Woonmaatschappij wil experimenteren met sociale cohousing in Menen: “Ook gebouw wordt experiment”

De twaalf leegstaande duplexen in het begin van de Generaal Lemanstraat in Menen krijgen een nieuwe bestemming. Woonmaatschappij Impuls Menen-Wervik gaat er experimenteren. De gebouwen worden grondig gerenoveerd én er komen nieuwe woonvormen in, zoals sociaal cohousen: “Bij mijn weten eerste in Vlaanderen.”

Ze staan er wat verkommerd bij, de twaalf bakstenen duplexen. Een toch wel trieste toegang tot de Tuinwijk in Menen. Maar daar komt verandering in. Woonmaatschappij Impuls Menen-Wervik heeft grootse plannen met de site, opgetrokken in 1954. “De gebouwen zijn verouderd en ook veel te klein”, zegt directeur Sonny Ghesquière.

Dubbel experimenteel plan

Daarom diende de woonmaatschappij een opdracht in bij de Vlaamse Bouwmeester in het kader van de Meesterproef Sociaal Wonen. Jonge architecten en kunstenaars gingen zo aan de slag met de projectzone. Dat resulteerde in een experimenteel plan.

Een dubbel experimenteel plan zelfs. Zo is er eerst de manier van bouwen. “We gaan namelijk niet slopen en daarna een nieuwbouw zetten zoals bij onze voorgaande projecten”, legt Ghesquière uit. “Dit keer gaan we voor een totaalrenovatie en komt er een stuk nieuwbouw voor. Eén woning zal verdwijnen en daar komt een passerelle.”

Interessante case

Voor de woonmaatschappij wordt het een interessante case om te zien in hoeverre het kostenplaatje veel verschilt tussen sloop en renovatie. Dat is echter niet het enige experimentele. Bedoeling is om in de vernieuwde site verschillende woonvormen onder te brengen. Een eenkamerappartement, maar ook een kangoeroewoning. Opvallendst is echter het cohousing. “Bij mijn weten bestaat er op vandaag geen sociaal cohousing”, meent de directeur. “Als voorloper weten we ook niet wat het zal geven, maar er zijn veel mogelijkheden. Mantelzorgers en de persoon waar ze voor zorgen, jongeren en ouderen, noem maar op.”

Dat biedt heel wat voordelen. “Personen die nu nog in voor hun te grote sociale woningen wonen, kunnen we daar onderbrengen, waardoor er plaats komt voor grotere gezinnen”, aldus Ghesquière. Al valt het nog af te wachten of er mensen zich geroepen voelen om aan cohousen te doen. “Hoe dan ook zijn de plannen zo gemaakt dat we de ruimtes kunnen omvormen naar andere woonvormen.”

Groenere omgeving en kunst integreren

Ook de omgeving zal worden aangepakt. Bedoeling is dat het geheel groener wordt en er kunst wordt in geïntegreerd. “Er komt een buurthuisje en ook een oven, die onder meer als barbecue kan dienen”, klinkt het. “Het groen zal bovendien aansluiten op het project in de Ieperstraat waar de mensen een gemeenschappelijke voortuin krijgen.”

De woonmaatschappij bekijkt daarnaast ook of er voor de bewoners kan gewerkt worden met deelwagens. De start van de werken zal ten vroegste Pasen volgend jaar zijn. Een kostprijs wil de directeur er voorlopig nog niet opplakken. (JDr)

The post Woonmaatschappij wil experimenteren met sociale cohousing in Menen: “Ook gebouw wordt experiment” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Zo ziet “mogelijk catastrofale” orkaan Beryl die op Caraïben afstevent eruit vanuit de ruimte

Orkaan Beryl, die momenteel door het Caribisch gebied raast en al aan land is gegaan op het eiland Grenada, is opgeschaald naar categorie 5. Het gaat om de hoogste categorie die het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) toekent. Bovenstaande satellietbeelden tonen hoe de volgens het NHC “mogelijk catastrofale” storm de zuidoostelijke Caraïben nadert.

Lees meer »

GO!-basisschool Stene sluit schooljaar af met Olympische Spelen

GO!-basisschool Stene aan de Steensedijk sloot het schooljaar sportief af met Olympische Spelen voor alle leerlingen en het uitwuiven van meester Bernard Jonckheere, die op welverdiend pensioen gaat.
The post GO!-basisschool Stene sluit schooljaar af met Olympische Spelen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Buurtbewoners en familieleden reageren verslagen na schietpartij in Sint-Gillis: “Het ene moment drink je een koffie op een terras. Het volgende schieten ze je neer”

Bij een schietpartij op een terras van een café afgelopen nacht in Sint-Gillis bij Brussel zijn minstens twee mensen omgekomen. Twee anderen zijn gewond en vechten voor hun leven. Hoewel de zaak veel weg heeft van een drugsafrekening, lijken de slachtoffers op het verkeerde moment op de verkeerde plaats geweest te zijn.

Lees meer »

SMUS organiseert jaarlijkse open air ‘Club Sudato’ onder R8-brug

De Kortrijkse vzw SMUS, opgericht door Winok Hanssens (23), Tore Devos (27) en Arthur Van Mol (27), organiseert op 5 en 6 juli hun jaarlijkse open air ‘Club Sudato’ aan de Dumolinlaan onder de R8-brug. Bestel je tickets via sudato.club.
The post SMUS organiseert jaarlijkse open air ‘Club Sudato’ onder R8-brug appeared first on KW.be.

Lees meer »

Monaco belandt op ‘grijze lijst’ van witwasparadijzen

Monaco is op een internationale ‘grijze lijst’ beland van landen die niet genoeg doen tegen witwassen en terrorismefinanciering. Die status kan buitenlandse investeerders huiverig maken om daar zaken te doen, wat grote consequenties kan hebben voor onder meer de bankensector van de dwergstaat aan de Franse Rivièra.

Lees meer »

“De Romeo’s mochten alles, wij moesten exclusief werken voor de soap”: waarom Trudy en Pierrot passen voor ‘Familie’-reünie

Waar blijven Trudy en Pierrot? Het is de vraag die menig ‘Familie’-fan zich stelt, nu duidelijk is welke personages een comeback maken in de seizoensfinale waarin de familiereünie van de Van den Bossches centraal staat. Maar liefst vijf acteurs keren even terug, maar de vlieger van oudgedienden Silvia Claes (48) en Guillaume Devos (42) ging letterlijk en figuurlijk niet op.

Lees meer »

Afdeling pediatrie van ziekenhuis in Veurne krijgt opfrisbeurt met figuren van Studio 100 dankzij schenkingen

Dankzij een schenking van Vrije Basisschool De Droomvlieger en de bijdrage van Plopsa ziet de afdeling pediatrie en de kinderbox op de spoedafdeling van AZ West Veurne er veel leuker en kindvriendelijker uit voor jonge ziekenhuispatiëntjes. De kleuters en leerlingen lagere school van De Droomvlieger die erbij waren op de officiële opening, waren alvast dolenthousiast.
The post Afdeling pediatrie

Lees meer »