Sint-Michielsplein wordt parkeer- en verkeersvrij met nieuwe groenzones en extra ruimte voor horecaterras

Stad Kortrijk stelde woensdag het ontwerp voor het Sint-Michielsplein en omgeving voor. Tegen de zomer wordt het plein parkeer- en verkeersvrij, met 455m² nieuwe groenzones en ruimte voor een kwalitatief horecaterras ter hoogte van eetcafé Petit Paris. Ook een deel van de Rijselsestraat wordt heraangelegd en vergroend.

Heraanleg Sint-Michielsplein

Op vandaag wordt het Sint-Michielsplein grotendeels ingenomen door een rijweg en enkele parkeerplaatsen, met veel zoekverkeer als gevolg. “Hierdoor is er weinig ruimte voor groen en komen ook de waardevolle erfgoedpanden onvoldoende tot hun recht. Door het plein autovrij te maken en te voorzien van maar liefst 455m² aan weelderige groenzones, creëren we een uitnodigende plek voor zowel bewoners als bezoekers”, zegt Axel Weydts, schepen van Mobiliteit en Openbare Werken.

Om maximaal in te zetten op biodiversiteit en waterinfiltratie verdwijnt de 1000m² asfalt en tegels en worden de groenzones aangelegd met vaste plantenborders met diverse bloeiende planten. De nieuwe verharding van het plein wordt uitgevoerd in gerecupereerde blauwsteenkasseien. Op het plein wordt een zomereik aangeplant, geflankeerd door enkele kleine judasbomen. Het beeld van Christus Koning blijft. De Sint-Michielskerk en de privégarages op het plein blijven met de wagen bereikbaar.

Het ontwerp ‘vergroening Sint-Michielsplein en omgeving’

Heraanleg Rijselsestraat

Ook de Rijselsestraat wordt vanaf het Sint-Michielsplein tot aan de Heilige Geeststraat heraangelegd en vergroend, met nieuwe plantvakken met ruimte voor bomen om de stad te verkoelen. Het éénrichtingsverkeer vanaf de Grote Markt wordt doorgetrokken tot aan de Heilige Geeststraat. Door de rijwegbreedte te versmallen tot 4,50 meter komt ruimte vrij voor extra groen, het inrichten van een toegankelijker busperron en extra fietsstallingen. De zes voorbehouden parkeerplaatsen voor personen met een handicap die op het plein verdwijnen zullen worden ingericht in de Rijselsestraat.

“Door te ontharden en vergroenen creëren we overal leuke pleinen en parken in de stad. Kijk naar wat we doen met de Leieboorden, het Conservatorium- en Casinoplein, de Groeningelaan, … De heraanleg van het Sint-Michielsplein is een kleinere ingreep, maar met de uitbreiding van het terras van eetcafé Petit Paris maken we het plein ook gezelliger”, zegt Wout Maddens, schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwing.

The post Sint-Michielsplein wordt parkeer- en verkeersvrij met nieuwe groenzones en extra ruimte voor horecaterras is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Nestlé aangeklaagd wegens E. coli in Franse pizzafabriek

Nestlé is in Frankrijk in staat van beschuldiging gesteld in verband met een uitbraak van E. coli in een fabriek voor diepvriespizza’s. Dat maakte de Zwitserse voedingsreus vrijdag bekend. Wat de aanklachten tegen Nestlé Frankrijk en het filiaal dat de fabriek exploiteerde precies zijn, maakte het bedrijf niet bekend.

Lees meer »

De toekomst van Bpost

19:17 Bpost en zijn hoofdaandeelhouder, de overheid, kunnen fundamentele vragen over welke toekomst er nog is voor het bedrijf niet meer uit de weg gaan.

Lees meer »

Brent Deltombe al maanden out: “Wachten op diagnose”

Eerstejaarsbelofte Brent Deltombe (19) ziet licht aan het einde van de tunnel. Kniepijn houdt hem al enkele maanden uit competitie. Het duurde lang voor de oorzaak werd achterhaald. Z’n plica (kapselplooi) veroorzaakt de pijn. Op 19 juni onderging hij in AZ St-Lucas een laserbehandeling.
The post Brent Deltombe al maanden out: “Wachten op diagnose” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Waarom u voor één keer VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke niet moet geloven: “Ik schrok toen ik hoorde dat er een crimineel netwerk achter zit”

Toch even schrikken voor VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke: op sociale media verschijnen beelden van haar waarin ze vertelt hoe een mobiele app je miljonair kan maken. Zulke deepfakes, bewerkt met artificiële intelligentie, komen steeds vaker voor en zijn gemaakt om je bankrekening te plunderen. Wie zit hierachter? En hoe herken je ze? Parketmagistraat Catherine Van De Heyning ziet een gevaarlijke

Lees meer »

Op safari aan onze kust

Laten we meteen duidelijkheid scheppen: neen, we gaan niet op zoek naar olifanten, luipaarden, buffels, leeuwen of neushoorns oftewel de bekendste ‘Big Five’ aan onze kust. Wat de kustsafari dan wel inhoudt? Zes bezoekerscentra aan zee stellen deze zomer opnieuw hun ‘Big Five’ voor. Starten en eindigen doe je steeds aan een natuurbezoekerscentrum, met de
The post Op safari

Lees meer »

Werd Marc Olbrechts in verzwaarde kist gedumpt in zee? Spaanse speurders leggen vader en zoon vermoedelijk eerstdaags op de rooster

Ons land zet de vader en zoon die opgepakt zijn in het onderzoek naar de vermoorde en vermiste Laura Trappeniers (67) en Marc Olbrechts (71) binnen een tiental dagen wellicht op een vliegtuig richting Tenerife. Opvallend: de Guardia Civil vermoedt dat Marc in een verzwaarde kist op de bodem van de zee ligt en hoopt de man nog te vinden.

Lees meer »