Het begon allemaal met een klein winkeltje van twee broers: Euro Shop groeide in 65 jaar uit tot bloeiende keten met acht vestigingen

Toen broers Daniël en Marcel Kerckhof in 1958 in hartje Roeselare met een klein winkeltje vol legeroverschotten van start gingen, hadden ze nooit kunnen dromen dat ze zo de basis legden voor een ongezien succesverhaal. Vandaag is Euro Shop een van de grootste non-foodwinkelketens van het land en ambitieuzer dan ooit. “Zie ons gerust als de analoge versie van bol.com”, stelt ceo Miguel Bethuyne.

1958 is niet alleen het jaar dat automatisch aan de wereldtentoonstelling in Brussel wordt gelinkt, in Roeselare en wijde omgeving staat het expojaar ook te boek als de start van Euro Shop. Broers Daniël en Marcel openden in de toenmalige Stationsstraat in Roeselare een winkeltje waar ze voornamelijk legeroverschotten aan de man brachten. “In een oude ijsfabriek stalden ze hun aanbod op houten tafels uit”, graaft huidig ceo Miguel Bethuyne (49) in de geschiedenis.

Het idee van de broers Kerckhof bleek een schot in de roos, want het aanbod breidde al snel uit met onder andere regenkledij, schoenen en werktuigen voor landbouwers en bouwvakkers. “Met als gevolg dat de winkelruimte snel te klein was en ze eind 1960 op zoek moesten naar een nieuw onderkomen.”

“We krijgen alle lagen van de samenleving over de vloer, van arbeider over dokter tot ondernemer”

Dat werd gevonden langs de Meensesteenweg in Roeselare, waar de winkel doorheen de jaren verder uitgebreid werd. Vandaag is het historische moederhuis liefst 32.400 vierkante meter groot en telt de overkoepelende groep naast Roeselare nog zeven vestigingen: Doornik, Kortrijk, Sint-Niklaas, Veldegem, Maldegem, Middelkerke en Mechelen. Die laatste opende in 2021 de deuren.

Lokale verankering

65 jaar na de eerste stapjes is Euro Shop nog altijd een familiezaak pur sang. “Daniel Kerckhofs kinderen – Didier, Dorine en Danny – zijn allemaal actief binnen Euro Shop en bouwen mee aan de toekomst.”

Euro Shop is een one shop family store, omschrijft Bethuyne. “Bij ons vind je op één en dezelfde plek alles wat een gezin op non-foodvlak nodig kan hebben. Mama vindt haar gading in onze huishoud- of kookafdeling, papa treft hier een enorm assortiment aan tuin- en doe-het-zelfmateriaal aan en de kroost kan zich helemaal verliezen in onze speelgoedrayons. Veel klanten maken van Euro Shop dan ook een gezinsuitstapje en zijn hier makkelijk enkele uren zoet.”

Het succes van Euro Shop is eenvoudig te verklaren, klinkt het. “We hebben 260.000 producten in portefeuille, waarvan er zo’n 170.000 altijd in onze rekken te vinden zijn. Onze slogan is niet voor niets Wedden dat we ’t hebben!. Hoeveel keer we iemand moeten ontgoochelen dat we iets niet hebben? Héél zelden”, glimlacht Miguel. “Ons gamma houden we trouwens constant up to date.”

Elke vestiging heeft een ruime parking. “Bewust, want we willen het onze klanten zo comfortabel mogelijk maken. Daarom zijn we ook op perfect bereikbare locaties te vinden. Onze grootste troef is evenwel service en knowhow.”

