Noël (88) en Agnes (87) wonen in in zorgunit achteraan de tuin van hun zoon Rudi: “We hebben het hier echt zalig”

Noël Vandenabeele en zijn vrouw Agnes Maertens wonen sinds een jaar in de knap ingerichte zorgunit in de tuin van de woning van hun zoon, in de Vlasbloemstraat. “We hebben het hier volledig naar onze zin en hebben alles bij de hand wat we nodig hebben”, zegt Agnes met stralende ogen.

Een zorgunit plaatsen in je tuin of naast je woning, de wetgeving maakt het mogelijk. Rudi Van- denabeele vatte de koe bij de horens. “Ik kwam uit een scheiding, ik woon hier nog niet zo heel lang in de Vlasbloemstraat, waar de tuin de bouw van zo’n unit toelaat. Mijn ouderlijke woning is in de Lendeleedsetraat. Mijn moeder woonde al heel haar leven in die straat, mijn pa is afkomstig uit Ingelmunster. Maar ondertussen was hij ook verknocht aan de woning in Lendeleedsestraat. En een oude boom verplant je niet zomaar…”

“Ze hebben 60 jaar voor mij klaargestaan, het is nu aan mij om voor hen te zorgen”

Maar het koppel kreeg al met wat ouderdomskwaaltjes te kampen. “Ze zijn iets minder mobiel. De trap nemen lukte niet meer, een lift steken bleek onhaalbaar. Bovendien hadden ze daar ook nog een grote tuin met wat koterij, het was niet evident om dat allemaal te beredderen.”

Bij elkaar op de koffie

Met het fiat van zijn partner Ann Gheysens ging Rudi aan de slag. “Ik vond in Waregem de firma ADD Home, die zulke units kan plaatsen. Ik heb heel mijn leven in de wereld van sanitair en verwarming gewerkt, ik ken dus wel iets van de bouw. Ik tekende zelf een plan en dat heeft de firma perfect uitgevoerd. Enkele containers werden aan elkaar gezet en ruim voorzien van isolatie, gyprocwanden en een vloertje. De rest was voor mij. De nutsleidingen komen van de straatkant onder onze keukendeur, verwarmen doen ze met de airco.”

De zorgunit meet net geen vijftig vierkante meter en is voorzien van een leef- en eetruimte, een slaap- en een badkamer. “Meer hebben ze echt niet meer nodig. Ik heb ook een mooi egaal pad aangelegd naar de achterkant van de tuin, tegen de tijd dat ze met een rollator moeten lopen zal dat daarover ook lukken.”

Ook de buren werden op de hoogte gebracht. “Quasi louter positieve reacties. Er wonen hier ook Kosovaren naast ons, bij hen is dat gebruikelijk dat ouders bij hun kinderen gaan inwonen. Bij ons is dat er met de jaren uitgegaan.”

Zorgkundige

Rudi’s partner Ann is zorgkundige in wzc De Plataan. “Uiteraard weten mijn collega’s dat, ze vragen er dikwijls naar. Sommige bewoners zouden dat ook wel willen, maar het moet mogelijk zijn, natuurlijk.”

Rudi: “Het is nu nog niet nodig en er bestaan al verschillende vormen van zorg aan huis, maar het is natuurlijk wel handig met iemand als Ann in huis, ze heeft de ervaring.”

En het is niet dat ze bij elkaar de deur platlopen. “Ik spring elke dag wel eens binnen. Logisch, het is op het einde van onze tuin. Ik zet ook de pilletjes klaar die ze moeten nemen”, zegt Rudi. Ann: “En we gaan bij elkaar op de koffie, of nodigen elkaar eens uit op een etentje.”

Drie weken op reis

Het seniorenkoppel krijgt nog vaak bezoek van familie, de dokter kent de weg naar achteren, net als de poetsvrouw. “We zijn nu net drie weken zelf op reis geweest. Af en toe is iemand eens komen checken, maar ze hebben het goed gesteld zonder ons”, zegt Rudi.

Noël en Agnes kijken uit op de tuin van het gezin. Naast hen is er de kippenren, en er staat in de tuin ook een serre. Leven genoeg in de brouwerij dus, rond de woning van Noël en Agnes. “We hebben het hier zalig”, zegt Agnes. “We komen hier niets te kort. Ik kan hier nog koken. Voor de kleinere boodschappen ga ik te voet naar Delhaize, de zwaardere stukken brengen Ann en Rudi mee. We zouden hier niet meer weg willen.”

De woonunit doet ook nog een beetje aan hun woning denken. “Daarvoor heb ik gezorgd”, zegt Rudi. “We verhuisden de hangende klok en wat kasten mee, de woonkamer heeft dezelfde opstelling als bij hen thuis. Ons ma was eerst bang dat ze in een ruwe zeecontainer zou wonen, maar je ziet door de aankleding niet dat de basis van deze constructie uit containers bestaat.”

