Rik en Martine stoppen eind dit jaar met hun buurtwinkel Huis Cottens in Waregem: “Onze bereidingen zijn onze sterkste troef”

Het was toch even slikken voor de klanten toen ze te horen kregen dat eind dit jaar het doek valt over Huis Cottens of beter gezegd Cotties, een van de laatste authentieke buurtwinkels in Waregem en omgeving. Rik Cottens (70) en Martine Vandevelde (66) gaan dan na ruim veertig jaar met pensioen. “Het wordt voor iedereen wennen”, klinkt het bij hen.

Cotties heeft nog altijd een trouwe schare aan bezoekers die wekelijks langskomen voor vers gemaakte soep, een halve kilo gehakt, een tros bananen, een krant, de lotto maar ook voor het plezier en de leuke babbel die ze er altijd hebben. Voor zij die het nu in Keulen horen donderen, de buurtwinkel bevindt zich in de Jozef Duthoystraat 98 tussen de Ring en het centrum van de stad. Nog tot 31 december van dit jaar gaan Rik en Martine door maar dan valt het doek over Huis Cottens, waarmee de ouders van Rik op 1 januari 1949 van start gingen. Dat zal dan net geen 75 jaar geleden zijn. Een gesprek met twee vriendelijke mensen die met veel passie over hun zaak praten.

Rik, je was nog niet geboren toen je ouders hier van start gingen. Wat herinner je je van de winkel van toen je zelf nog een kind was?

Rik: “Dat mijn ouders er van bij de start alles voor overhadden om de klanten goed te bedienen. Bij de Waregemnaars die te veraf woonden, ging mijn vader aan huis de bestellingen opnemen om die daarna met zijn bestelwagen te leveren. Ik heb dat zelf nog een tijdje gedaan bij een dertigtal klanten toen mijn vrouw en ik alles hadden overgenomen. Ik herinner me ook vaag de verbouwingen eind jaren vijftig toen de kruidenierswinkel plots een van de grootste was van de provincie. Het was nog net de tijd voor de eerste supermarkten hun deuren openden. Nadien veranderde er veel natuurlijk.”

De groeiende populariteit van de warenhuizen betekende het einde van veel buurtwinkels. Lukte het om de concurrentie het hoofd te bieden?

Rik: “Tot twintig jaar geleden hadden we relatief weinig last van die grote ketens. Toen daar verandering in kwam, zijn we allerlei bereidingen beginnen aan te bieden. Tot vandaag bakt mijn vrouw nog altijd wafels en cake, maar er is ook dagelijks verse soep te koop en regelmatig ook stampi. Voorts kan iedereen hier een ontbijt bestellen, een goed gevulde kaas- of vleesplank of belegde broodjes. Ik mag zeker ook haar preparé niet vergeten die nog altijd erg gegeerd is. Dat alles maakte dat de mensen graag naar hier zijn blijven komen en wij onze boterham goed konden blijven verdienen.”

Ik kan me voorstellen dat het in de hoogdagen van de buurtwinkel hard werken was.

Martine: “Jazeker en aanvankelijk waren we ook het hele jaar non-stop open. Vakantie zijn we pas beginnen te nemen nadat Rik vijftig was geworden. Dan hebben we beslist dat we jaarlijks een week of drie de deuren zouden sluiten. Sedertdien gaat alles hier dicht rond Waregem Koerse en is dat het moment om de batterijen te gaan opladen in de bergen en de gezonde lucht van Oostenrijk. We zijn ook lang de hele zondag opengebleven. Pas toen ook de warenhuizen dat begonnen te doen, zijn we daarmee gestopt. Nu zijn we de zondag nog tot ’s middags open.”

Jullie hebben als koppel al die tijd van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat samengewerkt. Zorgde dat wel eens voor spanningen?

Martine: “Eigenlijk viel dat goed mee. Ik kan me niet herinneren dat er ooit woorden geweest zijn tussen ons. Wat ik wel weet is dat we hier vaak veel leute gehad hebben met de klanten. We durfden wel eens een grapje uit te halen. Zo ging de deur lange tijd al om vijf uur ’s morgens open en dan stonden er altijd al klanten aan de deur die hun krant kwamen halen.

“De mensen wisten goed dat er hier altijd wel iets te beleven was”

Mijn man durfde ze dan wel eens enkele minuten langer buiten te laten staan vooraleer te openen (lacht). De mensen wisten goed dat er hier altijd wel iets te beleven was, al was er ook altijd ruimte om een babbeltje te slaan. Wel moest je niet bij ons zijn om over de andere mensen te klappen. Hier was geen plaats voor roddels.”

Sedert wanneer weten de klanten dat het hier straks gedaan is?

Rik: “Deze zomer hebben we een blad aan de voordeur gehangen waarop staat dat alles over te nemen is. Voordien hadden we dat wel al enkele keren gezegd, maar niemand geloofde dat. De reactie was altijd: ‘Jullie gaan wel blijven doordoen‘. Sommigen reageerden wel heel ontgoocheld toen ze merkten dat het ons menens was. ‘Waar gaan we straks naartoe moeten? Ga je ons dan in plan laten?‘. Het zal ook voor ons wennen worden.”

