Paardenevent Rozebeke Koerse pronkstuk oktoberkermis: “Njet kwam hard aan”

Al meer dan een eeuw zorgt de Oostrozebeekse Harddraversmaatschappij De Mandel voor een uniek paardenspektakel langs de Mandel, een onmisbaar event tijdens de oktoberkermis. “Vorig jaar hingen de paardenkoersen aan nog aan een zijden draadje, maar op de valreep werd een nieuwe locatie langs de Mandel gevonden”, aldus voorzitter Luc Vanyzere.

“Al sinds 1860 worden er paardenkoersen gehouden op kermisdinsdag. De jongste 65 jaar waren de vlaskouters van de gebroeders Vanyzere de vaste stek voor deze paardenwedrennen van ‘t Klein Spel. Die terreinen waren gelegen langs de Ingelmunstersteenweg achter de gebouwen van Colruyt. Daar was niet alleen ruimte zat voor het uittekenen van een parcours voor de wedrennen maar eveneens voor een bijhorende feestaccommodatie zoals feesttent en champagnetent”, vertelt Luc Vanyzere.

Tijdens de coronaperiode, toen er twee jaar lang geen wedrennen konden plaatsvinden, werden bij de familie Vanyzere de gronden herverdeeld zodat die in het bezit kwamen van nieuwe eigenaars. “Die eigenaars lieten ons weten dat zij niet langer bereid waren die weiden ter beschikking te stellen aan de organisatoren van de jaarlijkse paardenkoers.”

“Meteen werd zelfs de daad bij het woord gevoegd en veranderden de vlasweiden in landbouwgrond waarop nu aardappelen en maïs groeien. Wellicht brengt landbouwgrond meer op dan de verhuur voor een paar dagen voor het paardengebeuren”, gaat Luc Vanyzere verder.

Klap in gezicht

“Het spreekt voor zich dat het njet van de nieuwe eigenaars een serieuze klap in het gezicht was van de organisatoren, neemt Jan Maes over. “Probeer maar eens een terrein te vinden dat in eerste instantie groot genoeg is voor de aanleg van een piste, ruimte biedt aan een feesttent en voldoende parkeeraccommodatie heeft. Gelukkig is dat laatste ten grotendeels opgelost door de nabijheid van de ruime parking aan het gemeentehuis.”

“De verhuizing naar de nieuwe locatie zorgt echter voor veel logistieke problemen. Nu moet alles van nul opgebouwd worden wat een tijdrovende en lastig karwei wordt maar we prijzen ons gelukkig dat de koerse gered is. Alleen moeten we hopen op mooi droog weer want de weiden langs de Tieltsteenweg liggen pal naast de Mandel en aanhoudende regen zou ons lelijk parten kunnen spelen”, besluit Jan Maes.

We herhalen nog eens dat het paardenevenement voortaan plaatsvindt in de Tieltsteenweg pal tegenover de hondenweide en dit op kermisdinsdag 3 oktober vanaf 14 uur.

Op het programma staan grote draf-, pony- en vluchtkoersen. Een gokje wagen behoort tot de mogelijkheden. De laatste reeks staat gepland om 18 uur. Vanzelfsprekend zijn er de traditionele bier- en eettentjes en er is ook een champagnebar voor wie het een centje mag kosten. Kortom de jaarlijks paardenkoers is de ideale gelegenheid om je sociaal netwerk bij te spijkeren, eventueel zaken te doen maar bovenal te genieten van een heerlijke sportieve namiddag.

The post Paardenevent Rozebeke Koerse pronkstuk oktoberkermis: “Njet kwam hard aan” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Ontdek alle West-Vlaamse festivals in dit handige overzicht

Neem je agenda er maar bij, want de festivalzomer is in aantocht. Al wordt het kiezen, want het aanbod in onze provincie is heel groot. Ontdek hier wat de West-Vlaamse festivalzomer in petto heeft. Van Grensrock op 28 juni tot Leffingeleuren in september.
The post Ontdek alle West-Vlaamse festivals in dit handige overzicht appeared first on KW.be.

Lees meer »

Sociale kruidenier, fietsbieb en babytheek binnenkort onder één dak in Izegem

De stad Izegem bundelt na de zomer zijn fietsbieb, babytheek en sociale kruidenier De Stamper onder één dak. De stad vond daarvoor een geschikte locatie in het voormalige pand van Focus Brandstore langs de Roeselaarsestraat. Het initiatief krijgt de toepasselijke naam Circuliz.
The post Sociale kruidenier, fietsbieb en babytheek binnenkort onder één dak in Izegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Oud-burgemeester Marc Wackenier telt zich opnieuw verkiesbaar in Alveringem: “Deze keer zetel ik sowieso, ook in de oppositie”

Oppositiepartijen PRO en Onafhankelijk kiezen ervoor om samen op één lijst te staan. Ze trekken met veel nieuwe mensen en onder een nieuwe naam naar de verkiezing. Op dinsdagavond 25 juni gaven ze het startschot van hun nieuw project. De lijst is vandaag nog niet compleet; dertien van de zeventien plaatsen zijn ingevuld. Wel al zeker is dat Oud-burgemeester Marc

Lees meer »

“Wat begon met een mailtje, groeide uit tot een nieuw hoofdstuk”: Wouter (50) uit Ieper ontdekt onbekende familietak in… Amerika

En plots staat familie waarvan je het bestaan niet afwist op jouw stoep. Het overkwam Ieperling Wouter Sinaeve (50) nadat hij toevallig een mailtje onder ogen kreeg afkomstig uit de Verenigde Staten. De afzender bleek tot zijn grote verbazing familie te zijn. “Omdat hij in een museum werkt, dachten we een oude man met grijs haar te ontdekken, maar Wouter

Lees meer »

Kostprijs is vaak bepalend voor behandeling ADHD

De helft van de artsen schrijft vaak niet de meest geschikte ADHD-behandeling voor vanwege beperkingen in de terugbetalingsregeling. Dat blijkt uit een bevraging door het socialistische ziekenfonds Solidaris en het kennis- en expertisecentrum ADHD Centrum ZitStil bij Vlaamse kinderpsychiaters en pediaters, waarover De Morgen dinsdag bericht.

Lees meer »