Poperinge lanceert label ‘dementievriendelijke handelaar’: “Ziekte van de toekomst”

Poperinge wil een stad zijn waar mensen met dementie een volwaardig lid van de samenleving blijven. Werkgroep Dementievriendelijk Poperinge wil ervoor zorgen dat andere inwoners dementie herkennen en weten hoe ze iemand met dementie kunnen bijstaan. De werkgroep organiseert verschillende acties om de ziekte bespreekbaar te maken, zo lanceerden ze onlangs het label ‘dementievriendelijke handelaar’.

“Voor personen met dementie is het belangrijk dat ze zo lang mogelijk hun dagelijkse activiteiten kunnen voortzetten. Boodschappen doen, een koffietje drinken, op restaurant gaan… zorgt ervoor dat ze actief blijven, ook al is dat niet altijd evident”, zegt schepen van Welzijn Bryan Vanderhaeghe.

Drempel verlagen

Werkgroep Dementievriendelijk Poperinge is ervan overtuigd dat handelaars een grote rol kunnen spelen in dit verhaal. “Ze roepen hen daarom ook op om het label ‘dementievriendelijke handelaar’ aan te vragen. Deelnemende zaken krijgen informatie en tips over hoe je met mensen met dementie omgaat. Door het label op een goed zichtbare plaats te hangen, verlagen ze ook de drempel voor die mensen om een handelszaak binnen te stappen”, vult burgemeester Christof Dejaegher aan.

“Het is mooi dat we op tijd erbij stilstaan en ervan bijleren” – Eveliene Top van apotheek Ameloot

Op de stadswebsite staat een lijst met alle handelaars. “Bakkerij Stefaan uit Proven, apotheek Ameloot en La Poupée zijn de eerste handelaars die het label kregen. Ze komen alle drie dagelijks in contact met senioren en mensen met dementie. Met het label willen ze een signaal geven dat iedereen welkom is. Tegelijk krijgen ze zo ondersteuning en tips van de werkgroep”, aldus schepen Vanderhaeghe.

Bijleren

Zaakvoerster Eveliene Top van apotheek Ameloot mocht het label al in ontvangst nemen. “De handelaars kregen een opleiding via stad Poperinge. Hoe kan dementie zich uiten, wat zijn de gevolgen.. Voor ons was het een opfrissing, maar ik denk dat voor andere handelaars er een nieuwe wereld openging”, zegt Eveliene.

“Door het label ben je wel weer wat attenter om die mensen op te merken en je tijd te nemen. Wij gaan sowieso snel naar thuisverpleegkunde, familie of mantelzorgers vragen, om te weten met wie we contact kunnen opnemen als je voelt dat het niet goed gaat. Bijvoorbeeld als geld tellen niet meer lukt of als een uitleg na de derde keer nog niet opgenomen of begrepen is… Dementie is de ziekte van de toekomst. Het is mooi dat we op tijd erbij stilstaan en ervan bijleren.”

Zelf ook dementievriendelijke handelaar worden? Neem vrijblijvend contact op via [email protected] of 057 34 65 00. Dementievriendelijk Poperinge is een samenwerking tussen Stad Poperinge, Lokaal Dienstencentrum De Bres, Zorgsite Proventier en vzw O.L.V. Gasthuis.

Info: www.poperinge.be/dementievriendelijk

The post Poperinge lanceert label ‘dementievriendelijke handelaar’: “Ziekte van de toekomst” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Op de fiets een strijder, ernaast een schone mens”: portret van overleden voormalig geletruidrager Gilbert Desmet (93)

In Lichtervelde is zondagnacht oud-wielrenner Gilbert Desmet op 93-jarige leeftijd overleden. Smetje was de oudste nog in leven zijnde Belgische geletruidrager. Naast zijn twaalf dagen in het geel won hij meer dan honderd koersen, waaronder Parijs-Tours en de Waalse Pijl. Een portret van een skone mens.
The post “Op de fiets een strijder, ernaast een schone mens”: portret van

Lees meer »

Internationale drugsbende ontmanteld na inval in Peterbos: 12 mensen opgepakt, drugs en wapens in beslag genomen

De federale gerechtelijke politie van Brussel heeft een internationale criminele organisatie opgerold die actief was in drugshandel na een grootschalige politie-operatie in Peterbos vannacht. Een twaalftal leden van het netwerk werden gearresteerd, en er werden drugs, wapens en geld in beslag genomen. De organisatie, die vertakkingen had tot in Marseille in Frankrijk, was gespecialiseerd in de handel in cocaïne en

Lees meer »

Mark Rutte officieel benoemd tot nieuwe NAVO-baas

Uittredend Nederlands premier Mark Rutte is officieel benoemd als de volgende secretaris-generaal van de NAVO. De Nederlander volgt op 1 oktober Jens Stoltenberg op aan het hoofd van het westerse militaire bondgenootschap, laat de NAVO weten.

