Tine Vandaele en zoon Tiebert Dumon in de prijzen op CSIT World Sports Games: “Een zotte droom komt uit”

Zwemclub Interbad Brugge (ZIB) nam onlangs met een aantal leden deel aan de zevende CSIT World Sports Games in het Italiaanse Emilia-Romagna. Tine Vandaele bij de masters en haar zoon Tiebert Dumon bij de jeugd stonden er onder anderen op het podium. “Wat kan je meer wensen dan dat je kinderen zoveel voldoening uit hun sport halen?”

Zwemclub Interbad Brugge legt als een familiale vereniging de nadruk op het recreatieve, met een onderdeel wedstrijdzwemmen, onder begeleiding van de trainers Gino Minnebo en Marco D’hoore. Ze zijn actief in het Interbad in Sint-Kruis waar er wekelijks vier trainingsdagen zijn. Om aan het CSIT of andere internationale wedstrijden mee te doen moeten de zwemmers in het voorbije jaar een aantal limiettijden zwemmen waardoor ze opgenomen worden in de kern van de Federatie Recreatie en Omnisport, een overkoepelende Sportstructuur voor sportclubs die onder meer ook instaat voor de coördinatie van competitieve en recreatieve zwem- en watersportevenementen.

30 medailles

ZIB behaalde op de voorbije CSIT World Sport Games maar liefst meer dan dertig medailles. Tine Vandaele (47) uit Oostkamp stond bij de masters twee keer op het hoogste schavotje, bij haar eerste deelname. “In de eerste plaats was het om het avontuur te beleven”, vertelt ze. “De jeugd was tevreden met zijn selectie. Voor mij als master was het zonder selectie. Ik maakte het op de eerste rij al mee als supporter van mijn zoon en de andere zwemmers van ZIB. Ik zwem bijzonder graag en wilde dat ook eens meemaken. Zeker als je bij de start tussen iemand van bijvoorbeeld Finland en Mexico staat. Een zotte droom werd voor mij werkelijkheid. Een hobby waar ik zoveel energie uit haal en plezier aan beleef kon ik op die manier ietwat exotischer beleven, als een van de 5.000 deelnemers uit 44 verschillende landen.”

Zwemmicrobe

Tine werkt als teamcoach van onder meer het gezondheidsteam in Tordale in Torhout. Medailles, laat staan twee keer goud, was in aanloop zeker niet meteen een verwachting. “Als je dan toch op dat podium staat, met de Belgische vlag, komt er toch wel iets los. In alle individuele nummers die ik zwom, behaalde ik een medaille. Eenmaal brons, vijf keer zilver en goud op de 100 meter vrije slag en de 200 meter rugslag.”

Tine is al haar hele zwemloopbaan bij de Brugse Zwemclub Interbad. “Mijn papa Erik Vandaele was er zwemleerkracht en gaf watergewenning en training aan wellicht wel duizenden Bruggelingen. Via de genen heeft hij ons duidelijk de zwemmicrobe doorgegeven.” Tiebert (15), scholier aan OLVA in Assebroek, zag zijn mama zwemmen en heeft zich dan ook bij de zwemclub aangesloten. Ervoor deed hij een jaar volleybal. Zwemmen vindt hij leuker. “Vorig jaar deed ik mee aan het Europees kampioenschap. Voor de wereldspelen bleef ik realistisch en zou ik al tevreden zijn met één medaille. Het werden er uiteindelijk zes, eenmaal zilver in 400 meter vrije slag en vijf keer brons waarvan vier in een aflossing en één in 100 meter vrije slag.”

Plezier en presteren

Aan de CSIT World Sport Games neemt de top bij de amateurs deel. Dus niet de zogenaamde elitezwemmers. Tiebert is tevreden met dit niveau. “Mocht ik meer trainen zou ik er misschien minder plezier aan beleven.” Zijn mama knikt. “Onze zwemclub vormt de ideale combinatie tussen plezier en presteren. Iets waar ik altijd in geloof. Ook de groepssfeer is fantastisch. Zwemmen blijft een individuele sport, maar tijdens de aflossingen hangen we met leden van andere clubs ook goed aan elkaar. Over de Belgische stadsgrenzen heen werd er in Italië tevens voor elkaar gesupporterd.”

Het was van 2019 geleden, wegens corona, dat er nog een CSIT World Sport Games plaatshad. In 2025 zou Griekenland aan de beurt zijn. Volgend jaar, eind augustus, zijn er de Jeugdspelen, voor de jongeren in het algemeen, in zwembad Brigitte Becue in Oostende. “We kijken er nu al naar uit. Als het enigszins kan staan we daar opnieuw vol enthousiasme”, besluit Tiebert Demon.

