Anzegem viert massaal driedubbel feest voor geliefde Rosette van café De Sportduif

Rosette Deconinck blaast niet alleen 75 kaarsjes uit. Ze viert niet één maar drie bijzondere mijlpalen in haar leven en dat laat Anzegem niet koud! Haar café De Sportduif met 100 jaar familiegeschiedenis is een monument en ook Rosette is een icoon als immer zorgzame, luisterbereide en discrete moederfiguur voor jong en oud.

Terwijl veel cafés deze dagen spartelen om het hoofd boven water te houden, vindt generatie na generatie de weg naar De Sportduif waar Rosette al 50 jaar de tapkraan bedient! Dochter Kathy en zoon Davy Demets stelden een mooi programma samen om te proosten op deze onvergetelijke gelegenheid. “Iedereen is van harte welkom!”, klonk het. Deze boodschap vertaalde zich in een grote volksverhuizing van iedereen die Rosette in zijn of haar hart draagt, want geliefd, dat is ze zeker!

Op 25 september 1948 werd Rosette geboren, een late nakomer na twee zussen en een broer. Vanaf vierjarige leeftijd groeide zij op in Café De Sportduif. Vandaag staat Rosette vijftig jaar aan het roer in café De Sportduif. Op 1 oktober 1973 nam zij samen met haar man wijlen Hendrik Demets café De Sportduif over van haar vader. Tot op de dag van vandaag staat zij nog steeds met veel liefde en toewijding in haar zaak. Van stoppen is geen sprake. “Ik heb in die vijftig jaar nog geen seconde gedacht aan stoppen”, klinkt het bij Rosette Deconinck (75). “Ik zeg altijd dat ik nog nooit gewerkt heb. ’t Is een hobby, veel of weinig volk, ik doe het met een oprechte glimlach. Vijftig jaar bier geschonken en nooit gedronken. Enkel op de dinsdag van de kermis in september, drink ik uit eerlijke verplichting een half glaasje champagne om de kermis samen met de klanten af te sluiten. Anders is het altijd cola of plat water.”

Een eeuw familiegeschiedenis: 100 jaar familie Deconinck

Rond 1920 begon Rosette haar grootvader, Jules Deconinck, op het Dorpsplein in Anzegem als uitbater van café De Postduif. Na meerdere renovaties is het café nog altijd daar gelegen. In 1952 nam Jules zijn zoon, Florent Deconinck, het café over en zorgde voor de naamsverandering naar De Sportduif of beter gekend als “Bij Florimontro”.

Eens klant, altijd klant

Rosette haar klanten van het eerste uur, zijn met de regelmaat van de klok, nog steeds trouwe klanten. “Eens klant, altijd klant”, glimlacht Rosette. En dat bevestigen Odette De Wintere (84) en Wilfried Heyse (81) vanop een zitbankje in het café. “Het is moeilijk om hier te passeren en niet binnen te gaan”, klinkt het koppel eenstemmig. “Rosette is een cafébazin uit de duizend. Ze klapt van niemand en is koekegoed. ’t Is hier altijd in orde en we hebben de beste herinneringen aan de feesten die we hier gaven voor onze coureurs François en Franco en aan ons zestigjarig jubileumfeest!”

Centrale ontmoetingsplek

Er zijn opvallend veel tafeltjes ingenomen op het terras voor het café door groepjes jongeren. “Sinds twintig jaar komen we hier met de oud-leiding als vaste uitvalsbasis”, zegt oud-leider Chiro Anzegem Jeremie Van Eeckhout (gemeenteraadslid INZET en co-voorzitter Groen, 38). “Iedereen is hier altijd echt welkom, alleen of in bende, onderling is er veel respect tussen de klanten en daar waakt Rosette ook over. Voor mij is zij de ideale cafébazin: zorgzaam en discreet met daarbij de vaardigheid om altijd de perfecte pintjes te tappen.” Daan Ryckoort (33) bevestigt dit en voegt eraan toe dat zowel Rosette als haar café monumenten zijn. “Het is uniek hoe jong en oud hier blijven plakken. Ze blijft iedereen aantrekken en dat zie je nu op haar schitterend feest: iedereen wil erbij zijn!”

