Jet Center en Holding Xavier Degroote tekenen nieuwe toekomst voor Jet Center uit: renovatie of nieuwbouw?

Het Jet Center praat met de groep rond Xavier Degroote over de ontwikkeling van de site na 2027. “Er komt een toekomstplan met als doel het harmonieus samengaan van winkels, kantoren en wonen”, luidt het. Er is nog niet uitgemaakt of het Jet Center gerenoveerd wordt of vervangen door nieuwbouw. Geruchten dat er plannen zijn voor hoogbouw, worden ontkend.

Het Jet Center werd gebouwd in opdracht van wijlen Gerard Brackx en kwam tegemoet aan de nood aan kantoren voor zijn steeds groter wordende touroperator Jetair, later opgenomen in Tui. De site vlakbij het Kennedyrondpunt werd in drie verschillende fases gebouwd tussen begin jaren ‘90 en 2002. Die fasering was nodig omdat de laatste bewoonster, Helena Ducheyne, niet wou wijken uit haar boerderijtje. Na 2002 kwamen op de site, naast Jetair/Tui, ook winkels, een bank en andere kantoren. Zo’n twee derde van de kantoren wordt nu nog ingenomen door Tui. Er zijn een zevental appartementen en een 20-tal bedrijven. Ook handel is een belangrijk deel van de activiteiten op de site. Maar het gebouw staat er ruim 30 jaar en het huurcontract met Tui loopt af.

De bouw van het Jet Center in meerdere fasen was nodig omdat Helena Ducheyne, die woonde in een boerderij op de site, van geen wijken wou weten. (foto EFO)

Het Jet Center start nu exclusieve gesprekken met investeringsholding Atavus Holding rond Xavier Degroote. Die groep is onder meer actief in de renovatie en het uitbaten van hotels. Atavus is de persoonlijke holding van Xavier Degroote en heeft tegenwoordig niets meer te maken met Vastgoedgroep Degroote, actief in Oostende.

Familie Brackx

Het Jet Center is eigendom van de familie Brackx. Bart Brackx: “Met Tui, die een belangrijke huurder is, hebben we een lopende overeenkomst tot eind 2027. Het is belangrijk dat we in de toekomst kantoren en handelsruimtes kunnen aanbieden die beantwoorden aan de noden. Na 30 jaar moeten we grondig nadenken hoe de site er uit ziet en wat we doen met het gebouw en de ontwikkeling. Het is de bedoeling dat het een gemengde functie blijft van kantoren en wonen. Ook de handelszaken zijn succesvol en blijven zeer belangrijk voor de ontwikkeling. Het is nu voorbarig om conclusies te trekken over de woonfuncties. We zijn nu in exclusief gesprek met Atavus om te zien hoe de site kan ontwikkeld worden na 2027. ”

Het Jet Center werd gebouwd in opdracht van wijlen Gerard Brackx, stichter van Jetair. (foto EFO) © PETER MAENHOUDT

Bij touroperator Tui, die op de site nog kantoren huurt voor 450 medewerkers, reageert woordvoerder Piet Demeyere: “Tui is geen vragende partij om het contract te stoppen en wat ons betreft mag het gerust verder lopen. We zijn nu zelfs volop bezig met de renovatie van de kantoren en dat gaan we niet doen als het nog maar drie jaar zou lopen. We hebben geen intentie om het Jet Center of Oostende te verlaten.”

Atavus

“We willen de huidige huurders respecteren. We willen in samenspraak met de stad Oostende een visie uitwerken naar architectuur en duurzaamheid, die retail en woonfuncties kan doen samengaan”, duidt Yannick Maertens, CEO van Atavus. “Het bestaande gebouw is 30 jaar oud en we moeten renovatie nog bekijken naar duurzaamheid, maar er zijn ook ideeën die uitgaan naar een nieuwbouw. We zijn exclusieve partner, maar het Jet Center is nog niet gekocht of verkocht. We willen in de eerste plaats in gesprek gaan met de stad Oostende en de huurders en bewoners.”

Stadsbestuur: “Eerst vergunning nodig”

Het stadsbestuur is op de hoogte over de mogelijke samenwerking. Geruchten over hoogbouw worden ontkend. Schepen van Wonen en Ruimtelijke Ordening Kurt Claeys (Open VLD): “Op de site is een BPA van kracht, die de combinatie tussen wonen, winkels en kantoren toelaat. Ik weet niet wat de concrete plannen zijn, maar in de toekomst kan eenzelfde volume gerealiseerd worden. Als er plannen zijn om hoger te bouwen, dan moet er meer open ruimte komen. Dat wordt bepaald door de VOT-index en die is met het bestaande gebouw bijna volledig ingevuld. Ook met de gemengde vorm van wonen, kantoren en winkels hebben we geen probleem. Een exclusief woonproject kan niet.”

Kurt Claeys bevestigt dat er al contact was: “We hebben hen gezegd wat de mogelijkheden zijn. Wie op de site iets wil doen, zal eerst een stedenbouwkundige vergunning moeten aanvragen.”

