Belle Epoque Centrum pronkt met ‘Art Nouveau Schatten’

Het Belle Epoque Centrum in Blankenberge blijft woensdag en donderdag uitzonderlijk gesloten om de nieuwe thema-expo ‘Art Nouveau Schatten’ op te zetten die zaterdag van start gaat. “Het wordt een expo van formaat”, verzekert erfgoedschepen Kathy Kamoen. Aanleiding is het art nouveaujaar in Brussel.

Van 7 oktober tot 16 juni loopt in het Belle Epoque Centrum een nieuwe tijdelijke expo met de focus op art nouveau. Volgens erfgoedschepen Kathy Kamoen op vraag van Stad Brussel, die in 2023 zijn art nouveaujaar viert. “Victor Horta bouwde daar 130 jaar geleden namelijk het allereerste art nouveauhuis, Hotel Tassel. Met onze tijdelijke expo in het Belle Epoque Centrum spelen we hier dankbaar op in”, zegt diensthoofd Charlotte Hoste. ‘Art Nouveau Brussels’ zet de stijl een heel jaar in de kijker, en nodigde het Belle Epoque Centrum uit om hier ook iets mee te doen. De ‘jugendstil’ of art nouveaustroming liep tenslotte gelijk met de belle époqueperiode.

“Aanvankelijk nog elitair, evolueerde de stroming al vrij snel naar een soort van totaalkunst, die ook doorsijpelde in het leven van alledag. De nieuwe stijl beïnvloedde dus niet alleen de kunst en architectuur van toen maar vond – via dagdagelijkse voorwerpen zoals meubels, vazen, sieraden en servies – ook zijn weg naar onze interieurs”, vertelt Charlotte. Typisch voor de art nouveau bij ons, zijn de sierlijke lijnen die veelal geïnspireerd waren op de planten- en dierenwereld. “Elders in Europa dook een eerder strakkere stijl op die men de ‘Wiener sesession’ noemde. Wenen was immers het epicentrum daarvan”, klinkt het.

Thema-expo

Het Belle Epoque Centrum wist voor zijn nieuwe thema-expo klinkende namen te strikken als Khnopff, Ensor, van de Velde en Thonet. “De voornaamste bruikleengever is het Design Museum Gent. Dat wordt momenteel verbouwd, waardoor een deel van hun collectie tijdelijk niet langer te zien is. Een win-win, en voor ons een unieke kans”, zegt Charlotte. Ook vzw De Vrienden van het Begijnhof Sint-Truiden en enkele privéverzamelaars droegen bij aan de expo in het Belle Epoque Centrum, dat uitzonderlijk twee dagen de deuren sluit om alles op te zetten. “Alles is natuurlijk wel verzekerd, maar we wilden toch liever geen onnodige risico’s lopen. Er zitten tenslotte zeer waardevolle stukken in de collectie”, zegt schepen Kathy Kamoen.

Het Belle Epoque Centrum pakt elk jaar uit met een nieuwe thema-expo. Zo stond vorig jaar de fiets in de kijker. “Zo’n tijdelijke thema-expo is niet alleen een mooie aanvulling op de permanente collectie van het Belle Epoque Centrum. Ze sluit ook mooi aan op onze art nouveau-wandeling. We verwachten er veel van”, zegt schepen Kamoen nog. Aan de hand van negen viertalige infopanelen wordt een boeiend verhaal verteld. Ook het verhaal van Blankenberge, waar je de kleurrijke tegeltableaus en het sierlijk smeedwerk van de art nouveau-periode hier en daar nog tegenkomt in het straatbeeld. “Zo zullen er twee partijen glasramen te zien zijn, onder andere uit een Blankenbergs hotel”, verklapt Charlotte. De expo is laagdrempelig opgevat, en wordt volgens Charlotte bijzonder kleurrijk. “Zo wordt het opnieuw een leuke gezinsactiviteit”, klinkt het.

De tijdelijke thema-expo is inbegrepen in de toegangsprijs voor het Belle Epoque Centrum. Tickets zijn te koop aan de balie of via www.belleepoquecentrum.be/tickets

The post Belle Epoque Centrum pronkt met ‘Art Nouveau Schatten’ is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Noord-Korea test ontwikkeling raketten met meerdere kernkoppen

Noord-Korea heeft volgens staatspersbureau KCNA met succes een test uitgevoerd gericht op de ontwikkeling van raketten met meerdere kernkoppen. Zuid-Korea gelooft er niets van en spreekt van “bedrog” om een mislukte lancering te maskeren. Gisteren had Noord-Korea nog een raket gelanceerd die volgens de Zuid-Koreanen in de lucht was ontploft.

