Sint-Bavovrienden maken zich op voor 172ste hondenzwemming: “Mooi eerbetoon aan ons boegbeeld André”

Oktober breekt aan en dat betekent kermis in Sint-Baafs-Vijve. Uiteraard zijn er tal van activiteiten maar de 172ste editie van de hondenzwemming vormt toch het hoogtepunt. In gedachten zijn de organiserende Sint-Bavovrienden ook bij André Naessens, van wie ze in april afscheid moesten nemen. “We zullen hem passend eren”, zegt Vincent Herman.

Oktober staat in Sint-Baafs-Vijve synoniem voor de hondenzwemming en alle activiteiten die daarrond plaatsvinden. Dit jaar wordt bijvoorbeeld sterk gefocust op kinderen. “We stelden een meer dan boeiend programma voor hen samen”, zegt Vincent Herman, woordvoerder en duivel-doet-al bij de Sint-Bavovrienden.

“De Ketnetband komt op zaterdag 7 oktober langs om 14 uur, met gratis toegang, daarna is er een snoepworp, volgt de prijsuitreiking van de tekenwedstrijd en start het oliebollenfestijn. Het kinderprogramma ‘loopt’ eigenlijk naadloos over in de Kidsrun van Wielsbeke Loopt. Later die avond is er ook al gratis Sven Ornelis die de afterparty verzorgt van de dag die eigenlijk al om 7.30 uur begint met de rit voor wielertoeristen en recreanten in samenwerking met wielerclub WTC SBV.”Ook zondag 8 oktober openen de wielertoeristen en recreanten de dag met hun rit over 35 en 65 km. Daarna komt het hoogtepunt van het kermisweekend eraan: de hondenzwemming.

Verdubbeling

Het wordt uitkijken of het record van vorig jaar van 125 honden overtroffen wordt. “Dat was toen een verdubbeling tegenover het jaar ervoor”, weet Vincent Herman. Maar daar is hij zelf mee een stuk verantwoordelijk voor. Hij staat onder meer in voor de PR van het gebeuren en gaf de publiciteit errond een boost door een Facebookpagina én website te verzorgen. Hij trok zelfs naar optredens van de Ketnetband en de Romeo’s, die op zondagavond afsluiten, om een promofilmpje met de artiesten op te nemen.

“In april nog moesten we afscheid nemen van één van onze boegbeelden André Naessens die overleden is na een slepende ziekte”

“Eigenlijk zijn we het jaar rond met dit weekend bezig”, bekent hij. “Maar we beschikken over een goed geolied bestuur dat recent aangevuld is met jongere krachten. Enkele oudgedienden hebben een stapje opzij gezet en in april nog moesten we afscheid nemen van één van onze boegbeelden André Naessens die overleden is na een slepende ziekte. Hij wou er vorig jaar nog één keer bij zijn en dat werd ook nog mogelijk gemaakt. Nu gaan we hem zeker en vast eren. We zullen André en wat hij voor ons betekende nooit vergeten. Een gedachtenis zal geprojecteerd worden tussen de andere beelden op de grote schermen hier.”

Helpende handen

André Naessens nam ook jarenlang de presentatie van het gebeuren op zich. Geheel in zijn bekende stijl praatte hij het gebeuren aan elkaar en interviewde de winnaars. De taak van speaker neemt Vincent eveneens op zich. “Ik was destijds actief bij de vrije radio, het presenteren is me dus niet onbekend”, knipoogt hij. Vincent maakt sinds 2014 deel uit van de Sint-Bavovrienden. Zelf heeft hij echter nog nooit deelgenomen aan de zwemming. “We hebben ooit een hond gehad, maar die is spijtig genoeg na enkele jaren al overleden.”

Hij steekt ook zijn dankbaarheid voor alle helpende handen niet onder stoelen of banken. “Zonder al die vrijwilligers zou het niet lukken. We krijgen ook hulp van drie verenigingen om de bar uit te baten. Op die manier spijzen ze ook hun kas. Nu we het over die bar hebben: wat ook nieuw is, is de introductie van herbruikbare bekers. Het heeft wel wat voeten in de aarde gehad.”

Hoogwater

De Sint-Bavovrienden zijn er dus klaar voor en dat is ook het geval met de oude Leie-arm. “Dankzij de gemeente werd alle begroeiing uit het water verwijderd. Hiertoe werd een speciale boot ingezet. Vrachtwagens vol werden afgevoerd. Ook de oevers zelf werden vrijgemaakt. Opvallend is dat het water dit jaar hoog staat, een gevolg van de natte zomer”, geeft Vincent aan. Het zal er de zwemming nog spannender op maken. De inschrijvingen starten om 13 uur. De honden worden opgemeten en in drie categorieën ingedeeld. Om 15 uur gaan de eerste viervoeters dan te water.

Nadat alle overtochten zijn gemaakt en alle prijzen zijn uitgedeeld is er om 17.30 uur de traditionele hondenworp met waardevolle prijzen. De Romeo’s krijgen de eer de 172ste hondenzwemming af te sluiten met om 18.30 uur een ook al gratis optreden.