The post Tine Vandaele en zoon Tiebert Dumon in de prijzen op CSIT World Sports Games: “Een zotte droom komt uit” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Actrice Natali Broods: “Slippers aan, tenen in het zand. Alleen dan kan ik ontspannen. De andere dagen van het jaar ben ik in rouw”

“Er zijn in het leven twee soorten mensen. Zij die het perfect alleen kunnen. En zij die altijd hulp nodig zullen hebben. Ik ben de laatste soort.” Natali Broods is een rasactrice en dat komt met een prijs. Alles wat ze voelt, voelt ze maal tien. “Ik pak alles ongefilterd binnen. Het leven op afstand houden: kan ik niet.”

Lees meer »

Zeker 27 mensen doodgedrukt bij religieus festival in noorden van India

Bij een druk bijgewoonde religieuze bijeenkomst in de noordelijke Indiase staat Uttar Pradesh zijn volgens de hulpdiensten zeker 27 mensen verpletterd. Gevreesd wordt dat het dodental nog verder oploopt, want “er komen nog steeds lichamen binnen” volgens de gezondheidsdienst bij het Franse persbureau ‘AFP’. De politie had het bij persbureau ‘Reuters’ zelfs over zo’n zestig doden.

Lees meer »

“Ik twijfel aan de toekomst met Tedesco”

De Rode Duivels verloren met 1-0 van Frankrijk en zijn uitgeschakeld op het EK. Onze analist Marc Degryse is scherp voor Lukaku en co, maar vooral Tedesco wordt niet gespaard. “Zijn keuzes waren te ver gezocht, hij hield het niet simpel. Maar ook in de omgang en qua uitstraling heeft hij niet gescoord.”

Lees meer »

“Als ik ooit stop, is mijn laatste optreden in België”: 11.000 fans feesten mee met Joost Klein tijdens eerste optreden in ons land na Songfestival

De Europalaan in Genk werd voor één dag de Europapalaan en een extra groot festivalterrein voor 11.000 bezoekers, allemaal voor één man: Joost Klein. De Nederlander trad vandaag voor het eerst sinds zijn veelbesproken (bijna) deelname aan het Songfestival op in België. Genk on Stage, het gratis stadsfestival in Genk, kon Klein strikken en daar kwam véél volk op af.

Lees meer »

Cindy (45) en Dave (48) nemen bakkerij ‘t Molentje in Oostende over: “Omtoveren tot een gezellige broodjeszaak”

Echtpaar en zakenpartners Cindy Vanhoof (45) en Dave Gielen (48) waren 10 jaar lang de gezichten van frituur Cindy’s Frietje in Bilzen, Limburg. Beiden voelden dat het tijd werd voor een nieuw avontuur. Toen ze zagen dat bakkerij ‘t Molentje in de Madridstraat een nieuwe uitbater zocht, waagden ze meteen de sprong. “Het is altijd blijven kriebelen om ooit zelf

Lees meer »

Ongewoon boos en ontgoocheld na tweede sprintnederlaag op rij: zit Jasper Philipsen in een vertrouwenscrisis?

Zo zagen we Jasper Philipsen (26) nog nooit. De Limburger klopte zijn frustratie van zich af en vloekte erop los: die tweede sprintnederlaag op rij kwam duidelijk heel hard aan. Zijn vriendin moest hem tot twee keer toe gaan kalmeren op de bus. Er lijkt meer aan de hand dan alleen sportieve ontgoocheling. Is de topsprinter in een vertrouwenscrisis beland?

Lees meer »

Belgisch koppel en hun baby op nippertje gered uit kolkende rivier in Italië terwijl hun auto wordt meegesleurd door watermassa

Een Belgisch koppel en hun baby zijn ternauwernood aan de dood ontsnapt toen ze ingesloten raakten door de kolkende watermassa van de Orco-rivier tussen Montanaro en San Benigno Canavese in de regio Piëmont. Reddingswerkers konden het gezin in de nacht van zaterdag op zondag op het nippertje in veiligheid brengen, waarna hun wagen werd meegesleurd door de kracht van het

Lees meer »

Airbus krijgt megabestelling uit Filipijnen

Vliegtuigbouwer Airbus heeft een voorlopig akkoord gesloten voor de levering van 152 vliegtuigen aan de Filipijnse luchtvaartmaatschappij Cebu Pacific Air. Het order heeft een waarde van 24 miljard dollar (22,4 miljard euro) aan catalogusprijzen, al zijn aanzienlijke kortingen gebruikelijk.

Lees meer »

“Extreemrechtse golf trekt over Frankrijk”: Rassemblement National van kandidaat-premier Bardella (28) op kop bij eerste ronde parlementsverkiezingen

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National (RN) van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij kreeg 33 procent van de stemmen, zo melden Franse media zondagavond op basis van schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Ondertussen protesteren honderden linkse activisten in hoofdstad Parijs. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de

Lees meer »