Nog geen witte rook uit schoorsteen van Oudenburgse stadhuis: “Beslissing wie burgemeester wordt valt eerstdaags”

Anthony Dumarey (Open VLD) is tot op dit moment nog steeds burgemeester van Oudenburg. Op 19 september had Dumarey aangekondigd om op 2 oktober een stap opzij te zetten als burgemeester. Nu pas werd een voorstel overgemaakt aan de coalitiepartners N-VA en Vooruit. “Die zullen nu heel snel beslissen”, zegt de burgemeester.

Begin september kwam de positie van burgemeester Anthony Dumarey in het gedrang na het forensisch rapport van Audit Vlaanderen over mogelijke belangenvermenging. Na een emotionele besloten gemeenteraad op maandag 18 september, waar de burgemeester heel wat vragen moest beantwoorden, besliste hij een dag later om op 2 oktober een stap opzij te zetten als burgemeester. Dat liet hij weten via een emotionele brief op Facebook. Dat gebeurde echter tot op vandaag nog niet.

“We zouden samen met de huidige coalitiepartners bekijken hoe de opvolging kan gebeuren”, vertelt Dumarey. “Alleen neemt dat iets meer tijd in beslag dan verwacht. Vandaag (dinsdag 3 oktober, red.) hebben we een voorstel overgemaakt aan N-VA en Vooruit. Zij gaan zich nu over dat voorstel buigen en ten laatste overmorgen zullen ze al dan niet hun akkoord geven.”

Windstil

Er lijkt dus eindelijk duidelijkheid aan te komen over wie de volgende burgemeester van Oudenburg wordt. De inwoners stelden zich vragen omdat het windstil leek bij de fractie Open VLD en de twee andere coalitiepartners. “Tot er een nieuwe burgemeester is blijf ik sowieso op post”, vervolgt Dumarey. “Vermoedelijk zal ik nog zo’n maand burgemeester blijven en ik zal dus in de gemeenteraad van volgende week woensdag zetelen als burgemeester. Er zijn immers nog enkele administratieve zaken die moeten doorlopen worden alvorens de nieuwe burgemeester de eed zal kunnen afleggen bij de gouverneur.”

Voorlopig nog geen witte rook dus uit de schoorsteen van het Oudenburgse stadhuis. “Ik zal me ook de komende maand inzetten zoals een burgemeester dat moet doen. In juni neem ik dan een beslissing of ik volledig uit de politiek stap of niet. Ik krijg heel veel schouderklopjes van inwoners van Oudenburg die me de vraag stellen nog eens op te komen tijdens de volgende verkiezingen. Dat doet heel veel deugd. Na een bezinningsperiode ga ik daarover beslissen. Ik vind nog steeds dat ik recht in mijn schoenen sta”, aldus de burgemeester.

The post Nog geen witte rook uit schoorsteen van Oudenburgse stadhuis: “Beslissing wie burgemeester wordt valt eerstdaags” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

N-VA blijft bij Europese Conservatieven van Meloni

De Poolse PiS-partij die de voorbije jaren de rechtsstaat in Polen uitholde, gaat niet in op het aanbod van Viktor Orban om zich aan te sluiten bij een nieuwe uiterst-rechtse fractie “de Patriotten voor Europa”. Ze blijft bij de ECR, net als de N-VA.

Lees meer »

“Ik wilde hem niet in de dranghekken rijden”: Jasper Philipsen biedt excuses aan aan Wout van Aert, die ze aanvaardt

Jasper Philipsen heeft zich daags na het sprintincident in de Tour met Wout van Aert verontschuldigd bij z’n landgenoot. “Ik wil elke sprint winnen, maar niet ten koste van de veiligheid van een andere renner.” Gisteren was de woede bij Philipsen nog bijzonder groot. “Excuses aanvaard”, antwoordde Van Aert intussen op Philipsens bericht.

Lees meer »

Ingeborg doet pal in de zomer bizarre aankondiging : “Het is mijn hobby om mensen in de war te brengen”

TV-gezicht Ingeborg (57) en zanger David Vandyck (45) slaan de handen elkaar. Met hun kerstconcert ‘LICHT’ wil het duo mensen raken en ontroeren, maar brengen ze ook een boodschap van hoop. De vertrouwde kerstklassiekers zoals ‘Witte Kerstmis’, ‘Feliz Navidad’ en ‘We Wish You A Mery Christmas’ vullen ze aan met speciale, thematische composities. Het is de eerste keer dat Ingeborg

Lees meer »

“120.000 euro privégeld verloren en huwelijk op de klippen gelopen”: zowel Ina (39) als Pieter-Jan (32) moesten hun bedrijf failliet laten gaan

In de eerste helft van dit jaar zijn in Vlaanderen 3.537 ondernemingen failliet gegaan, een record. Steeds meer ondernemers laten zich bijstaan in hun zoektocht naar een nieuwe professionele activiteit, zoals Ina De Quint (39) uit Hoevenen (Stabroek) en Pieter-Jan Wouters (32) uit Boom. “Ik heb 120.000 euro privégeld in mijn zaak gestoken en dat geld is nu weg”, zegt

Lees meer »

‘De Groene Man’ is levenswerk van priester Philippe Vindevogel

Priester Philippe Vindevogel uit de Boezingse wijk Bloemendale is meewerkend priester decanaat in Ieper-Poperinge sinds 2016. Een twintigtal jaar geleden groeide zijn zoektocht naar wat hij noemt de ‘Groene Mannen’, een kraagsteen als Keltisch symbool dat hij ontdekte uit de verwoeste kerk van Lampernisse. Nu schreef hij er een boek over met de toepasselijke naam ‘De Groene Man’.
The

Lees meer »

Tuinbeurs ‘Natuur in de kijker’ in LDC De Ster

Op zaterdag 6 juli kunnen tuin- en natuurliefhebbers terecht in LDC De Ster. Naast allerhande planten zullen op deze beurs vooral de natuur, natuurbeleving en meer bepaald bijen, centraal staan.
The post Tuinbeurs ‘Natuur in de kijker’ in LDC De Ster appeared first on KW.be.

Lees meer »

Philipsen (2de) en De Lie (4de) kijken vol bewondering naar recordzege Cavendish: “Bijna 40! Maar Mark rijdt rond alsof het zijn eerste Tour is”

Bevoorrechte Belgische getuigen van Mark Cavendish’s recordzege in Saint-Vulbas: Jasper Philipsen (tweede) en Arnaud De Lie (vierde). Zij beleefden de historische sprint vanop de eerste rij. En kwamen diep onder de indruk. “Ongelooflijk dat hij dit nog voor mekaar krijgt. Dit gaan er hem niet veel meer nadoen.”

Lees meer »

KIJK. De kop is eraf: festivalterrein Rock Werchter officieel geopend

Geduld wordt beloond. Na opnieuw een jaar wachten, zwierde Rock Werchter vanmiddag om 12 uur de poorten open, en is editie 2024 gestart. Vandaag verwacht de weide 88.000 festivalgangers in de Vlaams-Brabantse gemeente, en ook de komende dagen zijn dat er telkens zoveel. En die hebben er – weer of geen weer – zin in. “We zijn zo blij om

Lees meer »