Inbreker die uit gerechtsgebouw sprong, was verslaafd aan ‘zombiedrug’ flakka

De inbreker die dit voorjaar zijn leven op het spel zette door uit een raam te springen van het Ieperse gerechtsgebouw, riskeert nu meer dan drie jaar cel. Eerder vluchtte hij weg van het gerecht door vanuit de tweede verdieping van zijn woning te ontsnappen via een elektriciteitskabel. Hij bleek verslaafd aan de ‘zombiedrug’ flakka. “Zonder die tussenverdieping zat hij hier misschien niet meer.”

Een inbreker uit Zonnebeke ontsnapte in maart op spectaculaire wijze uit het gerechtsgebouw aan de Ieperse Grote Markt door uit een venster te springen op een hogere verdieping. Maandag moest hij in hetzelfde gebouw voor de rechter verschijnen.

Verboden wapens

Zijn inbraak vond op 11 maart plaats in een Iepers bedrijf, waarvoor hij jarenlang had gewerkt. “Op camerabeelden was te zien hoe hij om vier uur ’s nachts naar buiten kwam met een brandkast”, sprak de procureur. “Er volgde een huiszoeking. Op het moment dat de recherche arriveerde aan zijn adres, kroop hij uit het raam op de tweede verdieping en ontsnapte via een elektriciteitskabel die aan zijn woning hing, wat uiterst gevaarlijk was. Tijdens de huiszoeking werden drugsgerelateerde zaken aangetroffen en verboden wapens, zoals pepperspray en een luchtdrukwapen.”

Drie portefeuilles

De man werd opgepakt en voorgeleid voor de onderzoeksrechter op een hogere verdieping van het Ieperse gerechtsgebouw, maar ook daar kon hij ontsnappen via een raam. “Hij sprong naar beneden en kwam op een tussenverdieping terecht, anders zat hij hier nu misschien niet meer”, aldus de procureur. “Hij werd na een korte achtervolging aangetroffen en kon intussen drie portefeuilles stelen uit een woning.”

Flakka

Voor de inbraak bij zijn voormalige werkgever, de diefstal van de portefeuilles en weerspannigheid riskeert de man nu 37 maand cel en een boete. “Ik begon helemaal door te slaan door die flakka: ik had geen remming meer”, verklaarde de man aan de rechter. “De wapens had ik nodig om mezelf te beschermen in het drugsmilieu. Intussen zit ik zes maand in de gevangenis. Ik heb spijt. Het was mijn bedoeling om voorgoed te stoppen met drugs, maar ik ben hervallen en het lukte mij niet meer.”

Garanties

Zijn raadsman pleitte voor een straf met probatie-uitstel en las lovende woorden uit een brief van zijn voormalige werkgever. “Want zo kennen wij hem niet”, aldus de advocaat, die weerspannigheid ten opzichte van agenten tijdens zijn ontsnapping uit het gerechtsgebouw betwistte. “Mijn cliënt kan perfect functioneren in de maatschappij als hij van de drugs blijft.”

“U staat hier vandaag voor heel zware tenlasteleggingen”, sprak de rechter tot de man. “Welke garanties heeft de rechtbank dat u later niet opnieuw drugs en wapens in huis haalt?”

“In de gevangenis had ik elke dag de kans om drugs te nemen, maar ik deed het niet”, antwoordde de man. “Dit is niet wat ik wil in het leven. Ik heb fouten gemaakt, maar probeer nu weer vooruit te kijken.”

Cocaïne

Op de beklaagdenbank zat ook een moeder van twee uit Roeselare, die 18 maanden cel en een boete riskeert. “Het idee voor de inbraak kwam van de man en op 11 maart was zij thuis”, benadrukte haar advocate. “Op 7 en 10 maart is zij wel op voorverkenning geweest. Zij was toen erg zenuwachtig. Na de inbraak hebben ze samen de kluis opengebroken en elk 12.500 euro gestolen. Mijn cliënte heeft intussen 5.500 euro teruggegeven. Het overig bedrag van 7.000 euro ging naar drugs en alimentatie voor haar kinderen van 6 en 12 jaar. De vrouw komt uit een warm nest, maar raakte verslaafd aan cocaïne. Ze is ruim tien jaar clean geweest en werkte lange tijd als administratief bediende voor het Wit-Gele Kruis. Vandaag krijgt ze een uitkering en haar ouders proberen bij te passen waar nodig. Ze staat intussen onder bewindvoering en gaat liefst weer progressief werken. Wij verkiezen een werkstraf.”

Het vonnis wordt uitgesproken op 6 november. (TP)

The post Inbreker die uit gerechtsgebouw sprong, was verslaafd aan ‘zombiedrug’ flakka is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Christiaan heeft al ruim een maand geen internet of tv omdat facturen Proximus bij naamgenoot belanden: “Een oplossing? Misschien volgend jaar, zeiden ze”

Christiaan Rosiers (67) uit Willebroek heeft al meer dan een maand geen internet en tv, omdat hij volgens Proximus zijn facturen niet betaalt. Dat komt omdat de telecomoperator de facturen sinds eind mei opstuurt naar zijn naamgenoot Christiaan Rosiers (69) uit Itegem. Ook na een twintigtal smeekbedes kon of wil Proximus het probleem niet oplossen.

