Luc Martens is van plan zijn schulden alsnog af te betalen: “Maar volgende week komt te vroeg”

“Ik ben een man van eer. Geen man zonder fouten, maar wel één die zijn woord houdt.” Roeselaars ereburgemeester Luc Martens (77) belooft dat hij er alles aan doet om iedereen die hem geld leende terug te betalen. De gewezen minister kwam deze week in opspraak toen enkele ondernemers een boekje openden over de schulden die hij bij hen maakte. Sommigen stapten al naar de rechter.

Het gonsde in Roeselare al even van de geruchten: ereburgemeester en oud-minister Luc Martens, die zich recent opnieuw in zijn stad was komen vestigen, zou in financiële problemen verkeren. De bom barstte maandag, toen enkele ondernemers op onze website KW.be getuigden over het geld dat ze leenden aan Martens, maar ondanks aandringen nog altijd niet terugkregen. (lees ook pagina 8 van onze provinciale krant, red.)

Twee dagen nadat het nieuws bekendraakt, ontvangt Luc Martens ons op zijn appartement in Roeselare. De ereburgemeester wil praten, maar wikt en weegt zijn woorden. “Ik wil me voorzichtig uitdrukken. Iemand in wie ik veel vertrouwen stelde, kwam op het laatste moment terug op bepaalde afspraken, net toen die rond leken te zijn. Plots zat ik met een grote financiële put. 700.000 euro? Of meer? Ik probeer dat correct in kaart te brengen. Mijn eerste zorg was om dat te overbruggen. Ik ben in alle nederigheid op heel wat mensen afgestapt en heb hen gevraagd of ze me tijdelijk financieel konden helpen. Dat stond telkens netjes op papier. Sommigen vroegen een vergoeding (rente, red.), anderen niet. Maar ik was iedereen even dankbaar. Op die contracten stonden ook termijnen, deadlines waarop ik het geld uiteraard moest terugbetalen. Ik moet toegeven dat ik die vaak niet gehaald heb. Het gaat alles samen om een hele som geld, die al wat groter geworden is door de rente die er bovenop komt. Het heeft ook geen zin om de ene put met de andere te vullen. Maar ik ben dag en nacht bezig om het in orde te brengen.”

Sommige geldschieters toonden geduld, anderen daagden Martens voor de burgerlijke rechtbank. “Op 15 september kwam de zaak voor, maar die werd meteen verdaagd naar 6 oktober. Maar ik kan nu nog niet zeggen wat ik tegen die datum al dan niet zal kunnen terugbetalen.”

Geen dief

Zijn financiële problemen heeft Martens volgens geruchten ook te danken aan investeringen in bitcoins. Of dat klopt? De ereburgemeester steekt niet onder stoelen of banken dat hij een portefeuille aan cryptomunten heeft. “Ik ben volop aan het onderzoeken wat er met mijn investeringen is gebeurd en wat we kunnen recupereren. Ik ben zelf wellicht ook slachtoffer en heb me laten bedotten. Maar dat neemt niet weg dat ik ook mijn verantwoordelijkheid neem. En ik zal er alles aan doen om dit in orde te brengen”, belooft de oud-minister. Maar makkelijk is het allerminst.

“Kijk, ik heb niemand zijn geld ontnomen. Ik ben echt geen dief. Ik heb het enkel geleend en heb het nu even moeilijk om die leningen terug te betalen, al had ik gedacht en gehoopt dat dit vlotter zou gaan. Als de mensen die hun geld nog niet terughebben een claim indienen, dan kan ik dat begrijpen. Ik zou het misschien ook gedaan hebben. Maar iedereen kent me nu toch goed genoeg om te weten dat ik geen geld ga stelen. Ik heb jarenlang in de politiek gezeten. Onlangs kwam in eigen provincie aan de oppervlakte dat dat heel wat verleidingen met zich mee brengt, maar ik ben daar nooit op ingegaan. Ik heb me altijd integer opgesteld.”

Slecht geslapen

Dat de oud-minister nu met financiële problemen in de media komt, daar ligt hij letterlijk wakker van. “Op mijn sporthorloge kan ik zien hoeveel ik geslapen heb. Dat was nog geen drie uur afgelopen nacht. Ik lig voortdurend aan mogelijke oplossingen te denken, maar die liggen niet voor de hand. Ik sta ook nog in contact met een deel van de mensen die ik geld terug moet geven. Maar ik heb vanuit de eigen stad nog maar weinig vijandige berichten naar mijn hoofd gekregen, al kan ik mij voorstellen dat er wel mensen zijn die er een eigen verhaal van maken en het kleuren met roddels. Ik krijg echt ook wel blijken van sympathie, vertrouwen en steun van mensen en ook van vroegere medewerkers, leerlingen… die best weten waar ik voor sta en hoe ik in mekaar zit. Ik sta niet alleen op de wereld, maar soms voelt het wel zo. Want ik zal het zelf moeten oplossen.”

Luc Martens had zich zijn terugkeer naar Roeselare natuurlijk anders voorgesteld. “We hoopten hier nog 20 jaar te genieten van ons pensioen. Mijn vrouw en ik engageren ons beiden nog, maar nu moet ik uiteraard al mijn energie stoppen in het oplossen van mijn financiële problemen. Mijn vrouw vindt soms dat ik te goedgelovig ben. Ik zie ook zelden het slechte in een mens of pin ze ook niet vlug vast op begane fouten. Ik ga ervan uit dat finaal iedereen positief in het leven staat. Zelf heb ik geprobeerd met mijn enthousiasme veel te bereiken. Ik koester een soort drive, die ik als leraar en in al mijn jobs en opdrachten ook had. Maar dat is me nu misschien ook fataal geworden. Misschien ben ik in al mijn enthousiasme in de val getrapt.”

