Wevelgem is eerste troostgemeente van Vlaanderen: “Dringend nood aan dit soort beleid”

De maanden oktober en november staan in het teken van troost. Als eerste troostgemeente van Vlaanderen werkte Wevelgem samen met vzw Reveil en zo ontwikkelden zich allerlei initiatieven. Zowel verenigingen als individuen nodigen uit om samen troost te vinden, het rouwen bespreekbaar te maken en dat alles in een warme sfeer.

We kennen vzw Reveil van de troostconcerten op begraafplaatsen over heel Vlaanderen. Ondertussen vind je die concerten al in de helft van de Vlaamse gemeenten, in Wallonië en sinds dit jaar voor het eerst in het Verenigd Koninkrijk.

“Het begon in 2012”, vertelt Pieter Deknudt van Reveil. “In Deerlijk stierven onverwacht een paar jonge gasten in een heel korte periode na elkaar. Eén van hen was Robbie Van Eeckhout, een van mijn muziekvrienden. Het viel mij op dat er weinig plannen werden gemaakt om rond 1 november Robbie te herdenken. Ik wilde graag het lied ‘Grace’ spelen op de begraafplaats maar was bang om mensen tegen de borst te stuiten. Uiteindelijk deden we dat toch in 2014. Het werd een heel warme avond. Met muziek, verhalen en een fanfare.”

Maar Reveil is meer dan op Allerheiligen ‘muziek op het kerkhof’ brengen. De organisatie wil de Vlaamse rouwcultuur de 21e eeuw in loodsen. Met een Verhalenbank, conferenties en als contactpunt voor vele organisaties die werken rond rouw. En nu dus voor het eerst met een rouwgemeente. Wevelgem is na een piloot- en aldus de eerste troostgemeente.

Troostmarathon

“Sinds corona werden heel wat steden en gemeenten wereldwijd geconfronteerd met verlies en rouw”, vertelt schepen van Burgerlijke Stand Kevin Defieuw. “Zo ook Wevelgem. Velen moesten afscheid nemen van een dierbare in moeilijke omstandigheden. Dit resulteerde in heel wat onverwerkt leed. Vanuit het beleid werd al snel beslist hier iets mee te doen, en samen een weldoordacht beleid uit te werken. Onder meer met een Vlindertuin in de verschillende deelgemeenten, waar familieleden van levenloos geboren kindjes troost vinden. Onder andere met natuurbegraafplaatsen stippelen we een toekomstbeleid uit voor de begraafplaatsen. We beseffen dat een troostbeleid even hard nodig is, vandaar onze samenwerking de voorbije jaren met Reveil. Wat dit jaar uitmondde in een participatietraject en uiteindelijk twee maanden troostmarathon.”

“Omgaan met rouw en verdriet is voor veel mensen heel moeilijk” – Pieter Deknudt van vzw Reveil

De afgelopen maanden werden inwoners van Wevelgem en verenigingen uitgenodigd om aan het organiseren te gaan. Brainstormen in maart, concrete ideeën in april, voorbereidingen de maanden erna tot nu. Deze week werd de start gegeven van twee maanden troostgemeente.

Pieter Deknudt legt uit waarom dat zo belangrijk is: “Omgaan met rouw en verdriet is voor veel mensen heel moeilijk. Soms gaat dit ten koste van sociale contacten. Vaak vermijden we mensen met verdriet omdat we niet weten wat we moeten zeggen. Door een warme omgeving te creëren loopt dat rouwproces makkelijker, je stelt dat ook vast bij mensen die zich verzekerd weten van een warme familie- en vriendenkring.”

Troostpad

De komende maanden worden bijgevolg tal van acties en optredens gepland. Het Wevelgem Harmonieorkest brengt een ‘Toost en Troost’ concert op zondagmorgen. Mistral brengt dans en muziek op het gedicht ‘Als de stilte komt’ van Toon Hermans. In de Spatie op de Wijnberg organiseert Evita Werbrouck een Rouwcirkel en op de dag dat het winteruur ingaat, een ‘Dag van de Stilte’.

“Daarnaast zijn er heel wat acties die allemaal terug te vinden zijn op de website van de gemeente”, aldus schepen Defieuw. “In het gemeenteloket kan je een troostboekje afhalen om er herinneringen, anekdotes en foto’s te verzamelen. Of je kan een troostroosje van Nathalie Callens bekomen, waarmee je iemand een hart onder de riem wil steken. Een troostvaasje gemaakt door De Branding kan je doorgeven aan iemand die worstelt met verdriet. De leerlingen en het hele team van de academie verzamelden troostlapjes, snotvodjes, zakdoeken die hielpen bij groot en klein verdriet. Rond het Cultuurpad dat even het Troostpad wordt, brengen ze spontante troostmomentjes. En nog veel meer.”

Alle initiatieven rond ‘Wevelgem Troostgemeente’ vind je terug op wevelgem.be/troostgemeente

The post Wevelgem is eerste troostgemeente van Vlaanderen: “Dringend nood aan dit soort beleid” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Meer dan 100 dolfijnen aangespoeld op Amerikaanse oostkust

Aan de oostkust van de Verenigde Staten zijn ongeveer 125 witflankdolfijnen gestrand. De dieren kwamen vast te zitten aan een schiereiland in de Amerikaanse staat Massachusetts toen het eb werd. Reddingswerkers proberen de dieren nu terug naar de oceaan te begeleiden. Zeker 10 dolfijnen zijn al gestorven.