Rudi doet het af alsof het logica zelve is, maar niet iedereen neemt zomaar zijn ouders nog in huis of in hun geval in de tuin. “Ze hebben zestig jaar voor mij klaargestaan als ik ze nodig had, nu is het aan mij om voor hen te zorgen. Ze worden wat moeilijker te been, maar hopelijk kunnen we hier nog lang genieten.”

The post Noël (88) en Agnes (87) wonen in in zorgunit achteraan de tuin van hun zoon Rudi: “We hebben het hier echt zalig” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Ja, ik heb botox, fillers en borstimplantaten. Is dat zo vreemd?” Anouk Matton wil misvatting over uiterlijk rechtzetten

“Ik was amper in de reeks te zien en toch denken mensen dat ik een abonnement heb op plastische chirurgie.” Anouk Matton (31) was het boegbeeld van ‘Chasing Beauty’, de documentairereeks over cosmetische ingrepen. Maar dat was tegen wil en dank: het programma deed de kijker geloven dat Matton meer werk heeft laten doen dan effectief het geval is, zegt

Lees meer »

Infomarkt kondigt nieuwe fase aan voor stadsvernieuwingsproject collegesite Tielt: “Dé blikvanger blijft oude trapgevel van college”

De eerste steen zal ten vroegste voor eind 2025 zijn, maar het collegesiteproject is een stapje dichterbij gekomen. Naar aanleiding van het lopende openbaar onderzoek rond de verkavelingsaanvraag werd donderdag een infomarkt georganiseerd in dienstencentrum ‘t Vijverhof. Daarbij kregen bezoekers ook enkele nieuwe conceptbeeldjes te zien.
The post Infomarkt kondigt nieuwe fase aan voor stadsvernieuwingsproject collegesite Tielt: “Dé blikvanger

Lees meer »

Staat ziet inkomsten van niet-opgeëiste erfenissen met de helft dalen, en daar zit Axel Daeseleire voor iets tussen

De overheid heeft vorig jaar ‘maar’ 8,9 miljoen euro geërfd van overledenen van wie geen wettelijke erfgenamen werden gevonden of omdat die de nalatenschap hadden verworpen. Dat is ongeveer de helft minder dan het jaar voordien. Notaris Bart Van Opstal ziet meerdere redenen voor die terugval. Het tv-programma ‘Erfgenaam gezocht’ met Axel Daeseleire speelt onrechtstreeks ook een rol.

Lees meer »

Ondanks strengere regels van Ben Weyts: ouders schuiven weer aan bij onderwijsadvocaten om B- en C-attesten aan te vechten

Onderwijsadvocaten draaien weer overuren, want ouders hebben nog slechts drie dagen de tijd om het B- of C-attest van hun zoon of dochter aan te vechten. Sinds de recente ingreep van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) moeten zij vanaf nu aantonen dat de beslissing van de klassenraad onterecht was. Heeft dat nog wel zin? Waar moet je als ouder op letten?

Lees meer »

Hij was haar grote jeugdliefde, maar hun relatie liep toch op de klippen: het liefdesparcours van Julia van K3 en haar ex Ben

“Na zo’n romantisch gebaar moeten we wel bij elkaar blijven.” Zo’n 2,5 jaar geleden verraste Ben ‘zijn’ Julia nog met een grote ruiker rozen op haar allereerste K3-show. Inmiddels is gebleken dat de twee niet langer een koppel vormen. Afgelopen weekend bevestigde de K3-zangeres op de première van ‘Sneeuwwitje’ dat ze al een half jaar single is. Een overzicht van

Lees meer »

Geen klamme tent voor deze jongeren: luxueus cruisekamp van 1.350 euro is een groot succes

Vergeet het bivak in de Ardennen. Activak is als eerste jongerenorganisatie op cruisekamp vertrokken met 54 jongeren, die in één week vier landen aan de Middellandse Zee aandoen. Kostprijs: 1.350 euro. Toch was het luxekamp meteen uitverkocht, en voor volgende zomer is er al een wachtlijst. “Het is écht impressionant. Elke verdieping is ingericht door een kunstenaar”, vertelt Xander (19).

Lees meer »

Hij was bij de eerste lichting afgestudeerden van de Antwerpse modeacademie, nu dreigt zijn merk te verdwijnen: de man achter Gigue

Nu de Duror Fashion Group de boeken heeft neergelegd, verdwijnt mogelijk ook een echt Antwerps merk: Gigue. Oprichter Jo Wyckmans was in 1968 bij de eerste lichting afgestudeerden van de Antwerpse modeacademie, en werkte in de jaren 80 en 90 de ‘preppy’ look uit, vanaf 1991 met Gigue. Dochter Audrey bleef tot nu aan boord, zelf koos Jo Wyckmans jaren

Lees meer »