Igor De Bliquy vindt rust en geluk bij Kapucijnen in Detroit: “Niet gemakkelijk om familie achter te laten”

Broeder Igor De Bliquy legde in de Saint Bonaventure Monastery Chapel in Detroit zijn eeuwige geloften af als broeder in de orde van de Kapucijnen. De in Zuid-Afrika geboren Ieperling verhuisde enkele jaren geleden naar de Verenigde Staten. “Ik zocht naar een manier om gelukkig te zijn en hier ben ik dat”, vertelt broeder Igor openhartig.

Igor De Bliquy zag op 5 maart 1982 het levenslicht in het Zuid-Afrikaanse Port Elizabeth. “In 1993 zijn we verhuisd naar Ieper”, vertelt hij. “Mijn vader schilderde het decor van een theaterstuk van Ben Dehaeck, van de bekende familie van Pidy. En toen kwam het idee om in Ieper te blijven en zo verhuisde ik met mijn ouders, broer en twee zussen naar de Kattenstad. In het begin was het een aanpassing, maar dat geldt wellicht voor iedereen die van een ander continent komt. Zo moest ik als elfjarige Nederlands en Frans onder de knie krijgen en ook het klimaat was heel verschillend.”

“Friet met stoofvleessaus is hier moeilijk te vinden, maar ik leerde het al zelf maken”

In Zuid-Afrika ging Igor al naar de Bijbelschool. “Al was dat toen eerder als jeugdbeweging, maar de band met God groeide verder in België, toen ik misdienaar werd en in het koor zong van de kathedraal.”

Na zijn middelbare studies ging Igor op zijn 18de voor het priesterschap. “Maar in het begin was dat te veel en te snel en uiteindelijk onderbrak ik die studie om terug te keren naar de Heilige Familie in Ieper en daar nog zes maanden kunstonderwijs te volgen. Vervolgens ging ik voor een jaar naar de marine en was ik actief bij KSA Nationaal. Uiteindelijk besloot ik om mijn studies aan het seminarie te hervatten.”

Heuvelland

Igor werd in 2010 diaken en nog eens een jaar later tot priester gewijd. Hij werd benoemd tot priester in de Ieperse federatie. “Twee jaar later stapte ik over naar Heuvelland. Daar volgde ik collega Kenny Brack op en werd ik eerst verantwoordelijk voor de parochies Loker, Westouter, Reningelst en De Klijte. Daar zat ook de Franciscaanse jongerenwerking bij. Enkele maanden later kwamen daar nog zes parochies bij. Geen evidente combinatie en ik werd niet overal even hard gesteund. Op een gegeven moment werd ik meer geleefd dan dat ik kon leven. Ik begon na te denken over waar ik naartoe wilde. Wat kan ik doen om trouw te blijven aan mezelf en gezond te blijven? En zo kwam ik bij de Kapucijnen terecht.”

Vijf jaar geleden begon hij als postulant bij de broeders van de Kapucijnen in Antwerpen. “De eerste maanden zoek je een weg en ik voelde meteen dat het goed zat. De volgende stap is dan een eenjarige opleiding, het noviciaat. Dat volgde ik in Californië. Net voor mijn vertrek moest ik helaas afscheid nemen van mijn vader Leon en tijdens mijn periode daar verloor ik ook mijn nicht Jill Himpe.”

Igor tijdens het afleggen van zijn geloften. © Steven Stechschulte

Bij zijn terugkeer naar België nam Igor zijn intrek in het klooster van Meersel-Dreef. “Ik wilde echter opnieuw naar de Verenigde Staten en drie jaar geleden legde ik mijn tijdelijke geloften af. Na drie jaar kan je dan de eeuwige geloften doen. Dat kan maximaal uitlopen tot zes jaar. Maar we waren eensgezind om dit na drie jaar te doen en zo vormde 16 september een scharniermoment in mijn leven. Ik legde mijn eeuwige geloften af in Detroit, waar ik momenteel woon en werk. Het gaat hier om drie geloften: no money, no honey and a boss. Dat betekent geen eigendom, het celibaat en gehoorzaamheid.”

Bruine habijt

Igor woont samen met 23 andere broeders. “Alle leeftijden en nationaliteiten zijn vertegenwoordigd. Door de verscheidenheid aan culturen leren we veel van elkaar. Zo zijn er samenwerkingen met onder meer Ethiopië en India. In de hele provincie zitten er 119 broeders, wereldwijd zijn dat er 10.000. Als Kapucijn dragen we een bruine habijt. We zien vooral in Afrika en Azië een groeiende beweging en zij komen naar hier om ons te versterken.”

Hij heeft een divers takenpakket in Detroit. “De afwisseling is heel boeiend en het bezorgt mij veel voldoening. Mijn hoofdtaak is communicatiedirecteur van de provincie. Ik verzorg de interne communicatie van Detroit tot Montana. Verder ben ik begeleider en biechtvader van ons pelgrimsoord Solanus Casey Center, ben ik kapellaan van het Jefferson House en begeleid ik mensen een rehab program volgen na een verslaving. Daarnaast geef ik nog af en toe spreekbeurten voor jongerengroepen.”

En zo heeft broeder Igor zijn weg gevonden aan de overkant van de Atlantische Oceaan. “Het was geen makkelijke beslissing om familie en vrienden achter te laten. Maar iedereen wil dat een ander gelukkig is. Natuurlijk mis ik mijn familie, maar we hebben regelmatig contact en ze kwamen hier al eens op bezoek. Zelf kwam ik al een keer terug naar België, maar nu wacht ik nog even want ik ben bezig met de procedure om mijn groene kaart als Amerikaanse inwoner te bemachtigen. Of ik het Belgische eten niet mis? Een goeie boterkoek is hier moeilijk te vinden. En ook een pak friet met stoofvleessaus is hier zeldzaam, maar intussen leerde ik wel hoe ik dat zelf kan maken”, lacht broeder Igor.