Lees meer »

Hij was bij de eerste lichting afgestudeerden van de Antwerpse modeacademie, nu dreigt zijn merk te verdwijnen: de man achter Gigue

Nu de Duror Fashion Group de boeken heeft neergelegd, verdwijnt mogelijk ook een echt Antwerps merk: Gigue. Oprichter Jo Wyckmans was in 1968 bij de eerste lichting afgestudeerden van de Antwerpse modeacademie, en werkte in de jaren 80 en 90 de ‘preppy’ look uit, vanaf 1991 met Gigue. Dochter Audrey bleef tot nu aan boord, zelf koos Jo Wyckmans jaren

Lees meer »

Milde cel- en werkstraffen, maar zware boetes voor mensenhandel in de bouwsector in Anzegem, Deerlijk en Kortrijk

Een 28-jarige Roemeen heeft voor de Brugse rechtbank 180 uur werkstraf gekregen voor uitbuiting van werkkrachten in de bouwsector. Zijn 58-jarige vader kreeg vijftien maanden cel, waarvan twee effectief. Een meevaller, want ze riskeerden zes jaar cel. De financiële aderlating is anderzijds zwaar.
The post Milde cel- en werkstraffen, maar zware boetes voor mensenhandel in de bouwsector in Anzegem,

Lees meer »

KIJK. 4.000 fans onthalen dolenthousiast ‘Familie’-cast voor première van epische seizoensfinale: “Of de bom ontploft?”

Meer dan 4.000 ‘Familie’-fans zakten donderdagavond af naar Kinepolis Antwerpen om als allereerste de grote seizoensfinale te bekijken. Onder een blakende zon konden ze vooraf de cast op de rode loper zien schitteren en met een beetje geluk zelfs een selfie scoren. Van Sandrine André (Veronique) en Caroline Maes (Mieke) tot Charlotte Sieben (Louise): de fans waren dolenthousiast om ze

Lees meer »

Protesten in Kenia draaien uit op chaos, geweld en plunderingen

Na eerdere vreedzame protesten tegen fiscale plannen van de regering is de situatie dinsdag in Kenia ontspoord. Volgens diverse ngo’s vielen minstens vijf doden – andere bronnen maken gewag van acht doden – en een dertigtal anderen raakten gewond nadat de politie manifestanten onder vuur nam. Er zou zowel met rubberen kogels als met scherp zijn geschoten. De voorbije 24

Lees meer »

Afval daalt fors op festivals door herbruikbare bekers

Voorjaarsfestivals en -evenementen hebben door de invoering van herbruikbare bekers veel minder afval. Dat blijkt uit een monitoring van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). “Evenementen produceren opmerkelijk minder afval, de opkuis verloopt vlotter en de terreinen blijven netter,” klinkt het.

Lees meer »

Primus Top Of Darts brengt zes topdarters samen in een spannend toernooi in Kortrijk Xpo

Op donderdag 7 november verzamelen enkele van de grootste namen uit de dartswereld zich in Hal 5 van Kortrijk Xpo. “We strikten Nathan Aspinall, Jonny Clayton, Joe Cullen, Raymond Van Barneveld, Andy Baetens en Fallon Sherrock. De ticketverkoop is al gestart. Snel zijn is de boodschap, want dit dartsevent is uniek in West-Vlaanderen”, zegt medeorganisator Edouard Deprez (35).
The

Lees meer »

Nieuwbouw De Samenkomst en Academie in Ledegem valt twee miljoen duurder uit

De nieuwbouw zaal De Samenkomst en vlakbij de nieuwbouw voor de muziek- en kunstacademie in Ledegem valt maar liefst twee miljoen duurder uit dan is geraamd. Dat maakte burgemeester Bart Dochy (CD&V/VD) donderdagavond bekend tijdens de gemeenteraad. “We overliepen de ingediende offertes en zijn toch wat geschrokken”, zegt hij. “De raming kwam uit op ongeveer 4,5 miljoen, de goedkoopste offerte

Lees meer »