The post Sint-Bavovrienden maken zich op voor 172ste hondenzwemming: “Mooi eerbetoon aan ons boegbeeld André” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Met ‘LICHT’ geven Ingeborg en David Vandyck op 22 december een uniek kerstconcert in Concertgebouw Brugge

Op zondag 22 december 2024 kan je om 18 uur in het Concertgebouw Brugge terecht voor ‘LICHT’, een uniek kerstconcert van Ingeborg en David Vandyck. Op het podium staat een 5-koppige liveband die regelmatig wordt versterkt met het 60-koppige Brugse jeugdkoor ‘Fioretti’. Het inspirerende kerstverhaal wordt afgewisseld met liedjes die ontroeren of aanzetten om mee te zingen. Met ‘LICHT’ willen

Lees meer »

? “Evenepoel mag nu dromen van het podium. Het beste moet nog komen”

De eerste bergetappe van deze Tour stelde allerminst teleur. “Een adembenemend schouwspel”, noemt Michel Wuyts het zelfs. Stof genoeg dus om over na te kaarten in onze wielerpodcast ‘De Tour van Wuyts & Vlaeminck’. Vooral de knappe etappe én tweede plek van Remco Evenepoel komen uitgebreid aan bod. “Naar mijn gevoel heeft Evenepoel nooit beter geklommen dan vandaag”, aldus Wuyts.

Lees meer »

Tweejaarlijkse Duynewake rond de Visserskapel in Bredene: “Kostbare parel als thema”

Op zaterdag 6 juli vindt de tweejaarlijkse Duynewake plaats, inclusief vissersmis en wake aan de vloedlijn. Nieuw dit jaar is dat het christelijke feest, dat afwisselend met het vrijzinnige Feest van de Zeegeus wordt georganiseerd, zich deze keer vooral in het groene decor van de Visserskapel zal afspelen.
The post Tweejaarlijkse Duynewake rond de Visserskapel in Bredene: “Kostbare parel

Lees meer »

Bezoekers zien tot eigen verbazing hoe grote krokodil over omheining begint te klimmen in dierentuin

Dat was even schrikken voor enkele bezoekers in het Malcolm Douglas Crocodile Park in Australië. Ze zagen tot hun eigen verbazing hoe een grote krokodil erin slaagde om een omheining te beklimmen. “Het is duidelijk dat het dier nu wil gevoederd worden”, aldus een van de dierenverzorgers. “Mocht de krokodil tot in de voedingsruimte geraken terwijl de deuren nog open

Lees meer »

Tropische cycloon Freddy is langst aanhoudende storm ooit geregistreerd

De verwoestende tropische cycloon Freddy, die vorig jaar van Australië naar zuidelijk Afrika raasde, heeft het wereldrecord van de langst aanhoudende tropische cycloon verpulverd. Experts van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) hebben op basis van een uitgebreide analyse officieel vastgesteld dat Freddy 36 dagen lang cycloonkracht had.

Lees meer »

Kapster Xantippe krijgt Lifetime Achievement op Brugge Awards

In het Beurs Meeting en Congres Center (BMCC) vond de gala-avond van de tweede editie van de Brugge Awards plaats. ‘Onderneming van het Jaar’ is ECS European Containers. Christine Waeyaert van kapsalon Xantippe krijgt de ‘Lifetime Achievement Award’. Ook Cactus Muziekcentrum is als ‘Brugs Ambassadeur’ bij de winnaars.
The post Kapster Xantippe krijgt Lifetime Achievement op Brugge Awards appeared

Lees meer »

Letland erkent voor het eerst homokoppels

Koppels van hetzelfde geslacht worden sinds maandag ook wettelijk erkend in Letland. Kort na middernacht, toen de nieuwe wet van kracht ging, werden Maksims Ringo en Janis Locs het eerste Letse homokoppel. “Als Letland het homohuwelijk legaliseert, hopen we gouden ringen uit te wisselen.”

Lees meer »

Staat ziet inkomsten van niet-opgeëiste erfenissen met de helft dalen, en daar zit Axel Daeseleire voor iets tussen

De overheid heeft vorig jaar ‘maar’ 8,9 miljoen euro geërfd van overledenen van wie geen wettelijke erfgenamen werden gevonden of omdat die de nalatenschap hadden verworpen. Dat is ongeveer de helft minder dan het jaar voordien. Notaris Bart Van Opstal ziet meerdere redenen voor die terugval. Het tv-programma ‘Erfgenaam gezocht’ met Axel Daeseleire speelt onrechtstreeks ook een rol.

Lees meer »

Voorzitter en penningmeester geven fakkel door bij Wielercel Maldegem

Bij de Maldegemse Wielercel hebben voorzitter Raf Van de Velde (87) en penningmeester Aimé D’Hooge (88) de fakkel doorgegeven aan Cyriel Gobeyn (69) en Charline Deklerck (63). Beiden blijven verder lid van de Wielercel.
The post Voorzitter en penningmeester geven fakkel door bij Wielercel Maldegem appeared first on KW.be.

Lees meer »