Knipperlichten zorgen voor gevaar aan kruispunt in centrum van Deerlijk: “Hier komen ongelukken van”

Wim Vancauwenberghe hekelt de onveilige situatie aan het kruispunt van de Harelbekestraat met de Stationsstraat en de Rodenbachstraat in Deerlijk. “Het is er echt onveilig nu de gewone verkeerslichten tijdelijk zijn vervangen door knipperlichten. Hier komen ongelukken van.”

In de Harelbekestraat in het centrum van Deerlijk zijn sinds enkele weken ingrijpende rioleringswerken aan de gang. Het gaat om het gedeelte tussen De Barakke tot het kruispunt met de Stationsstraat en de Rodenbachstraat en dat is nu volledig afgesloten voor alle verkeer. De werken – er komt niet alleen een gescheiden rioleringsstelsel maar ook eenrichtingsverkeer – zullen tot eind 2023 duren.

Geen voorrang van rechts

“Tijdens de werken zijn de normale verkeerslichten uitgeschakeld en zijn de oranje knipperlichten in werking”, verduidelijkt Wim Vancauwenberghe, die iets verderop in de Ververijstraat woont. “De huidige situatie zorgt voor heel gevaarlijke standjes. Wat precies het probleem is? Veel weggebruikers denken dat nu de voorrang van rechts van kracht is, maar het is het verkeer dat vanuit de richting gemeentehuis komt, dat voorrang heeft. Het verkeer dat uit de Rodenbachstraat en de Stationsstraat komt, moet er door het verkeersbord met de omgekeerde driehoek voorrang verlenen. En veel weggebruikers lappen die voorrangsregels aan hun laars.”

Gewone verkeerslichten

Een korte controle aan het kruispunt maakt alvast veel duidelijk. In nauwelijks enkele minuten tijd stellen we vast dat een handvol autobestuurders grondig in de fout gaat. Ze rijden gewoon door en denken dat ze voorrang hebben. Een fietser die nochtans voorrang heeft en de Stationsstraat wil inrijden, krijgt als reactie een wegwerpgebaar van een haastige bestuurder die uit de Rodenbachstraat komt en dezelfde richting uit wil.”

“Moet er echt een serieus ongeval gebeuren of een slachtoffer vallen vooraleer er iets aan de onveilige situatie wordt gedaan?”

“Duidelijker kan toch niet”, gaat Wim Vancauwenberghe verder. “Er zijn ook veel autobestuurders die wel de verkeersregels correct toepassen, gevoelig vertragen bij het naderen van de knipperenlichten en voorrang verlenen zoals het hoort. Het zijn de anderen die mij zorgen baren. Moet er echt een serieus ongeval gebeuren of een slachtoffer vallen vooraleer er iets aan de onveilige situatie wordt gedaan? Weg met de knipperlichten en terug naar de gewone verkeerslichten. De oplossing is poepsimpel.”

Vlotter verkeer

“Er zijn inderdaad bestuurders die een overtreding maken,” beaamt schepen van Mobiliteit Regine Rooryck (CD&V), “maar gezien de nieuwe situatie, is het begrijpelijk dat mensen zich moeten aanpassen en dat kan even duren. We hebben geopteerd voor oranje knipperlichten omdat alle verkeer vanuit de richting Harelbeke nu via de Hoogstraat passeert en daar aan de verkeerslichten rechtsaf wil afslaan. Reken daarbij het verkeer vanuit de richting Beveren-Leie en vanuit de Hoogstraat en het werd een file van jewelste in de Rodenbachstraat.

Controles

“Het kruispunt is door de werken geen volwaardig kruispunt. De oranje knipperlichten zorgen voor vlotter verkeer en files blijven uit. Bij knipperlichten moet elke weggebruiker zich aan de gelden verkeersregels houden en dat vergt voor sommigen meer aanpassing dan anderen. Ik heb ook de politie gecontacteerd om op regelmatige basis controle te doen ter hoogte van deze knipperlichten. Deze aangelegenheid hebben we besproken met het schepencollege en we hebben beslist om deze situatie aan te houden zolang de werken duren.”

