IN KAART Verblijven in een woonzorgcentrum werd in een jaar tijd 200 euro per maand duurder

In één jaar is de prijs van een kamer in een West-Vlaams woonzorgcentrum gemiddeld met 10,6 procent gestegen. Dat is ongeveer evenveel als in andere provincies. Er is slechts één gemeente waar een rusthuisverblijf niet duurder is geworden.

Een kwart meer

Het kost je momenteel 2.067 euro per maand om in onze provincie een kamer in een woonzorgcentrum te huren. De reële prijs die je betaalt, is natuurlijk ook afhankelijk van het type kamer, een één- of tweepersoons. Dat blijkt uit cijfers die Agentschap Zorg en Gezondheid in mei 2023 publiceerde en die nu werden opgevraagd door ouderenvereniging Okra. Vorig jaar lag dat bedrag een kleine 200 euro lager, dat wil zeggen dat we te maken hebben met een prijstoename van 10,6 procent. (lees verder onder de grafiek)

Belangrijke nuance: dat is reeds inclusief de inflatie van 5,2 procent die van kracht van tussen die twee metingen. Vijf jaar geleden betaalde een rusthuisbewoner gemiddeld 1.678 euro per maand voor een kamer in onze provincie, maar liefst een kwart minder dan vandaag.

Dure kust

In vergelijking met de rest van Vlaanderen is het hier echter nog niet zo slecht: op Oost-Vlaanderen na zijn we de goedkoopste provincie. Binnen West-Vlaanderen zelf zijn de verschillen wel best groot. De kust is de duurste regio om in een woonzorgcentrum te verblijven, daar variëren de prijzen van 2.054 euro (in Nieuwpoort) tot 2.726 euro per maand (in De Haan). Ook verschillende steden in Midden-West-Vlaanderen zoals Ardooie en Pittem zijn best prijzig, met een gemiddelde maandprijs van ruim 2.300 euro. (lees verder onder de kaart)

In Wielsbeke en Torhout is een rusthuisverblijf het goedkoopst, daar moet een bewoner elke maand respectievelijk slechts 1.672 en 1.694 euro ophoesten. In vergelijking met vorig jaar hebben de woonzorgcentra in Anzegem hun prijzen het felst opgetrokken, met 16 procent. Kortemark is dan weer de enige gemeente in de provincie waar het goedkoper is geworden om een kamer te huren, gemiddeld 61 euro per maand.

The post IN KAART Verblijven in een woonzorgcentrum werd in een jaar tijd 200 euro per maand duurder is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Burgemeester Kurt Windels uit Ingelmunster trakteert met taart ter gelegenheid van zijn 400ste huwelijk in 12 jaar legislatuur

Zaterdagvoormiddag 29 juni werden Jonas Byttebier en Leen Naeyaert in het huwelijk verbonden in het gemeentehuis van Ingelmunster. Voor dit jonge koppel volgde er nog iets extra, want burgemeester Kurt Windels had taart voorzien omdat hij op dat moment voor de 400ste keer in 12 jaar tijd een huwelijk voltrok.
The post Burgemeester Kurt Windels uit Ingelmunster trakteert met

Lees meer »

Actrice Natali Broods: “Slippers aan, tenen in het zand. Alleen dan kan ik ontspannen. De andere dagen van het jaar ben ik in rouw”

“Er zijn in het leven twee soorten mensen. Zij die het perfect alleen kunnen. En zij die altijd hulp nodig zullen hebben. Ik ben de laatste soort.” Natali Broods is een rasactrice en dat komt met een prijs. Alles wat ze voelt, voelt ze maal tien. “Ik pak alles ongefilterd binnen. Het leven op afstand houden: kan ik niet.”

Lees meer »

Einde van eenrichting in Sabbestraat/Sint-Jorisstraat in Beernem

Het gemeentebestuur schaft de proefopstelling met eenrichtingsverkeer in de M. Sabbestraat en Sint-Jorisstraat af na kritiek van buurtbewoners en oppositiepartijen. “Inwoners mogen niet massaal op de bon vliegen”, vindt raadslid Lode Vanneste (N-VA).
The post Einde van eenrichting in Sabbestraat/Sint-Jorisstraat in Beernem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Landelijke Gilde Meulebeke organiseert gymkana

Na het succes van vorig jaar, waarbij meer dan 500 toeschouwers het spektakel op de terreinen van de familie Alliët in de Bloemgatstraat volgden, organiseert de Meulebeekse Landelijke Gilde een tweede editie van haar gymkana. Die vindt plaats op zondag 7 juli, met een aanloop op vrijdag 5 juli.
The post Landelijke Gilde Meulebeke organiseert gymkana appeared first on

Lees meer »

63ste editie van Koekuit-in-Feest in Menen is weer een voltreffer, rommelmarkt op zaterdag is absolute publiekstrekker

Het staat te boek als een van de oudste kermissen van Menen en blijft, jaar na jaar, heel wat mensen lokken. Koekuit-in-Feest wist ook dit jaar de wijk van heel wat animo te voorzien, met een reuze rommelmarkt als absolute publiekstrekker.
The post 63ste editie van Koekuit-in-Feest in Menen is weer een voltreffer, rommelmarkt op zaterdag is absolute publiekstrekker

Lees meer »

Zomeraanwinst Nathan Huygevelde maakt zich op voor eerste seizoen bij KVK: “Het voelt echt als thuiskomen”

Voor Gilles Dewaele had KV Kortrijk al een andere speler aangetrokken: de twintigjarige middenvelder Nathan Huygevelde. Hij komt op huurbasis over van Union Saint-Gilloise, voor een seizoen met koopoptie. Naast Huygevelde zijn ook de transfers van verdediger Gilles Dewaele (28) en spits Nacho Ferri (19) al aangekondigd.
The post Zomeraanwinst Nathan Huygevelde maakt zich op voor eerste seizoen bij

Lees meer »

Directie Nationale Loterij blijft achter Jannie Haek staan

De directeurs van de Nationale Loterij blijven ceo Jannie Haek, een Bruggeling met Torhoutse roots, steunen. Dat laat het overheidsbedrijf woensdag weten, daags na het afspringen van een bemiddelingsprocedure met de vakbonden over het gedrag van de topman.
The post Directie Nationale Loterij blijft achter Jannie Haek staan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Allereerste Landbouwprijs voor oud-schepen Johan Vanysacker

De Landbouwraad van Langemark-Poelkapelle reikte de eerste Landbouwprijs uit aan Johan Vanysacker. De Bikschotenaar kreeg de prijs omdat hij als CD&V-schepen twintig jaar lang de belangen van de landbouw in de gemeente verdedigde.
The post Allereerste Landbouwprijs voor oud-schepen Johan Vanysacker appeared first on KW.be.

Lees meer »