Mensen met beperkte mobiliteit op bezoek bij Brugse handelaars

Niet toevallig tijdens het Koopweekend in Brugge, en bovendien ook het Unizo Weekend van de Klant, ging een groep mensen met beperkte mobiliteit langs bij een aantal handelaars. Met de slogan ‘de commercie kan van ons niet winnen, want wij kunnen toch niet binnen’ vroegen ze aandacht voor fysieke toegankelijkheid van de winkels.

De actie ging uit van de vrijwilligers van Onafhankelijk Leven, van Dito en andere mensen met een beperkte mobiliteit. Een van de voortrekkers van de actie is Dirk Schockaert. De man werkte jarenlang als woordvoerder bij De Lijn West-Vlaanderen tot hij enkele jaren terug een beroerte kreeg. Sindsdien gaat hij in een rolstoel verder door het leven.

De actievoerders gingen met handelaars en toevallige passanten het gesprek aan over mogelijke oplossingen om het winkelen voor hen gemakkelijker te maken. Waar de winkel vlot toegankelijk is, bijvoorbeeld door een hellend vlak, staken ze een grote duim omhoog.

Moeilijk

“Winkelen in een grote stad is moeilijk voor ons: er zijn veel drempels en trappen, vaak is het onmogelijk om binnen te geraken en zo bij te dragen aan de lokale economie. Ook wij willen van tijd tot stond nieuwe sneakers of een mooie outfit, verjaardagscadeautjes voor de kinderen of met heel de familie een lekker hapje eten”, zegt Dirk Schockaert.

De actievoerders hebben ook zelf concrete oplossingen om de situatie te verbeteren, maar daarvoor moeten de handelaars ook zelf wel willen meewerken. Zo werken Stad Brugge en de vzw Dito samen om handelszaken toegankelijk te maken. Als handelaar kom je namelijk in aanmerking voor een subsidie voor een wegneembaar hellend vlak bij de ingang van je zaak.

Volgens de actievoerders maakten nog veel te weinig handelaars hier gebruik van. “Met een hellend vlak maak je de stad toegankelijker en ben je als handelaar aantrekkelijker voor een grote groep mensen die voorheen de zaak moeilijk binnen konden om hun geld te komen spenderen”, klinkt het bij Dirk Schockaert. “Mensen met een mobiliteitsbeperking kunnen op die manier ten volle genieten van alle troeven die de stad te bieden heeft.”

(PDV)

The post Mensen met beperkte mobiliteit op bezoek bij Brugse handelaars is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Oostrozebekenaar Chris ‘Foxie’ De Vos in Tour als verzorger van ploeg van geletruidrager Pogacar

In 2011 won Chris De Vos als verzorger de Ronde van Frankrijk met BMC-kopman Cadel Evans. Sinds zaterdag doet de 58-jarige Oostrozebekenaar, intussen aan de slag bij UAE Team Emirates, een nieuwe gooi naar Tourwinst met topfavoriet Tadej Pogacar. “Maar de komst van mijn eerste kleinkind plaats ik boven een nieuwe eindzege in de Tour.”
The post Oostrozebekenaar Chris

Lees meer »

Apotheek Omni-Chimie zit niet langer meer op de Markt in Langemark, maar in nieuwbouw wat verderop: “Veel toegankelijker”

De vestiging van apotheek Omni-Chimie op de Markt in Langemark verhuisde naar een nieuwbouw enkele meters verder. Niet alleen is het pand veel ruimer en beter toegankelijk voor mensen in een rolstoel, buiten hangt er nu een muurautomaat waar je ook ’s nachts en op zondag zowat het hele aanbod behalve geneesmiddelen kan kopen.
The post Apotheek Omni-Chimie zit

Lees meer »

Brugge zet Olympische deelnemers in de kijker

Brugge wordt op de komende Olympische Spelen vertegenwoordigd door discuswerper Philip Milanov en de roeiers Tibo Vyvey en Niels Van Zandweghe. Zij worden richting Parijs in hun stad passend in de kijker gezet, met vlaggen met het opschrift ‘Brugge gaat Olympisch’, op ’t Zand en op de Markt.
The post Brugge zet Olympische deelnemers in de kijker appeared first

Lees meer »

Fouten zoeken voor je plezier: deze peter en meters zetten onze wandel- en fietsnetwerken op punt

Westtoer huldigde 624 vrijwilligers naar aanleiding van het 25-jarig jubileum van het meter- en peterprogramma. Zij controleren hun traject minutieus en zorgen er zo voor dat de miljoenen recreanten die jaarlijks komen wandelen en fietsen in West-Vlaanderen optimaal kunnen genieten.
The post Fouten zoeken voor je plezier: deze peter en meters zetten onze wandel- en fietsnetwerken op punt appeared

Lees meer »

Politie-interventie bij paleis van Versailles door geschil tussen verkopers

Er heeft donderdagnamiddag een interventie van de veiligheidsdiensten plaatsgevonden bij het paleis van Versailles, in de buurt van Parijs. Dat zou het gevolg zijn van een geschil tussen twee verkopers, waarbij een van hen een mes had getrokken. Dat meldt de krant Le Figaro, die sprak met een politiebron. Er zou geen sprake zijn van terreur.

Lees meer »

Vanessa (50) en Kris (45) zijn de nieuwe uitbaters van B&B Quarter House: van McDonald’s naar paardenpension

Quarter House, de B&B met paardenpension in Moerkerke, heeft nieuwe uitbaters. Vanessa Huughe (50) en Kris Bogaerts (45) zwaaien nu de plak op het domein. “Als grote paardenliefhebbers kenden we het domein al en toen we de kans kregen de uitbating over te nemen, hebben we toegehapt”, zegt Vanessa.
The post Vanessa (50) en Kris (45) zijn de nieuwe

Lees meer »

Gewezen politiecommissaris Edwin Christiaen (67) uit Ieper is overleden

In het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper is politiecommissaris op rust Edwin Christiaen (67) uit Ieper gestorven. Hij was een fiere gewezen rijkswachter en werd na de politiehervorming commissaris bij de zone Westkust. Edwin werd er directeur Operaties. Begin juli 2015 ging hij met pensioen
The post Gewezen politiecommissaris Edwin Christiaen (67) uit Ieper is overleden appeared first on

Lees meer »

Snelweg E40 in Oostduinkerke afgesloten na ongeval met vrachtwagen

De E40 richting Calais werd vrijdagmiddag anderhalf uur afgesloten in Oostduinkerke. Een vrachtwagen kwam er in schaar te staan in de berm na een botsing met een auto. Alle verkeer moest de afrit Oostduinkerke verlaten.
The post Snelweg E40 in Oostduinkerke afgesloten na ongeval met vrachtwagen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Meerkamper Simon Versavel (Flac Ieper) hoopt op titel in eigen club

Komend weekend kan je in Ieper terecht voor het PK meerkamp. Bij de atleten van Flac Ieper is het onder meer uitkijken naar Simon Versavel (22). Voor Simon is het komend weekend een van de hoogtepunten van het seizoen. “Ik heb er echt naar uitgekeken”, zegt de Zonnebekenaar. “Op het Vlaams kampioenschap begin mei werd ik tweede op de tienkamp

Lees meer »