Bouw- en kunstsmederij Everaert bestaat 250 (!) jaar: acht generaties vakmanschap

Als je het woord smid hoort, denk je misschien aan een tijd toen zwaarden en ploegscharen nog overal te zien waren. Toch blijft ook nu de bouw- en kunstsmid onvervangbaar. In Bredene eigende de familie Everaert zich het ambacht ruim 250 jaar geleden toe. Acht generaties verder voeren Bram en Stijn Everaert het bedrijf aan, onder het goedkeurend oog van vader Willy, die al een halve eeuw in de smidse te vinden is.

Smeden zit de familie Everaert in het bloed. Ruim 250 jaar geleden leerde Petrus Franciscus Everaert de stiel bij een smid in Stalhille. Hij moet een goede vakman geweest zijn, want hij werd al vlug baas in een smederij in Mariakerke. Petrus Franciscus zou de eerste in een rij van acht smid-generaties worden. Petrus’ zoon, Petrus Joannes Everaert, werkte als hoefsmid in Slijpe. Zowel diens zoon Joannes Baptistus Everaert als kleinzoon Carolus Louis Everaert waren hoefsmid in Pervijze.

Stamvader Petrus Franciscus leerde de stiel in Stalhille

“Na deze vierde generatie komen we op een sleutelmoment in de geschiedenis van het familiebedrijf”, zegt Gilbert Vanleenhove, die zich in de materie heeft verdiept. “In 1913 kwam de pas getrouwde Jerome Benedictus Everaert zich als zelfstandig hoefsmid in Bredene vestigen. Sindsdien is het bedrijf niet meer uit onze gemeente weggeweest. Jerome was de vader van Henri Everaert en de grootvader van Willy. Zijn smederij lag naast de toenmalige wagenmakerij, het huidige eet- en praatcafé De Blauwe Sluis.”

Vijf jaar afwezig

Daar was Jerome actief van 1913 tot 1955, een periode die getekend werd door twee wereldoorlogen. “Het werd een onfortuinlijke tijd, ook voor de smederij. Bij de algemene mobilisatie, aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog, vertrok Jerome met enkele vrienden naar Frankrijk. Hij werd daar tewerkgesteld in de Citroënfabriek van Saint-Andres. Hij kon pas in 1919 weer naar huis komen. Zijn vrouw Damilda, die zwanger was toen hij vertrok, heeft hem al die tijd niet gezien. De pas geboren Henri zag zijn papa pas na vijf jaar voor het eerst.” Ondanks de afwezigheid van Jerome draaiden de smidse en de wagenmakerij toch verder tijdens de bezetting. “Dankzij de inzet van Damilda en haar schoonbroer nonkel Henri, die samen de zaak runden.”

“Door de mechanisatie ging Henri zich vanaf 1951, als eerste van de familie, toeleggen op kunst- en bouwsmederij”

Met Henri, vader van Willy, was het familiebedrijf Everaert aan zijn zesde generatie toe. “Tijdens de Tweede Wereldoorlog behaalde Henri in Anderlecht zijn diploma hoefsmederij. Door de mechanisatie in de landbouw was er echter nog maar weinig toekomst voor de hoefsmederij. Daarom ging Henri zich vanaf 1951, als eerste van de familie, toeleggen op kunst- en bouwsmederij. Een belangrijke en toekomstbepalende stap in de evolutie van het bedrijf. Het atelier van Henri was gevestigd in de Duinenstraat in Bredene-Dorp.”

Op de archieffoto van Jerome’s hoefsmederij aan de Blauwe Sluis herken je centraal Jerome Everaert, Charles Everaert heeft het paard vast en Henri Everaert zit neer. Robert Everaert staat uiterst rechts met naast hem zijn zus Martha. De jongen bij de poort is waarschijnlijk een buurjongen. © GF

Na het overlijden van Henri, in 1973, nam zijn zoon Willy, toen pas 22 jaar, het smidsevuur over van zijn vader. In 1978 verplaatste Willy zijn smidse naar de overkant van de Duinenstraat, in zijn eigen nieuw gebouwde woning. Tweeëntwintig jaar later, in 2000, verhuisde het bedrijf dan naar de Brugsesteenweg. Willy en zijn vrouw Frieda hebben drie kinderen: dochter Soetkin en zonen Bram en Stijn. Beide zonen hadden al vroeg de smederijmicrobe te pakken en vormen samen de achtste generatie.