“Wie bij Euro Shop naar iets op zoek is, kan rekenen op de beste hulp en dito advies. Bovendien gaan kwaliteit en betaalbaarheid hier hand in hand. We hebben alle bekende merken in huis, maar verkopen ook ons huismerk: Euro Lights bundelt alle verlichting, Euro Tools overspant gereedschap, Euro Pet serveert je alles voor je huisdier…”

“Bij ons kan je een product zien, voelen, krijg je advies op maat en kan je nadien in een van onze inpandige horecazaken nog even verpozen. Die weg willen we ook de komende 65 jaar blijven bewandelen”

Ook lokale verankering en duurzaamheid staan voorop. “Onze medewerkers wonen allemaal in de buurt van onze vestigingen en we plaatsen de klant centraal. Daarom draaien onze aankoopverantwoordelijken in het weekend regelmatig een dagje mee op de winkelvloer. Zo houden we de vinger aan de pols en horen we wat er bij onze consumenten leeft. Al onze vestigingen hebben we maximaal voorzien met zonnepanelen om onze energiebehoefte zo goed als helemaal zelf te voorzien.”

7 tot 77

Euro Shop lokt een erg divers publiek. “Van 7 tot 77 en zelfs ouder. We krijgen ook alle lagen van de samenleving over de vloer, van arbeider over dokter tot ondernemer. Iedereen vindt bij ons zijn gading. Van de kleinste nagels en vijzen tot groot elektro en zelfs sofa’s en bedden: bij ons vind je het allemaal.”

De komende jaren wil Euro Shop verder blijven groeien, samen met de meer dan vijfhonderd medewerkers. “We scannen ons land voortdurend op zogenaamde blinde vlekken: plekken waar een nieuwe vestiging een verschil kan maken.”

“Het zogenaamde multiwinkelconcept is ook een typisch West-Vlaams fenomeen dat wij willen helpen verspreiden. Onze nieuwste vestiging in Mechelen bewijst dat die aanpak werkt, want daar vinden klanten vlot de weg naar ons. Al gaan we nooit over één nacht ijs. Alle parameters moeten kloppen.”

Ook online laat Euro Shop een mooie voetafdruk na. “Onze webshop telt meer dan 15.000 artikelen, maar wij blijven vooral inzetten op onze winkels als fysieke verkooppunten. Onze website is als het ware onze etalage.”

“Maar Euro Shop kan je perfect beschouwen als de tegenhanger van online winkelen. De analoge versie van spelers als bol.com”, knipoogt Miguel. “Bij ons kan je een product zien, voelen, krijg je advies op maat en kan je nadien in een van onze inpandige horecazaken nog even verpozen. Die weg willen we ook de komende 65 jaar blijven bewandelen.”

The post Het begon allemaal met een klein winkeltje van twee broers: Euro Shop groeide in 65 jaar uit tot bloeiende keten met acht vestigingen is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Angst in Franse kleedkamer voor Duivels”: recordinternational Lloris duimt voor Les Bleus, maar waarschuwt ze ook

Zowel bij België als bij Frankrijk staat vandaag niet het gezicht van de onderlinge halve finale op het WK 2018 in doel: geen Thibaut Courtois, maar evenmin Hugo Lloris. De Franse recordinternational (145 caps) zwaaide begin vorig jaar af. Vanuit de VS volgt hij nu met spanning het burenduel in de achtste finale van het EK: “België kan elke Europese

Lees meer »

“De Triënnale nodigt uit om de schoonheid van de stad te (her)ontdekken”: Curatoren Patrick Ronse en Hilde Teerlinck doen Kortrijkse erfgoedparels ontluiken

Morgen wordt de Triënnale in Kortrijk afgetrapt. Een vuurdoop waar curatoren Patrick Ronse en Hilde Teerlinck erg naar uitkijken. Het thema van de Triënnale is dit jaar ‘After Paradise’. “We waren het eens dat een paradijs niet blijft duren en dat we ons zorgen moeten maken over de toekomst van de planeet.”
The post “De Triënnale nodigt uit om

Lees meer »

DEME gaat groenewaterstoffabriek bouwen in Egypte

Het Belgische bedrijf DEME, dat vooral bekend is als baggeraar, gaat in Egypte een fabriek voor de productie van groene waterstof bouwen. Het heeft daarover een akkoord gesloten met de Egyptische regering. De fabriek zal worden gebouwd in de haven van Gargoub, aan de Middellandse Zeekust. De energie die nodig is voor de productie van de groene waterstof zal komen