The post Jet Center en Holding Xavier Degroote tekenen nieuwe toekomst voor Jet Center uit: renovatie of nieuwbouw? is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Peloezefeesten als ideale start van zomervakantie in Oostrozebeke: “Uitgegroeid tot kermis van het dorp”

In Oostrozebeke kijkt jong en oud uit naar de jaarlijkse Peloezefeesten op vrijdag 5 juli. Geen kermisattracties op het marktplein, maar gezellige plekjes op de zachte ondergrond van de ‘peloeze’ voor het gemeentehuis. Knusser kan het niet.
The post Peloezefeesten als ideale start van zomervakantie in Oostrozebeke: “Uitgegroeid tot kermis van het dorp” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Wijndomein Cense de l’Alouette in Nieuwkerke opent de Proeverie: “Voorlopig enkel op zondagvoormiddag”

De Proeverie, daar worden voortaan de wijnen van het wijndomein Cense de l’Alouette in de Naaikorfstaat in Nieuwkerke geschonken en geproefd. In het najaar opent wijnboer Jan Staelens op zijn domein het belevingsmuseum Mine E Win.
The post Wijndomein Cense de l’Alouette in Nieuwkerke opent de Proeverie: “Voorlopig enkel op zondagvoormiddag” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Haken is het nieuwe yoga”: nieuwe handwerkclub Wolle Bollen trekt naar kermis in Dentergem

Ingrid Vandamme, Petra Lobbens en Siska Spiesschaert hebben met De Wolle Bollen een eigen handwerkclub opgericht in Dentergem. Die komt maandelijks bijeen in woonzorgcentrum Mariaburcht. Nieuwe leden zijn altijd welkom. Komend weekend kan je ze uitzonderlijk aan het werk zien op de kermis van Oeselgem.
The post “Haken is het nieuwe yoga”: nieuwe handwerkclub Wolle Bollen trekt naar kermis

Lees meer »

KIJK. Inwoners meten schade op na overstromingen in provincie Luxemburg, ook huis van Alexandro helemaal onder de modder: “Alles is kapot”

Delen van de provincie Luxemburg hebben te kampen met wateroverlast na het zware onweer van afgelopen nacht. In sommige straten stond het water zelfs meer dan een meter hoog. Onder meer Aubange en Athus werden zwaar getroffen. De hulpdiensten kregen meer dan 600 oproepen binnen. Ook het huis van Alexandro zit helemaal onder de modder. “Er is veel schade, alles

Lees meer »

Opnieuw veel Franse sfeer bij ‘t Zudn van Vrankrik in Pittem: “Mediterrane gezelligheid”

Op zondag 14 juli organiseren het oudercomité en de leiding van Chiro ‘t Kartouchke voor de 21ste keer het inmiddels traditionele ‘t Zudn van Vrankrik op het binnenplein van de oude jongensschool in de Eikeldreef. Ook deze editie zal met spijs, drank en muziek weer de mediterrane gezelligheid naar Pittem worden gebracht.
The post Opnieuw veel Franse sfeer bij

Lees meer »

Kapelle in ‘t Park aan vierde editie toe in Schuiferskapelle

Sinds corona is het bevrijdingsfeest in Schuiferskapelle een fijne traditie geworden. De vierde editie staat gepland op zaterdag 29 juni. Net als vorig jaar wordt onder de noemer Kapelle in ‘t Park verzameld achter de kerk van Schuiferskapelle.
The post Kapelle in ‘t Park aan vierde editie toe in Schuiferskapelle appeared first on KW.be.

Lees meer »

Recordaantal animatoren voor speelpleinwerking Tistof in Wervik en Geluwe: “Sommigen zijn hier al zeven jaar aanwezig”

Maandag 1 juli gaat speelpleinwerking Tistof opnieuw van start in Wervik en Geluwe. Een vaste waarde tijdens de zomervakantie. “We kunnen met trots aankondigen dat we een recordaantal animatoren hebben klaarstaan om kinderen een onvergetelijke zomer te bezorgen”, aldus jeugdconsulent Rein De Jongh. “Het gaat om een zestigtal jongens en meisjes.” Zaterdag was er in de stadszaal Oosthove een vormingsdag.

Lees meer »

Kwart nieuwe auto’s is elektrisch

20:34 Elektrische wagens waren in de eerste zes maanden van het jaar goed voor 24,5 procent van de nieuwe inschrijvingen. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Mobiliteit & Vervoer en secto…

Lees meer »

Yves Ngabu verdedigt wereldtitel in ‘zijn’ Congo

Yves Ngabu (35) bokst zaterdag voor de wereldtitel… in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Het is zijn eerste kamp voor ‘eigen publiek’ sinds de Roeselarenaar met een Congolese licentie bokst. En dat eigen publiek, dat mag je best letterlijk nemen: “Er zijn 80 plaatsen gereserveerd voor mijn familie.”
The post Yves Ngabu verdedigt wereldtitel in ‘zijn’ Congo appeared first on

Lees meer »

Verdachte vlekjes worden sneller gecontroleerd door ‘één-vlek-check’ van het Jessa Ziekenhuis: “Om huidkanker sneller op te sporen”

In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt kan je vanaf nu een verdacht vlekje sneller laten controleren. De dienst dermatologie start met de ‘Eén-vlek-check’, je kan daar een verdacht vlekje binnen enkele weken laten controleren. Normaal duurt dat maanden door de lange wachtlijsten, maar het is belangrijk om er snel bij te zijn om huidkanker te voorkomen. Het ziekenhuis raadt ook

Lees meer »