Burgemeestersverkiezing zorgt voor heel wat animo op de Belgiek: zeven kandidaten strijden voor tricolore sjerp

De gerenommeerde paardenkoersen blijven het uithangbord van Belgiek Koerse in Deerlijk. Maar dit jaar is er meer: er wordt een nieuwe wijkburgemeester verkozen. Zeven kandidaten hebben zich gemeld in opvolging van Stefaan Vanwynsberghe. Behalve de uittredende ‘burgervader’ zelf zijn dat Renaat Vanneste, Frank Devos, Casper Cotton, Janne Dejager, Ronny Deleersnyder en Henkie Courtens.

De Belgiek, Deerlijks meest energieke volksbuurt op de grens met Vichte, viert het komende weekend feest. De gerenommeerde paardenkoersen van maandag 9 oktober zijn het uithangbord van de festiviteiten. Zaterdag strijden zeven kandidaten voor de titel van burgemeester van de Belgiek. Stefaan Vanwynsberghe wil met de steun van de Breestraat en de Vichtestraat graag zichzelf opvolgen. Hij doet dat onder het motto ‘Make Pummel great again’.

Renaat Vanneste is kandidaat voor de Kleine Klijtstraat. Hij heeft onder meer een gezellige namiddag voor jong en oud op zijn programma staan. Casper Cotton, gesteund door de Elf Novemberlaan en de Vichtesteenweg, is de benjamin van de kandidaten. Hij wil jaarlijks met een Belgiekfestijn uitpakken: halloweentocht, kerstmarkt, kubbwedstrijd… Kandidaat nummer 4 is Ronny Deleersnyder. Hij wil minstens één keer per jaar met vrijwilligers van de hele Belgiek een sweeping (opruimactie) organiseren. Ook een welkomactie voor nieuwe Belgieknaren ziet hij best zitten.

Wijkburgemeester

‘Je euro zal wel vallen als Frank het laat knallen’ is de leuze waarmee Frank Devos uit de Klijtstraat-Lisbonnastraat-Gaaistraat naar de gunst van de kiezer dingt. De paardenkoersen mogen van hem nooit van de Deerlijkse activiteitenkalender verdwijnen. Henkie Courtens profileert zich ‘van keukenmeester tot wijkburgemeester’ en wil op verschillende manieren nog meer smaak brengen op de Belgiek. Janne Dejager, aangevuurd door de Wafelstraat, is er net als acht jaar geleden opnieuw bij. ‘Geniet vandaag, herhaal met morgen’ is haar leuze.

“Sfeer onder de zeven kandidaten is fantastisch”

“Zaterdag 7 oktober staat volledig in het teken van de burgemeestersverkiezing”, verduidelijkt Billy Veys. “De sfeer onder de zeven kandidaten is fantastisch. De verkiezingskoorts laaide de jongste weken hoog op. Je kon er niet naast kijken: affiches, strooibiljetten, metersgrote spandoeken, publiciteitskaravanen, allerlei eigen initiatieven… Wie het worden zal, zullen de Belgieknaren en oud-Belgieknaren uiteindelijk zelf bepalen. Er kan gestemd worden van 14.30 uur tot 17 uur. Om geldig te stemmen, moeten de bolletjes van drie kandidaten gekleurd worden. Alle stemmers krijgen een drank- en eetbon. De nieuwe burgemeester wordt om 19 uur bekend gemaakt. Ze Quaffeurz zorgen voor de passende muzikale ambiance en aansluitend kan er aangeschoven worden voor ons eetfestijn. Dit jaar hebben we geopteerd voor verschillende foodtrucks. Kaarten kunnen bestelde worden bij de ploegkapiteins en bij Frank Vanoverschelde, 0475 55 66 90.”

Paardenkoersen

“Zondag 8 oktober is er om 10.30 uur een eucharistieviering. De mis wordt opgeluisterd dor de Koninklijke fanfare Sint-Cecilia uit Deerlijk. Vanaf 14 uur is het tijd voor de tweede uitgave van de funfietswedstrijd. Er worden verschillende reeksen gereden. Om 15 uur is er wedstrijd waarin versierde fietsen en aangepaste outfits centraal staan. Hoe gekker, hoe liever. Het Belgieks kampioenschap start om 16 uur. We kijken uit wie Tuur Deprez en Julie Naessens zullen opvolgen.”

