Muzikale jongerengroep Klimdraad viert 30 jaar: “Niet enkel zingen en musiceren”

De Poperingse muzikale jongerengroep Klimdraad bestaat 30 jaar en dat wordt gevierd. Onlangs werd een jongerenviering georganiseerd in de Sint-Bertinuskerk met muziek, zang en woord. Dat werd gebracht door de muzikale jongerengroep Klimdraad in samenwerking met oud-Klimdraadleden.

“Onder impuls van enkele medewerkers van de Sint-Bertinusparochie werd in 1993 gestart met het instrumentaal ensemble ‘Klimdraad’ onder leiding van dirigente Benedikt Coutigny. De bedoeling was om de zondagsviering een jeugdig muzikaal accentje mee te geven. Later werd de groep bijgestaan door enkele zangstemmen en werd Klimdraad een jongerenkoor. Jongeren kregen zo de kans om hun muzikaal talent samen te beoefenen als muzikant of als zanger en te laten horen aan een publiek”, vertelt huidig dirigente Veerle Christiaen (38) uit Poperinge. “Klimdraad plukte zijn naam uit de hoppeteelt. Het is de draad die dient als steun voor de hoppeplant die naar boven moet klimmen. De topdraden steunen dan op hun beurt de klimdraad. Symbolisch dus, zo is er de beweging naar boven toe maar ook de horizontale vriendschapsbanden. Al 30 jaar lang zingt Klimdraad ook ‘Span een draad’ als hun lijflied.”

Basis

Klimdraad staat voor een jeugdbeweging waarbij muziek de basis is. “Klimdraad is een muzikale jongerengroep die samen zingt en musiceert. Zangers en muzikanten verzorgen met hun jeugdig enthousiasme allerlei gelegenheden. Daarnaast worden ook verschillende ontspanningsactiviteiten georganiseerd om de vriendschap te versterken en om de twee jaar trekken ze op driedaags kamp.”

Gedurende die 30 jaar kende Klimdraad verschillende dirigenten. “Ze leidden meestal elk een vijftal jaar de jeugdgroep en legden elk hun eigen accenten, die tot op vandaag nog voelbaar zijn. Als tienjarige ben ik zelf als zanger bij Klimdraad gestart, later als muzikante op dwarsfluit, tijdens de dirigeerperiode van mijn broer Kristof. Vanaf 2009 was ik deel van een dirigentenduo. Vanaf 2017 nam ik het dirigeren volledig op mij en begeleid ik de enthousiaste groep tot op heden. Klimdraad draag ik dus zelf al 28 jaar in mijn hart”, zegt Veerle. Ze is lerares in het tweede leerjaar in VBS Sint-Benedictus in Poperinge. Naast dirigente van Klimdraad is ze al meer dan 27 jaar muzikante bij de Koninklijke Sint-Stanislasspeelschaar en al 17 jaar verantwoordelijke van de dansgroep De Hoppebellen.

Jubileum

In die 30 jaar Klimdraad creëerde de groep al heel wat mooie herinneringen. “In 2019 namen we deel aan een concertmarathon ‘Sing for life’ ten voordele van de Warmste Week in Kortrijk. Tijdens de daaropvolgende coronajaren 2020 en 2021 werden veel optredens geannuleerd en konden activiteiten en repetities niet meer doorgaan. Ik moest op een creatieve manier de vriendschapsbanden en contacten met de jongeren in stand houden. De repetities werden vervangen door wekelijkse virtuele muzikale uitdagingen of een videochat onder vrienden”, legt Veerle uit.

“Later werd er gezongen op een buitenlocatie en met mondmasker. Elkaar blijven zien was belangrijk. Zingen, musiceren en vooral bijpraten met vrienden was goed voor het welbevinden van onze jongeren. Daarom bleven we inzetten op het organiseren van Klimdraadactiveiten, zoals schaatsen, bowling of een zoektocht en gingen we steevast op kamp.”

Folkmis Dranouter

In 2022 kon alles weer normaal verlopen en kreeg Klimdraad weer mooie kansen om op te treden. “In mei 2023 namen we deel aan het Vredesconcert in Ieper, samen met 150 zangers uit de Ieperse regio. We brachten ook solo als muzikale jongerengroep uit Poperinge het bekende ‘Morgen zal het vrede zijn’. Ook naar aanleiding van de Poperingse Hoppefeesten in september 2023 traden we op. Tijdens de verbroederingsviering voor alle binnen- en buitenlandse delegaties, die deelnamen aan de Hoppestoet, zongen de jongeren in verschillende talen en weerklonk het Hoppelied. Enkele jaarlijks terugkerende optredens tijdens 30 jaar Klimdraad waren Folkmis Dranouter, verschillende vredesconcerten, Vrijdagmarkt in Poperinge tijdens de zomervakantie en Winter in Poperinge in december.”

