Lo-Reninge bindt strijd aan tegen zwerfvuil: “Blikjes die in het veevoeder terechtkomen, kunnen dodelijk zijn voor de dieren”

Het stadsbestuur van Lo-Reninge wil af van zwerfvuil en sluikstorters. Om de inwoners en weggebruikers te sensibiliseren, plaatste het grote spandoeken langs de invalswegen. Maar als sensibilisering niet helpt, wacht de vervuilers mogelijk een fikse boete.

Zwerfvuil komt vaak voor. Denk maar aan defecte elektro-apparaten die langs de weg worden gedumpt, snoeihout in de berm, sigarettenpeuken, huisvuilzakjes naast een openbare vuilnisbak of glas naast een volle glascontainer. Ook bij het stadsbestuur van Lo-Reninge lopen regelmatig meldingen binnen van zwerfvuil en sluikstort. “Tijdens de Week van de Handhaving die momenteel loopt, leggen we daarom extra de focus op preventie”, zegt schepen van Milieu Johan Matthys (Dynamsch). “Op de invalswegen naar Lo-Reninge hebben we banners geplaatst met daarop de afbraaktijden van bijvoorbeeld een blikje, sinaasappelschil of papier om de mensen er op attent te maken dat afval weggooien niet ok is en zware gevolgen kan hebben. Zo kunnen blikjes in het veevoeder terechtkomen en de maag van de dieren perforeren of tot bloedvergiftiging leiden met de dood tot gevolg.”

Extra handhaving

Sluikstorters riskeren in Lo-Reninge ook op te draaien voor hun gedumpte afval. Zo keurde de gemeenteraad onlangs een retributiereglement goed waarmee de kosten voor het opruimen van zwerfvuil of sluikstorten kunnen worden verhaald op de vervuiler. Daarbovenop riskeert de vervuiler ook een GAS-boete.

“Sluikstorten en zwerfvuil zijn een echte plaag”, besluit schepen Matthys, schepen van Milieu. “De technische dienst van Lo-Reninge spendeert elk jaar tientallen werkuren aan het opruimen ervan. Wanneer we een zak zwerfvuil ontdekken of hiervan een melding krijgen, proberen we op basis van de inhoud te achterhalen wie het heeft gedumpt. Dat is een niet al te proper werkje, maar als we er dan toch in slagen om op basis van adresgegevens de sluikstorter op te sporen, dan wacht hem of haar een serieuze boete.”

The post Lo-Reninge bindt strijd aan tegen zwerfvuil: “Blikjes die in het veevoeder terechtkomen, kunnen dodelijk zijn voor de dieren” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Infrastructuurwerken voor uitbreiding bedrijventerrein De Noordvaart van start

Stad Nieuwpoort en WVI slaan de handen in elkaar om het bedrijventerrein De Noordvaart op een kwalitatieve en duurzame manier op te schalen. Het gaat over een uitbreidingszone van 9 hectare die aansluit op het bestaande bedrijventerrein. “De nood aan bijkomende ruimte in de regio is hoog. Met de start van de infrastructuurwerken krijgt de uitbreiding eindelijk vorm.”
The

Lees meer »

LIVE RODE DUIVELS. Tedesco ziet België niet als favoriet, maar rekent op steun van fans: “We moeten samen eenheid vormen”

Matchdag min één voor de Rode Duivels. Maandag wacht de clash met Frankrijk, deze voormiddag werd er getraind in het Team Base Camp in Freiberg. Met de volledige groep, want ook Axel Witsel was van de partij. Na de korte afreis naar Düsseldorf zullen om 17u45 bondscoach Tedesco samen met Orel Mangala de pers te woord staan in de Düsseldorf

Lees meer »

Groothertog Henri bereidt troonafstand voor: Luxemburg verwelkomt opnieuw Belgische groothertogin

De Luxemburgse groothertog Henri (69) bereidt zijn troonsafstand voor. Hij schuift zijn oudste zoon Guillaume (42) komende herfst naar voren als zijn opvolger, in afwachting van een definitieve machtsoverdracht. Luxemburg krijgt daarmee opnieuw een ‘Belgische’ groothertogin: Stéphanie (40), de tegenpool van haar omstreden schoonmoeder, groothertogin María Teresa. “In het paleis zullen heel wat medewerkers opgelucht ademhalen.”

Lees meer »

Drie nieuwe fietsroutes langs historische locaties in Maldegem

In samenwerking met de gemeente werkte Maldegemnaar Robin Van Kerschaver drie nieuwe fietsroutes uit, die fietsers langs historische locaties op Maldegems grondgebied loodsen. Elke route start aan het Sint-Annazwembad in de Gidsenlaan en is 40 kilometer lang.
The post Drie nieuwe fietsroutes langs historische locaties in Maldegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Burenduel tussen Pieter-Jan Maeyaert en Danny Kerckhof in TBR short rally Oekene

Dit weekend wordt in Oekene de derde editie van de TBR short rally verreden. Met meer dan 100 wagens aan de start en geen uitgesproken favoriet belooft het een spannende wedstrijd te worden met daar bovenop het burenduel tussen Pieter-Jan Maeyaert en Danny Kerckhof bij de historics.
The post Burenduel tussen Pieter-Jan Maeyaert en Danny Kerckhof in TBR short

Lees meer »

Dit zijn de populairste mannen- en vrouwennamen in jouw gemeente

Olivia en Noah waren ook vorig jaar de populairste voornamen in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van Statbel. Bij de meisjes staat Olivia al vijf jaar onafgebroken aan de leiding. Emma staat op twee, Louise op drie. Noah is sinds 2020 de populairste jongensnaam, gevolgd door Arthur en Liam. Bij de familienamen komen Peeters, Janssens en Maes het meest voor.

Lees meer »