Hét klapstuk van de feestelijkheden blijft uiteraard Belgiek Koerse zelf op maandagnamiddag 9 oktober. De vermaarde paardenkoersen starten om 14 uur op de Belgiekhippodroom in de Vichtesteenweg. “Net als voorgaande jaren kan men opteren voor een VIP-formule, maar het volkse karakter van de kermis blijft hoe dan ook centraal staan. Ambiance is altijd verzekerd tijdens Belgiek Koerse. Er is een prijzenpot van 15.000 euro te verdelen. Voor de Grote Steeple wordt naar aloude Belgiektraditie een kunstmatige Gaverbeek gegraven. De senioren sluiten de festiviteiten af op woensdag 11 oktober. De animatie wordt verzorgd door Mieke D en Bossie”, rondt Billy Veys af. (DRD)

The post Burgemeestersverkiezing zorgt voor heel wat animo op de Belgiek: zeven kandidaten strijden voor tricolore sjerp is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Meer dan 210 kandidaten hebben zich teruggetrokken voor tweede ronde van Franse parlementsverkiezingen

Meer dan 210 kandidaten die zich hadden gekwalificeerd voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk hebben zich teruggetrokken. Het gaat hoofdzakelijk om kandidaten van de linkse alliantie Nouveau Front populaire en van het kamp rond de Franse president Emmanuel Macron. Op die manier hopen ze om de kandidaten van het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van een parlementszetel te

Lees meer »

Mobiele camera en politiepatrouilles in Sportpark Kuurne leveren al meteen resultaten op en worden verdergezet

De afgelopen weken was het Sportpark in Kuurne, samen met de vele inwoners die er komen sporten, ontspannen en werken, heel regelmatig het slachtoffer van een kleine groep, vaak heel jonge, amokmakers. Zij bezondigden zich aan allerlei vormen van overlast en criminaliteit: vandalisme, graffiti, intimidatie, drugs, lawaai, sluikstorten, … De gemeente Kuurne en de politiezone Vlas stellen een nultolerantie in

Lees meer »

Sint-Pieters-Kapelle vormt decor voor vierde zomertentoonstelling van Nick Ervinck: “Met ‘Sculptural’ wil ik de identiteit van K.E.R.K. versterken”

Vanaf dinsdag 2 juli is de voormalige kerk van Sint-Pieters-Kapelle in Middelkerke het decor voor de vierde zomertentoonstelling van Nick Ervinck. De bekende kunstenaar verzamelde voor ‘Sculptural’ twaalf bevriende kunstenaars die samen met hem “de intrigerende wereld van hedendaagse beeldhouwkunst willen belichten”. ‘Sculptural’ loopt nog tot en met zaterdag 31 augustus.
The post Sint-Pieters-Kapelle vormt decor voor vierde zomertentoonstelling

Lees meer »

Twee Nederlandse verdachten van verdrinkingsdood op Gentse Feesten verwezen naar correctionele rechtbank

De twee Nederlandse verdachten die betrokken waren bij de verdrinkingsdood van een bezoeker van de Gentse Feesten 2 jaar geleden moeten zich toch voor de correctionele rechtbank verantwoorden en niet voor het hof van assisen. De familie van het slachtoffer had de herkwalificatie naar doodslag gevraagd, waardoor de zaak voor het hof van assisen zou komen, maar daar ging de

Lees meer »

Ruim 5.400 studenten leggen toelatingsexamen af voor arts, een forse stijging: “Opleiding verdraagt zulke grote schokken niet”

5.477 studenten leggen vandaag het toelatingsexamen af voor arts. Morgen zijn er 1.767 kandidaten voor het toelatingsexamen tandarts, donderdag zijn 708 kandidaten voor het examen dierenarts. Nooit eerder waren er zo veel inschrijvingen voor de toelatingsexamens. "Dat gaat een hele opdracht worden voor de faculteiten van dit land", zegt Piet Hoebeke, decaan aan de UGent.

Lees meer »

Degradatie Eendracht Aalst doet ook 3 andere clubs naar lagere reeks zakken: “Onbegrijpelijk hiervoor afgestraft te worden”

Het is nu definitief: Eendracht Aalst degradeert naar 1e provinciale. De club werd kampioen in 2e nationale en zou dus naar 1e promoveren, maar kreeg geen licentie voor de nationale reeksen door allerlei problemen binnen de club. De club ging niet in beroep, dus dat betekent dat Aalst nu naar 1e provinciale gaat. Maar dat brengt natuurlijk een domino-effect met

Lees meer »