Oppositie brengt Plaatsmolen opnieuw op Pittemse gemeenteraad

Tijdens de gemeenteraad in Pittem op maandagavond 2 oktober bracht oppositiepartij NPE het restauratiedossier van de Plaatsmolen nog eens te sprake. De partij vroeg zich af wat het totale kostenplaatje zal zijn en welke blijvende kosten er zullen zijn.

Het dossier van de restauratie van de Plaatsmolen gaat al veel jaren mee en heeft tot nu toe nog altijd niet tot een definitieve afwerking geleid. Oppositieraadslid Rik Gelaude (NPE) haalde het dossier nog eens boven tafel tijdens de variaronde.

“Het hoeft geen betoog dat dit dossier al een lange geschiedenis kent, die er tot nu toe in geresulteerd heeft dat de molenromp, die oorspronkelijk moest behouden blijven, uiteindelijk toch werd afgebroken en opnieuw opgebouwd en dit alles onder het meer dan kritische oog van de erfgoedafdeling van de hogere overheid. Het is de bedoeling dat van het oude molentechnische gedeelte zoveel mogelijk hergebruikt wordt, maar in hoeverre dit na zoveel jaar opgeslagen gelegen te hebben nog zal kunnen is zeer de vraag. We weten nu ook al dat voor deze instantie de molen weer maalwaardig moet zijn en dat een molenaar zal moeten onder de arm genomen worden om deze minimum één zondag per maand te laten werken. Wij vragen ons vanuit NPE echter af wat het uiteindelijk allemaal gaat kosten? Wat zal de financiële last voor de gemeente zijn en wat zullen de kosten zijn om, eens de molen volledig hersteld is, deze te blijven onderhouden?”

“Nog geen zicht op toekomstige kosten”

Bevoegde schepen van erfgoed Heidi Lievrouw (CD&V) gaf hier antwoord op. “Op dit moment is het zo dat het dossier ontvankelijk is verklaard door de hogere overheid. Wat de nog uit te voeren werken betreft is de kostenraming in het dossier 434.000 euro excl. btw, waarbij 80% door de overheid zal gesubsidieerd worden en 20% door de gemeente moet gedragen worden. Om de stijgende kosten te compenseren mogen we twee maal een verhoging van 10% van de kosten aanvragen, wat de financiële last wat zal verlichten. Het spreekt voor zich dat, eens de molen volledige gerestaureerd is, er blijvende kosten zullen zijn om hem verder te onderhouden en deze door een molenaar te laten bedienen. Op dit moment hebben we er echter nog geen zicht op wat de toekomstige kosten zouden kunnen zijn.” (JG)

The post Oppositie brengt Plaatsmolen opnieuw op Pittemse gemeenteraad is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Jill opent eind augustus Den Bokaal: “Gezonde, lokale, low waste maaltijden, in bokaal!”

Jill Malfait (32) neemt met Den Bokaal haar intrek in het gewezen pand van Courgette aan het Sint-Jansplein. “Ik volg dezelfde gezonde, biologische trend, maar niet langer uitsluitend plantaardig. Er komen ook bokalen met vlees in het aanbod.”
The post Jill opent eind augustus Den Bokaal: “Gezonde, lokale, low waste maaltijden, in bokaal!” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gemeente De Haan koopt grond aan om te bebossen

De gemeenteraad keurde de aankoop van 1,8 hectare te bebossen grond goed. De gemeente wil hier de komende drie jaar werk maken van een nieuw bos, dat voor iedereen toegankelijk zal zijn. De aankoop werd in de gemeenteraad wel met de kleinst mogelijke meerderheid goedgekeurd.
The post Gemeente De Haan koopt grond aan om te bebossen appeared first on

Lees meer »

Britten wilden en krijgen “verandering”: Labour verplettert Conservatieven en haalt absolute meerderheid

De centrumlinkse partij Labour heeft de Britse verkiezingen met een absolute meerderheid gewonnen, net zoals de peilingen hadden voorspeld. De partij heeft meer dan 326 zetels in het parlement gehaald, waardoor ze niet in een coalitie moet stappen om te regeren. Ook de Liberal Democrats en Reform UK gaan vooruit. De Conservatieven zijn de grote verliezers: zij haalden bij de

Lees meer »

Tweelingzussen Denise en Annie trouwden 50 jaar geleden op dezelfde dag: “Verkeerde zus kreeg ring bij huwelijksaanzoek”

Vijftig jaar geleden zijn de tweelingzussen Denise en Annie Van Bommel op dezelfde dag getrouwd, nu vieren ze ook samen hun gouden bruiloft. Op hun 70ste lijken de zussen nog steeds als twee druppels water op elkaar. Of hun mannen zich nooit vergist hebben? “Éen keer heb ik een cruciale fout gemaakt”, geeft één van hen ietwat gegeneerd toe.

Lees meer »

Q8 tankstation in Sint-Baafs-Vijve steekt helemaal in het nieuw: “Binnenin is niets meer hetzelfde”

Wie de Leiebrug tussen Sint-Eloois-Vijve en Sint-Baafs-Vijve overrijdt, landt als het ware in de Q8-shop van Lindsay Nicque en Jurgen Anno. De zaak werd onlangs grondig verbouwd en heringericht en biedt naast een Delhaize ook onderdak aan een Panos en een koffiehoek van Starbucks.
The post Q8 tankstation in Sint-Baafs-Vijve steekt helemaal in het nieuw: “Binnenin is niets meer

Lees meer »

België start voor het eerst met herstel oesterriffen in de Noordzee

Ons land start met de aanleg van oesterriffen in de Noordzee. Zo wil België de biodiversiteit in de Noordzee herstellen. De dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid gaat daarvoor een samenwerking aan met wetenschappers en bedrijven, BELREEFS.
The post België start voor het eerst met herstel oesterriffen in de Noordzee appeared first on KW.be.

Lees meer »

Eelhart en Jeannine zijn briljanten paar in Zulte

Naar aanleiding van hun diamanten huwelijksverjaardag werden 85-jarige Eelhart Peirs en de 84-jarige Jeannine Degezelle tijdens de receptie gehuldigd door het gemeentebestuur van Zulte. Ze ontvangen naast het diploma van het koningshuis ook een bloemetje.
The post Eelhart en Jeannine zijn briljanten paar in Zulte appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nederlandse ministers mogen pas eed afleggen na screening door Staatsveiligheid: waarom gebeurt dat niet bij ons?

Vandaag worden in Nederland de ‘bewindspersonen van de regering beëdigd’. De kandidaat-ministers die straks de eed zullen afleggen, zijn vooraf gescreend door Staatsveiligheid. Eén kandidaat-minister werd op basis van die screening zelfs geweerd. In ons land wordt vreemd genoeg niet nagegaan of kandidaat-ministers en staatssecretarissen integer en betrouwbaar zijn. Ook niet als die kandidaten straks toegang krijgen tot gevoelige informatie.

Lees meer »