Restauratie

In 1996 begon jongste zoon Stijn deeltijds in het atelier te werken. In de sporen van zijn grootvader Henri volgde hij een tweejarige opleiding tot hoefsmid in Anderlecht. Daar haalde hij na zes jaar ook het diploma siersmederij. Bram, de oudste zoon, studeerde in 1997 af als elektromecanicien en kwam bij zijn vader en broer in de zaak werken. Een dubbele garantie meteen op een verdere bloei van het familiebedrijf. Toen Willy in 2015 met pensioen ging, namen de broers samen de zaak over. “Bram realiseert vandaag het bouwsmeedwerk, Stijn legt zich toe op (kunst)smeedwerk en restauratie”, legt hun vader uit.

Over de vele generaties heen bouwde het familiebedrijf een stevige reputatie van vakmanschap op. En het evolueerde ook altijd mee met de tijd, in de wetenschap dat stilstaan achteruitgaan betekent.

The post Bouw- en kunstsmederij Everaert bestaat 250 (!) jaar: acht generaties vakmanschap is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Luxemburg krijgt Belgische groothertogin: groothertog Henri maakt weg vrij voor nieuw tijdperk

De Luxemburgse groothertog Henri (69) bereidt zijn troonsafstand voor. Hij schuift zijn oudste zoon Guillaume (42) komende herfst naar voren als zijn opvolger, in afwachting van een definitieve machtsoverdracht. Luxemburg krijgt daarmee opnieuw een ‘Belgische’ groothertogin: Stéphanie (40), de tegenpool van haar omstreden schoonmoeder, groothertogin María Teresa. “In het paleis zullen heel wat medewerkers opgelucht ademhalen.”

Lees meer »

Koning Albert en koningin Paola vieren 65ste huwelijksverjaardag: “Voor hun kleinkinderen zijn ze helden”

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren komende dinsdag hun 65ste huwelijksverjaardag. Ze hebben hun echtelijke problemen gekend, met overmatige aandacht voor andere partners en te weinig voor hun kinderen Filip, Astrid en Laurent. Dat kunnen ze niet meer goedmaken, beseffen ze. Maar bij hun twaalf klein- en drie achterkleinkinderen hebben ‘Apapa’ en ‘Amama’ hun tweede kans gegrepen. Wat

Lees meer »

ZOMERREEKS. Tinne Terneven woont met haar gezin in Toscane: “Ik maak me niet meer druk in kleine dingen, net als een echte Italiaanse”

Op haar 19de trok Tinne Terneven (45) vanuit Schilde naar Italië om vrijwilligerswerk te doen, vandaag organiseert ze in hartje Toscane wandelvakanties en trektochten met ezels. Een klein toeval, want na de geboorte van haar kinderen moest ze haar glamoureuze carrière in de mode opbergen. “Moeders liever aan de haard, zo gaat dat in Italië. Maar dit is ook het

Lees meer »

Na ziekte van haar vader koestert Kim Van Oncen haar gezinsgeluk: “Misschien moeten we maar eens werk maken van die trouw”

“Papa moest na zijn coma alles opnieuw leren: spreken, slikken, stappen, schrijven…” Het was een emotioneel jaar voor Kim Van Oncen. Ze stopte ook met de ochtendshow op Radio2 omdat het naar eigen zeggen moeilijk te combineren was met haar gezin. Of was het toch omdat de luistercijfers tegenvielen? Daarop reageert de actrice/presentatrice in ‘Story’.

