Vlaams parlementslid Maaike De Vreese slaakt noodkreet: “Meer Brugse spoorwegpolitie nodig”

Vlaams parlementslid Maaike De Vreese (N-VA) noemt de criminaliteit aan het Brugse station onaanvaardbaar: “In 2020 en 2021 vonden er daar niet minder dan 635 criminele feiten plaats. Er moet in Brugge opnieuw een volwaardige dienst van de Spoorwegpolitie komen.”

Kamerlid Tomas Roggeman (N-VA) vroeg de cijfers op aan de minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). In 2020 werden er in en rond het station 366 feiten geregistreerd, in 2021 waren dat er 269.

Toch dienen deze cijfers omzichtig geïnterpreteerd te worden: de meest voorkomende feiten gaan over inbreuken tegen de vreemdelingenwetgeving, gevolgd door dronkenschap en alcohol, het niet naleven van coronamaatregelen, drugs. Maar toch ook 89 diefstallen en afpersingen.

Onveiligheidsgevoel

Volgens de voorlopige cijfers van 2022 (tot en met het derde trimester, de meest recente) zijn er dat jaar al 178 feiten gebeurd. “Het onveiligheidsgevoel groeit in Brugge. De voorbije jaren is het station helaas het toneel geweest van vechtpartijen en drugsdelicten. Er is nood aan meer blauw op straat en meer controles in de stationsbuurt”, vul gemeenteraadslid Nele Caus (N-VA) aan.

Zij interpelleerde, net als Stefaan Sintobin (VB) al herhaalde keren over deze problematiek tijdens de gemeenteraad. Laatstgenoemde stelt: “Het is triestig om vast te stellen dat de belangrijkste toegangspoort tot onze stad geteisterd wordt door zovele criminele feiten. De eerste aanblik voor bezoekers is allesbehalve fraai.”

Noodoproepen

Volgens Maaike De Vreese moet er in Brugge opnieuw een volwaardige dienst van de Spoorwegpolitie komen: “Enkel een kleine interventieploeg die op noodoproepen reageert is onvoldoende.”

Volgens federaal parlementslid Franky Demon (CD&V) is de personeelsproblematiek bij de Spoorwegpolitie verre van nieuw: “Deze politie werd afgebouwd, toen Jan Jambon minister van Binnenlandse Zaken was, een partijgenoot van Maaike.”

Resolutie

“Ik sluit wel aan bij Maaikes vraag om de spoorwegpolitie te versterken. Die oproep deed ik al meerdere keren. In tegenstelling tot wat Maaike De Vreese beweert, werden op federaal niveau al maatregelen genomen. Zo werd op 14 februari in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken een voorstel van resolutie goedgekeurd over de versterking van de spoorwegpolitie.”

“De resolutie vraagt de minister van Binnenlandse Zaken om een doorwrocht investeringsplan. Er werd in de resolutie ook gevraagd de samenwerking tussen de spoorwegpolitie en de lokale politiekorpsen op punt te stellen. Minister Annelies Verlinden gaf in de commissie Binnenlandse Zaken ook aan dat de Spoorwegpolitie prioriteit krijgt bij de rekrutering. Daarnaast zal bij bovenlokale fenomenen elke provincie beschikken over een team voor dringende interventies in treinen, op de sporen en op de perrons.”

Corona

Voor burgemeester Dirk De fauw (CD&V) is criminaliteit nergens aanvaardbaar: “Niet in en rond het station, niet op ‘t Zand , niet op de Eiermarkt of de Kuipersstraat, ook niet in het voetbalstadion en ook niet op het strand van Zeebrugge.”

“De vermelde cijfers dienen gerelativeerd te worden. Er wordt gesproken over 635 door de politie geregistreerde feiten. Het gaat hier wel over twee jaar – 366 in 2020 en 269 in 2021 . Dit is een daling van 26,5 procent. Wat 2020 betreft, hebben 54 van de 366 feiten verband met het niet naleven van de coronamaatregelen (niet dragen van het mondmasker). 122 feiten gaan over de vreemdelingenwetgeving: onwettig verblijf in het land of niet in bezit van geldige verblijfsvergunning.”

Brief

“Er blijven amper 190 gemeenrechtelijke misdrijven over, waarvan meest voorkomende zijn: dronkenschap en alcohol (51) en drugs (28). Dit op jaarbasis! Uiteraard zorgen deze feiten voor een slecht beeld aan het station, maar ik maak mij meer zorgen over diefstal en afpersing. In 2020 ging het om 50 feiten, in 2021 waren het er 39, een stevige daling.”

“Dat doet mij niet op mijn lauweren rusten. Ik heb een brief geschreven naar minister Annelies Verlinden om meer inzet van spoorwegpolitie in Brugge te vragen. Er is, na interpellaties van Nele Claus (N-VA) en Stefaan Sintobin (VB) een afspraak met de korpschef van de lokale politie om meer zichtbaar aanwezig te zijn in de stationsomgeving. Wat sindsdien ook effectief gebeur”, aldus Dirk De fauw.

