Koninklijk Werk IBIS opent nieuwbouw voor Bootsmannen: “Op termijn kunnen misschien de Bootsvrouwen er intrek in nemen”

De Bootsmannen – jongeren die ook na hun vierde jaar secundair onderwijs een zorgnood hebben – van Koninklijk Werk IBIS, slapen voortaan in een volledige nieuwbouw waar ze hun eigen kamer hebben. Daarvoor investeerde het Fonds Strandschelp ruim 300.000 euro. Later kunnen de kamers dienen voor de eventuele Bootsvrouwen, want het aantal meisjes in de vroegere jongensschool zit stevig in de lift.

De huizen nummers 13 en 14 in de Prinses Elisabethlaan in Oostende dienen sinds enkele jaren als weekendhuis voor de bootsmannen van KW IBIS. In de school kunnen leerlingen les volgen vanaf het eerste leerjaar tot en met het vierde middelbaar. Wie verdere zorg nodig heeft vanaf het vijfde middelbaar kan bij IBIS blijven en verder les volgen in een andere school. “Die noemen we onze Bootsmannen”, duidt algemeen directeur Angelique Spegelaere.

Acht individuele kamers

Het zijn die bootsmannen die nu een volledige nieuwbouw kregen met acht individuele kamers. “We zaten met twee oudere gebouwen die los van elkaar opereerden”, vertelt Jan Decorte van het directiecomité van Fonds Strandschelp. “We hebben ze verbouwd om beide gebouwen met elkaar te verbinden. Ze zijn bovendien beter geïsoleerd en een pak duurzamer dankzij de zonnepanelen. Daarnaast hebben we aan de hand van een nieuwbouw een forse uitbreiding voorzien met acht extra kamers.”

Het is het Fonds Strandschelp die daarvoor de nodige budgetten heeft voorzien. Het Fonds ontstond vier jaar geleden dankzij een gulle schenking van maar liefst 30 miljoen euro van een Oostendenaar. “Die man wou dat we met dat geld kansarme kinderen hielpen”, vertelt de voorzitter van het Fonds. “Daarbij werd Koninklijk Werk IBIS expliciet vernoemd.”

Bootsvrouwen

In 2018 startten zes meisjes in het eerste leerjaar, voor het eerst in de geschiedenis. Diezelfde zes meisjes zitten ondertussen in het eerste middelbaar. “Ondertussen blijven we groeien wat het aantal meisjes betreft”, vervolgt de algemeen directeur. “We zitten dit schooljaar al op achttien van de ongeveer honderd leerlingen. Als je de maatschappij bekijkt zouden de meisjes op termijn eigenlijk de helft van de leerlingen moeten vertegenwoordigen. Dus inderdaad: Bootsvrouwen hebben we tot nu toe nog niet, maar dat kan wel in de toekomst die richting uit evolueren. En dan kunnen zij uiteraard hun intrek nemen in deze nieuwe kamers.”

Om nog meer meisjes op te vangen in de toekomst, zijn er evenwel extra aanpassingen nodig in de school. “Nu zijn we daar inderdaad niet op voorzien, maar we hebben al heel veel stappen vooruit gezet. We zitten nu aan onze maximumcapaciteit wat het aantal meisjes betreft, maar indien er zich volgend schooljaar een pak meer meisjes aanbieden, dan kunnen we vrij snel schakelen. Maar dan moeten we uiteraard nog enkele aanpassingen doorvoeren. We zijn daar tot nu toe altijd wel in geslaagd”, aldus Spegelaere.

The post Koninklijk Werk IBIS opent nieuwbouw voor Bootsmannen: “Op termijn kunnen misschien de Bootsvrouwen er intrek in nemen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Julie Vermeire doet oproep aan Gert Verhulst: “Als je daar voor iemand nodig hebt, bel mij”

Zondagnamiddag vond in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne de première plaats van de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje en dat lokte heel wat nieuwsgierige BV’s naar de rode loper. Reporter Jarne strikte er Marie Verhulst en Julie Vermeire voor een gesprek. Bekijk het

Lees meer »

Sneer naar prinses Kate of Ode aan prinses Diana? Meghan haalt stiekem haar naam van Archies geboorteakte

Meghan Markle (42) heeft stiekem haar eigen naam van de geboorteakte van haar zoon, prins Archie (5), laten verwijderen. Elf dagen na de geboorte van Archie in 2019 verving ze de naam ‘Rachel Meghan’ door ‘Hare Koninklijke Hoogheid de hertogin van Sussex’. Online wordt er nu volop gespeculeerd over de twee redenen waarom prins Harry (39) en Meghan deze keuze

Lees meer »

“Ik zag palmbomen en dacht: dit is Parijs niet”: Jem (30) stapt zonder het te beseffen op verkeerde vlucht en eindigt in Spanje

De Britse Jem Maybank (30) uit Leeds dacht dat ze eind vorige maand op een vlucht richting Parijs stapte, maar niets bleek minder waar te zijn. Door de ‘vakantierush’ vergiste ze zich van gate, waardoor ze even later richting het Spaanse Alicante vloog. “Ik had mijn ticket aan vier personeelsleden laten zien”, klinkt het. Ik vroeg waarom mijn stoeltje op

Lees meer »

“Mensen worden afgeslacht en het kan nog erger worden”: Vlaamse cafébaas bibbert op vakantie in Kenia door hevige rellen

In Kenia zijn afgelopen week ernstige onlusten uitgebroken. Antwerpenaar Robert Vinck, cafébaas in Hemiksem, vertrok maandag nietsvermoedend op vakantie naar het Oost-Afrikaanse land. Momenteel zit hij nog altijd ‘gegijzeld’ in zijn hotel in een residentiële wijk van hoofdstad Naïrobi. “Je hoort dat het op elk moment opnieuw kan escaleren en dat het nog erger kan worden.”

Lees meer »

Nieuwbouw Portus is nieuw paradepaardje van vzw Havenzate

Achttien oude huisjes van vzw Havenzate waar achttien personen op redelijk zelfstandige basis konden wonen, gingen onder de sloophamer en maakten plaats voor nieuwbouw Portus. Havenzate is een autonoom ondersteuningscentrum met verschillende woonvormen en individuele en groepsbegeleiding voor een 80-tal volwassenen met een beperking.
The post Nieuwbouw Portus is nieuw paradepaardje van vzw Havenzate appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kontichse wegwijzer wijst kortste weg naar ‘Aarstelaar’: “We horen bij de anale driehoek, maar dit is duidelijk een fout”

Op de Prins Boudewijnlaan in Kontich staat sinds kort een wegwijzer naar ‘Aarstelaar’. “Hoewel we samen met Kontich en Reet bij ‘de anale driehoek’ horen, is dit duidelijk een ongelukkige fout van de aannemer van het Agentschap Wegen en Verkeer,” zegt Aartselaars N-VA-schepen Bart Lambrecht, bevoegd voor Mobiliteit, Openbare Werken, Sport, Communicatie en Dierenwelzijn. “Ze hebben ons verzekerd dat de

Lees meer »

Dieven stelen kilo’s in beslag genomen drugs en duizenden sigaretten op luchthaven Zaventem

Bijna 30 kilogram cannabis, 1.392 kilogram waterpijptabak, 75 kilogram versnijdingsmiddel voor cocaïne en maar liefst 269.000 sigaretten. Dieven hebben hun slag geslagen in een magazijn voor in beslag genomen goederen op de luchthaven van Zaventem. Het gebouw zou goed beveiligd moeten zijn en is enkel toegankelijk met een badge. Maar ook vorig jaar in mei was er al een inbraak.

Lees meer »