Lees meer »

Brugse hoteliers over start zomervakantie: “Steeds meer lastminuteboekingen”

De zomervakantie staat in de startblokken. Brugge ontvangt een vijfde van haar jaarlijks aantal bezoekers in juli en augustus. Visit Bruges wil vooral met de Triënnale toeristen lokken. Terecht? Volgens hotelier Dimitri Thirion boeken weinig toeristen hiervoor een kamer.
The post Brugse hoteliers over start zomervakantie: “Steeds meer lastminuteboekingen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Crimineel licht juwelier op met sluw trucje

De Britse politie is op zoek naar een crimineel die een juwelier heeft opgelicht eind juni in Stoke-on-Trent. De man wou een gouden sieraad verkopen aan de juwelier, maar verwisselde het horloge na het wegen met een waardeloos kopie. De juwelier is zo’n 2.080 euro kwijt.

Lees meer »

Drie West-Vlamingen in de finale van het concours ‘Eerste Kok van België 2025’

De finale van de prestigieuze meesterschapswedstrijd ‘Eerste Kok van België 2025’ vindt plaats op zondag 17 november in Horeca Expo in Gent. De leesjury van Club Prosper Montagné selecteerde op basis van een recept met gerijpte varkensrug en kool vijf finalisten, waaronder drie West-Vlamingen: Neal Descheemaecker (32) die souschef is van restaurant Boury in Roeselare, chef-eigenaar Cédric Sorton (44) van

Lees meer »

Festival Dranouter viert 50-jarig jubileum met foto-expo en boek: “De expo is een wandeling door het dorp waardoor je de geschiedenis van het festival ontdekt”

Festival Dranouter bestaat dit jaar 50 jaar. Dat vieren ze onder meer met een fototentoonstelling buiten. De mooiste foto’s van over de jaren heen staan opgesteld in het dorp. Daar zitten zowel foto’s tussen van artiesten, maar ook van de sfeer en eet- en drankstanden. Er is ook een bijhorend fotoboek verkrijgbaar.

Lees meer »

Elena (4) krijgt unieke doop in gestripte kerk: “Hiervoor maakten we graag een uitzondering, het was een speciaal moment”

De te slopen kerk van de Brandhoek is gestript van brandglas, beelden en schilderijen. Toch wou de vierjarige Elena Delporte er nog gedoopt worden. “De symboliek is belangrijk.”
The post Elena (4) krijgt unieke doop in gestripte kerk: “Hiervoor maakten we graag een uitzondering, het was een speciaal moment” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vorig jaar bijna 13.500 zwerfkatten gevangen in Vlaanderen

In 2023 zijn er in de Vlaamse steden en gemeenten bijna 13.500 zwerfkatten gevangen. Zo bericht ‘De Zondag’ vandaag, op basis van cijfers van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Het gaat om exact 13.428 dieren, oftewel 8 procent minder dan in 2022, toen meer dan 14.600 katten van de straat werden gehaald.

Lees meer »

81 kostuums, 22 liedjes en véél wafels met slagroom: achter de schermen van musical ‘Sneeuwwitje’

Vijfentwintig jaar na de première keert de allereerste musical van Studio 100 terug naar het toneel. Meer dan honderd crewleden hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om ‘Sneeuwwitje’ opnieuw tot leven te wekken. Wij namen een kijkje achter de schermen met producer Lore Hias, regisseur Stefan Staes en acteur Manu Van Acker. “Alles wordt gebudgetteerd, tot elk broodje en elke

Lees meer »

Julie Vermeire doet oproep aan Gert Verhulst: “Als je daarvoor iemand nodig hebt, bel mij”

Zondagnamiddag vond in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne de première plaats van de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje en dat lokte heel wat nieuwsgierige BV’s naar de rode loper. Reporter Jarne strikte er Marie Verhulst en Julie Vermeire voor een gesprek. Bekijk het

Lees meer »

Vlinderhof van wzc De Vlinder feestelijk geopend in Harelbeke

De langverwachte tuin is er eindelijk. De oude tuin moest verdwijnen omdat de omgeving niet aangepast was aan de bewoners van de centra en gebruikers. “Met de nieuwe tuinen wilde Zorgbedrijf Harelbeke een ruime tuin die alle zintuigen van mensen maximaal prikkelt”, zegt voorzitter Lynn Callewaert van Zorgbedrijf Harelbeke.
The post Vlinderhof van wzc De Vlinder feestelijk geopend in

Lees meer »