Keurbroederschap De Witte Ranke blaast 40 kaarsjes uit: “Ijveren voor hop en toerisme”

De vzw Keurbroederschap De Witte Ranke viert haar 40ste verjaardag. De Poperingse vereniging zet zich in voor cultuur, toerisme en gastronomie in de Westhoek en in het bijzonder in Poperinge, met bijzondere aandacht voor hop, hopscheuten en streekbieren.

Keurbroederschap De Witte Ranke werd opgericht op 16 september 1983. “De tien bezielers van het eerste uur waren: Theo Creus, Antoon Couttenye, Johan Debrabandere, Marcel Delanote, Luc Dequidt, Dina Vroman-Desmet, Johan Martin, André Maton, Roger Top en Jozef Verhille”, zegt voorzitter Bart Wemaere.

“Onze vereniging wordt aangestuurd door de voorzitter (baljuw), ondervoorzitter, penningmeester, secretaris (griffier) en bestuursleden. Momenteel telt De Witte Ranke 62 leden, waarvan zes bestuursleden. Zelf ben ik bij de Witte Ranke terechtgekomen in 1999. Gedurende twee legislaturen, van telkens drie jaar, was ik secretaris. In 2005 werd ik voorzitter. De vereniging heeft met mij haar tweede voorzitter. De eerste was professor Maton. Hij heeft de productiewijze van ingetafelde hopscheuten ontwikkeld”, vertelt Bart. “Met De Witte Ranke ijveren we voor de belangen van streekgastronomie, hop(scheuten) en toerisme in Poperinge en bij uitbreiding de Westhoek.”

Poperingsch Standevleesch

De vzw organiseert diverse activiteiten voor het brede publiek, zoals Taste of Hops on Tour in de maand maart, bedrijfsbezoeken en culturele happenings en heeft daarnaast een bloeiende interne werking voor de leden. “De creatie van streekgerechten zoals de Terrine De Witte Ranke of Kabeljauw aan de Schreve is één van onze realisaties. Maar we zijn ook herontdekker en promotor van traditionele streekgerechten zoals Poperingse Hennepot of Poperingsch Standevleesch”, aldus Bart.

“Taste of Hops is een nieuw dagarrangement dat door De Witte Ranke werd voorbereid om in 2020 de Hopscheutenhappening op te volgen. Na de pandemieperiode konden we uiteindelijk in 2022 van start gaan en vele deelnemers uit binnen- en buitenland ontvangen. Taste of Hops on tour is een unieke mix van ontdekking, gastronomie, verhalen, ontmoeting, exclusieve bezoeken… Ook de tweede editie in maart van dit jaar werd bijzonder enthousiast onthaald en geëvalueerd.”

Hommel de Lux

“Daarnaast waren we dus organisator van de hopscheutenhappenings met in 2010 een twaalfde editie met maar liefst 773 deelnemers en organisator van de videomapping Hommel de Lux in 2013 met 5.000 bezoekers. Naar aanleiding van onze 30ste verjaardag programmeerden we de happening Hommel de Lux. Via videomapping werd gedurende maar liefst 49 voorstellingen van telkens een kwartier een klank- en lichtfestival gebracht op de gevel van het hopmuseum. Beelden en geluid brachten als het ware het gebouw zelf tot leven en verheerlijkten Poperinge als hoofdstad van de hop en het goede leven. In tandem met Horeca Regio Poperinge organiseerden we de wedstrijd ‘Beste Hopscheuten Kok’ in 2023.”

“Onze nieuwe leden zijn mensen die al hun verdiensten bewezen hebben in Poperinge en/of de Westhoek”

Nieuwe leden

In de ‘hoppe’maand september komen de leden en hun partners samen op de intronisatiedag. “Na een ontvangst rond het beeld ‘De dochter van Pupurn’ op de binnenkoer van het Hopmuseum volgt een academische zitting. Een gastspreker, met relatie tot onze regio of onze opdracht, brengt telkens een eigen en creatieve presentatie. Bij deze gelegenheid worden de nieuwe leden opgenomen in het Keurbroederschap, op voordracht van hun peter of meter. De Witte Ranke introniseert jaarlijks één tot drie nieuwe leden op voorspraak van één of meerdere leden en met de goedkeuring van de hele vergadering . Het gaat telkens om personen die al hun verdiensten bewezen hebben op cultureel, toeristisch en/of gastronomisch vlak in Poperinge en/of de Westhoek”, legt Bart uit.

