon en budgetbeheer toegeschoven. Ik ben er samen gestart met toenmalig diensthoofd Tiebe De Bruycker. Bij Stad Veurne heb ik veel kansen gekregen. Ik leerde er veel mensen kennen en voelde de drive om ervoor te gaan. Toen Tiebe eind 2022 wegging, werd de vraag gesteld of iemand waarnemend diensthoofd wilde worden.”

“Ik zag dat wel zitten, maar wilde mezelf niet opdringen, tot de collega’s me in groep hebben voorgesteld. Van eind 2022 tot de zomer 2023 was ik waarnemend diensthoofd. Met de inkanteling van het OCMW en het stadsbestuur is ook het organigram van de stedelijke administratie gewijzigd. Ik heb me toen kandidaat gesteld voor de vacature beleidsmedewerker Mens, een nieuwe functie. Ik heb alle capaciteitsproeven en testen afgelegd en werd in mei 2023 officieel aangesteld. Dat betekent dat ik nu niet alleen verantwoordelijk ben voor de sociale dienst, maar ook voor de dienst burgerzaken en dat ik deel uitmaak van het managementteam.”

Diensthoofd

“Ik ben me ervan bewust dat ik nog moet groeien in deze functie, want burgerzaken is vooral dienstverlening en geen hulpverlening. Het verschil is dat alles strak vastligt in kaders qua wetgeving, procedures, richtlijnen, … Ook daarin wil ik een ondersteunende figuur zijn, en ik zal me er graag in verdiepen. Ik heb me ingeschreven voor opleidingen van de overheid zoals voor het toekennen van rijbewijzen, vreemdelingenzaken, …

“Als diensthoofd wil ik op de hoogte zijn van wijzigingen en alles kunnen vertalen naar mijn medewerkers. Ook de verkiezingen volgend jaar worden een uitdaging. Denk alleen al aan het organiseren van kantons: wie stelt wie en wat aan, waar komen er stemlocaties, hoe pakken we de verdeling van de kieslijsten aan? Gelukkig is er daarvoor ook een opleiding, ‘Verkiezingen 2024’. Je ziet, ik ben nog lang niet klaar met leren, maar ik heb er zin in”, lacht Melissa Caron.

The post Melissa Caron zet zich in als eerste beleidsmedewerker Mens bij stad Veurne is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Personeel van Audi Brussels gaat opnieuw niet aan de slag

Ook de ochtendploeg is donderdag niet aan de slag gegaan bij Audi Brussels. Dat meldt de Franse christelijke vakbond CNE. De arbeiders zijn wel aanwezig op de site, en praten er met hun collega’s en vakbondsafgevaardigden. Volgens de christelijke vakbond heeft de directie nog niet gesproken met het personeel.

Lees meer »

Defensiespecialist na pleidooi van Bart De Wever voor luchtafweer: “Op dit moment heeft België géén verdediging tegen inkomende raketten”

In een interview naar aanleiding van de tachtigste verjaardag van de bevrijding van Antwerpen pleitte burgemeester én formateur Bart De Wever (N-VA) voor investeringen in luchtafweersystemen om onze haven te beschermen tegen vijandelijke raketten. “Ons land blijft onder de lat van wat de NAVO vraagt”, bevestigt defensiespecialist Sven Biscop.

Lees meer »

Oostende door de lens van fotograaf Andrea Shkreli

‘Licht en leven in Oostende’ is de titel van de foto-expo van Andrea Shkreli in de Nieuwe Gaanderijen. De beelden langs straten, pleinen, dijk en kaaien zien een fotografische kroniek van onze stad tussen 2012 en 2020.
The post Oostende door de lens van fotograaf Andrea Shkreli appeared first on KW.be.

Lees meer »

Expertise- en ontmoetingscentrum ‘House of Manufacturing’ geopend: “Samenbrengen van spelers is de succesformule”

POM West-Vlaanderen opende 5 september samen met PTI Kortrijk, Agoria en Sirris het expertise- en ontmoetingscentrum House of Manufacturing aan de Graaf Karel de Goedelaan. Deze site biedt bedrijven in de maakindustrie inspiratie en ondersteuning op maat voor de integratie van slimme technologieën, huisvest onder meer het industriële labo van Sirris en 6.500 m² aan moderne opleidingsruimtes in het Technicum

Lees meer »

LIVE. CEO VRT Frederik Delaplace wordt op de rooster gelegd in Vlaams Parlement: volgt het hier live

Frederik Delaplace, de CEO van de VRT, geeft vanmiddag in het Vlaams Parlement tekst en uitleg over de herschikkingen aan de top van de openbare omroep en zijn eigen functioneren. Dat gebeurt tijdens een speciale commissie, waar ook ontslagnemend mediaminister Benjamin Dalle (CD&V), VRT-voorzitter Frieda Brepoels en bemiddelaar Rob van Eijbergen uitgenodigd zijn. Brepoels is niet opgedaagd. Volg het hier

Lees meer »

“Miss België was heel blij met haar handgemaakte hoed”: Charlotte Catrysse uit Diksmuide creëert pareltje voor Kenza Ameloot op Waregem Koerse

Waregem Koerse is elk jaar ook een hoogdag voor hoeden. Modiste Charlotte Catrysse (42), gehuwd met Dirk Vansevenant en zaakvoerder van CHArelePEAU, heeft sinds 2011 haar zaak in Diksmuide. Sinds vorig jaar is ze ook jurylid voor de hoedenwedstrijd die tijdens het paardenevent georganiseerd wordt.
The post “Miss België was heel blij met haar handgemaakte hoed”: Charlotte Catrysse uit

Lees meer »

Drie nieuwe looptrajecten van 2, 3 en 12 kilometer feestelijk ingelopen

Met de steun van Sport Vlaanderen zijn er drie nieuwe loopomlopen uitgestippeld van naar keuze 2, 3 of 12 kilometer. Ze werden officieel geopend op het stedelijke sportstadion Benny Vansteelant. Elk van de drie start aan de ingang van het sportcomplex ter hoogte van het stadspark. De twee korte omlopen zijn beide bewegwijzerd, het lange
The post Drie nieuwe

Lees meer »

Honderden leerlingen krijgen plots mail dat ze deze week niet meer naar school hoeven wegens “praktisch probleem”

Voor leerlingen van de tweede en derde graad van het Sint-Ursula-Instituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver (Sint-Katelijne-Waver) gaat de eerste schoolweek de mist in. Zij kregen woensdagnacht een mail dat er donderdag en vrijdag geen les zou zijn, omdat de lessenroosters niet klaar zijn. “Interne conflicten tussen leerkrachten en directie worden uitgevochten op de rug van onze kinderen”, klinkt het bij verongelijkte ouders.

Lees meer »

Carpetright vraagt faillissement aan: 16 winkels blijven gesloten

Carpetright België vraagt het faillissement aan. De 65 werknemers van de Belgische tak van het bedrijf werden deze ochtend bijeen geroepen op de hoofdzetel, en kregen te horen dat het bedrijf de activiteiten stopzet. De 16 winkels van de vloerbekledingsketen zijn deze ochtend niet opengegaan en ook de webshop blijft gesloten.

Lees meer »