Robert Florizoone waagt zijn kans op BK Orgeldraaien

Robert Florizoone (78) won vorig jaar de Beker van West-Vlaanderen en is een van de 21 draaiorgelspelers die meedingen naar de nationale titel op de twaalfde editie van het Open Belgisch kampioenschap Orgeldraaien in Brasschaat, op 1 oktober. Winnen zou leuk zijn, maar spelen is leuker. “Onder de mensen komen met mijn draaiorgel maakt me blij”, zegt Robert.

Robert Florizoone stond mee aan de wieg toen het Open BK Orgeldraaien – ‘Open’ betekent dat zowel amateurs als profs kunnen deelnemen – in 2004 voor het eerst werd georganiseerd, op initiatief van cabaretier Geert Hoste, zelf een fervent draaiorgelliefhebber.

“Hiermee wilden we de draaiorgeltraditie nieuw leven inblazen”, vertelt Roger. “In 2007 werd de vzw MechaMusica opgericht, die draaiorgelbouwers, -spelers en liefhebbers van mechanische muziekinstrumenten uit het hele land verenigt. Ik sta voor honderd procent achter de doelstelling: de belangstelling voor en de instandhouding van draaiorgels en andere mechanische muziekinstrumenten stimuleren.”

Rolls Royce

“Ik kom naar het BK met de ‘Rolls Royce’ onder de draaiorgels: de Harlekino met 41 toetsen die ik heb gekocht van Adrie Vergeer in Gouda. Deze professionele orgelbouwer heeft zich altijd ingezet om de draaiorgeltraditie in ere te houden en heeft het orgeltje 27 jaar gebruikt voor events en feesten – in Nederland was het ‘mansen’ heel populair. Orgeldraaiers ‘bedelden’ toen met een klein koperen potje om geld. Je kunt het vergelijken met wat straatmuzikanten nu doen. Mijn neef Alberic heeft een motortje op de Harlekino gezet en het geautomatiseerd, zodat ik er thuis of in woonzorgcentra op kan spelen. Als ik aan de slinger moet draaien, druipt het zweet eraf!”

“Onder de mensen komen met mijn orgel maakt me blij. Dat is ook de bedoeling van dit BK: het ambacht en deze volkscultuur in ere houden, en het draaiorgel in de straat promoten. Je krijgt een plaats toegewezen op het parcours in het centrum, waar het publiek je de hele middag kan volgen.”

Iedereen prijs

“De wedstrijdjury bestaat uit een directeur van de muziekwereld, orgelkenners, maar ook bekende figuren die géén orgelbouwers zijn en het bestuur van MechaMusica. Je prestaties worden beoordeeld op de kwaliteit van het orgel, de presentatie, de variatie van het repertoire, én op de interactie met het publiek: je moet vriendelijk zijn en uitleg geven. Maar iedereen gaat naar huis met een eretitel als prijs. Gelukkig zijn de weersvoorspellingen positief, want vorig jaar is het BK in het water gevallen.”

The post Robert Florizoone waagt zijn kans op BK Orgeldraaien is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Khattabi: “België heeft deadline voor indienen klimaatplan gemist door Vlaanderen”

België heeft zijn definitief klimaatplan niet tijdig kunnen indienen bij de Europese Commissie. Dat meldt ontslagnemend minister Zakia Khattabi (Ecolo) dinsdag. Ons land kon de deadline niet halen omdat Vlaanderen pas na de vorming van een nieuwe Vlaamse regering met zijn deelplan komt. Heel opzienbarend is het uitstel niet: slecht 4 van de 27 lidstaten waren op tijd met hun

Lees meer »

Hoogdagen voor Belgische atletiek en toch rommelt het bij de coaches: “Dat dit op straat ligt, is lachwekkend”

Een recordaantal van 33 individuele atleten en vier aflossingsteams mogen inchecken voor de Spelen van Parijs: het lijkt de Belgische atletiek wel voor de wind te gaan. En toch is niet alles peis en vree. Dat Atletiek Vlaanderen aan het praten zou zijn met een buitenlandse coördinator voor de aflossingsteams zorgt voor onrust bij de estafettetrainers. “Er is geen draagvlak.”

Lees meer »

Woordvoerster van Franse regering en team aangevallen tijdens campagnemoment

Prisca Thevenot, woordvoerster van de Franse regering, is woensdagavond aangevallen in Meudon, ten zuidwesten van Parijs. Volgens AFP werden de Française en “haar team” geviseerd door een twintigtal personen toen ze er verkiezingsaffiches ophingen. Zondag vindt de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen plaats, in een zwaar gepolariseerd politiek klimaat.

Lees meer »

Brugse Kinderkrak Arthur Defour ontvangen in stadhuis door Burgemeester

Vrijdagvoormiddag werd Arthur Defour (15), die in april van Krant van West-Vlaanderen de titel van Kinderkrak van Brugge kreeg, door burgemeester Dirk De fauw ontvangen in het stadhuis. De jongeman die in opleiding is bij de jeugdbrandweer hielp vorig jaar de spuitgasten bij een woningbrand in zijn buurt.
The post Brugse Kinderkrak Arthur Defour ontvangen in stadhuis door Burgemeester

Lees meer »

Bruggeling Alexander Jocqué wordt de nieuwe artistiek directeur van Concertgebouw Brugge

Bruggeling Alexander Jocqué wordt vanaf 1 september de nieuwe artistiek directeur van Concertgebouw Brugge, voor een mandaat van zes jaar. Uit de 23 kandidaten, zowel nationaal als internationaal, koos de Raad van Bestuur na een uitgebreide selectieprocedure voor Alexander Jocqué. Hij volgt Jeroen Vanacker op die naar BOZAR in Brussel trekt.
The post Bruggeling Alexander Jocqué wordt de nieuwe

Lees meer »

Nieuwe ‘all weather-piste’ voor ruiters aan hippodroom Waregem: “Ontworpen om optimaal te trainen, ongeacht het weer”

Aan de hippodroom in Waregem is de nieuwe ‘all weather-piste’ voorgesteld: een piste waarop het hele jaar trainingen en wedstrijden gereden kunnen worden, ongeacht de weersomstandigheden. De Sport Vlaanderen-site in de Veldloopstraat is jaarlijks het decor van allerlei paardenwedstrijden en events, van de Paascross tot internationale topdressuur. Met deze investering wil Waregem nog meer inzetten op de paardensport.

Lees meer »