Hulde voor hulpverleners in kasteel De Lovie na brand Estrade: “Dit was niets minder dan een collectieve heldendaad”

In de historische setting van het kasteel van De Lovie bij Poperinge werden woensdagavond ongeveer 170 hulpverleners bedankt voor de evacuatie en opvang van meer dan 50 mensen met een beperking bij een brand in zorgafdeling Estrade vorige maand.

“Op 18 augustus kregen we, vroeg in de morgen, een telefoontje vanuit De Lovie vzw, met de mededeling dat er die nacht brand was uitgebroken in Estrade. Men kon ons meteen geruststellen dat mijn schoonbroer, die al zowat vijftig jaar door De Lovie vzw verzorgd wordt, ongedeerd was en in veiligheid gebracht.”

Ronny Van Troostenberghe speechte namens de familie van Stefaan, een van de bewoners die veilig en wel uit Estrade werd geëvacueerd tijdens de brand. “Op zo’n moment slaat je hart enkele tientallen keer extra per minuut”, vervolgde Ronny die alle hulpbewoners expliciet wou bedanken.

Collectieve heldendaad

“Want hoe zijn ze erin geslaagd om alle bewoners uit dat brandende gebouw te redden? Allemaal volwassenen met een verstandelijke beperking en velen beperkt mobiel. Sommigen helemaal ontredderd en in paniek. Sommigen bang voor de gehelmde en gemaskerde mannen. Liften mogen bij brand niet gebruikt worden. De brandweer moest de bewoners langs trappen naar beneden evacueren en velen moesten gedragen worden. De verzorgers stonden klaar om de slachtoffers te kalmeren, te troosten en weg te brengen voor verdere opvang. Alles is gebeurd volgens het boekje en met inzet van zovele mensen. We kunnen alleen onze dankbaarheid uitdrukken voor de inzet die jullie toen hebben getoond. Wat jullie toen verwezenlijkt hebben, is niets minder dan een collectieve heldendaad.”

De familie riep op tot applaus en overhandigde geschenkmanden. “De geschenkjes zijn verpakt in kleurige papiertjes en bevatten gelukshormonen, gemengd met afrodisiaca. Een compensatie voor de overtollige adrenaline op de dag van de brand.”

Once in a lifetime

Ook Bart Couwet nam het woord, als postoverste van brandweerpost Poperinge en vertegenwoordiger van Brandweer Westhoek. “Het was een van de meest uitdagende nachten in ons werk als hulpdienst, een once in a lifetime-ervaring”, sprak hij.

“De vlammen van de verwoestende brand waren angstaanjagend en de rook verstikkend, maar onze prioriteit was vanaf het eerste moment glashelder: de veiligheid en het welzijn van de 54 bewoners. Iedereen heeft zonder aarzelen en onvermoeibaar gewerkt. Gelukkig hadden we geen zwaar gewonden te betreuren. Ik ben buitengewoon trots en dankbaar voor de immense moed en veerkracht van alle betrokkenen. Jullie begrip, samenwerking en onwrikbare solidariteit hebben opnieuw bewezen dat gemeenschap en medemenselijkheid sterker zijn dan elke uitdaging.”

Crevits

Na een dankwoord van de provinciale voorzitter van het Rode Kruis en Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) nam Patrick Deferme, algemeen directeur van De Lovie vzw, het woord. “Ook op mij heeft deze gebeurtenis een grote impact gehad. Ik werd meegesleurd in een wervelwind van indrukken en emoties, maar er was een enorme menselijkheid. Samenredzaamheid is een mooi woord om te typeren wat we samen doorstaan hebben.” (TP)

The post Hulde voor hulpverleners in kasteel De Lovie na brand Estrade: “Dit was niets minder dan een collectieve heldendaad” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Boete dreigt voor artsen die te veel antibiotica voorschrijven

25.000 huisartsen hebben afgelopen week een brief van het Riziv gekregen waarin staat of ze te veel antibiotica voorschrijven. Wie blijft volharden, dreigt een boete te krijgen. “De cijfers zwart op wit zien, dwingt je om je eigen gedrag en dat van jouw collega’s in vraag te stellen.”