Lees meer »

Kempenaar Lennart Driesen over het leven na ‘De mol’: “Ik had meer in de media kunnen doen, maar Brussel was me te ver”

Hij profileerde zich als simpele, goedlachse kerel uit de Kempen. Maar Lennart Driesen (29) ontpopte zich in 2021 tot de gewiekste Mol aller tijden. Sindsdien belandde de opvoeder uit de jeugdzorg voor de klas, veranderde hij van flexi-job, nam hij afscheid van zijn axolotl en verhuisde hij. “Maar ik woon nog steeds in Schoonbroek, niet in Retie. Dat is hier

Lees meer »

Tom Van Grieken mikt op 13 oktober: zo wil hij bij de lokale verkiezingen het cordon laten sneuvelen

De opdracht voor Vlaams Belang bij de gemeenteraadsverkiezingen is kristalhelder: mee in de cockpit van de macht komen. Op 13 oktober hoopt Tom Van Grieken voorgoed af te rekenen met het cordon sanitaire. Vlaams Belang trekt daarom vol vertrouwen naar de kiezer met een 43-puntenplan. Wat staat erin? En welk effect heeft het afschaffen van de stemplicht op hun resultaat?

Lees meer »

Ouders komen in tranen aan op laatste schooldag na drama met verdronken jongen (7): “Iedereen is in shock”

Wat een feestelijke afsluiter moest worden van het schooljaar, werd bij basisschool Mikado in Borgerhout een dag van rouw. Bij een uitstap naar recreatiedomein De Mosten in Hoogstraten verdronk donderdag een 7-jarige leerling. “Iedereen is in shock”, reageert gedelegeerd bestuurder Geert Van Kerckhoven. “Onze zorg gaat in de eerste plaats uit naar de ouders, de leerlingen en ook het schoolteam.”

Lees meer »

Man loopt brandwonde op bij bluspoging van uitslaande brand in veranda

In de Aartrijkestraat in Torhout brak donderdag even voor 12 uur een uitslaande brand uit in een veranda, aanpalend aan een woonhuis. Een man probeerde het vuur zelf nog te blussen, maar liep daarbij een brandwonde en een rookvergiftiging op. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht. De brandweer bluste daarna het vuur.
The post Man loopt brandwonde op bij

Lees meer »

Jocelyn (12) aangerand en vermoord door twee illegale migranten: gevoelige zaak zet debat tussen Biden en Trump op scherp

In de Verenigde Staten wordt vol afgrijzen gereageerd op de tragische dood van een twaalfjarig meisje. Jocelyn Nungaray werd vorige week zondag aangerand en vermoord door twee Venezolaanse migranten die illegaal in het land gekomen waren. De gevoelige zaak zet het eerste verkiezingsdebat tussen president Joe Biden en uitdager Donald Trump op scherp. “Die monsters hadden hier nooit mogen zijn”,

Lees meer »

1.090 kinderen sporten ziel uit het lijf tijdens WSO-jeugdsportdag

Maandag had de Westhoeksportoverleg of WSO-jeugdsportdag plaats op de Poperingse sportzone Don Bosco. Er waren 1.090 kinderen van 41 verschillende scholen van de tien verschillende gemeentes aanwezig. De deelnemende gemeentes zijn Ieper, Poperinge, Veurne, Vleteren, Lo-Reninge, Alveringem, Heuvelland, Langemark-Poelkapelle, Mesen en Zonnebeke.
The post 1.090 kinderen sporten ziel uit het lijf tijdens WSO-jeugdsportdag appeared first on KW.be.

Lees meer »

Al zeven doden door noodweer in Frankrijk en Zwitserland

Zwaar onweer, storm en hevige regen hebben zaterdag in Frankrijk, Zwitserland en Italië grote schade veroorzaakt. Tot nu toe zijn al minstens zeven mensen overleden maar er wordt nog gezocht naar meerder vermisten. Dat hebben de verschillende lokale autoriteiten bekendgemaakt.

Lees meer »

Deze leeftijdsgroep is het gelukkigst in ons land

Van alle Belgen zijn de studenten het gelukkigst. Dat achterhaalde statistiekbureau Statbel bij de nieuwste enquête naar het persoonlijk welbevinden en de levensomstandigheden. Al is erbij alle leeftijdsgroepen een toename in geluksgevoel waargenomen.

Lees meer »