Nieuwe Europese wet brengt toekomstige hartoperaties van Daisy (3) in gevaar: “Dit kan toch de bedoeling niet zijn?”

Door een nieuwe Europese wet willen steeds minder bedrijven medisch materiaal leveren dat nodig is om onder meer hartoperaties bij kinderen uit te voeren. Ook de Belgische ziekenhuizen dreigen met een tekort aan deze hulpmiddelen te kampen, wat ernstige gevolgen zou hebben voor honderden kinderen. Ook de mama van de driejarige Daisy uit Ruddervoorde (deelgemeente van Oostkamp) is bang: “Dergelijke operaties uitvoeren zonder het juiste materiaal is levensgevaarlijk.”

Sinds 25 mei 2020 moeten alle medische hulpmiddelen die in Europa op de markt worden gebracht voldoen aan nieuwe en veel strengere eisen dan voorheen, ook hulpmiddelen die al jaren in gebruik zijn. Het resultaat is dat het veel duurder wordt voor bedrijven om dat materiaal te produceren. Als het dan gaat over hulpmiddelen waar relatief weinig vraag naar is, beslissen steeds meer bedrijven dat het de moeite niet waard is om deze nog te leveren in Europa. Dat is dus het geval bij de op kindermaat gemaakte cardiologische materialen.

Te duur

“Vorige vrijdag heeft kindercardioloog professor Marc Gewillig (UZ Leuven) ons alles uitgelegd tijdens een evenement van Hartekinderen Vzw”, vertelt Charlene Fagneray (27) uit Ruddervoorde. Zelf is ze mama van de driejarige Daisy, die geboren werd met verschillende hartafwijkingen en al 21 keer hiervoor geopereerd werd.

“Hartoperaties uitvoeren zonder het juiste materiaal houdt zoveel meer risico’s is dan nodig is”

“Stents, katheders, koppelstukken voor de long-hartmachine… Binnenkort zullen deze nergens meer in Europa te verkrijgen zijn. Het gevolg is dat artsen andere manieren zullen moeten bedenken om bepaalde ingrepen uit te voeren, die stuk voor stuk meer risico’s – zoals bloedingen, hersenschade en bloedklonters – inhouden en soms zelfs levensgevaarlijk kunnen zijn.”

1 op 100

Daisy is nog maar drie jaar oud en moest al 21 keer ingrepen ondergaan om haar hartafwijkingen te corrigeren.

Daisy moet sowieso twee keer per jaar onder het mes om haar stents en katheders te laten vervangen, die heeft ze nodig om onder meer problemen met een vernauwde longslagader en haar aortaboog te corrigeren. Die operaties komen dus in het gedrang als deze hulpmiddelen niet meer beschikbaar zijn.

“Volgens statistieken wordt 1 op 100 kinderen geboren met een hartafwijking in ons land. Die kindjes zijn net zoals onze dochter de onschuld zelve. Waar zijn we mee bezig als we hun gezondheid en veiligheid onnodig in gevaar brengen? Het materiaal bestaat én wordt al jaren veilig en succesvol gebruikt, het kan toch niet de bedoeling zijn dat we door één wet al die kindjes de zorg ontzeggen die ze zo hard verdienen?”, pleit Charlene.

De mama uit Ruddervoorde roept de ministers in ons land op om samen met de regeringen van andere Europese landen deze nieuwe regelgeving te herbekijken om dramatische gevolgen te voorkomen.

The post Nieuwe Europese wet brengt toekomstige hartoperaties van Daisy (3) in gevaar: “Dit kan toch de bedoeling niet zijn?” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Dat koppel wilde alleen maar winnen. De rest interesseerde hen niet”: B&B-uitbaters over de impact van ‘Met vier in bed’

“Die lage scores? Een slag in ons gezicht.” Nee, Magda (63) en Marc (66) blikken niet onverdeeld tevreden terug op hun deelname aan ‘Met vier in bed’. In dat programma mogen uitbaters hun B&B in de kijker zetten en dat heeft wel degelijk gevolgen. “De bekendmaking van de winnaar moesten we vijf keer opnemen. Niemand wilde voor hen applaudisseren.”

Lees meer »

Voortaan toegangsprijs voor wandeling naar de top van de Japanse Mount Fuji

Venetië lijkt een trendsetter met de invoering van een toegangsticket voor toeristen. Wie de Mount Fuji in Japan wil beklimmen via het populaire wandelpad Yoshida Trail, zal daar voortaan 11,5 euro voor over moeten hebben. Bovendien mogen er maximaal 4.000 klimmers per dag de berg op. Dat meldt CNN. Met deze maatregelen wil Japan de overbevolking op het Japanse icoon

Lees meer »

Paradise City klokt af op 43.000 bezoekers

De negende editie van het elektrofestival Paradise City heeft 43.000 bezoekers aangetrokken. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. Op zaterdag waren er een aantal stevige regenbuien, maar die zaten de positieve energie waar het festival voor bekendstaat, niet in de weg.

Lees meer »

Tot 100 euro extra om wachtrijen in pretparken te vermijden: de FastPass

Sommige pretparken bieden bovenop de normale toegangsprijs, een ‘FastPass’ aan: zo kan je wachtrijen aan attracties vermijden. Je betaalt dan 5 tot wel 100 euro meer, afhankelijk van het aantal attracties waar je niet wil aanschuiven. In de nieuwe aflevering van ‘Mens erger je niet’, de podcast van het consumentenprogramma ‘WinWin’, ergert Radio2- presentator Ann Reymen zich aan die praktijken.

Lees meer »

Wim Vandoorne (RC Bissegem): “Allicht mijn laatste seizoen”

RC Bissegem, vorig seizoen met steile ambities gestart, moest uiteindelijk met minder genoegen nemen. Pas nadat Pascal De Vreese het sportieve roer in handen nam, geraakte Racing op kruissnelheid en kwam nog dicht bij een eindrondeticket. Voor komend seizoen houdt voorzitter Marc Cheyns het deze keer voorzichtig: “Een top vijf plaats moet kunnen.”
The post Wim Vandoorne (RC Bissegem):

Lees meer »

KIJK. De snelste in de tussenspurt, de eerste waaier gemist en een declassering: de bewogen dag van Jasper Philipsen in beeld

Een declassering voor Jasper Philipsen. Nadat hij Wout van Aert hinderde in de spurt, werd zijn tweede plek door de wedstrijdjury afgenomen. In de openingsfase van de etappe reed Philipsen zich in de kijker door de tussensprint te winnen. Nadien was er even paniek, toen ie in de tweede waaier belandde. Alles werd gelukkig voor hem snel rechtgezet. In Dijon

Lees meer »

Bellingham en Kane redders in nood: Engeland ontsnapt door allerkleinste gaatje aan voetbaltrauma tegen Slovakije

Engeland is op het EK tegen Slovakije in extremis ontsnapt aan een nieuw voetbaltrauma. Met dank aan Bellingham, goed voor een geniale gelijkmaker in de reguliere slotminuut. Slovakije kraakte daarna in de verlengingen. Kane en co. blijven zo met een 2-1-zege in de running en hebben het vel van bondscoach Gary Southgate gered. Het niveau van het sterrenensemble moet wel

Lees meer »