Lees meer »

Man aangehouden na uit de hand gelopen burenruzie: Jan in ziekenhuis overleden nadat hij door auto aangereden werd

Een jarenlange burenruzie in Ouwegem (Kruisem) is begin deze week tragisch afgelopen. Eén van de betrokkenen, Jan Clauwaert, werd op dinsdag 25 juni aangereden na alweer een ruzie. De man werd naar het ziekenhuis overgebracht, waar hij maandag overleden is. Meer info over de precieze omstandigheden van het ongeval ontbreekt, de aanrijder werd aangehouden.

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

Met het kwakkelweer zijn er veel mensen die nog snel op zoek gaan naar de zon. Maar het aanbod is beperkt.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Getroffen inwoners tijdens infoavond over overstroming in Voeren: “spoorbrug en autostrade zorgen voor flessenhals in rivier Berwijn”

In Voeren hebben het gemeentebestuur en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gisteren tijdens een infoavond onder meer 5 maatregelen voorgesteld om wateroverlast beter de baas te kunnen in de toekomst. Tijdens de vragenronde hebben een aantal inwoners dan weer zelf hun bezorgdheid aangekaart over de flessenhals in de rivier de Berwijn, die wordt veroorzaakt door een spoorwegbrug en de autostrade E25.

Lees meer »

De mens achter de nieuwe Britse premier Keir Starmer: “Als je het gespot van je kinderen kan overleven, is de politiek kinderspel”

Een stijvere bovenlip kan hij niet houden. Evenmin kan zijn naam nóg doordeweekser klinken. “Een saaie dossiervreter”, menen zijn tegenstanders. “De rustige vastheid”, volgens zijn aanhangers. Toch boekte Keir Starmer (61) een monsterzege in de Britse verkiezingen en is hij als premier voortaan de machtigste man van het Verenigd Koninkrijk. Wie schuilt er écht achter dat wandelende maatpak?

Lees meer »

Biden blundert opnieuw en beschrijft zichzelf als zwarte vrouw

De Democraten hebben Bidens prestatie tijdens het eerste presidentiële debat naar aanloop van de Amerikaanse verkiezingen nog maar nauwelijks kunnen verteren, of de president blundert opnieuw. Op Independence Day struikelt hij meermaals over zijn woorden, tot het punt dat hij zichzelf een zwarte vrouw noemt.

Lees meer »

LIVE RODE DUIVELS. Tedesco ziet België niet als favoriet, maar gaat vol voor kwalificatie: “Moeten er van bij de start in geloven”

Matchdag min één voor de Rode Duivels. Maandag wacht de clash met Frankrijk, deze voormiddag werd er getraind in het Team Base Camp in Freiberg. Met de volledige groep, want ook Axel Witsel was van de partij. Na de korte afreis naar Düsseldorf zullen om 17u45 bondscoach Tedesco samen met Orel Mangala de pers te woord staan in de Düsseldorf

Lees meer »

Oostrozebekenaar Chris ‘Foxie’ De Vos in Tour als verzorger van ploeg van geletruidrager Pogacar

In 2011 won Chris De Vos als verzorger de Ronde van Frankrijk met BMC-kopman Cadel Evans. Sinds zaterdag doet de 58-jarige Oostrozebekenaar, intussen aan de slag bij UAE Team Emirates, een nieuwe gooi naar Tourwinst met topfavoriet Tadej Pogacar. “Maar de komst van mijn eerste kleinkind plaats ik boven een nieuwe eindzege in de Tour.”
The post Oostrozebekenaar Chris

Lees meer »

Bijna helft winkeliers wil solden verplaatsen naar augustus: “Zeker met zo’n nat voorjaar komen kortingen in juli gewoon te vroeg”

Uit een bevraging van 463 handelaren door het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) blijkt dat 42 procent van hen de start van de solden wil verplaatsen naar 1 augustus. “Zeker met zo’n nat voorjaar komen kortingen in juli gewoon te vroeg”, klinkt het. Het NSZ wil de timing van de koopjesperiode binnenkort bespreken met de bevoegde minister.

Lees meer »