Ontmoeting

“De activiteiten van Klimdraad zijn niet enkel zingen en musiceren. De wekelijkse repetities zijn een welgekomen ontmoeting voor de leden”, verduidelijkt Veerle. “Om de vriendschap te versterken komen de jongeren ook geregeld samen voor andere activiteiten: een bowlingspel, een zwemnamiddag, een schaatsavond in Winter in Poperinge of pretparkdag. Tweejaarlijks gaan we op kamp.”

Het 30-jarig bestaan werd voor de leden gevierd met een kamp naar de Vlaamse Ardennen in juli. “Voor oud-leden was dat met een fietstocht door onze hoppestreek eind augustus. Onlangs was er onze feestzondag met een jeugdviering in de Sint-Bertinus. Het werd een dankviering, met woord en muziek door Klimdraad samen met oud-leden en een muzikale namiddag.”

Jongens en meisjes vanaf 10 jaar, die graag zingen en muziek maken kunnen lid worden van Klimdraad. “Muzikale voorkennis is niet vereist. Alle muzikanten die dwarsfluit of gitaar spelen en uiteraard ook zangers zijn van harte welkom bij Klimdraad.”

The post Muzikale jongerengroep Klimdraad viert 30 jaar: “Niet enkel zingen en musiceren” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Effectieve renovatie Plaatsmolen in Pittem kan binnenkort starten: “We zitten op schema voor november 2025”

De voorbereidende werken voor de renovatie van de Plaatsmolen in Pittem, die in november van start gingen, werden in februari alweer stilgelegd door een gebrek aan materialen. Volgens cultuur- en erfgoedschepen Heidi Lievrouw (CD&V) zal de molenbouwer binnenkort echter de effectieve werken opstarten en dus blijft de deadline van november 2025 haalbaar.
The post Effectieve renovatie Plaatsmolen in Pittem

Lees meer »

“Noord-Korea vuurde ballistische raket af”

Noord-Korea heeft maandag (plaatselijke tijd) een ballistische raket richting het oosten afgevuurd. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap zondag, op basis van het Zuid-Koreaanse leger. Meer informatie is nog niet bekend.

Lees meer »

Agressor (37) slaat brandweerman hersenschudding op kerstmarkt

Een 37-jarige man uit Nieuwpoort riskeert een effectieve celstraf van zes maanden nadat hij een vrijwillig brandweerman aanviel op de kerstmarkt. Hij sloeg de man een hersenschudding. K.D., die al 21 veroordelingen op zijn palmares heeft, minimaliseerde de feiten. “Hij had me eerst uitgedaagd”, klonk het.
The post Agressor (37) slaat brandweerman hersenschudding op kerstmarkt appeared first on KW.be.

Lees meer »

FC Gullegem strikt ex-prof Bob Straetman: “Over mijn nieuwe club had ik niets dan lof gehoord”

FC Gullegem hield zich aanvankelijk in de luwte, in z’n zoektocht naar versterking. Tot de rood-witten onlangs fier als een gieter uitpakten met de komst van Bob Straetman, die overkomt van de failliete kampioen Eendracht Aalst. De 26-jarige Straetman was ooit prof bij SC Lokeren, en kan bij Gullegem een belangrijke rol spelen.
The post FC Gullegem strikt ex-prof

Lees meer »

Poepsjiek restaurant met imposante glazen koepel opent op unieke locatie in Knokke (al heeft het zelf geen toiletten)

Een glazen koepel met een architecturaal staaltje van wereldniveau: het kan wel tellen als unieke locatie voor je restaurant. Christophe Deklerck(64), die mee aan het roer staat van Hotel Memlinc in Knokke, zag daarin dé perfecte locatie voor zijn – op zijn zachtst uitgedrukt – chique nieuwe zaak. Opvallend detail: een van de meest indrukwekkende restaurants van Knokke heeft géén

Lees meer »

“Wie op 13 oktober thuis blijft, moet niet zes jaar lang klagen dat het gemeentebestuur het verprutst”

Naast het doorbreken van het cordon sanitaire bij de lokale verkiezingen heeft Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken nog een doel voor ogen: op 13 oktober zo veel mogelijk Vlamingen naar de stembus krijgen. In Frankrijk heeft dat ‘zijn goeie vriendin’ Marine Le Pen geen windeieren gelegd. Haar slogan: ‘si le peuple vote, le peuple gagne’. En ze heeft gelijk, schrijft

Lees meer »

Openbaar vervoer privatiseren, kabinetten ministers afschaffen en vlaktaks van 25 procent: opvallendste voorstellen van kandidaat-voorzitter Open Vld Maurits Vande Reyde

Maurits Vande Reyde, kandidaat-voorzitter voor Open Vld, heeft vandaag zijn plannen met de Vlaamse liberale partij onthuld. “We zetten een duidelijke liberale grondstroom”, schrijft hij op zijn website. De Vlaams-Brabander schetst ook enkele concrete politieke standpunten en legt uit hoe hij Open Vld wil vernieuwen.

Lees meer »