Stijn maakt film over legendarische cafébazin Marie-Jeanne van De Tijger

Stijn Vandamme is volop aan het filmen voor zijn nieuwste project ‘Dorpscafé’. Daarvoor brengt hij de historie van De Tijger in beeld, het Jabbeekse café van de legendarische uitbaatster Marie-Jeanne. “We gaan terug naar 1901 en eindigen vandaag. Op die manier brengen we heden en verleden samen”, licht de filmmaker al een tipje van de sluier op.

Filmmaker Stijn Vandamme (30) uit de Oude Stokerijstraat is aan een nieuw project bezig. De Jabbekenaar is volop aan het draaien voor zijn nieuwste film die voorlopig als werktitel ‘Dorpscafé’ kreeg. Meer bepaald maakt Stijn een film over het legendarische café De Tijger en zijn al even legendarische cafébazin Marie-Jeanne Depré. “De gemeente Jabbeke is onlosmakelijk met Marie-Jeanne en De Tijger verbonden. In mei 2018 werd het café in de Dorpsstraat afgebroken. Het gebouw en dat ernaast, maakten plaats voor een appartementsgebouw. Het idee om een film te maken over de historie, speelde al langer bij mij omdat ik vind dat deze geschiedenis absoluut bewaard moet blijven. Maar toen was corona daar, dus gingen de plannen even de koelkast in.”

Momenteel is Stijn druk aan het filmen in de Dorpsstraat, maar ook op andere plekken. “Bewoners en passanten zijn vaak nieuwsgierig wat ik kom doen met mijn camera. Ze vragen mij of ik kom filmen voor Focus-WTV”, zegt Stijn, die in 2020 de Krak van Jabbeke werd.

Stijn plant klaar te zijn met de opnames eind dit jaar. “Ik zou de film in het voorjaar graag tonen in het Vrijetijdscentrum, zodat de Jabbekenaren en andere geïnteresseerden hem op groot scherm kunnen bekijken. Of ik er anders nog plannen mee heb? Uiteraard zou ik het fijn vinden mocht ik met mijn film geselecteerd worden voor het kortfilmfestival of het documentairefestival. Dromen mag!”

Niet veel ‘sierk’

Stijn, die al heel wat ander Jabbeeks erfgoed in beeld bracht en kortfilms maakte en dus niet aan zijn proefstuk toe is, moet het wel zonder hoofdrolspeelster doen. Die gaf forfait. “Marie-Jeanne zelf wou niet meewerken aan de film, omdat ze de spotlights liever mijdt. Een keuze die ik uiteraard respecteer. Ik heb Marie-Jeanne in 2011 nog geïnterviewd, dus dat materiaal kan ik gebruiken in mijn film. Maar ook toen zei ze al dat ik er niet te veel sierk moest van maken, omdat ze maar een simpele mens is. Dus ik gun haar die rust.”

De Scheven Hoek

Maar er is nog zo veel meer materiaal waar Stijn mee aan de slag kan. “Ik breng zowel het heden als het verleden in beeld. De historie van De Tijger begon in het jaar 1901. Op de toenmalige hoeve zijn de ouders van Marie-Jeanne er met een café gestart. Marie-Jeanne heeft het café voortgezet en dat voor een periode van 60 jaar. In 2018, toen ze 73 jaar was, is ze ermee gestopt. Het café is gesloopt, maar vandaag vinden we in het landschap nog steeds aandenkens aan die jaren. In het buurthuis De Post bijvoorbeeld hangt een foto van Marie-Jeanne. De gemeente wou van het buurthuis een ontmoetingsplek maken, net zoals het café van Marie-Jeanne er vroeger één was. Maar ook in Stalhille vinden we aandenkens terug. Zo wordt de voormalige groene voordeur van De Tijger nu gebruikt aan café De Scheven Hoek. Ook de biljart kreeg er zijn nieuwe stek. Bij estaminet Alainprovist in Snellegem vinden we dan weer een deel van het voormalige meubilair uit De Tijger terug. Dit en nog zoveel meer, zal te zien zijn in de film.”

www.stijnvandamme.be

The post Stijn maakt film over legendarische cafébazin Marie-Jeanne van De Tijger is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Akkoord tussen Assange en Amerikaans gerecht bekrachtigd: klokkenluider onderweg naar Australië

Een Amerikaanse rechter heeft vandaag in Saipan op de Noordelijke Marianen de schuldbekentenis van WikiLeaks-oprichter Julian Assange aanvaard. Door schuld te bekennen aan het samenzweren om geheime defensie-informatie te verkrijgen en te publiceren, bekrachtigde de 52-jarige Assange de deal over zijn vrijlating die hij eerder met de Verenigde Staten sloot. Inmiddels is hij per vliegtuig naar zijn thuisland Australië vertrokken.