The post Igor De Bliquy vindt rust en geluk bij Kapucijnen in Detroit: “Niet gemakkelijk om familie achter te laten” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Nieuw welzijns- en zorgpad ‘Samen op Weg’ ondersteunt personen met dementie en hun mantelzorgers

Dinsdag 2 juli werd in Kortrijk het ‘Welzijns- en Zorgpad Dementie: Samen op Weg’ gelanceerd, bedoeld om personen met dementie te ondersteunen bij het navigeren door het complexe zorg- en welzijnslandschap. Niet alleen personen met dementie, maar ook hun mantelzorgers kunnen gebruik maken van het nieuwe welzijns- en zorgpad.
The post Nieuw welzijns- en zorgpad ‘Samen op Weg’ ondersteunt

Lees meer »

150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke

Op zondag 7 juli vormen de hoeve en naastliggende weilanden van Willy Hooft (81) in Poeke het feestdecor voor oldtimerlandbouw. Al van bij de eeuwwisseling organiseren Willy en een 50-tal medewerkers, buren en kennissen uit de agrosector onder de titel Paard & Oldtimerfeesten.
The post 150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zomeraanwinst Nathan Huygevelde maakt zich op voor eerste seizoen bij KVK: “Het voelt echt als thuiskomen”

Voor Gilles Dewaele had KV Kortrijk al een andere speler aangetrokken: de twintigjarige middenvelder Nathan Huygevelde. Hij komt op huurbasis over van Union Saint-Gilloise, voor een seizoen met koopoptie. Naast Huygevelde zijn ook de transfers van verdediger Gilles Dewaele (28) en spits Nacho Ferri (19) al aangekondigd.
The post Zomeraanwinst Nathan Huygevelde maakt zich op voor eerste seizoen bij

Lees meer »

Groen hekelt openstellen Ketelstraat in Izegem voor verkeer: “Onnodige stap”

Arbeiders zijn volop bezig het laatste stukje Centrumbrug over het spoor te belijnen zodat ook dat terug open gezet kan worden voor alle verkeer. Vanaf dan zal het mogelijk zijn vanuit Emelgem richting Korenmarkt te rijden, maar dan moet je voortaan wel afslaan richting Ketelstraat. Vooruit-Groen vreest dat daar problemen van zullen komen.
The post Groen hekelt openstellen Ketelstraat

Lees meer »

Michael Obasuyi en Helena Ponette verlengen titel op BK Atletiek

Net als vorig jaar in Brugge werden Helena Ponette en Michael Obasuyi in Brussel nationaal kampioen op respectievelijk de 400 meter in 51”88 en de 110 meter horden in 13”24. Met het oog op Parijs geeft dit voor beide Oostendenaars alvast een boost aan vertrouwen.
The post Michael Obasuyi en Helena Ponette verlengen titel op BK Atletiek appeared first

Lees meer »

Wereldberoemd door ‘Big Brother’ en omstreden 22-jarige: dit zijn de vier opvallendste nieuwkomers in het parlement

Vandaag leggen 124 Vlaamse Parlementsleden de eed af. Voor 39 van hen is dat de allereerste keer. Wij spraken met de vier opvallendste nieuwkomers. De ene werd wereldberoemd in Vlaanderen dankzij ‘Big Brother’, de andere werkt al meer dan dertig jaar als arbeider in de haven van Antwerpen. En de jongste verkozene is misschien wel de meest omstreden nieuweling: “Ik

Lees meer »

Zorgt botsing voor breuk in jarenlange vriendschap tussen Verstappen en Norris? “Er zijn momenten dat hij te ver gaat”

George Russell pakte de overwinning in Spielberg. Maar in de F1-wereld gaat het vooral om de botsing tussen Verstappen en Norris. Zorgt dat voor een breuk in hun jarenlange vriendschap? “Er zijn momenten dat hij te ver gaat”, klonk het achteraf. Onze F1-watcher volgt hun relatie al jaren van dichtbij. “Het zat eraan te komen, die botsing met Norris, als

Lees meer »

“Ze urineerden op hem en dreigden om hem aan steen in vaart te gooien”: tiener urenlang mishandeld en vernederd tijdens horrornacht in Brugge

Nadat hij de instelling ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D. (18). Daar wachtten het slachtoffer urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij zelfs op hem geürineerd werd. Toen D. en zijn kompaan ermee dreigden de jongen aan een steen in de vaart te gooien, brachten de buren redding. “Het was totale horror”, stelde

Lees meer »

Kijk nu LIVE naar de oefenmatch Knokke-Club Brugge, exclusief op HLN!

Goed nieuws voor de voetbalfans. Bij HLN kan u de komende weken als abonnee exclusief alle voorbereidingswedstrijden van Club Brugge live bekijken. De landskampioen werkt vier oefenmatchen af, waaronder eentje tegen het PSV van ex-speler Noa Lang. Vandaag trappen we af met Knokke-Club Brugge. Die match kan u zo dadelijk hieronder live bekijken.

Lees meer »

Provençaalse sferen tijdens Franse markt op 5, 6 en 7 juli in Kortemark: “Dit wordt een nieuwe traditie”

Wie het slechte voorjaar snel wil vergeten en reikhalzend uitkijkt naar de zomer, kan op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 juli terecht op de Franse markt, georganiseerd door Sfeer in Groot-Kortemark, de vereniging die – de naam zegt het zelf – wat meer leven in de Kortemarkse brouwerij wil brengen.
The post Provençaalse sferen tijdens Franse markt

Lees meer »