Izegem dient bezwaarschrift in tegen GRUP Ventilus

Het stadsbestuur van Izegem dient een bezwaarschrift in tegen het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) Ventilus. De stad blijft er bij dat Ventilus volledig ondergronds moet worden aangelegd. Het is volgens de stad noodzakelijk om vanuit het voorzichtigheidsprincipe het onderzoek naar ondergrondse hoogspanningslijnen maximaal te versnellen en de aanleg van Ventilus op te schorten.

Na een eerder negatief advies over de startnota van het GRUP en het negatief advies over het voorontwerp van GRUP, besliste het college van burgemeester en schepenen deze week om in deze volgende procedurefase formeel bezwaar aan te tekenen tegen het ontwerp van GRUP Ventilus. Het college vraagt tegelijk aan de gemeenteraad om de inhoud van het bezwaarschrift over te nemen en als negatief advies in te dienen in het kader van het openbaar onderzoek.

Voorzichtigheidsprincipe

Het GRUP Ventilus zit momenteel in de fase van het openbaar onderzoek, nadat de Vlaamse regering het ontwerp GRUP voorlopig vaststelde. “Na onze eerdere inbreng in het planproces, heeft de stad het voorliggende ontwerp GRUP Ventilus nauwgezet geanalyseerd. We namen ook gespecialiseerde juristen onder de arm die ons daar bij begeleidden. De analyse is duidelijk: in het ontwerp GRUP Ventilus is te weinig gevolg gegeven aan de opmerkingen in ons eerdere negatief advies”, stelt burgemeester Bert Maertens.

“Het blijft voor de stad aangewezen om het onderzoek naar ondergrondse hoogspanningslijnen maximaal te versnellen en de aanleg van Ventilus op te schorten. Het GRUP zoals het vandaag voorligt zal immers een verregaande impact hebben op de mens, het milieu en het landschap. Meer dan ooit moet daarom het voorzichtigheidsprincipe worden gehanteerd, om de gezondheid van de inwoners van Izegem en de werknemers van de Izegemse bedrijven te beschermen en te vermijden dat delen van het Izegemse grondgebied worden ontsierd door hoge masten en hoogspanningskabels.”

Garanties

De stad heeft daarnaast nog andere bezwaren. Zo duidt het GRUP enkel bestaande 150 kV-verbindingen tussen Oostende en Brugge aan als ondergronds te brengen. Dat is niet het geval met de twee huidige bovengrondse leidingen op grondgebied Izegem die eveneens ondergronds zouden gebracht worden na de realisatie van Ventilus. Daarmee wordt voor de stad het gelijkheidsbeginsel geschonden. Burgemeester Maertens: “Onder die twee hoogspanningslijnen wonen vandaag meer dan 2.000 gezinnen binnen de 100 meter. Wij willen voor die Izegemse gezinnen dezelfde juridische zekerheid als de betrokken inwoners tussen Oostende en Brugge.”

Opstijgpunten, waar Ventilus van bovengronds ondergronds gaat en omgekeerd, moeten volgens de voorschriften voldoende gebufferd worden om ze ruimtelijk en visueel aanvaardbaar te maken. Voor het opstijgpunt Izegem Noord, waar Ventilus ter hoogte van De Mol ondergronds zou gaan, is er te weinig ruimte om de noodzakelijke groenbuffer te realiseren. De stad wil daarvoor een passende oplossing.

Tot slot kan de stad ook niet akkoord gaan met de inplanting van opstijgpunt Izegem Zuid, waar Ventilus aan de Klare Gracht volgens het GRUP opnieuw bovengronds zou komen. Door die inplanting, vlak naast het tankstation langs de E403, komt de hoogspanningslijn te dicht bij bestaande en toekomstige woningen in de Meensesteenweg en de Woestijnestraat.

Het openbaar onderzoek voor het ontwerp GRUP Ventilus loopt tot en met 27 oktober. Daarna bestudeert het departement Omgeving de ingediende adviezen en bezwaarschriften, waarna de Vlaamse regering vervolgens een beslissing neemt over de definitieve vaststelling van het GRUP.