Lees meer »

Sint-Jozefskerk De Ginste wordt zaal voor culturele optredens: “Ontwijding is niet aan de orde”

Na het artikel over de restauratie van de klokkentoren kregen we een uitnodiging van het kerkbestuur om de toekomstplannen van de Ginstekerk even toe te lichten. “De Ginstekerk is nog lang niet aan ontwijding toe. Er zijn nog wekelijks een zestigtal parochianen die de weekenddienst bijwonen en daarnaast vinden er ook nog veel plechtigheden plaats. Maar wij staan open voor

Lees meer »

Biden geeft toe dat hij “niet meer zo goed debatteert als vroeger”: “Als je een klap krijgt, sta je weer op”

Een dag na zijn desastreuze debat tegen Donald Trump (78) heeft de Amerikaanse president Joe Biden (81) een toespraak gehouden op een campagnebijeenkomst in de staat North Carolina. Biden reageerde op de kritiek op het “rampzalige” debat en gaf toe dat hij “niet meer zo goed debatteert als vroeger”. “Maar ik weet wel hoe ik de waarheid moet zeggen en

Lees meer »

Proeven van Filipijnse spijzen en dranken op de Kopjesdagen in Eernegem

Op de Kopjesdagen zal je morgen (zondag) kunnen proeven van typisch Filipijnse spijzen en dranken. Een deel van de Westkerkestraat, van huisnummers 4 tot 22, zal ingenomen worden door de Philippine Streetfood Market, een initiatief van Mario Wolleghem, ten voordele van Helping Hands for the Philippines.
The post Proeven van Filipijnse spijzen en dranken op de Kopjesdagen in Eernegem

Lees meer »

‘CD&V Lendelede 2030’ met zes nieuwkomers naar stembus: “We hebben trouwe kiezers. Dat stelt ons een beetje gerust”

De huidige cd&v gaat naar de gemeenteraadsverkiezingen onder de naam ‘cd&v Lendelede 2030’. “Om de lokale verankering van de partij te benadrukken”, zegt burgemeester en toekomstig lijsttrekker Carine Dewaele.
The post ‘CD&V Lendelede 2030’ met zes nieuwkomers naar stembus: “We hebben trouwe kiezers. Dat stelt ons een beetje gerust” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hooggerechtshof VS: Trump geniet deels immuniteit tegen vervolging Capitoolrellen, vonnis voor verkiezingen onwaarschijnlijk

Het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington DC heeft geoordeeld dat Donald Trump deels presidentiële immuniteit genoot tijdens de bestorming van het Capitool in 2021. Een vonnis over Trumps vermeende beïnvloeding van de verkiezingen in 2020 vóórdat de Amerikanen in november naar de stembus gaan, lijkt daardoor steeds minder waarschijnlijk.

Lees meer »

Marktkramer die 600 euro aanrekende voor vier zakjes fruit reageert: “We verkopen dan ook producten van topkwaliteit”

Bezoekers van de Klingse Kalseibraderij hebben zich serieus verslikt toen ze de rekening kregen voor hun aankopen bij een fruitkraam. De klanten werden er naar eigen zeggen verplicht om contactloos te betalen, om vervolgens vast te stellen dat er bedragen tot meer dan 600 euro van hun rekening verdwenen. De marktkramer in kwestie ontkent dat hij mensen oplicht: “Af en

Lees meer »

Musea Brugge koopt tekening van Odevaere aan

Musea Brugge heeft in een kunsthandel in Parijs een tekening aangekocht dat het portret voorstelt van “Donatien Stochove voor Rome” door de Brugse kunstenaar Joseph Denis Odevaere. De tekening kost 21.000 euro.
The post Musea Brugge koopt tekening van Odevaere aan appeared first on KW.be.

Lees meer »