Vier jongedames van Campus De Reynaert met zelfontworpen elektrische racewagen naar finale in Engeland

Zondag vertegenwoordigen Helena Peirs, Sarah Cortvriendt, Arantxa Decour en Leila Kasaeva, vier leerlingen van Campus De Reynaert in Tielt, ons land tijdens een internationale finalerace in Groot-Brittannië en dat met hun zelfontworpen elektrische wagen. Heel bijzonder, en wat het nóg specialer maakt: het gaat om vier meisjes die niets te maken hebben met de richting automechanica.

“Vorig schooljaar sprongen we als een van de eerste scholen op de kar van Greenpower Benelux. Dat is een organisatie die jongeren en hun scholen de kans wil geven om een elektrische wagen te ontwerpen, te bouwen en er effectief ook mee te racen”, steekt Kristof Lannoo, directeur van GO! Campus De Reynaert, van wal. “Voor ons was dat een unieke kans om de leerlingen hun kennis van wetenschap en techniek aan de praktijk te laten toetsen.”

STEM

In tegenstelling tot andere scholen, die veelal hun leerlingen automechanica op het project zetten, koos deze school ervoor om de leerlingen uit de Arbeidsmarktfinaliteit (3 & 4 Elektriciteit) en de Doorstroomfinaliteit (3 & 4 Natuurwetenschappen) te laten samenwerken. “Zo konden ze leren van en met elkaar en waardering opbrengen voor elkaars talenten. Drie van onze leerkrachten stonden in voor de begeleiding.”

Uiteindelijk werkten de leerlingen een volledig schooljaar aan het project. “We gingen van start met een bouwpakket met daarin het binnenste van de wagen. Daar is vooral de afdeling elektriciteit-mechanica mee bezig geweest. Via een doorschuifsysteem ging het dan door naar leerlingen die instonden voor het ontwerp van de wagen. Uiteindelijk is er dan ook een wetenschappelijk luik aan verbonden. In ons curriculum hebben wij wekelijks een extra uurtje STEM voor de leerlingen wetenschappen. In dat uur hebben ze dan aan hun wagen gewerkt. We zijn er trouwens echt aan begonnen zonder hoge verwachtingen. We wilden eigenlijk in de eerste plaats een STEM-project voor onze leerlingen waarbij ze eens écht werden uitgedaagd om iets nieuws te creëren.”

Internationale race

Vorig schooljaar nam het team van de school al twee keer deel aan een proefrace. “Daar behaalden we een derde en tweede plaats. Tijdens de Belgische finale overtroffen we onze stoutste dromen en behaalde ons raceteam, bestaande uit vier gedreven jongedames, een tweede plaats op het circuit van Zolder.” Wat maakt hun wagen dan zo bijzonder? “Iedereen start met hetzelfde bouwpakket, en dus ook met dezelfde batterij. Maar de aerodynamica en de wagen zo licht mogelijk ontwerpen, daarmee maak je de grootste winst.”

“Aerodynamica en de wagen zo licht mogelijk ontwerpen, daarmee maak je de grootste winst”

Vorige week viel er dan ook een bijzondere uitnodiging in de bus. “Komende zondag mogen we België vertegenwoordigen tijdens de internationale finale op het historisch circuit van Goodwood in Groot-Brittannië. We hebben daarvoor een wildcard gekregen na onze mooie tweede plaats op Zolder. Het is allemaal wat last minute, deze week hebben we nog volop gewerkt aan de wagen. We hebben dingen als de banden en de mechaniek nog eens op punt gezet. Vorig jaar was het eerste jaar dat de Benelux een dergelijk project organiseerde, maar in Engeland doen ze dat al meer dan 20 jaar. Daar komen dus teams aan de start met heel wat ervaring. Er starten 100 teams, vanuit België vertrekken er drie ploegen.”

Samenwerking

Voor de school is het alvast een fijne ervaring geweest. “Niet veel scholen kunnen de leerlingen uit verschillende afstudeerrichtingen laten samenwerken, de meesten houden dat ook allemaal strikt gescheiden. Wij zetten daar intussen toch al een paar jaar op in, met verschillende projecten en thema’s doorheen het jaar. Maar dit was nu de allereerste keer dat er zo’n intense samenwerking was tussen onze leerlingen Arbeidsmarktfinaliteit en Doorstroomfinaliteit. We dromen ervan om nog zulke dingen te organiseren, want het werkt heel verrijkend voor zowel de leerkrachten als de leerlingen. Het nodigt toch echt uit om nieuwe dingen te proberen. We zijn dan ook erg trots op onze leerlingen Helena Peirs, Sarah Cortvriendt, Arantxa Decour en Leila Kasaeva, die straks zullen racen, en natuurlijk ook op hun leerkrachten Filip Vande Walle, Jens Amelinck en Bert Vuylsteke.”

The post Vier jongedames van Campus De Reynaert met zelfontworpen elektrische racewagen naar finale in Engeland is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Meer Fransen trekken naar de stembus: opkomst fors hoger dan normaal

De opkomst voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk lag zondagmiddag rond 25,9 procent. Dat is een pak hoger dan de 18,4 procent op hetzelfde tijdstip in 2022, volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1997, toen de laatste vervroegde parlementsverkiezingen werden gehouden, lag de participatie op 22,74 procent op het middaguur.