The post Knipperlichten zorgen voor gevaar aan kruispunt in centrum van Deerlijk: “Hier komen ongelukken van” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Nieuwe straat aan Hoogmolenweg in Aarsele wordt Christophilastraat

De straat in de nieuwe verkaveling aan de Hoogmolenweg in Aarsele zal de ‘Christophilastraat’ heten, verwijzend naar de gelijknamige zuster die de laatste schooldirectrice was van Aarsele. Op de gemeenteraad in februari werd de Vogelzangstraat voorgesteld, maar die naam werd toen afgedaan als ‘weinig inspirerend’, waarop het punt verdaagd werd.
The post Nieuwe straat aan Hoogmolenweg in Aarsele wordt

Lees meer »

Ze verloor zelf haar zoontje, nu zet Alexandra steunactie op voor gezin van overleden Delano (1): “Niemand verdient het om een kind te verliezen”

Het nieuws van het overlijden van de kleine Delano (1) slaat in Oostende en ver daarbuiten in als een bom. Alexandra Bouckhuyt – haar zoontje Omélie stierf 2 jaar geleden bij de onthaalmoeder in Eernegem – werd terug gekatapulteerd in de tijd. Meer nog: zij en Toscina Verbruggen, de mama van Delano, zijn vriendinnen. Nu heeft ze een steunactie opgezet

Lees meer »

Slachtoffer partnergeweld vraagt rechter contactverbod op te heffen: “Ik wil opnieuw een relatie met hem”

Ze kreeg slagen met een kabel, werd bijna gewurgd en een dag lang opgesloten maar toch wil een 42-jarige vrouw opnieuw een relatie met haar 46-jarige (ex-)vriend uit Wevelgem. De man stond voor de rechter in Kortrijk terecht voor de gijzeling en het geweld. “Ik wou haar gewoon beschermen”, klonk het.
The post Slachtoffer partnergeweld vraagt rechter contactverbod op

Lees meer »

Hoogdagen voor Belgische atletiek en toch rommelt het bij de coaches: “Dat dit op straat ligt, is lachwekkend”

Een recordaantal van 33 individuele atleten en vier aflossingsteams mogen inchecken voor de Spelen van Parijs: het lijkt de Belgische atletiek wel voor de wind te gaan. En toch is niet alles peis en vree. Dat Atletiek Vlaanderen aan het praten zou zijn met een buitenlandse coördinator voor de aflossingsteams zorgt voor onrust bij de estafettetrainers. “Er is geen draagvlak.”

Lees meer »

Burgemeester Bart De Wever en schepenen trakteren Antwerpenaren op eerste Zeeuwse mosselen: “Dit jaar zijn er minder door de vele regen”

Op de Grote Markt in Antwerpen werden voorbijgangers woensdagmiddag getrakteerd op Zeeuwse mosselen. Het was de aftrap van het seizoen van de Zeeuwse bodemcultuurmosselen. "Promotie is nodig", zegt mosselkweker Alex van Houte van Aqua-Triton Mossel. "Want er worden steeds minder mosselen gegeten en een groot deel van de percelen in de Oosterschelde zullen dit jaar minder mosselen opleveren door de

Lees meer »

Ook Stefaan Vandecasteele blij met vernieuwde Bergstraat: “Mooiste laan van Kortrijk”

Op 3 juli werd de vernieuwde Knokstraat en Bergstraat terug opengesteld voor verkeer en werden de straten feestelijk geopend met de buurt. Buiten enkele handelaars die zich verder niet wilden uitspreken, reageert de buurt positief. “Dit was ook nodig voor de verkeersveiligheid in Aalbeke”, zegt vierde generatie zaakvoerder Stefaan van Vandecasteele Houtimport.
The post Ook Stefaan Vandecasteele blij met

Lees meer »

Sociale kruidenier en noodopvang in gewezen rijkswachterswoningen in Dentergem

De gemeente Dentergem gaat in twee voormalige rijkswachterswoningen in de Kasteeldreef de komende jaren ruimte vrij maken voor een sociale kruidenier en crisiswoningen. “We nemen met dit project zelf stappen voor een oplossing voor vijf gezinnen en alleenstaanden in crisis”, klinkt het.
The post Sociale kruidenier en noodopvang in gewezen rijkswachterswoningen in Dentergem appeared first on KW.be.

Lees meer »