Bruggeling onder de loep (1): Edward Schelstraete en het Bonifaciusbrugje

Onze stad zag in de voorbije eeuwen veel mensen passeren die in hun tijd grote bekendheid genoten, maar daarna in de nevelen van de geschiedenis verdwenen. Gediplomeerd gids Chris Weymeis haalt elke week zijn loep boven en vertelt het verhaal van die ‘vergeten’ Bruggelingen. Vandaag: Edward Schelstraete en het Bonifaciusbrugje.

Welke Bruggeling kent het Bonifaciusbrugje achter de Onze-Lieve-Vrouwekerk niet? Sommige buitenlandse parapluvertellers van vele verzinsels – we noemen ze geen gidsen, want dat zou hen te veel eer aandoen – spreken liever over de bridge of love. Van flauwekul gesproken, maar wij weten beter!

Koetsier

Het Bonifaciusbrugje dankt zijn naam én uitzicht aan Edward Schelstraete. Hij werd geboren als Edouard op 22 juli 1861 in de Sint-Jorisstraat. Zijn vader, de boerenzoon Augustinus, was jarenlang koetsier en secretaris van de familie De Man-Van Caloen in de Hoogstraat en zijn moeder, Dominica Nyckees, kwam uit een schippersfamilie aan het Sasplein. Dankzij opzoekingen van Danny Everaert en Philippe Schelstraete weten we dat Edward school liep in het Sint-Lodewijkscollege en er zeer goede punten behaalde. Wanneer in november 1878 de Sint-Donaasgilde (SDG) wordt gesticht, sluit Schelstraete er zich bij aan. De SDG was de tweede oud-leerlingenbond van het college en was bedoeld voor jongens die niet de hoogste studiën hadden voltrokken. In 1886 werd binnen de SDG een letterkundige kring opgericht en werd Schelstraete een van de trouwste leden. Meer zelfs: hij groeide uit tot een gewaardeerd toneelman.

Edward Schelstraete, aan wie het Bonifaciusbrugje zijn naam én uitzicht dankt. (foto Davy Coghe)

Lyrisch gestemd

In 1892 trouwt Edward met Sophie Minne, die hem negen kinderen schenkt. Schelstraete is ondertussen bediende bij het provinciebestuur; eerst als bureeloverste, later als afdelingshoofd. Onder zijn afdeling viel ook de Koninklijke Commissie voor Monumenten. Vooral de monumenten van de Onze-Lieve-Vrouweparochie liggen hem na aan het hart. De ontsluiting van de kerkomgeving en de verbinding naar de Arentshof stemt hem zelfs lyrisch. Zo zoekt hij een naam voor de geplande brug en denkt hierbij aan de zendeling Bonifaas die, zo werd toen aangenomen, aan de oever van de Reie aldaar de eerste kapel bouwde. Voor Schelstraete zou de Sint-Bonifaasbrugge best een boogbrug worden – niet te methodiesch, zonder stijve, rechte lijn – met zitbanken tegen de leunkaaien en bevloerd met oude Vlaamsche keikoppen en niet met nieuwerwetsche zweedsche kasseistenen, met plat lijf zonder kop, waarmee kort voordien de omgeving van Onze-Lieve-Vrouw werd bedorven. Graag had hij op het brugje ook nog een Mariabeeldmet een stenen knielbankje en ouderwetsch lampje in gesmeed ijzer, met groenachtige glasruitjes gezien, maar zover werd Edward Schelstraete niet gevolgd. Hij overleed in januari 1937 op 75-jarige leeftijd, in Sint-Michiels. (CW)

The post Bruggeling onder de loep (1): Edward Schelstraete en het Bonifaciusbrugje is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Hij was bij de eerste lichting afgestudeerden van de Antwerpse modeacademie, nu dreigt zijn merk te verdwijnen: de man achter Gigue

Nu de Duror Fashion Group de boeken heeft neergelegd, verdwijnt mogelijk ook een echt Antwerps merk: Gigue. Oprichter Jo Wyckmans was in 1968 bij de eerste lichting afgestudeerden van de Antwerpse modeacademie, en werkte in de jaren 80 en 90 de ‘preppy’ look uit, vanaf 1991 met Gigue. Dochter Audrey bleef tot nu aan boord, zelf koos Jo Wyckmans jaren

Lees meer »

Bestelwagen brandt uit na kop-staartaanrijding tussen vier wagens op brug

Op de Moerbrugge Brug in Oostkamp gebeurde woensdagmiddag een verkeersongeval waarbij vier voertuigen betrokken raakten. Er was sprake van een kop-staartaanrijding, waarna het laatste voertuig vuur vatte. Een bestelwagen brandde volledig uit. Ook het wegdek van de brug liep schade op. Het is nog niet duidelijk of de brug voor langere tijd wordt afgesloten voor herstellingswerken.

Lees meer »

Sterkte aan de nieuwe premier van Nederland

“Dat de Nederlandse oppositie premier Dick Schoof zou proberen pakken op zijn afgemeten ambtelijke stijl en onervarenheid als debater, was te verwachten”, schrijft politiek journalist Astrid Roelandt. “Maar als de meerderheid hem hetzelfde verwijt, dan moet ze toch vooral in eigen boezem kijken. Als je een ‘felle bek’ wil, zet er dan een doorwinterde politicus en geen ambtenaar.”

Lees meer »

Klas 3A van vrije basisschool Don Bosco in Bredene wint kunstwedstrijd

Dit voorjaar organiseerde het gemeentebestuur een kunstwedstrijd voor Bredense scholieren. Bezoekers aan de tentoonstelling van de werken in het MEC Staf Versluys konden stemmen op hun favoriete werk. Deze week werden de winnaars bekendgemaakt. Hoofdwinnaar is het werk ‘Groeien en Bloeien’ van de 3A-klas uit de vrije basisschool Don Bosco.
The post Klas 3A van vrije basisschool Don Bosco

Lees meer »

Even gedaan met het mooie zomerweer: komende week wordt frisser en nat

Aanvankelijk regent het nog over het oosten, maar al snel wordt het overal overwegend droog met afwisselend opklaringen en wolken. In de loop van de namiddag verschijnen er vanaf de kust opnieuw meer wolken met buien die ’s avonds het centrum bereiken. De maxima schommelen van 17 graden op de Hoge Venen, 19 graden aan zee en tot 21 of

Lees meer »