Ex-renner Jari Carpentier wordt mecanicien bij profploeg Lotto-Dstny: “Kans die ik niet kon laten liggen”

Voormalig wielrenner en huidig triatleet Jari Carpentier wordt vanaf 1 januari voltijds mecanicien bij de pro-continentale wielerploeg Lotto-Dstny. Hij zal dit combineren met Jari’s Bikeshop in Sint-Juliaan, waar hij vanaf 1 oktober met een online reservatiesysteem werkt.

Jari Carpentier (25) heeft er een rijkgevulde carrière op zitten als wielrenner. Hij schopte het tot de elite zonder contract, maar in 2021 stopte hij. Ook na zijn actieve carrière blijft de fiets een rode draad in zijn leven. “Vijf jaar geleden startte ik Jari’s Bikeshop op en meer dan twee jaar terug begon ik als mecanicien”, zegt Jari. “Ik begon bij Wielerteam Decock Van Eyck-Van Mossel Devos Capoen, de ploeg waar ik laatst actief was. Ik volgde er toen mijn vader Jean-Marie op, die helaas overleed. Het was een emotionele stap om zijn plaats in te nemen. In het begin ging ik sporadisch mee, nu ben ik bijna elk weekend weg. Intussen zat ik dit jaar bij EFC-L&R-Van Mossel, de ploeg van Wim Feys, en ging ik enkele keren mee met Flanders-Baloise. Onlangs ging ik nog mee met die ploeg naar Parijs-Chauny. Dat was toen samen met mijn Houthulstse collega Kevin Claeys.”

Divers takenpakket

Wat doet een mecanicien allemaal in aanloop naar een wedstrijd? “We hebben een divers takenpakket. Dat is onder meer wedstrijd- en reservefietsen checken, afstellen en klaarzetten, transponders en kaderplaatjes aanbrengen, al het rollend materieel opblinken en afdrogen, de banden pompen, de fietsen op het dak zetten, nog een laatste check-up doen en dan zijn we klaar voor de start van de wedstrijd. Parijs-Chauny was mijn laatste koers voor dit seizoen. Sinds begin februari was ik bijna elk weekend weg van huis. Het is mooi geweest.”

“Ik zal soms een eind weg zijn van huis, maar alles is goed besproken”

Vanaf 1 januari start zijn nieuwe uitdaging. “Een paar maanden geleden kwam Krist Devisch naar me toe. Krist is mecanicien bij Lotto-Dstny en gaat begin mei met pensioen. Hij is een Waregemnaar, die nog samenwerkte met mijn vader bij TVH. Hij vroeg of ik hem wilde opvolgen. En zo ging de bal aan het rollen en mag ik dus vanaf 1 januari een nieuw professioneel hoofdstuk aansnijden. Ik ken naast Krist verder nog Jeroen Dingemans. Hij is head of performance. Renners als Cedric Beullens, Harm Vanhoucke en Florian Vermeersch zijn generatiegenoten tegen wie ik nog koerste in de jeugd.”

Nieuwe fietsen

Het wordt meteen een uitdagende beginperiode voor Jari. “Vanaf 1 januari is er de nieuwe fietsconstructeur. Ridley wordt ingeruild voor Orbea. Dat wordt meteen een boeiende start. Ik zal soms een eind weg zijn van huis, maar alles is goed besproken met mijn vrouw Chloé. Het zal wat zoeken zijn naar een goeie balans, maar je hebt ook lange periodes dat je vrij bent.”

Nu kan Jari zijn batterijen opladen en opnieuw meer de nadruk leggen op zijn fietsenwinkel langs de Brugseweg 75. “Er waren al geruchten dat de zaak zou stoppen, maar die hebben we meteen de kop ingedrukt. We gaan iets waar we vijf jaar keihard voor geknokt hebben niet zomaar stoppen. We zochten achter de schermen naar een oplossing om de voortzetting te garanderen. Vanaf 1 oktober schakelen we al over naar een online reservatiesysteem voor de afspraken.”

Afscheid huidige job

Jari is een bezige bij, want hij combineert alles momenteel nog met een dagtaak in de bouwsector. “Ik ben tot en met 23 december aan de slag bij K Construction aan de Oostkaai in Ieper. Daar plaats ik sandwichpanelen en trek ik de deur na twee en een half jaar dicht. Ik heb daar alle kansen gekregen die ik kon krijgen, dankzij hen heb ik ook mijn vrachtwagenrijbewijs kunnen halen. Ik ga de collega’s missen, maar deze kans kon ik niet laten liggen. Ze zijn trouwens nog steeds op zoek naar een opvolger voor mij. Ik kan het iedereen aanraden”, aldus nog Jari, die in zijn vrije tijd aan triatlon doet en aangesloten is bij TDTI (Triatlon Duatlon Team Ieper). “De vrije tijd was dit jaar wat schaars. Nu is het wat minder hectisch en ik hoop alsnog deel te nemen aan de Hel van Kasterlee op 17 december. Daarvoor zal ik de komende weken nog stevige trainingsarbeid verrichten. Vorig jaar nam ik deel aan de Crocodile Trophy in Australië. Een machtige ervaring, die ze me niet meer afpakken.”