The post Anzegem viert massaal driedubbel feest voor geliefde Rosette van café De Sportduif is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Hou je mond, kale eikel”: Declan Rice in de clinch na affluiten, ook obsceen gebaar van Bellingham toont spanning bij Engelsen

Engeland ontsnapte op een onwaarschijnlijke wijze aan een nederlaag tegen Slovakije. De spelers lieten hun emoties dan ook de vrije loop, op alle mogelijke manieren. Jude Bellingham vierde zijn doelpunt met een obsceen gebaar richting de Slovaakse bank, Declan Rice ging zelfs fysiek in de clinch met de Slovaakse bondscoach en noemde hem “een kale eikel”.

Lees meer »

“Nog schrik voor wedstrijden”: Lieze Slos voelt zich na heel wat blessureleed terug atlete bij AVMO

AV Molenland is een bloeiende club waarbij heel wat jonge, beloftevolle atleten steeds nadrukkelijker regionaal en nationaal in beeld komen. Toch is er bij de Tieltse club, zoals bij vele andere atletiekverenigingen, een leemte als het op senioren vrouwen aankomt. Lieze Slos is een uitzondering bij AV Molenland. Na heel wat blessureleed werkt de 25-jarige Meulebeekse vanaf dit seizoen heel

Lees meer »

Kijk op 6 juli LIVE naar Club Brugge-AEK Athene (14u), exclusief op HLN!

Goed nieuws voor de voetbalfans. Bij HLN kan u de komende weken als abonnee exclusief alle voorbereidingswedstrijden van Club Brugge, waaronder eentje tegen het PSV van ex-speler Noa Lang, live bekijken. De eerstvolgende match is op 6 juli. Dan speelt Club op het Belfius Basecamp tegen het Griekse AEK Athene. Die match kan u vanaf 14u live bekijken.

Lees meer »

LIVE RODE DUIVELS. Mangala, die “nog niet weet of hij basisspeler zal zijn”, vindt Frankrijk favoriet: “Zij hebben hiermee meer ervaring”

Matchdag min één voor de Rode Duivels. Maandag wacht de clash met Frankrijk, deze voormiddag werd er getraind in het Team Base Camp in Freiberg. Met de volledige groep, want ook Axel Witsel was van de partij. Na de korte afreis naar Düsseldorf zullen om 17u45 bondscoach Tedesco samen met Orel Mangala de pers te woord staan in de Düsseldorf

Lees meer »

De Tour de France win je in de keuken

03:01 De Ronde van Frankrijk wordt de komende drie weken ook een race naast de fiets. De koers is in de ban van een kennissprint in functioneel eten om te presteren, in de bekende jacht op elk procent winst…

Lees meer »

“De Romeo’s mochten alles, wij moesten exclusief werken voor de soap”: waarom Trudy en Pierrot passen voor ‘Familie’-reünie

Waar blijven Trudy en Pierrot? Het is de vraag die menig ‘Familie’-fan zich stelt, nu duidelijk is welke personages een comeback maken in de seizoensfinale waarin de familiereünie van de Van den Bossches centraal staat. Maar liefst vijf acteurs keren even terug, maar de vlieger van oudgedienden Silvia Claes (48) en Guillaume Devos (42) ging letterlijk en figuurlijk niet op.

Lees meer »

Zomerbar Zomerstek (Gits) heeft er nu ook een pop-up gastrobar bij (inclusief topkok Benoit)

De zomerbar die onder de noemer Zomerstek straks al aan de vijfde editie toe is, krijgt er een pop-up gastrobar bij. Daarvoor wist Geert Defevere niemand minder dan Benoit Vercaemst (De Overburen) te strikken. “En we zitten nog boordevol plannen.”
The post Zomerbar Zomerstek (Gits) heeft er nu ook een pop-up gastrobar bij (inclusief topkok Benoit) appeared first on

Lees meer »

Zeventiger blijft in de cel voor moord op echtgenote in Zerkegem

De Brugse raadkamer heeft de aanhouding van een 74-jarige man uit Zerkegem met een maand verlengd op verdenking van moord. Noël D. gaf toe dat hij met een hamer op het hoofd van zijn 74-jarige echtgenote sloeg.
The post Zeventiger blijft in de cel voor moord op echtgenote in Zerkegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Diksmuide investeert verder in veilige en comfortabele beleving in het waterlandschap langs de IJzer

Diksmuide en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om dat extra in de verf te zetten, komen er zeven rust- en belevingspunten langs de IJzer. Ook het houten fiets- en wandelpad langs de IJzerdijk wordt uitgebreid tot aan de Paxpoort bij de IJzertoren. Het lokaal bestuur kon rekenen op de steun van De Vlaamse Waterweg nv, de provincie West-Vlaanderen, Toerisme

Lees meer »