Lees meer »

Recreatie- en captatieverbod op Mandel en Grote Bassin in Roeselare door lozing van spinazie en erwten: “Proberen vissterfte tegen te gaan”

In Roeselare is een groot deel van de Mandel en Grote Bassin vervuild. Dat komt omdat er spinazie en erwten zijn geloosd, waarschijnlijk door een groenteverwerkend bedrijf. Daardoor is het voorlopig verboden om met bootjes te varen of te vissen. Ook de boeren mogen voorlopig geen water meer oppompen. De stad en de bevoegde diensten doen er alles aan om

Lees meer »

Na crisis door verslavende pijnstiller in VS: familie van bedrijf achter OxyContin krijgt geen immuniteit tegen toekomstige rechtszaken

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft zich uitgesproken tegen een schikking waarbij de Sackler-familie, bekend van het bedrijf Purdue Pharma, miljarden dollars zou betalen aan slachtoffers van de Amerikaanse opiatencrisis. In die controversiële overeenkomst stond ook dat de schikking de familie zou beschermen tegen toekomstige rechtszaken. Purdue Pharma, de producent van de verslavende pijnstiller OxyContin, kreeg nu al meer dan 3.000 rechtszaken

Lees meer »

Kijkers denken het mysterie van de seizoensfinale van ‘Thuis’ nu al te hebben ontrafeld: “De makers gaven een duidelijke hint”

Het is nog wachten tot de start van het nieuwe seizoen van ‘Thuis’ op 2 september om te weten te komen hoe de schietpartij in de seizoensfinale precies in elkaar stak, maar op fansites wordt daar nu al druk over gespeculeerd. Eén schijnbaar onopvallend detail leidde daar tot een hele reeks aan puzzelstukjes, die vlot in elkaar leken te vallen.

Lees meer »

KIJK. Liesbeth Homans vergeet microfoon uit te zetten in Vlaams Parlement: “Pak uw rommel eens mee”

N-VA-parlementslid Liesbeth Homans is vandaag aan het slot van de installatievergadering van het Vlaams Parlement aangeduid als parlementsvoorzitter. Homans vergat haar microfoon uit te zetten terwijl ze plaatsnam voor een toespraak. “Pak uw rommel eens mee”, zegt ze tegen Filip Dewinter (Vlaams Belang). Daarna beseft ze dat iedereen haar opmerking kon horen.

Lees meer »

Op de speedboot, in het zomerdorp of schilderen met een drankje: Leie Waterdag pakt uit met boeiend programma

Aan de oevers van de Leie kan je op zondag 7 juli met een speedboot varen, genieten in het tijdelijke zomerdorp, deelnemen aan een sumo-hanengevecht of een eigen meesterwerk creëren tijdens Paint&Sip. Leie Waterdag wordt ter ere van het Emile Clausjaar overgoten met een kunstig sausje.
The post Op de speedboot, in het zomerdorp of schilderen met een drankje:

Lees meer »

Wie heeft Michel Lion (85) uit Koksijde gezien?

Op zaterdag 29 juni, omstreeks 22.30 uur, verliet de 85-jarige Michel Lion zijn woning gelegen in de Zeelaan in Koksijde. Sindsdien ontbreekt elk spoor van hem.
The post Wie heeft Michel Lion (85) uit Koksijde gezien? appeared first on KW.be.

Lees meer »

Westende-Dorp krijgt nieuw plein

Westende-Dorp krijgt een groen plein. Het oude gemeentehuis van Westende en de bibliotheek worden daarvoor afgebroken.
The post Westende-Dorp krijgt nieuw plein appeared first on KW.be.

Lees meer »

Amerikaans Hooggerechtshof verklaart Trump (gedeeltelijk) “absoluut immuun” voor vervolging

Donald Trump is “absoluut onschendbaar” voor officiële handelingen die hij stelde als president, zegt het Supreme Court – al is hij dat niet voor privéhandelingen. Dit ophefmakende arrest is een enorme overwinning voor Trump, want daardoor is het haast onmogelijk dat het belangrijkste proces tegen hem – waarin hij twintig jaar cel riskeert – nog voor de verkiezingen van start

Lees meer »

AZ Sint-Lucas Brugge pakt uit met primeur voor Benelux: innovatieve techniek voor behandeling van prostaatvergroting

In het AZ Sint-Lucas Brugge heeft uroloog Pieter Uvin als eerste arts in de Benelux de innovatieve MiLEP-techniek toegepast voor de behandeling van goedaardige prostaatvergroting. Dokter Uvin maakt deel uit van de artsenassociatie Urologisch Centrum Noord West-Vlaanderen die in beide Brugse ziekenhuizen actief is (AZ Sint-Jan en AZ Sint-Lucas). Deze nieuwe laserbehandeling bouwt voort op bestaande methodes, maar maakt gebruik

Lees meer »

Waarom is Beryl een ‘historische’ orkaan volgens wetenschappers? “Zulke krachtige exemplaren zie je nu normaal niet”

Meteorologen kijken vol verbazing toe naar orkaan Beryl in de Atlantische Oceaan, die ze nu al een ‘historische’ orkaan noemen. Beryl brak dan ook in een mum van tijd heel wat records. Maar hoe uitzonderlijk is deze orkaan écht? Waarom is de orkaan zo krachtig kunnen worden? En wat belooft dit voor de rest van het orkaanseizoen? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters

Lees meer »