Veel verrassingen

Luc Martens hoopt alle mensen bij wie hij nog schulden heeft terug te kunnen betalen. “Maar daar zal dus wel wat overleg en tijd over gaan. Ik stond al voor verrassingen en vrees dat het de laatste niet zullen zijn. Maar ik ben een man van eer, iedereen die me kent, weet dat. Zeker geen man zonder fouten, maar iemand van zijn woord.”

Dat de publieke opinie zich wellicht een mening vormt over de man die onkreukbaar leek, daar heeft hij het niet makkelijk mee. “Het doet natuurlijk pijn, zeker als dat je op je 77ste moet overkomen. Het doorkruist ook heel wat van de plannen die mijn vrouw en ik nog hadden. Maar we werken dus verder aan een oplossing.”

Ondertussen is er officieel een strafonderzoek geopend naar de activiteiten van de ereburgemeester.

The post Luc Martens is van plan zijn schulden alsnog af te betalen: “Maar volgende week komt te vroeg” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

LIVE OEKRAÏNE. NAVO stuurt speciale gezant naar Oekraïne – Washington kondigt nieuw militair hulppakket van 2,3 miljard dollar aan voor Oekraïne

Er komt een speciale gezant van de NAVO in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Dat hebben de lidstaten besloten. De nieuwe NAVO-functionaris moet onder meer toezien op de training van Oekraïense militairen in NAVO-landen en zal zich bezighouden met de coördinatie van de politieke en praktische steun van de NAVO op de grond. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in

Lees meer »

Medewerkers ION vernielen JH Reflex na personeelsdrink: “Respectloos en ronduit hartverscheurend”

Donderdag 4 juli organiseerde projectontwikkelaar ION een drink voor zijn personeel in Jeugdhuis Reflex, die binnenkort moet plaatsmaken voor hun nieuwbouwproject. Vandaag werden de vrijwilligers geconfronteerd met een hartverscheurend tafereel. “De Reflex is vernield. Waar is het respect? In plaats daarvan vonden we een gevoelloze rouwbrief om ons jeugdhuis ten grave te brengen”, zegt bestuurslid Sarah Verelst.
The post

Lees meer »

KLASSEMENT EN UITSLAGEN TOUR. Campenaerts knap vijfde achter grote kanonnen, Evenepoel doet uitstekende zaak in klassement

Remco Evenepoel pakte z’n allereerste ritzege in de Tour de France. De wereldkampioen tijdrijden zette de snelste tijd neer in Gevrey-Chambertin. Ook Victor Campenaerts maakte indruk, ‘Vocsnor’ eindigde achter de grote kanonnen op een vijfde plek. Knap. In het algemeen klassement verkleinde Evenepoel z’n achterstand op Tadej Pogacar en breidde hij z’n bonus op Jonas Vingegaard uit.

Lees meer »

Dirk ‘Michel Drets’ Van Dijck uit ‘Het eiland’ woonde acht jaar in het Amazonewoud: “Er waren momenten dat we écht honger hadden”

Eigenlijk zou hij niet meespelen, maar toeval bezorgde Dirk Van Dijck (72) de bekendste rol van zijn leven. Op de set van ‘Het eiland’ was het niet altijd prettig, maar Van Dijck was wel wat anders gewend. Voor hij onsterfelijk werd als ambitieuze hielenlikker Michel Drets leefde de eigenzinnige acteur acht jaar in de meest primitieve omstandigheden in het Amazonewoud.

Lees meer »

Klas 3A van Vrije Basisschool wint kunstenwedstrijd ‘Blik op de Toekomst’ met werk ‘Groeien en Bloeien’

Dit voorjaar organiseerde het gemeentebestuur een kunstenwedstrijd voor Bredense scholieren. Bezoekers aan de tentoonstelling van de werken in het MEC Staf Versluys konden stemmen op hun favoriete werk. Deze week werden de winnaars bekendgemaakt. Hoofdwinnaar is het werk ‘Groeien en Bloeien’ van de 3A-klas uit de Vrije Basisschool Don Bosco.
The post Klas 3A van Vrije Basisschool wint kunstenwedstrijd

Lees meer »

Speelcontainer op Grote Markt van Roeselare verwent kinderen

Deze zomer is er opnieuw veel te beleven in Roeselare! Als kind- en jeugdvriendelijke stad wil Stad Roeselare blijvend inzetten op plekken waar kinderen zonder zorgen kunnen spelen en bij elkaar zijn.
The post Speelcontainer op Grote Markt van Roeselare verwent kinderen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Stadionperikelen US Ploegsteert-Bizet zijn voorlopig van de baan

US Ploegsteert-Bizet hoopt net als vorig seizoen een rustig seizoen in derde provinciale A te beleven. Er was even bezorgdheid rond de toekomst van het stadion, maar dat probleem is – voorlopig – opgelost.
The post Stadionperikelen US Ploegsteert-Bizet zijn voorlopig van de baan appeared first on KW.be.

Lees meer »