Is er inmiddels al een overnemer?

Rik: “Neen, we hebben al behoorlijk wat projectontwikkelaars aan de deur gehad maar we zijn niet gehaast. Van zodra iemand de prijs geeft die we vragen is het voor ons in orde, maar voor de rest hebben we tijd. Ik vermoed dat er hier appartementen gaan komen, al hoop ik dat er ook nog ruimte zal zijn voor een kleine winkel onderaan.”

Rik en Martine

Privé: Rik Cottens (70) is getrouwd met Martine Vandevelde (66). Ze wonen in de Groene Wandeling in Waregem. Ze hebben twee kinderen: Karel (45) en Peter (44). Er zijn ook vier kleinkinderen: Margot, Benoit, Sander en Brent.

Huis Cottens: De winkel, die in de volksmond Bij Cotties genoemd wordt, opende de deuren op 1 januari 1949. Georges en Simonne, de ouders van Rik, hielden ruim dertig jaar alleen de winkel open vooraleer Martine in 1982 en een paar jaar later Rik erbij kwamen. Op 31 december van dit jaar zal de winkel voor het laatst open zijn. De gebouwen zijn over te nemen. (vfb)

The post Rik en Martine stoppen eind dit jaar met hun buurtwinkel Huis Cottens in Waregem: “Onze bereidingen zijn onze sterkste troef” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Democratische zwaargewichten spreken steun uit voor Biden: “Je kunt al eens een slecht debat hebben”

De Democraten lijken de rangen te sluiten na het belabberde debat van president Joe Biden. Tijdens het debat met rivaal Donald Trump kwam Biden meermaals verward over. "Je kunt al eens een slecht debat hebben", reageert oud-president Barack Obama. Ook gewezen presidentskandidaat Hillary Clinton herhaalt haar steun. Biden zelf klinkt strijdvaardig: "Ik weet hoe ik de job moet doen."

Lees meer »

23 innovatieve start-ups met omzet van 7,5 miljoen euro in regio Brugge

Het ondernemersplatform Brugge.Inc, dat innovatieve bedrijven in de Brugse regio wil houden, stelde zijn eerste impactrapport voor. Daaruit blijkt dat de 3 start-ups van bij de start begin 2021 er nu 23 geworden zijn. Goed voor een omzet van bijna 7,5 miljoen euro.
The post 23 innovatieve start-ups met omzet van 7,5 miljoen euro in regio Brugge appeared first

Lees meer »

Geen zakgeld van papa meer nodig? Buitenechtelijke zoon van prins Albert slaat steenrijke erfgename aan de haak

Nee, de geruchten dat hij een modellencarrière ambieerde, klopten niet, verzekerde Alexandre Grimaldi (20). Al houdt hij zich wel bezig met poseren, kledingmerken promoten en de modeweken in Parijs en Milaan bijwonen. Volgens waarnemers doet de buitenechtelijke zoon van Albert van Monaco (66) er alles aan om in de schijnwerpers te blijven. En daar vond hij nu nog een nieuwe

Lees meer »

Zware celstraf voor Lichterveldse ‘zombiedrug’-verslaafde die politiecombi ramde tijdens achtervolging: “Hij begon al op zijn zesde met drugs”

Tot twee keer toe ontvluchtte Alain L. (60) een politiecontrole en telkens kwam het tot een wilde achtervolging. Daarbij ramde de Lichterveldenaar zelfs een politiecombi. De man, die verslaafd is aan de ‘zombiedrug’ flakka, krijgt nu vier jaar cel.
The post Zware celstraf voor Lichterveldse ‘zombiedrug’-verslaafde die politiecombi ramde tijdens achtervolging: “Hij begon al op zijn zesde met drugs”

Lees meer »

Jongeman haalt levensgevaarlijke stunt uit op trein

Een jongeman heeft zondag een levensgevaarlijke stunt uitgehaald op een treinrit in de Ardennen. Hij hing schijnbaar ontspannen achterop een rijdende trein tussen Sy en Hamoir in de provincie Luik. ASTB, een vakbond voor treinbestuurders, wil dat een onderzoek wordt geopend.

Lees meer »

“Ik ben de tel stilaan kwijtgeraakt”: voorzitter van SK Nieuwkerke na zoveelste inbraak in tijdelijke kantine

SK Nieuwkerke kreeg in de nacht van woensdag op donderdag weer ongewenst bezoek. In de chalet, die dienst doet als tijdelijke kantine, werden chips, soep en sportdrank gestolen. Het was niet de eerste keer dat de club uit tweede provinciale slachtoffer werd van een inbraak. “De materiële schade is groot, met twee kapotte ruiten en een beschadigde deur”, zucht voorzitter

Lees meer »

Een op de zes werknemers ontvangt fietsvergoeding

Uit de jaarlijkse evaluatie van de alternatieve loonvoordelen in 2022 blijkt dat de tweede pensioenpijler het belangrijkste voordeel blijft. Ook maaltijd- of ecocheques zijn populair, net als een tussenkomst in woon-werkverkeer. Maar liefst één op de zes werknemers ontvangt een fietsvergoeding, een stijging van 3 procent tegenover het jaar voordien.

Lees meer »