The post Vlaams parlementslid Maaike De Vreese slaakt noodkreet: “Meer Brugse spoorwegpolitie nodig” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Parket vraagt autopsie nadat vrouw (24) uit Minderhout plots is overleden nadat ze ziekenhuis mag verlaten na verkeersongeval in Baarle-Nassau

Het parket vraagt een autopsie nadat er een tweede slachtoffer uit Minderhout (Hoogstraten) is overleden na een ongeval in Baarle-Nassau, in Nederland. De 24-jarige vrouw mocht zondagochtend het ziekenhuis verlaten. Kort daarna is ze plots in elkaar gezakt en overleden. De precieze doodsoorzaak is nog niet duidelijk. Bij het ongeval stierf ook een 41-jarige vrouw uit Minderhout.

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Israëlisch leger: “Zeker 900 Hamasstrijders gedood in Rafah”

Lees hier al het nieuws terug van woensdag 3 juli over de oorlog tussen Israël en terreurbeweging Hamas. Zeker vier Palestijnen zijn om het leven gekomen door een Israëlische aanval op het vluchtelingenkamp Nur Shams op de Westelijke Jordaanoever, zo meldt het ministerie van gezondheidszorg van de Palestijnse Autoriteit. En het Israëlisch leger heeft naar eigen zeggen meer dan 900

Lees meer »

Leerlingen VBS Nieuwkerke schrijven boek met Marc de Bel

Dankzij de financiële steun van het dynamoproject van Cultuurkuur schreven de leerlingen van VBS Nieuwkerke van het vijfde en zesde leerjaar samen met Marc de Bel een boek. “Dankzij de firma Clarebout Potatoes en de gemeente Heuvelland drukten wij Het beest van Heuvelland”, vertelt juf Annemie Delerue.
The post Leerlingen VBS Nieuwkerke schrijven boek met Marc de Bel appeared

Lees meer »

Tot 100 euro extra om wachtrijen in pretparken te vermijden: de FastPass

Sommige pretparken bieden bovenop de normale toegangsprijs, een ‘FastPass’ aan: zo kan je wachtrijen aan attracties vermijden. Je betaalt dan 5 tot wel 100 euro meer, afhankelijk van het aantal attracties waar je niet wil aanschuiven. In de nieuwe aflevering van ‘Mens erger je niet’, de podcast van het consumentenprogramma ‘WinWin’, ergert Radio2- presentator Ann Reymen zich aan die praktijken.

Lees meer »

Bert en Hanne zijn nieuw Poorterspaar van Sint-Pietersparochie: “In de finale ebde de stress snel weg”

De Kuurnse Sint-Pietersparochie heeft een nieuw poorterspaar. Nadat vrijdagavond de eerste proef werd afgenomen van de negen kandidaten, volgde op zaterdagavond de finale van de verkiezing, afgewisseld met optredens van The New Sint-Pieters Collection. Uiteindelijk werden Bert Deroo (52) en Hanne Simoens (37) in de late uurtjes uitgeroepen tot het nieuwe poorterspaar van het Sint-Pietersfestival.
The post Bert en

Lees meer »

President Joe Biden na uitspraak over immuniteit Trump: “Macht van president niet langer beperkt door de wet”

De Amerikaanse president Joe Biden noemt het arrest van het Hooggerechtshof over de immuniteit van voormalig president Donald Trump "gevaarlijk". "Praktisch zijn er vrijwel geen grenzen aan wat de president kan doen. De macht van het ambt wordt niet langer beperkt door de wet." Het Hof stelt dat een president immuun is voor wat hij als president gedaan heeft, maar

Lees meer »

“Er werden rare, gevaarlijke spelletjes gespeeld op de set”: gerestaureerde versie van ‘Spoorloos’ opnieuw te zien in de bioscoop

“De griezeligste film die ik ooit heb gezien.” Zo bestempelde grootmeester Stanley Kubrick de Nederlandse film ‘Spoorloos’ met onder meer Gene Bervoets (68) in de hoofdrol. Een gerestaureerde versie van de klassieker uit 1988 is opnieuw te zien in de zalen. Voor de Volkskrant een goede reden om de hoofdrolspelers opnieuw samen te brengen voor een dubbelinterview. “Wat daar gebeurde

Lees meer »

Een bescheiden huwelijk, maar wel een met bijzondere details: zo trouwde VTM NIEUWS-anker Birgit Herteleer

Voor een keer zélf het nieuws van de dag. VTM NIEUWS-anker Birgit Herteleer (33) zei zaterdag in Antwerpen ja tegen haar grote liefde, ondernemer Jens De Maere (34). Alle clichés gingen daarbij overboord, zo onthult de bruid. Zo was er een hele grote vol-au-vent-koek in plaats van een bruidstaart. “Jens en ik houden niet van het klassieke trouwgebeuren.”

Lees meer »

Verkoper nieuw op lijst van knelpuntberoepen in Brussel

De lijst van knelpuntberoepen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest telt nog 102 beroepen, iets minder dan vorig jaar. Onder meer winkelverkopers, torenkraanbestuurders en gevelrenoveerders werden aan de lijst toegevoegd, zo meldt de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris maandag.

Lees meer »