Nico (53) uit Veurne dingt mee naar titel van beste Honda-motortechnieker ter wereld: “Mijn handschoenen liggen klaar”

Nico Blanckaert (53) mag begin oktober ons land vertegenwoordigen op een wedstrijd in Japan waar ze op zoek gaan naar de beste motortechnieker ter wereld van het merk Honda. Dat de zaakvoerder van Motorcenter Westhoek geselecteerd is, is uitzonderlijk. Nico kocht alvast nieuwe handschoenen om de jury te bekoren.

Zijn papa Norbert (80) startte in 1965 als verdeler van Honda-motoren, verhuisde in 1974 naar de Vaartstraat en liet zijn zaak dertig jaar later over aan zijn zoon Nico en zijn vrouw Brigitte. De twee verhuisden in 2014 naar de Zuidburgweg in Veurne. In West-Vlaanderen zijn er vier dealers van Honda-motoren, in heel het land zijn er dat een 20-tal. Dat net Nico geselecteerd is om mee te doen aan de wereldcompetitie in Japan, is dan ook uitzonderlijk. “Ik heb nooit anders geweten dan dat mijn pa aan motoren sleutelde. Hij heeft me besmet met dat virus”, lacht Nico. “Ik ken het gamma van Honda van binnen en van buiten, maar om gelauwerd te worden als beste motortechnieker ter wereld is er meer nodig dan dat.”

Bucketlist

Om te beginnen, moeten we terug naar 1998. “Toen kreeg ik de titel van beste mecanicien in België en werd ik vervolgens tweede op het Europees kampioenschap in Londen. Er was toen geen wereldcompetitie”, vertelt de Veurnaar.

“In 2021 won ik opnieuw de nationale competitie en in het najaar van vorig jaar kwam ik met de bronzen medaille naar huis na mijn deelname aan het EK in Duitsland. De eerste drie van Europa kregen een ticket naar Japan, de bakermat van het Honda-merk. Die bestemming stond al lang op mijn bucketlist en kan ik nu vroeger afvinken dan gepland. Ik kijk al uit naar het bezoek aan het Honda-museum en het Motegi-circuit.” Voor de wereldcompetitie zijn 26 deelnemers geselecteerd die een theoretische en praktische proef moeten doen.

Ontleden

Momenteel bereidt de zaakvoerder van Motorcenter Westhoek zich ernstig voor. “Het is mijn ambitie om in de top drie te eindigen. Lukt dat niet, dan zal ik daardoor niet ongelukkig zijn, maar een mens moet doelen stellen. (lacht) Bij ons in Europa willen we zo snel mogelijk het probleem vinden en oplossen. In Japan ligt dat helemaal anders”, weet Nico.

En dus meet hij zich een andere werkwijze aan. “Ik volg hun werkhandboek. Structuur en discipline zijn daarbij cruciaal. Stap voor stap ontleden de Japanners de situatie tot ze bij de kern van het probleem komen. Daarbij sorteren ze hun materiaal en de onderdelen minutieus en het liefst in aparte bakjes. Het dragen van handschoenen is essentieel. Niet alleen voor de gezondheid, maar ook om het voertuig te beschermen en uit respect voor de motor.”

Opleiding

Nico leerde de stiel vooral van zijn vader. “Hij was, en is nog steeds, een krak in zijn vak. In het toenmalige VTI volgde ik de opleiding automechanica. Via avondonderwijs in Syntra West in Veurne verfijnde ik mijn kennis van de bromfietsen en motoren. Ik gaf ruim 30 jaar zelf les aan de cursisten van die opleiding, maar nu die verhuisd is naar Syntra West in Kortrijk is dat voor mij niet meer combineerbaar met mijn zaak.” En de Veurnse motorliefhebber wil nog één iets benadrukken. “Ik krijg een unieke kans en ben er fier op maar dat zal niets veranderen aan mijn persoon of de zaak. Ik blijf dezelfde mens en onze prijzen zullen niet stijgen.” (knipoogt) (Gudrun Steen)

The post Nico (53) uit Veurne dingt mee naar titel van beste Honda-motortechnieker ter wereld: “Mijn handschoenen liggen klaar” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Verkoper nieuw op lijst van knelpuntberoepen in Brussel

De lijst van knelpuntberoepen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest telt nog 102 beroepen, iets minder dan vorig jaar. Onder meer winkelverkopers, torenkraanbestuurders en gevelrenoveerders werden aan de lijst toegevoegd, zo meldt de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris maandag.

Lees meer »

Zware onweerszone trekt over Duitsland: “Dit fenomeen komt maar één of twee keer per jaar voor”

Zaterdagavond trok een zware onweerszone van het noordoosten van Frankrijk rakelings langs ons land naar Duitsland. Volgens een Duitse meteoroloog gaat het om een fenomeen dat maar “één of twee keer per jaar voorkomt”, waarbij water – en op verschillende plaatsen ook hagel – met bakken uit de lucht viel en felle windstoten werden waargenomen. Op verschillende plaatsen sloeg de

Lees meer »

Voormalig geletruidrager Gilbert Desmet op 93-jarige leeftijd overleden

Gilbert Desmet is vannacht op 93-jarige leeftijd overleden. Desmet, sinds 2021 ereburger van Lichtervelde, was de oudste nog in leven zijnde geletruidrager. In zijn ganse carrière behaalde Smetje 101 overwinningen, zowel in eendagskoersen als in rittenkoersen.
The post Voormalig geletruidrager Gilbert Desmet op 93-jarige leeftijd overleden appeared first on KW.be.

Lees meer »

Fandag Cercle Brugge lokt heel wat supporters: “Spektakel zit in ons DNA”

Cercle Brugge organiseerde zaterdag de traditionele fandag. Iedereen die groen-zwart een warm hart toedraagt, kon genieten van verschillende activiteiten in en rond het Jan Breydelstadion. De fans waren talrijk opgekomen. Een ‘galawedstrijd’ was er niet. Op het oefenterrein werd onderling door de spelers wel een wedstrijd gespeeld.
The post Fandag Cercle Brugge lokt heel wat supporters: “Spektakel zit in

Lees meer »

Eerste editie van Waffle Ride in Beernem

Gravelliefhebbers zakken op zaterdag 6 juli af naar Beernem voor de eerste editie van de Waffle Ride. Naar analogie van een aantal Amerikaanse gravelritten, organiseert Cycling Team Toeristiek aan O. C. De Kleine Beer een gelijkaardig evenement.
The post Eerste editie van Waffle Ride in Beernem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Florence (31) en Dries (32) openen ZAELIG Hotel in Knokke-Heist na totaalrenovatie: “Enkel buitenmuren bleven staan”

Na maandenlang hard zwoegen openen Florence Depauw (31) en Dries Quintens (32) de deuren van ZAELIG Hotel in Westkapelle. Na een totaalrenovatie is het oude hotel niet meer te herkennen. Deze week ontvangt het koppel de eerste gasten. En ja, zij kunnen zelfs een plonsje wagen in het zwembad.
The post Florence (31) en Dries (32) openen ZAELIG Hotel

Lees meer »