Voor West-Vlaamse burgemeesters blijft ongerustheid na akkoord over compensaties Ventilus-hoogspanningslijn

Verschillende West-Vlaamse burgemeesters reageren met gemengde gevoelens op het akkoord voor de verhoogde compensaties voor de omwonenden van de Ventilus-hoogspanningslijn. Daarover sloot hoogspanningsnetbeheerder Elia een akkoord met Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). De burgemeesters zijn langs de ene kant blij dat er een akkoord is, maar merken nog heel wat ongerustheid bij omwonenden.

“Mooi op papier, maar kan regeling kan voor problemen zorgen”

In het akkoord werden de verschillende compensaties en voorwaarden vastgelegd voor omwonenden en bedrijven in de buurt van de nieuwe hoogspanningslijn Ventilus. Burgemeester van Ledegem Bart Dochy (CD&V) is tevreden met het akkoord, maar merkt nog veel ongerustheid op bij omwonenden. “De Vlaamse regering komt haar afspraak na, maar dat betekent niet dat er geen vragen meer zijn in het veld. Het is mooi op papier, maar de regeling kan nog voor problemen zorgen. Vooral de voorwaarden voor bedrijven baren hen zorgen”, zegt Dochy. “Zo moet de impact al zo groot zijn op het bedrijf of op de uitbreiding van een bedrijf dat de voortzetting van de bedrijfsactiviteiten niet meer mogelijk is. Dat is toch een zware voorwaarde.”

“Regeling niet meer dan normaal in dit dossier”

Ook de burgemeester van Wingene Lieven Huys (CD&V) is blij dat er een regeling is. “Maar dat is niet meer dan normaal in dit dossier”, klinkt het. Huys stoort zich aan de compensatie door middel van een fonds voor lokale besturen. “Dat fonds kunnen lokale besturen dan gebruiken om bijvoorbeeld groenschermen te plaatsen bij de hoogspanningslijn om visuele hinder te verminderen. Ik vind niet dat dat onze taak is. Vlaanderen moet dat daar zelf doen en niet de hete aardappel doorschuiven naar lokale besturen.”

Nog steeds voorstander van ondergrondse lijn

Beide burgemeesters benadrukken dat ze nog steeds tegen de bovengrondse en voor een ondergrondse hoogspanningslijn zijn. “Er worden momenteel heel wat bezwaren ingediend. Ik vermoed dat het een procedureslag van jaren zal zijn. Misschien haalt de technologie ons nog in en kan er alsnog een ondergrondse lijn komen”, zegt Huys.

The post Voor West-Vlaamse burgemeesters blijft ongerustheid na akkoord over compensaties Ventilus-hoogspanningslijn is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Twee overnemers voor failliet TGL Cleaning Services uit Menen, personeel kan blijven

De ondernemingsrechtbank heeft TGL Cleaning Services uit de Ieperstraat in Menen failliet verklaard. Opmerkelijk: nog voor de uitspraak van het faillissement is er al een overnemer gevonden. Zowel voor de afdeling ramenwas als voor de afdeling algemene schoonmaak. Op één bediende na, blijven alle medewerkers in dienst. TGL Cleaning Services bevond zich in een unit van het Tyberpark en werd

Lees meer »

Sint-Jozefskerk De Ginste wordt zaal voor culturele optredens: “Ontwijding is niet aan de orde”

Na het artikel over de restauratie van de klokkentoren kregen we een uitnodiging van het kerkbestuur om de toekomstplannen van de Ginstekerk even toe te lichten. “De Ginstekerk is nog lang niet aan ontwijding toe. Er zijn nog wekelijks een zestigtal parochianen die de weekenddienst bijwonen en daarnaast vinden er ook nog veel plechtigheden plaats. Maar wij staan open voor

Lees meer »

Getroffen inwoners tijdens infoavond over overstroming in Voeren: “spoorbrug en autostrade zorgen voor flessenhals in rivier Berwijn”

In Voeren hebben het gemeentebestuur en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gisteren tijdens een infoavond onder meer 5 maatregelen voorgesteld om wateroverlast beter de baas te kunnen in de toekomst. Tijdens de vragenronde hebben een aantal inwoners dan weer zelf hun bezorgdheid aangekaart over de flessenhals in de rivier de Berwijn, die wordt veroorzaakt door een spoorwegbrug en de autostrade E25.

Lees meer »

Fanfare bracht gouden koppel Wilfried en Marleen samen

Op 29 juni 1974 stapten Wilfried Demon en Marleen Desmidt in het huwelijksbootje. Het koppel vierde zijn gouden jubileum bij hen thuis in de Dahliadreef in Westkapelle. Schepen Bert De Brabandere bracht namens het gemeentebestuur en het koninklijk paleis de felicitaties over.
The post Fanfare bracht gouden koppel Wilfried en Marleen samen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Britten wilden en krijgen “verandering”: Labour verplettert Conservatieven en haalt absolute meerderheid

De centrumlinkse partij Labour heeft de Britse verkiezingen met een absolute meerderheid gewonnen, net zoals de peilingen hadden voorspeld. De partij heeft meer dan 326 zetels in het parlement gehaald, waardoor ze niet in een coalitie moet stappen om te regeren. Ook de Liberal Democrats en Reform UK gaan vooruit. De Conservatieven zijn de grote verliezers: zij haalden bij de

Lees meer »