Lees meer »

Bellingham en Kane redders in nood: Engeland ontsnapt door allerkleinste gaatje aan voetbaltrauma tegen Slovakije

Engeland is op het EK tegen Slovakije in extremis ontsnapt aan een nieuw voetbaltrauma. Met dank aan Bellingham, goed voor een geniale gelijkmaker in de reguliere slotminuut. Slovakije kraakte daarna in de verlengingen. Kane en co. blijven zo met een 2-1-zege in de running en hebben het vel van bondscoach Gary Southgate gered. Het niveau van het sterrenensemble moet wel

Lees meer »

Dood Arian (6) één en al mysterie: “Het kan zijn dat we nooit zullen weten hoe en wanneer hij stierf”

Een week nadat het levenloze lichaam van de vermiste 6-jarige Arian teruggevonden werd in het noorden van Duitsland, is er nog altijd geen duidelijkheid over wat de jongen precies is overkomen. De politie verklaarde dat hij niet door een misdrijf om het leven kwam, maar zwijgt over wat er dan wél met hem gebeurde. “Om zijn familie te beschermen”, klinkt

Lees meer »

“Goed zorgen voor wat we hébben”: kersvers Wingens schepen Stefaan Verhelle ziet opvolging Hedwig Kerckhove als praktische inloopperiode

“Het worden grote schoenen om te vullen”, laat de kersverse schepen Stefaan Verhelle (47) in een flyer weten. Als politieke neofiet een ervaren rot als Hedwig Kerckhove opvolgen op amper zes maanden van een nieuw fusiebestuur is geen cadeau. “Toch heb ik de ambitie om als schepen mee het beleid te bepalen. Ik hoop dat mijn ervaring als ondernemer in

Lees meer »

KIJK. Raket wordt onbedoeld gelanceerd, en valt na enkele meters weer recht naar beneden met enorme explosie tot gevolg

Bij een motortest is een Chinese Tianlong-3-raket per ongeluk gelanceerd. Door een structureel probleem raakte de raket los van het lanceerplatform. De raket ging enkele meters de lucht in, maar viel dan weer recht naar beneden. De raket kwam neer in de bergen en veroorzaakte een grote vuurbol, maar niemand raakte gewond. Het bedrijf achter de raket, Space Pioneer, laat

Lees meer »

Verdachte vlekjes worden sneller gecontroleerd door ‘één-vlek-check’ van het Jessa Ziekenhuis: “Om huidkanker sneller op te sporen”

In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt kan je vanaf nu een verdacht vlekje sneller laten controleren. De dienst dermatologie start met de ‘Eén-vlek-check’, je kan daar een verdacht vlekje binnen enkele weken laten controleren. Normaal duurt dat maanden door de lange wachtlijsten, maar het is belangrijk om er snel bij te zijn om huidkanker te voorkomen. Het ziekenhuis raadt ook

Lees meer »

Erebrandweerman Franky Vermeulen (63) uit Moorslede is overleden: “Hij was van goudwaarde voor de werking van de brandweer”

In het AZ Delta Rumbeke is Franky Vermeulen (63) overleden. Hij was erebrandweerman van de brandweer Moorslede en lid van wandelvoetbalploeg Old Stars SV Moorslede. Franky was de echtgenoot van Greta Debrauwer en woonde in de Emiel Jacqueslaan.
The post Erebrandweerman Franky Vermeulen (63) uit Moorslede is overleden: “Hij was van goudwaarde voor de werking van de brandweer” appeared

Lees meer »

Het EK van Koen Casteels doorgelicht: “Hij hoeft niemand nog iets te bewijzen”

“Niet vaak naar de Bundesliga gekeken, zeker?” Op zijn manier is Koen Casteels (32) in Duitsland meester van de situatie. Fijntjes slaat een ondergewaardeerde doelman terug bij de Rode Duivels: Keep calm and carry on. Hoe de kalmte van coole Casteels steeds meer bewondering oproept. Uw krant analyseerde nog eens zijn vijf belangrijkste ingrepen op het Europees Kampioenschap. En hoe

Lees meer »

Waarom Franse verkiezingen een herexamen voorzien

Wat zeggen politici niet, maar dénken ze wel? In zijn nieuwe analyse, exclusief voor HLN, gunt opiniemaker Noël Slangen jou elke week een blik achter de schermen van de politiek. Vandaag: hoe kiessystemen er in alle vormen en formaten zijn, én hoe die formaten de verkiezingsuitslag kunnen beïnvloeden. Wat als we in België bijvoorbeeld het Franse systeem zouden toepassen? “Een

Lees meer »

Fouten zoeken voor je plezier: deze peter en meters zetten onze wandel- en fietsnetwerken op punt

Westtoer huldigde 624 vrijwilligers naar aanleiding van het 25-jarig jubileum van het meter- en peterprogramma. Zij controleren hun traject minutieus en zorgen er zo voor dat de miljoenen recreanten die jaarlijks komen wandelen en fietsen in West-Vlaanderen optimaal kunnen genieten.
The post Fouten zoeken voor je plezier: deze peter en meters zetten onze wandel- en fietsnetwerken op punt appeared

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Nieuw wapenbestand? VS en Israël zien mogelijke doorbraak na voorstel Hamas – Ziekenhuis in Zuid-Gaza “op breekpunt”

De Amerikaanse regering is optimistisch dat een nieuw voorstel van de extremistische Palestijnse organisatie Hamas kan leiden tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Er is een “doorbraak” bereikt op een punt waarover tot nu toe geen overeenstemming werd gevonden, zegt een vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering. Lees hier de ontwikkelingen van vrijdag 5 juli terug.

Lees meer »