Lees meer »

“Willen zeker zijn van een goede plaats”: fans kamperen al sinds de vroege uurtjes voor concert van Rammstein in Park Nieuwe Koers

Het is zover. Vandaag komt Rammstein voor de tweede keer naar Park Nieuwe Koers in Oostende. Al gaan de deuren pas donderdagnamiddag open, sinds 8 uur deze ochtend staan reeds tientallen fans ‘te kamperen’ voor de ingang. “Als we zeker willen zijn van een goede plaats, is het belangrijk dat we ook bij de eersten op de festivalweide zijn. Uren

Lees meer »

Elke Bleyaert, vrouw van wielrenner Jasper Stuyven en oprichtster van The Women Peloton, verliest rechtszaak tegen Amerikaans fitnessbedrijf

Een opmerkelijke zaak: Elke Bleyaert, de vrouw van wielrenner Jasper Stuyven en oprichtster van The Women Peloton, is door een Amerikaans fitnessbedrijf voor de rechter gedaagd. “Het bedrijf heeft het woord ‘peloton’ gemonopoliseerd”, reageert Bleyaert. Na maanden procederen heeft Bleyaert de rechtszaak verloren. The Women Peloton is de grootste vrouwelijke fietscommunity in ons land.

Lees meer »

Marine Le Pen stelt bevoegdheid van president over het leger in vraag

Op drie dagen van de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk, stelt Marine Le Pen van de extreemrechtse partij RN de bevoegdheid van de president over het leger in vraag. Volgens haar is de titel van “opperbevelhebber” louter een eretitel, maar is het uiteindelijk de premier die de touwtjes in handen houdt.

Lees meer »

“Van Gerwen heeft de grootste mond van iedereen, maar hij was nog nooit zo stil”: Van den Bergh en Huybrechts genieten na van spectaculaire derbyzege

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft Van den Bergh de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de

Lees meer »

Joe Biden na kritiek op debat: “Ik weet hoe ik deze job moet doen”

“Ik geef je mijn woord: ik zou niet opnieuw meedoen aan de verkiezingen als ik niet met heel mijn hart en ziel geloofde dat ik deze baan aankan”, dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden gezegd tijdens een verkiezingsrally in de staat North Carolina. Hiermee reageert hij op kritiek na het debat donderdag en verzekert dat hij de race naar

Lees meer »

Duitse AfD stapt uit ID-fractie

21:34 De Duitse extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) stapt uit de fractie Identiteit en Democratie (ID) in het Europese Parlement. Dat heeft de partij beslist tijdens een congres in Essen…

Lees meer »

Paradise City klokt af op 43.000 bezoekers

De negende editie van het elektrofestival Paradise City heeft 43.000 bezoekers aangetrokken. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. Op zaterdag waren er een aantal stevige regenbuien, maar die zaten de positieve energie waar het festival voor bekendstaat, niet in de weg.

Lees meer »

Nog drie nieuwe kandidatenbij Team Nieuw Bestuur

Nadat Team Nieuw Bestuur vorige week al Margaux Degandt en Deborah De Smaels voorstelde, maakt het nu nog drie nieuwe namen bekend voor de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober. Kathy Top, Steven Dubois en Kelly Vandekerckhove maken hun debuut in de lokale politiek.
The post Nog drie nieuwe kandidatenbij Team Nieuw Bestuur appeared first on KW.be.

Lees meer »

Plectrumfestival in Ichtegem viert 20ste editie

Dit jaar gaat de 20ste editie van het Plectrumfestival door begin juli. Wat in 2003 begon als een podium voor lokaal talent, is ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde in het lijstje van gekende zomerfestivals. Tijd dus voor een babbel met een van de ‘founding fathers’ Ben Mispelon en huidig (ontslagnemend) voorzitter Ives Deprez.
The post Plectrumfestival in Ichtegem

Lees meer »

“Ineos is een stelletje ongeregeld. Het presenteert voor deze zo al complexe Tour liefst vier kopmannen”

En plots zei Carlos Rodriguez in de perszaal dat hij mikt op eindwinst in de Tour de France. Een boutade is dat volgens onze analist Michel Wuyts niet. Grootspraak nog minder. “Het moet zijn dat hij in al zijn optimisme kansen ziet.” Maar er is natuurlijk meer. “Want er zijn onderliggende redenen voor Carlos’ uitspatting. Ineos is een stelletje ongeregeld.”

Lees meer »

Verdacht overlijden van voormalig Wit-Russische ambassadeur in Duitsland

De voormalige Wit-Russische ambassadeur in Duitsland, Denis Sidorenko, is op 48-jarige leeftijd overleden in zijn geboorteland. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Minsk maakte alleen bekend dat de man overleden is, zonder de doodsoorzaak mee te delen. Onafhankelijke Wit-Russische media die in het buitenland in ballingschap werken, meldden dat Sidorenko op 24 juni uit het raam van een hoog gebouw

Lees meer »