2 op 10 West-Vlamingen hebben nood aan psychologische hulp

Ongeveer 2 op 10 West-Vlamingen geven aan dat ze nood hebben aan psychologische hulp, maar bij bijna de helft van die groep blijft die behoefte onvervuld. Toch is er ook goed nieuws: steeds meer mensen vinden hun weg naar hulpverlening door het ‘nieuwe’ terugbetalingssysteem.

In de zomer van 2021 kondigde de federale regering aan dat psychologische zorg toegankelijker en betaalbaarder zou worden. Vanaf 1 september datzelfde jaar werden regionale netwerken opgericht waar psychologen en orthopedagogen zich bij konden aansluiten. Wie bij één van deze geconventioneerde professionals aanklopt voor therapie – zonder doorverwijzing van een arts – zou voor een beperkt aantal sessies zelf slechts 11 euro per keer moeten ophoesten. De rest wordt terugbetaald door de verplichte ziekteverzekering die elke Belg heeft, voor kinderen en jongeren ligt het remgeld nog lager.

40% vindt geen hulp

Een pak goedkoper dan in het wilde weg psychologische hulp zoeken dus, want een ‘gewone’ sessie kost al snel 70 tot meer dan 100 euro en bij de meeste mutualiteiten krijg je daar amper 10 euro van terug (voor een beperkt aantal sessies). Toch maakte slechts 2,18 van alle West-Vlaamse respondenten van de CM-studie dit jaar gebruik van het nieuwe terugbetalingssysteem. “Dat percentage is flink gestegen in vergelijking met een jaar geleden, in absolute aantallen gaat het nog steeds over een zeer kleine groep mensen. Maar de tendens is veelbelovend en bevestigt het nut van de terugbetaling”, aldus CM-voorzitter Luc Van Gorp.

“Slechts 2,18% van de West-Vlamingen die hulp zochten, moesten slechts 11 euro per sessie betalen. Het systeem moet nog groeien”

Er zijn met andere woorden nog veel mensen die uit de boot vallen. Uit de studie van Sciensano blijkt dat 40 procent van de West-Vlaamse respondenten die nood hebben aan psychologische begeleiding, nog niet geholpen werden. De redenen waarom ze die hulp nog niet vonden zijn uiteenlopend, de financiële drempel is voor een kwart van de mensen het grootste probleem. Het nieuwe terugbetalingssysteem is namelijk lang niet voor iedereen toegankelijk. In onze provincie zijn voor volwassenen 269 hulpverleners aangesloten in dit netwerk. Maar zelfs deze psychologen bieden veelal slechts een beperkt aantal sessies aan in het kader van het nieuwe terugbetalingssysteem, want het budget van de federale overheid is gewoon niet toereikend om dit voor elke patiënt aan te bieden.

“Er wordt iets minder makkelijk gepaste begeleiding gevonden in West-Vlaanderen, maar er zijn ook minder mensen die de vraag naar hulp stellen. In Limburg zien we dezelfde trend. Los daarvan zijn de regionale verschillen klein. Het systeem moet overal nog groeien en de budgetten moeten groter”, klinkt het bij de CM.

The post 2 op 10 West-Vlamingen hebben nood aan psychologische hulp is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Skeerlerpiste in Kessel-Lo voorlopig dicht omdat ze te onveilig is: “Bart Swings en Jason Suttels moeten nu uitwijken naar andere pistes”

De skeelerpiste van Kessel-Lo bij Leuven, is voorlopig dicht omdat ze onveilig is. Er zitten onder meer barsten in de piste die door het warme weer putjes geworden zijn en daardoor kwam er afgelopen weekend een skater ten val. De domeinbeheerder heeft daarom besloten om de piste voorlopig te sluiten. Wereldkampioenen Bart Swings en Jason Suttels moeten nu op zoek

Lees meer »

Spaanse kroonprinses Leonor slaat vleugels uit, tot afgrijzen van moeder: “Letizia verliest stilaan haar geduld”

De Spaanse kroonprinses Leonor (18) slaat haar vleugels uit. Volgende week gaat ze voor het eerst alleen op missie naar het buitenland, zonder begeleiding van haar ouders. Maar ook privé gaat de dochter van koning Felipe (56) en koningin Letizia (51) haar eigen weg. Van romantische reisjes naar New York, dansen in een nachtclub of uit de bol gaan bij

Lees meer »

Vrouw van wielrenner Jasper Stuyven aangeklaagd door Amerikaans miljardenbedrijf door gebruik van woord ‘peloton’: “Hallucinant”

Een opmerkelijke zaak: Elke Bleyaert, de vrouw van wielrenner Jasper Stuyven en oprichtster van The Women Peloton, is door een Amerikaans fitnessbedrijf voor de rechter gedaagd. “Het bedrijf heeft het woord ‘peloton’ gemonopoliseerd”, reageert Bleyaert. Na maanden procederen heeft Bleyaert de rechtszaak verloren. The Women Peloton is de grootste vrouwelijke fietscommunity in ons land.

Lees meer »

Oppositie bekritiseert indexatie rusthuisdagprijs in Alveringem: “Graag eens indexatie overslaan”

De kostprijs van het woonzorgcentrum in Alveringem verhoogt weer. Het OCMW-bestuur past de dagprijs aan volgens de consumptieprijsindex van april 2024. De oppositie vraagt zich af waar dat eindigt. “Een OCMW-uitbating moet ietwat sociaal blijven. Ik betreur dat dit onbespreekbaar is”, zegt PRO-raadslid Emma Breyne.
The post Oppositie bekritiseert indexatie rusthuisdagprijs in Alveringem: “Graag eens indexatie overslaan” appeared first

Lees meer »