Fifty-One Club Westkust nodigt uit voor ’51 minuten met…’ Jan Balliauw, VRT-journalist en Ruslandkenner

Gastspreker op de causerie ‘51 minuten met…’ van Fifty-One Club Westkust op 5 oktober is VRT-journalist en Ruslandkenner Jan Balliauw (63). De vereniging ondersteunt met de opbrengst van de avond diverse projecten van sociale organisaties uit onze omgeving.

Jan Balliauw volgt het conflict in Oekraïne sinds de Maidan- of Oranjerevolutie in 2004. Hij heeft meerdere boeken over het onderwerp geschreven en prijzen gewonnen voor zijn werk. Nog vorige maand werd hij benoemd als ereburger van de gemeente Beveren, waar hij werd geboren. Balliauw wordt beschouwd als een expert op het gebied en wordt vaak gevraagd om analyse en commentaar te geven op de situatie in Oekraïne.

Tijdens deze ’51 minuten met…’ kaart Jan Balliauw de oorlog in Oekraïne aan en de mogelijke gevolgen ervan, ook voor het Rusland van Vladimir Poetin. Het conflict tussen Rusland en Oekraïne begon in het najaar van 2013 toen de Oekraïense regering op het punt stond een associatieverdrag te sluiten met de Europese Unie, maar op het laatste moment door Moskou werd overgehaald om niet te tekenen. In plaats daarvan sloot de pro-Russische president Janoekovitsj een economische deal met Rusland. Sindsdien zijn de spanningen tussen de twee landen opgelopen en is er een gewapend conflict ontstaan in het oosten van Oekraïne tussen enerzijds het Russische leger en pro-Russische separatisten, en anderzijds het Oekraïense leger. De Russische annexatie van de Krim in maart 2014 heeft de situatie verder verergerd.

Toen in 2021 zich zo’n 100.000 Russische soldaten verzamelden aan de grens met Oekraïne onder het mom van ‘oefeningen’ en Poetins aankondiging op 21 februari 2022 dat hij de twee separatistengebieden in het oosten van Oekraïne, Donetsk en Loehansk, zou erkennen als onafhankelijk, escaleerde de situatie met de militaire aanval op meerdere doelen in Oekraïne 24 februari 2022. Jan Balliauw maakte een rondreis door Oekraïne en maakt de balans op na meer dan een jaar oorlog.

De voordracht vindt plaats op 5 oktober in De Normandie (Koksijde), Koninklijke Baan 1, 8670 Koksijde – aanvang 20 uur. Deelname kost 25 euro per persoon (na afloop is er tijd voor een praatje met een hapje en drankje). Info en inschrijven via www.51westkust.be.

The post Fifty-One Club Westkust nodigt uit voor ’51 minuten met…’ Jan Balliauw, VRT-journalist en Ruslandkenner is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Geloofwaardige aanwijzingen” voor aanslag op Amerikaanse militaire bases in Europa en die zou komende week al kunnen plaatsvinden

Er zijn “geloofwaardige aanwijzingen” dat een terroristische aanslag op til is tegen één of meerdere Amerikaanse militaire bases in Europa. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender ‘Fox News’ op basis van een Amerikaanse defensiefunctionaris. Ook in ons land is er een basis van het Amerikaanse leger: in Chièvres, op enkele kilometers van Pairi Daiza.

Lees meer »

Dronken bestuurster botst frontaal op bestelwagen in Waregem

Bij een verkeersongeluk in de industriezone Vijverdam is woensdagnamiddag een man lichtgewond geraakt. De bestuurster van een personenwagen had te veel gedronken en botste in een bocht frontaal op een bestelwagen.
The post Dronken bestuurster botst frontaal op bestelwagen in Waregem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Cercle Brugge leent Lawrence Agyekum van Salzburg

Cercle Brugge en het Oostenrijkse Red Bull Salzburg hebben een overeenkomst bereikt voor de tijdelijke overgang van Lawrence Agyekum. De 20-jarige middenvelder wordt er tot eind dit seizoen geleend, met een aankoopoptie.
The post Cercle Brugge leent Lawrence Agyekum van Salzburg appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bart doet dochter tickets voor Taylor Swift cadeau, zij drilt hem voor het optreden: “Ik wist niet dat het zo complex was”

De Amerikaanse zangeres Taylor Swift is momenteel bezig aan een tour door Europa. Binnenkort gaan ook Bart en Merel De Waele uit Gent kijken. Het is een cadeautje voor dochterlief, maar zij wil geen mal figuur slaan met haar vader aan haar zijde. En dus ontwierp Merel een PowerPoint, een spoedcursus Taylor Swift. VTM NIEUWS ging kijken hoe goed papa

Lees meer »

Kunstenaars en dichters treden weer in interactie met omgeving voor Kunstenfestival Watou

Van 6 juli tot en met 1 september tonen kunstenaars en dichters tijdens Landscape of the Imagination de kracht van verbeelding op bijzondere plekken in het dorp en Kasteel De Lovie. Kunstenfestival Watou brengt ook een hommage aan dichter Gwij Mandelinck, de oprichter van Kunstenfestival Watou. Ook een fietsroute, de poëziepodcast en Watou Live staan weer op het programma.

Lees meer »