Burgemeester nog steeds niet opgetogen met komst asielcentrum: “Onzekerheid blijft aanhouden”

Op vraag van Groen debatteerde de Ieperse gemeenteraad over de komst van een tijdelijk asielcentrum in de leegstaande legerkazerne. Burgemeester Emmily Talpe bleef boos dat de beslissing werd genomen zonder overleg met het lokaal bestuur en heeft bedenkingen bij de belofte dat het tijdelijk is.

Sam Vancayseele (Groen) betreurde op de gemeenteraad van maandag de “drogredenen en slecht onderbouwde excuses” in de brief die burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper) stuurde naar de regering. “Zinnen als ‘voor onze politiezone Arro Ieper betekent dit een extra belasting’ en ‘er is daarnaast in Ieper ook een gevangenis’ zijn overbodig”, aldus Sam Vancayseele. “Dit soort van criminaliseren van mensen is bijzonder kwetsend en past in het kraam van extreemrechts.”

Extra werkdruk

Burgemeester Talpe antwoordde dat ze niet opgetogen was met de droge mededeling dat het asielcentrum er zou komen. “Dergelijke ingrijpende beslissingen neem je in overleg met het betrokken lokaal bestuur en deel je niet mee met een telefoontje”, aldus Emmily Talpe, die benadrukte dat Stad Ieper wel mensen wil helpen. “Alleen moeten we ook waken voor de draagkracht van onze stad. Onze dienst welzijn zit op dit moment al met een enorm hoge werkdruk, idem voor onze politiemensen. Daarmee stigmatiseer ik absoluut die mensen zelf niet, maar duid ik op het onvermijdelijk gegeven dat dit extra werkdruk zal opleveren voor hen.”

Onzekerheid

Volgens de burgemeester blijft de federale regering het stadsbestuur in het ongewisse laten. “Vrijdag was er naar verluidt kernkabinet om de knoop door te hakken, ik heb hier wederom nog niets officieel van vernomen”, vervolgde Talpe. “Ik heb het hier heel moeilijk mee. Ze willen per eind december al landen met die containers. Dat is bij manier van spreken morgen al. De onzekerheid blijft maar aanhouden. U denkt ervan wat u wil, maar als burgemeester vind ik dit bijzonder frustrerend dat ik de Ieperlingen geen duidelijkheid kan verschaffen.”

Tijdelijkheid

“We wachten nog steeds op een fysiek overleg met Fedasil om concrete informatie te ontvangen, inclusief een contactpersoon om de vele vragen van inwoners en ook de bewoners in de buurt te beantwoorden. In het overleg met de federale overheid en Fedasil zullen we hameren op de verzekering van de tijdelijkheid, want ik heb daar mijn bedenkingen bij”, aldus burgemeester Talpe. (TOGH)

The post Burgemeester nog steeds niet opgetogen met komst asielcentrum: “Onzekerheid blijft aanhouden” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Nieuwe Nederlandse regering, onder leiding van premier Dick Schoof, officieel van start na eedaflegging bij koning 

Vandaag legt de nieuwe Nederlandse regering de eed af. Het kabinet, onder leiding van de partijloze minister-president Dick Schoof, wordt beëdigd door koning Willem-Alexander. Dat gebeurt in Paleis Huis ten Bosch, het woonpaleis van de koning in Den Haag. Na bijna 14 jaar bewind van Mark Rutte, de langstzittende premier in de Nederlandse geschiedenis, komt er een nieuwe ploeg aan

Lees meer »

“Nog op zoek naar een fietscompagnon”: Marc Van Ysacker fietst tijdens verbroederingsweekend naar het Duitse Staden

Ter gelegenheid van het verbroederingsweekend tussen het Duitse en het Vlaamse Staden, dat van 27 tot 29 juli plaatsvindt, fietst Marc Van Ysacker van Staden in België naar Staden in Duitsland en terug. Marc is evenwel nog op zoek naar een fietscompagnon.
The post “Nog op zoek naar een fietscompagnon”: Marc Van Ysacker fietst tijdens verbroederingsweekend naar het Duitse

Lees meer »

Nieuwe verdachte opgepakt in zaak rond afpersing van familie Michael Schumacher voor 15 miljoen euro

De Duitse politie heeft opnieuw een vermoedelijke medeplichtige gearresteerd die ervan verdacht wordt de familie van Formule 1-legende Michael Schumacher (55) te hebben gechanteerd. Het gaat om een 52-jarige man die als beveiliger voor de familie werkte, aldus het openbaar ministerie in Wuppertal. Eerder werden ook al een buitenwipper en zijn zoon aangehouden. De mannen zouden in het bezit zijn

Lees meer »

“Geloofwaardige aanwijzingen” voor aanslag op Amerikaanse militaire bases in Europa en die zou deze week al kunnen plaatsvinden

Er zijn “geloofwaardige aanwijzingen” dat een terroristische aanslag op til is tegen één of meerdere Amerikaanse militaire bases in Europa. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender ‘Fox News’ op basis van een Amerikaanse defensiefunctionaris. Ook in ons land is er een basis van het Amerikaanse leger: in Chièvres, op enkele kilometers van Pairi Daiza.

Lees meer »

Vredesmolen in Klerken kwarteeuw beschermd: gemeente kocht monument voor een symbolische euro

In Klerken werd gevierd dat de Vredesmolen 25 jaar geleden definitieve bescherming kreeg als restant van een stenen windmolen en als oorlogsmonument. De ruïne werd verstevigd en versterkt om dan na de werken te worden ingehuldigd op 21 juni 2014.
The post Vredesmolen in Klerken kwarteeuw beschermd: gemeente kocht monument voor een symbolische euro appeared first on KW.be.

Lees meer »