Voor NVAPlus kan afwerking van begraafplaatsen in Dadizele en Moorslede beter: “Voor dit budget echt onvoldoende”

Halfweg oktober vindt de inhuldiging van de nieuw aangelegde begraafplaatsen in Dadizele en Moorslede plaats. Voor het lokaal bestuur een zware investering van ruim 600.000 euro. Voor NVAPlus kan de afwerking van de begraafplaatsen beter. “We zijn verbaasd om vast te stellen dat de afwerkingsgraad voor dit budget echt onvoldoende is”, aldus Gert-Jan Hovaere.

Gert-Jan Hovaere kaartte op de gemeenteraad enkele bezorgdheden en opmerkingen aan. “Te beginnen met de toegankelijkheid”, zegt Gert-Jan. “Om de begraafplaats te bereiken moet men langs de nieuwe muurconstructie via een poortje op het domein. Het poortje is tweedelig waarvan de rechterzijde vergrendeld is met een spil.”

“Als het poortje dicht wordt gedaan is het onmogelijk om met een rolstoel of rollator de begraafplaats te betreden. Ouderen zijn dan ook niet meer zo mobiel om die spil daar gemakkelijk uit te krijgen”, klinkt het. “Dat poortje zal enkel dicht zijn in geval van een uitvaart om dit een meer intiemer karakter te geven”, reageert schepen Sherley Beernaert (STERK).

Groenonderhoud

“Het tweede aspect is het groenonderhoud”, vervolgt Gert-Jan. “Er is gekozen voor grindgazon tussen de graven. Rond sommige graven staan er geen boordstenen, wat ervoor zorgt dat de grasmachine het gras niet mooi kan maaien. De keuze voor grasgrind is geen gepaste keuze voor deze locatie”, meent Hovaere.

“Dit betekent ook veel onderhoud voor onze groendienst. Hoe zal dit ingepland worden bij de eigen diensten en welke planning is voorzien? We merken al dat de diensten nu al overladen zijn met werk om de gemeente goed te onderhouden. De grond rond de graven werd niet genivelleerd. Dit is een zeer slordig en onafgewerkt beeld.”

“Grasplinten rond alle grafzerken is uniek”, reageert de schepen Sherley Beernaert. “Dat is nergens in ons land het geval. Het onderhoud doet de aannemer tot oktober volgend jaar, daarna staat onze groendienst hiervoor in. Er is ondertussen een zitmaaier aangekocht. Iedere keer dat er bijzettingen zijn, verzakt die grond. De grond moeten we tijd geven. Het is allemaal nog maar net aangelegd.”

The post Voor NVAPlus kan afwerking van begraafplaatsen in Dadizele en Moorslede beter: “Voor dit budget echt onvoldoende” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

EXCLUSIEF. Vlaams gezin dat aan dood ontsnapte in Italiaanse modderstroom doet voor het eerst verhaal: “Ik zei luidop: dit is het, we gaan sterven”

De beelden van hun terreinwagen die verzwolgen wordt door een kolkende rivier gingen deze week de wereld rond. Maar Ameline (28), haar man Fady (24) en hun baby’tje van drie maanden uit het West-Vlaamse Menen kunnen het nog navertellen vanuit Italië, waar hun vakantie eindigde in de Orco-rivier. Ze vertellen hoe hun leven plots, vanuit het niets, in gevaar kwam:

Lees meer »

Wie zijn Gretchen Whitmer en Gavin Newsom, de mogelijke alternatieven voor Biden?

Welke Democraat bekampt Donald Trump in november in de strijd om het Witte Huis? Joe Biden won de voorverkiezingen binnen zijn partij, maar na zijn slechte beurt tijdens het eerste debat, lijkt het plots niet meer zo zeker dat hij ook effectief zal worden afgevaardigd als kandidaat. Als mogelijke alternatieven weerklinken de namen van Gretchen Whitmer (52) en Gavin Newsom

Lees meer »

Reizende tentoonstelling over architect Charles Pil: “We koesteren dit waardevolle huis”

Precies 75 jaar geleden overleed de Oostendse architect Charles Pil. Om hem te herdenken reist een unieke tentoonstelling met beeld en woord door vijf steden en gemeenten, met start in Oudenburg, die een link hebben met de architect. “In onze stad tekende hij zes gebouwen”, aldus cultuurfunctionaris Wouter Dhaeze.
The post Reizende tentoonstelling over architect Charles Pil: “We koesteren

Lees meer »

Monsterboete voor Fluvius? “Hou mijn hart vast als ik verbruik van twee jaar ga moeten betalen”

De Vlaamse energieregulator VREG onderneemt op dit moment juridische stappen tegen Fluvius. Of dat een monsterboete of dwangsommen zijn, wordt eerstdaags beslist. De netbeheerder moest de IT-problemen die nu al bijna drie jaar aanslepen, oplossen. Deadline: afgelopen zondag 30 juni. Dat bracht HLN-consumentenexperte Safia Yachou aan het licht in april. Maar vandaag zijn er nog steeds duizenden Vlamingen die al

Lees meer »

Vier personen opgepakt voor plannen van staatsgreep in Oekraïne

In Oekraïne zijn zondag vier personen opgepakt die ervan verdacht worden dat ze een staatsgreep wilden plegen in Kiev. De groep zou al enige tijd in de weer zijn geweest met het posten van berichten op sociale media om de huidige Oekraïense regering in diskrediet te brengen. Daarin werd onder meer opgeroepen tot een staatsgreep.

Lees meer »

Familienaam wijzigen in Elsene gratis vanaf 1 juli

Vanaf 1 juli is het in Elsene mogelijk om je familienaam gratis te veranderen aan een gemeenteloket. Dat kondigt burgemeester Christos Doulkeridis aan op de sociale media. Voorwaarden zijn wel dat je kan kiezen tussen ofwel één van de achternamen van je ouders, ofwel dat je die allebei draagt.

Lees meer »

Leven met een deadline: “Eindelijk is het tijd om die zomerse outfit uit de kast te halen”

Laura Schuyesmans (27) leeft met een deadline. De jonge West-Vlaamse lijdt aan een chronische ziekte waardoor ze wellicht maar tien jaar meer te gaan heeft. Laura werkt bij Oxfam, engageert zich als covoorzitster voor Jong Groen en maakt tweewekelijks een openhartige column voor deze krant. Ze wisselt af met Jan Devriese, de stukjesschrijver die leeft tussen deadlines.
The post

Lees meer »

Stinkend rijk luxeleventje in LA, maar veel trauma uit het verleden: ‘Kaulitz & Kaulitz’ onhult hoe het gaat met Tokio Hotel

Ze zijn terug van – in principe – nooit weggeweest, maar hier in Vlaanderen zijn ze lange tijd van de radar verdwenen. Bill en Tom Kaulitz (34), bekend van de emo-rockband Tokio Hotel, pakken uit met een eigen docu op Netflix. In ‘Kaulitz & Kaultiz’ zijn ze heel wat eerlijker dan destijds in de tienerblaadjes: “Ja, Bill valt op mannen,

Lees meer »

Dramatisch voorjaar voor Belgische kledingwinkels

De Belgische kledingwinkels hebben er het slechtste jaarbegin op zitten sinds 2011. Op de covidjaren 2020 en 2021 na lag het verkoopvolume in het eerste kwartaal op het laagste peil in 13 jaar. Dat schrijven De Tijd, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg vrijdag op basis van cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel. Pluspunt voor de consument: de

Lees meer »