Trage wegen in de kijker in Ichtegem

Op zondag 15 oktober kan je in Ichtegem deelnemen aan een gratis gidsentocht om en rond het Rozendaalpad naar aanleiding van de ‘Dag van de Trage Weg’. De gemeente heeft al langer iets met deze gezellige oude wandelpaden.

Trage wegen zijn paden en doorsteekjes voor fietsers, voetgangers en andere actieve weggebruikers, dus niet voor gemotoriseerd verkeer. “Tijdens de ‘Dag van de Trage Weg’ komen jong en oud samen om te genieten van bekende stukjes natuur of om onbekende trage wegen te ontdekken. Ook in Ichtegem nemen we dit jaar opnieuw deel aan het initiatief”, zegt bevoegd schepen Celesta Muylle (WIT).

“Vorig jaar gingen we op ontdekking doorheen het vernieuwde landschapspark De Stationsput. Voor deze editie staat een gidsentocht om en rond het Rozendaalpad op het programma, in samenwerking met onze milieuraad en Natuurpunt.”

Historisch bosgebied

Het Rozendaalpad loopt grotendeels in een historisch heide- en bosgebied dat op de Ferraris-kaart van eind 18de eeuw aangeduid staat als ‘de Warande’. Deze strekte zich toen uit van het historisch Oosthof in Koekelare tot de grote baan Oostende-Torhout. Door de arme zandgrond is dit gebied tot de negentiende eeuw weinig geschikt geweest voor landbouw. Grote stukken waren bedekt met bos, heide of moerassige vijvers.

Tijdens de wandeling zullen veel elementen nog herinneren aan deze lang vervlogen tijden. Het Rozendaalpad maakt nu een lus ten noorden van de Ichtegemse kern, van aan de Sint-Michielskerk tot aan de Moerdijkstraat en Koolveldbeek. “We starten onze tocht om 10 uur aan de Beukendreef met de Moerdijkstraat. Deelnemen is gratis, maar we vragen om vóór 11 oktober in te schrijven via mail naar [email protected]”, geeft Celesta Muylle nog mee.

Ichtegem heeft wel iets met trage wegen en alternatieve buurtwegen. In 2014 bijvoorbeeld werden liefst tien van die paden en wegels opengesteld voor publiek, zoals de Geuzeboschwegel, de Puydenestwegel, de Sparrewegel en de Vossebeekwegel. Vorig jaar trok de wandeling door en langs de Stationsput.

The post Trage wegen in de kijker in Ichtegem is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Kind gestoken door Aziatische hoornaar in speelhuisje: Vlaams Bijeninstituut roept ouders op om extra voorzichtig te zijn

De Aziatische hoornaar zet haar opmars deze zomer weer verder. Het Vlaams Bijeninstituut waarschuwt voor steken van Aziatische hoornaars bij kinderen. Deze waarschuwing werd zondag in de Facebookgroep via een zogenaamd Safety Alert bekendgemaakt. “Bij de start van de zomervakantie werd het eerste kind in Vlaanderen gestoken. Het gebeurde in een speelhuisje waar een nest Aziatische hoornaars aanwezig was.”

Lees meer »

Vrouw eist liefst 6.000 euro schadevergoeding omdat ze door zware burenruzie verhuisde

Een vrouw eist van haar voormalige 41-jarige buurman uit Diksmuide liefst 6.000 euro schadevergoeding in de rechtbank van Veurne. I. beweert door M.D. jarenlang gepest en zelfs fysiek aangevallen te zijn, waarop ze verhuisde. De man zelf schuift echter alles in de schoenen van de vrouw.
The post Vrouw eist liefst 6.000 euro schadevergoeding omdat ze door zware burenruzie

Lees meer »

Dwars door Wingene krijgt nieuw parcours: populaire interclubwedstrijd start aan ’t Kerkplein en eindigt in Oude Bruggestraat

Door hinderlijke wegenwerken zag de vzw Wingene For Cycling zich verplicht het parcours van de belangrijke interclubwedstrijd op zaterdag 13 juli te hertekenen. Maar daarom niet getreurd, want de nieuwe versie ligt centraler en aantrekkelijker dan voordien. Zo kunnen nog meer toeschouwers van deze wielerwedstrijd genieten.
The post Dwars door Wingene krijgt nieuw parcours: populaire interclubwedstrijd start aan ’t

Lees meer »

Exit Rode Duivels betekent meteen einde voor heel wat EK-fandorpen

De uitschakeling van de Rode Duivels op het EK komt hard aan. Niet enkel bij de Duivels zelf en hun fans, maar ook bij de organisatoren van EK-dorpen in Vlaanderen. Een groot deel daarvan is ondertussen zelfs al opgedoekt. Het zadelt heel wat organisatoren met een financiële kater op. “Natuurlijk hadden we graag wat meer wedstrijden kunnen tonen. Onze boekhouding

Lees meer »

“Saluté!”: Burgemeester drinkt water uit Gardameer na ernstige uitbraak van norovirus

De Italiaanse gemeente Torri del Benaco, aan het Gardameer, werd afgelopen week geteisterd door een opmars van het norovirus. Zeker 1.000 inwoners en bezoekers raakten besmet en meer dan 300 mensen werden opgenomen in het ziekenhuis. Volgens de Italiaanse autoriteiten is de uitbraak op de populaire vakantiebestemming intussen wel voorbij. Burgemeester Paolo Formaggioni uit het naburige dorp Brenzone besloot dat

Lees meer »

KIJK. Belgische toeristen getuigen over bosbranden in Turkije: “Hier was paniek, rook en assen vielen op ons”

Door de bosbranden die delen van Turkije teisteren, zijn verschillende Belgische toeristen gisterenavond uit hun hotel geëvacueerd. Dat lieten enkele Belgen aan onze redactie weten via ‘4040′. In het getroffen gebied zitten volgens Buitenlandse Zaken 150 landgenoten. Voorlopig verandert het reisadvies voor Turkije niet. “Vanmorgen is gebleken dat het vuur tot tegen de straat is gekomen, een kleine 150 meter

Lees meer »

Marie Verhulst verklapt wat we van haar te zien krijgen in nieuw seizoen ‘De Verhulstjes’: “Heel verschillend”

De zomervakantie is dan wel begonnen, voor Marie Verhulst (28) is het werken geblazen. “Binnenkort staan Samson en ik zeven op zeven in Plopsaland De Panne met onze zomershows”, glundert de dochter van Gert. Om mensen warm te maken komen ze vandaag met het zomerse nummer ‘Naar Zee’, een herwerking uit de erfenis van Samson & Gert. Reporter Jarne is

Lees meer »