Lees meer »

Oostrozebekenaar Chris ‘Foxie’ De Vos in Tour als verzorger van ploeg van geletruidrager Pogacar

In 2011 won Chris De Vos als verzorger de Ronde van Frankrijk met BMC-kopman Cadel Evans. Sinds zaterdag doet de 58-jarige Oostrozebekenaar, intussen aan de slag bij UAE Team Emirates, een nieuwe gooi naar Tourwinst met topfavoriet Tadej Pogacar. “Maar de komst van mijn eerste kleinkind plaats ik boven een nieuwe eindzege in de Tour.”
The post Oostrozebekenaar Chris

Lees meer »

BEKIJK: Herdenking van dodelijke crash Britse WO II-bommenwerper in Kattevennen: “Belangrijk om hun opoffering nooit te vergeten”

De stad Genk heeft in de Kattevennen een herdenkingsmonument ingehuldigd voor de 3 Britse bemanningsleden van een vliegtuig dat crashte in de Kattevennen, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 12 mei 1940 stortte de Britse bommenwerper van het type Bristol Blenheim neer in het bos. Het enige nog vliegende exemplaar vloog vandaag voor de gelegenheid over het vliegveld van Zwartberg. Het

Lees meer »

Westerscheldetunnel in Zeeland wordt tolvrij vanaf 1 januari

Wie met zijn auto of motor door de Nederlandse Westerscheldetunnel wil rijden, zal vanaf 1 januari geen tol meer moeten betalen. De Provinciale Staten van de Nederlandse provincie Zeeland hebben namelijk unaniem ingestemd met het tolvrij maken van de tunnel voor automobilisten en motorrijders. Vrachtverkeer zal voorlopig wel nog moeten betalen om de oversteek te maken.

Lees meer »

Jonathan (33) moet Wevelgemse jeugd in kaart brengen: “Geschrokken dat ook hier zo veel problematieken aanwezig zijn”

Veel te doen voor de jeugd in Wevelgem, maar niet voor alle jongeren. Maar welke jongeren zijn dat? En hoe bereik je ze? En hoe betrek je ze in de maatschappij? Vragen waarop het gemeentebestuur eind dit jaar antwoord hoopt te vinden. Het doet daarvoor beroep op Jonathan Eggermont (33). “Mijn job? Vooral luisteren.”
The post Jonathan (33) moet

Lees meer »

Ouders klagen agressief gedrag van Waalse leerkrachten tijdens schoolreis aan: “Een ware hel voor mijn dochter”

De leerlingen van een basisschool in Wallonië hebben er een vreselijke schoolreis opzitten. De reden daarvoor was het ongepaste gedrag van twee leerkrachten, die zich zowel verbaal als fysiek agressief zouden hebben gedragen. Een moeder van een van de leerlingen doet haar verhaal bij ‘RTL’. “Mijn dochter had voortdurend bang om iets verkeerds te doen.”

Lees meer »

“Ik slááp hier zelf in mijn mobilhome”: Chris Van Tongelen (De Romeo’s) baat camping uit op Rock Werchter

Meer dan 35.000 kampeerders arriveren vandaag op camping The Hive op Rock Werchter en Chris Van Tongelen (56), één van de Romeo’s is er de baas. De populaire zanger doet dat bewust onder de radar. “Ik ben hier niet de BV”, vertelt hij. “Maar gewoon ‘de Chris’ die ziet dat er geen incidenten gebeuren en er overal voldoende wc-papier is.”

Lees meer »

Democratische gouverneurs spreken openlijk steun uit voor Biden, maar eerste megadonor roept op om zich terug te trekken

De Democratische gouverneurs hebben woensdagavond een “open en eerlijk gesprek” gehad met president Joe Biden, waarin ze spraken over de bezorgdheden na zijn teleurstellend debat tegen Donald Trump. Alle gouverneurs steunen hem, zeiden ze na afloop, maar ondertussen zijn er wel al zeker drie die hem expliciet oproepen om zich terug te trekken. Ook een megadonor van de Democratische partij

Lees meer »

Katy uit ‘B&B zoekt lief’ runt B&B met haar ex-man én zijn nieuwe partner: “De eerste jaren kon ik m’n ‘opvolgster’ wel vermoorden”

“Er zijn tranen gevloeid, er was verliefdheid én een portie drama.” Nee, saai wordt het derde seizoen van ‘B&B zoekt lief’ niet, met dank aan de flamboyante Katy Parmentier (52). Zij ging na lang twijfelen op zoek naar een nieuwe liefde en kreeg daarvoor een bijzondere helper: Liba, de nieuwe partner van haar ex-man. “Sommige dingen waren echt niet voor

Lees meer »