The post Izegem dient bezwaarschrift in tegen GRUP Ventilus is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Florence (31) en Dries (32) openen ZAELIG Hotel in Knokke-Heist na totaalrenovatie: “Enkel buitenmuren bleven staan”

Na maandenlang hard zwoegen openen Florence Depauw (31) en Dries Quintens (32) de deuren van ZAELIG Hotel in Westkapelle. Na een totaalrenovatie is het oude hotel niet meer te herkennen. Deze week ontvangt het koppel de eerste gasten. En ja, zij kunnen zelfs een plonsje wagen in het zwembad.
The post Florence (31) en Dries (32) openen ZAELIG Hotel

Lees meer »

Xi en Poetin pleiten op top in Kazachstan voor “multipolaire wereldorde” als alternatief voor Amerikaanse dominantie

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping hebben donderdag gepleit voor een “multipolaire” wereldorde, weg van het Amerikaanse unilateralisme. Poetin en Xi kwamen bijeen in Astana, hoofdstad van Kazachstan, waar een top plaatsvond van de Shanghai-samenwerkingsorganisatie (SSO), een organisatie die verschillende landen verenigt die op gespannen voet staan met het Westen.

Lees meer »

Anderlecht moet eerste competitiewedstrijd tegen STVV achter gesloten deuren spelen als straf voor stilgelegd bekerduel tegen Standard

Anderlecht zal het tijdens de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen, op 27 juli thuis tegen STVV, zonder de steun van de fans moeten doen. Paars-wit moet die match namelijk achter gesloten deuren afwerken als straf voor het stilgelegde bekerduel tegen Standard van vorig seizoen. Anderlecht zou bij het BAS beroep kunnen aantekenen, maar heeft beslist dat niet te doen.

Lees meer »

Waarom Viktor Orban Europa niet groot kan maken

Hongarije volgt maandag België op als tijdelijke voorzitter van de Raad van de EU, onder de slogan “Make Europe great again”. Maar door Orbans houding is die ambitie gedoemd. “Mijn advies? Neem het Hongaarse voorzitterschap niet ernstig.”

Lees meer »

KIJK. Raket wordt onbedoeld gelanceerd, en valt na enkele meters weer recht naar beneden met enorme explosie tot gevolg

Bij een motortest is een Chinese Tianlong-3-raket per ongeluk gelanceerd. Door een structureel probleem raakte de raket los van het lanceerplatform. De raket ging enkele meters de lucht in, maar viel dan weer recht naar beneden. De raket kwam neer in de bergen en veroorzaakte een grote vuurbol, maar niemand raakte gewond. Het bedrijf achter de raket, Space Pioneer, laat

Lees meer »

Huiveringwekkende beelden tonen hoe haaien bloedende vrouw ‘stalken’ na aanval voor Amerikaanse kust

Tijdens de nationale feestdag in de Verenigde Staten speelde zich donderdag een huiveringwekkende situatie af. Vier strandgangers die voor de kust van South Padre Island in Texas aan het zwemmen waren, werden aangevallen door haaien. Twee van hen raakten zwaargewond en twee anderen konden nog op tijd uit het water springen. Op sociale media gaan beelden rond van de twee

Lees meer »

Drummer Gino Kesteloot krijgt plekje op Stadslijst voor Kortrijk

Na eerder nieuwe kandidaten uit de horecawereld haalt de Stadslijst voor Kortrijk deze week iemand uit de muzieksector aan boord. Het gaat om Gino Kesteloot, bezieler van Kortrijk Drumt en cultureel ambassadeur van de Guldensporenstad. “Zijn onevenaarbare drive zijn een fantastische aanvulling voor ons Team. Samen geven we er een lap op voor Kortrijk,” aldus lijsttrekker Ruth Vandenberghe.
The

Lees meer »

Haike en Ruben mikken met Spaanse vakantiewoning op jonge gezinnen

Haike Demuylder en Ruben Raedt, eigenaars van babyboetiek Orsetto, openden Casa Osito, een vakantiewoning in Spanje volledig gericht op gezinnen met jonge kinderen. “Kindvriendelijke, volledig uitgeruste vakantiewoningen in het buitenland zijn quasi onbestaand.”
The post Haike en Ruben mikken met Spaanse vakantiewoning op jonge gezinnen appeared first on KW.be.

Lees meer »

87 doden en tientallen gewonden door gedrum bij religieus festival in India

Bij een religieuze bijeenkomst in de noordelijke Indiase deelstaat Uttar Pradesh zijn volgens de hulpdiensten zeker 87 mensen in het gedrum om het leven gekomen. Gevreesd wordt dat het dodental nog verder oploopt, want “er komen nog steeds lichamen binnen”, zegt de gezondheidsdienst tegen AFP. De politie sprak tegen Reuters van zo’n zestig doden.

Lees meer »