“Dit jaar waren dit Arne Leuridan en Luc Van Holzaet. Arne Leuridan van slagerij Leuridan uit Watou heeft als meter Mieke Vanwalleghem. In zijn slagerij zet hij zelf sterk in op korte keten en worden veel producten helemaal zelf bereid. Hij was ook ambassadeur van de Korte Keten en Kei van een Ondernemer. Daarnaast is hij ook voorzitter van de Handelsraad in Watou.” Yves Van Bruwaene is peter van Luc Van Holzaet. Luc is zaakvoerder van diverse bedrijven waaronder Dunfresh en Dunfrost waarbij er sterk wordt ingezet op de fruit- en bananenimport vanuit Zuid-Amerika. “Zijn intronisatie heeft een humanitaire insteek. Wekelijks doneert Luc eten aan de voedselbanken zoals Poperinge, Ieper, Kortrijk…”

The post Keurbroederschap De Witte Ranke blaast 40 kaarsjes uit: “Ijveren voor hop en toerisme” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Terwijl de ene zeer meegaand is, staat de andere op de rem: hierover zullen de gesprekken van De Wever met zijn toekomstige coalitiepartners gaan

Preformateur Bart De Wever (N-VA) zal een weekend lang een-op-eengesprekken voeren met zijn toekomstige coalitiepartners, onder meer over de begroting. Hij moet nog altijd een manier vinden om de socialisten over de streep te trekken. Maar waar zullen die gesprekken met de verschillende partijen precies over gaan? Een overzicht.

Lees meer »

Janne Deleu met Belgian Young Yellow Tigers U18 naar EK

De Belgian Young Yellow Tigers U18 zijn momenteel in Roemenië voor hun deelname aan het Europees kampioenschap. Janne Deleu (16) uit Oostende maakt voor de tweede keer deel uit van de Belgische groep.
The post Janne Deleu met Belgian Young Yellow Tigers U18 naar EK appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vlaanderen Feest in het centrum van Wervik

Sinds dinsdagmorgen wapperen in de centrumstraten kleurrijke nieuwe vlaggen met de slogan ‘Heerlijk zomeren in Wervik’. Zondag 7 juli is het Vlaanderen Feest met een divers programma. Het begint sportief met om 9 uur de start van ondertussen de zesde editie van de Franco-Belge Run. Het is uitkijken of Foeke Vanbecelaere uit Moorsele voor de vierde keer op rij gaat

Lees meer »

Buschauffeur rijdt motorrijder van de baan “na paniekreactie”: “Hoe zou ik bus van 12 ton kunnen provoceren met een motor?”

Een kort filmpje toont hoe een 40-jarige man op zijn motorfiets van de weg gereden wordt door een chauffeur van Lijn. Vervolgens rijdt de buschauffeur de oprit van de snelweg op. Volgens de buschauffeur gaat het om een reactie uit paniek, de man op de motorfiets ziet dat anders. “Hij wilde me doelbewust van de weg rijden”, klinkt het.

Lees meer »

Gemeentebestuur legt fiberwerken in Wevelgem tijdelijk stil: “Pas als we groen licht geven, mogen nieuwe sleufwerken opgestart worden”

Er komt geen einde aan in Wevelgem. Voetpad na voetpad wordt in opdracht van Proximus opengegooid om er een fiber kabel te leggen. Vaak blijven die voetpaden lang open liggen, in veel gevallen is de herstelling bovendien niet naar behoren uitgevoerd. Daarom heeft het gemeentebestuur beslist dat er voorlopig geen nieuwe sleufwerken mogen starten in de gemeente. Eerst moeten alle

Lees meer »

Internationaal Chinees witwasnetwerk ontmanteld in Europa

De Spaanse en Franse politie hebben een internationaal netwerk van Chinese staatsburgers opgerold. Dat was in staat om in Europa dagelijks zowat één miljoen euro wit te wassen. Vijf personen werden gearresteerd, onder wie het hoofd van het netwerk. Dat meldt Europol vrijdag.

Lees meer »

Marbella zal wildplassers in zee dan toch niet beboeten

Hoongelach en verbijstering alom toen Marbella eind mei een aantal maatregelen goedkeurde om de mondaine stranden van de Spaanse badplaats proper te houden. Er werden boetes aangekondigd voor wie zijn of haar behoefte zou doen “in de zee of op het strand”. De gemeenteraad ontkent nu dat het die boetes effectief zal toepassen.

Lees meer »