The post Ex-renner Jari Carpentier wordt mecanicien bij profploeg Lotto-Dstny: “Kans die ik niet kon laten liggen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Franse analisten kraken België af: “Als iemand mij het plan van Tedesco kan uitleggen, nodig ik die graag uit”

Eerder diablotins in plaats van diables. Duiveltjes in plaats van Rode Duivels. Zo verwijzen de Franse analisten en gewezen internationals Christophe Dugarry (52 jaar, 55 interlands) en Emmanuel Petit (53 jaar, 63 interlands) naar de Rode Duivels voor de clash van maandagavond tegen ‘Les Bleus’ (18u). “De Belgen slaan de bal compleet mis op dit EK.”

Lees meer »

Fietser (79) sterft bij aanrijding op drukke steenweg: “Dit moet stoppen, er moet iets aan de verkeersveiligheid worden gedaan”

Op het kruispunt van de Bevelsesteenweg en Gestselsesteenweg in Itegem (Heist-op-den-Berg) is woensdagnamiddag een 79-jarige fietstoerist om het leven gekomen bij een aanrijding met een bestelwagen. Het ging niet om het eerste zware ongeval op die plaats. Buurtbewoners willen dat er snel maatregelen worden getroffen. Op acht jaar tijd vielen er al vijf doden.

Lees meer »

“Ik wil niet dat de Giro zich herhaalt”: Remco Evenepoel draagt rood Wolfpack-mondmasker op laatste persconferentie

Opvallend beeldje: Remco Evenepoel (24) werkte zijn laatste persconferentie voor de Tour de France in het statige Palazzo Vecchio af met… een rood Wolfpack-mondmasker. Gezien het recente Covid-opstootje en enkele ‘slachtoffers’ die dat maakte in het startpeloton (Geoghegan Hart, Kuss) wil de wereldkampioen tijdrijden geen enkel risico nemen.

Lees meer »

Parket vraagt autopsie nadat vrouw (24) uit Minderhout plots is overleden nadat ze ziekenhuis mag verlaten na verkeersongeval in Baarle-Nassau

Het parket vraagt een autopsie nadat er een tweede slachtoffer uit Minderhout (Hoogstraten) is overleden na een ongeval in Baarle-Nassau, in Nederland. De 24-jarige vrouw mocht zondagochtend het ziekenhuis verlaten. Kort daarna is ze plots in elkaar gezakt en overleden. De precieze doodsoorzaak is nog niet duidelijk. Bij het ongeval stierf ook een 41-jarige vrouw uit Minderhout.

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Gevangenenruil: Rusland en Oekraïne wisselen onder meer priesters uit

Rusland en Oekraïne hebben verschillende gevangenen geruild, onder wie ook enkele priesters. De zeldzame ruil van burgers komt na de ruil van tientallen soldaten eerder deze week. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky had vrijdag al bekendgemaakt dat Rusland tien burgers had vrijgelaten. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben Noord-Korea op de vingers getikt om wapenleveringen aan Rusland.

Lees meer »

Vzw Weg-Wijs helpt kwetsbare mensen in Zwevegem: “We brengen culturen samen”

Begin juli 2021 werd de vzw Weg-Wijs opgericht. “We willen mensen uit kansengroepen, met bijzondere aandacht voor kinderen en gezinnen, samen met een ‘wegwijzer’ (lees: vrijwilliger) op weg helpen, zeg maar wegwijs maken in een aantal belangrijke domeinen zoals taal, integratie, huisvesting… en hen zo begeleiden naar een actief burgerschap”, vertelt ons Marc Claeys.
The post Vzw Weg-Wijs helpt

Lees meer »

Europese Commissie keurt eerste betaling voor België uit relancefonds goed

De Europese Commissie heeft dinsdag een eerste Belgische verzoek om betaling uit het Europese relancefonds voorlopig goedgekeurd. Dat heeft ontslagnemend staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen Thomas Dermine (PS) medegedeeld. De Commissie wil wel een deel van de betaling opschorten, omdat de pensioenhervorming een onvoldoende meekrijgt.

Lees meer »