Matthys Wines uit Brugge viert zijn dertigste verjaardag

Matthys Wines langs de Gistelse Steenweg in Sint-Andries viert zijn dertigste verjaardag. Zoon Nick Matthys (27) leidt voortaan samen met zijn vader Frank Matthys (59) dit Brugs bedrijf, dat gespecialiseerd is in zowel Europese als overzeese wijnen.

“Midden september 1993 opende ik mijn wijnwinkel”, vertelt Frank Matthys. Deze master in de handels- en financiële wetenschappen werkte bij Beaulieu, glasfabrikant Saint Gobain en de Britse chemiereus ICI, vooraleer zijn eigen zaak op te starten.

Droom

“Dertig jaar geleden vielen de puzzelstukjes samen: ik droomde van een eigen onderneming, er kwam een handelspand vrij in Sint-Andries én ik zocht een nichemarkt. Toen dronken de Belgen voor 85 procent Bordeaux-wijnen, je had enkel goedkope Spaanse en Italiaanse wijnen in de supermarkt. Ik volgde een wijnopleiding en stortte mij op wijnen van andere oorsprong. Mijn faxen naar ambassades kregen gehoor: Chileense en Oost-Europese wijnboeren hadden hier geen afnemers.”

Zwarte sneeuw

“In het begin kochten familie en vrienden enkele flesjes, maar daarmee kun je als handelaar niet overleven. De eerste zes maanden zag ik zwarte sneeuw, ik heb gerenommeerde restaurants uit de regio gecontacteerd om hen warm te maken voor ons assortiment.”

“Dé grote sprong voorwaarts was een wijnproeverij van VTB/VAB in Ter Groene Poorte in 1995. Met onze Chileense wijn van 6,25 euro behaalden we de zevende plaats in een wedstrijd met honderden inzendingen. Nadien kon ik de bestellingen niet meer bijhouden. In dertig jaar tijd is onze zaak organisch gegroeid.”

“We bieden nu een eclectisch aanbod van wijnen uit 35 landen, zelfs van een vrouwelijke vigneron uit Japan, aan en hebben drie medewerkers in dienst. De meeste wijndomeinen heb ik zelf bezocht. Door de klimaatopwarming heb je nu al lekkere Engelse schuimwijn! De helft van onze klanten zijn horecazaken. Sinds corona is onze online verkoop enorm toegenomen. Zelfs Franse wijnwinkels bestellen bij ons.”

CO2-neutraal

Zoon Nick Matthys, master in de handelswetenschappen, deed twee jaar internationale ervaring op als financieel manager bij de groep Jan De Nul in Dubai en Bangladesh en leidt voortaan mee de wijnhandel.

Hij volgde de Wine & Spirit Education Trust-opleiding om zijn wijnkennis te verhogen: “Onze wijnhandel draagt sinds 2018 het waardemerk CO2-neutraal, omdat we onze beperkte uitstoot financieel compenseren door bij te dragen aan de herbebossing van het Amazonewoud.”

Dertig jaar Matthys Wines wordt gevierd met degustaties op 21, 22, 28 en 29 oktober.

The post Matthys Wines uit Brugge viert zijn dertigste verjaardag is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Lokaal ambachtelijk talent in de kijker tijdens eerste Nacht van de Makers

Op de Nacht van de Makers in Brugge kregen acht makers het kwaliteitslabel ‘Handmade in Brugge’ en ontving goudsmid Lore De Backer de ‘Prijs Jonge Makers’. Het opmerkelijke hebbeding The Bruges Fourchette, een frietvorkje in de vorm van het Belfort, werd er uitgeroepen tot ‘Most Wanted Souvenir’.
The post Lokaal ambachtelijk talent in de kijker tijdens eerste Nacht van

Lees meer »

De parel ontleed waar Remco Evenepoel de tijdrit mee won: “Dit koop je als gewone mens niet. Tenzij je superrijk bent”

Kleren maken de man. Maar in een individuele tijdrit is dat toch vooral de fiets. Dankzij dit exemplaar triomfeerde Remco Evenepoel vandaag in de Bourgogne, meteen goed voor zijn allereerste Touretappezege ooit. Exclusief voor ons ontleedt Nicolas Coosemans, Technical & Development Manager bij Soudal Quick-Step, het pareltje tot in detail. Component per component.

Lees meer »

Nieuwpoort opent zomer met nieuw openlucht cultuurfestival Langs de Promenade

Tijdens het weekend van 5, 6 en 7 juli pakt Nieuwpoort uit met het gloednieuw cultuurfestival Langs de Promenade. De driedaagse seizoensopener staat garant voor een plejade aan acrobatie, dans, straattheater, kinderanimatie, circus en muziek. Het evenement vindt plaats langs de Havengeulpromenade, die in 2024 exact twintig jaar bestaat.
The post Nieuwpoort opent zomer met nieuw openlucht cultuurfestival Langs

Lees meer »

Parcours Dwars door Wingene komt dichter bij centrum

Wegenwerken hoeven niet per se een irritante ervaring te zijn, zo redeneerde de vzw Wingene For Cycling. Ze hertekende het parcours van Dwars door Wingene dit jaar een stuk dichter bij het centrum. Zo kunnen nog meer toeschouwers op zaterdag 13 juli makkelijker van deze wielerwedstrijd genieten. Een extra voordeel: op het Kerkplein komt er een extra drankstand en een

Lees meer »

Oprichter Antwerps modemerk reageert op faillissement: “Mocht ik 50 jaar zijn, ik zou Gigue terugkopen”

Gigue is door het faillissement van Duror Fashion Group het slachtoffer geworden van “te veel management”. Dat zegt oud-designer Jo Wyckmans (79). De oprichter van het merk was in 1968 bij de eerste lichting afgestudeerden van de Antwerpse modeacademie. In 2017 kwam zijn Gigue in handen van Duror, de groep die modemerk Terre Bleue oprichtte. “Toen zag ik het onheil

Lees meer »

Voetbalbond verontschuldigt zich voor verwijderde video met Onana die “op scheenbeen van Mbappé gaat tackelen”

Wat bedoeld was als een ludieke video, is uitgegroeid tot een ongewild brandhaardje. Een clip van de Brusselse komiek Pablo Andres met Amadou Onana (22) in de hoofdrol doet de wenkbrauwen fronsen in het buitenland. Of toch de zin waarin Onana zingt dat hij “het scheenbeen van Mbappé zal tackelen”. De video werd gedeeld op de sociale media van de

Lees meer »