Eliza Stuyck (28) schittert in ‘Interview met de geschiedenis’ over ons koningshuis: “Liliane Baels was tragisch figuur”

Op haar zeventiende schitterde ze al in het prestigieuze ‘In Vlaamse Velden’, ze acteerde in de film ‘Inside’ naast de legendarische Amerikaanse acteur Willem Dafoe, en recent speelde ze nog de rol van de controversiële Liliane Baels in ‘Interview met de geschiedenis: het Belgische koningshuis’, de populaire nieuwe reeks van Arnout Hauben. Toch blijft Eliza Stuyck (28) steeds haar innemende zelf. “Ik heb dit altijd al willen doen.”

Om een huizenhoog cliché te gebruiken: de acteermicrobe kreeg Eliza Stuyck al heel vroeg te pakken. Geboren en getogen in de Middelkerkse deelgemeente Leffinge koos ze voor de opleiding Kunstgeschiedenis aan de Universiteit om daarna haar passie te volgen en vier jaar lang aan het Antwerpse Conservatorium te gaan studeren. Een eerste kennismaking met het grote werk volgde heel vlug. Nog tijdens haar middelbare studies kreeg ze een belangrijke rol in In Vlaamse Velden. Het was meteen de start van een veelbelovende carrière als actrice, met dit jaar de film Inside als een van de hoogtepunten. “Dat kan ik soms nog niet geloven”, steekt Eliza van wal. “Acteren samen met niemand minder dan de fantastische Willem Dafoe. Mijn mama was destijds een heel grote fan van hem. Dafoe, al vier keer genomineerd voor een Oscar, leverde in Platoon een glansprestatie als sergeant Elias. En jawel, mijn broer heet Elias”, glimlacht Eliza.

Tweede echtgenote

Eerder dit jaar stond Eliza op de set van Interview met de geschiedenis: het Belgische koningshuis. De insteek van de nieuwe reeks van Arnout Hauben mag op zijn minst origineel genoemd worden, want de programmamaker gaat er namelijk in gesprek met de overleden Belgische koningen. In de afleveringen van Leopold III en Boudewijn speelde Eliza de rol van Liliane Baels, zijn tweede echtgenote.

“Liliane is niet op het meest ideale moment met Leopold III getrouwd”

“De regisseur die de fictie van het programma filmde, was op zoek naar een West-Vlaamse actrice. Liliane Baels was overigens afkomstig uit Oostende. Ik ben even oud als haar toen ze op 28-jarige leeftijd trouwde met de koning. Dat viel allemaal heel vlug op zijn plaats. Ze wilden me voor de rol. Ik heb dan even nagedacht, en toen ik merkte wat voor fijne acteurs allemaal aan het project verbonden waren, heb ik er niet lang over getwijfeld om daar ja op te zeggen”, aldus Eliza.

Meisje uit Oostende

“Ik vind Liliane Baels bovendien een ongelooflijk interessante figuur. Wat mij aan haar fascineerde was dat ze na koningin Astrid kwam, een vrouw die ongelooflijk geliefd was en heel tragisch de dood vond. Liliane is ook niet bepaald op het meest ideale moment met Leopold getrouwd. Er woedde een oorlog, en de Oostendse Liliane werd door de publieke opinie niet ernstig genomen. Ik heb me dan afgevraagd wat zoiets moet doen met een meisje van 28 jaar. Ze heeft de liefde van haar leven gevonden, maar krijgt daarvoor alle bagger van België over zich heen. Een bijzonder tragisch figuur.”

In ‘Interview met de geschiedenis: het Belgische koningshuis’ speelt Eliza Stuyck de rol van Liliane Baels. © gf

“Ik herinner me trouwens uit mijn schooltijd dat, toen we de koningen en koninginnen van ons land moesten instuderen, zij daar niet tussen stond. Ze werd als het ware weggemoffeld in de plooien van de geschiedenis. Ik vond het heel fijn om die rol te spelen en me te kunnen onderdompelen in de geest en het leven van die tijd aan het hof. Ik herinner me bijvoorbeeld heel goed koning Boudewijn en daarom was het heel grappig om dan zo plots tegenover zijn evenbeeld te staan”, klinkt het.

Audities

Dat het leven van een actrice niet vanzelfsprekend is, beseft Eliza Stuyck maar al te goed. En ze blijft daarom ook niet lang stilstaan bij haar eerdere rollen. “Ik doe al van mijn zestiende aan audities”, zegt ze.

“Dat maakt integraal deel uit van onze wereld. Natuurlijk ben je ontgoocheld als je naast een rol grijpt, maar dat duurt niet lang. Niet aan jezelf twijfelen en een neen niet persoonlijk nemen is de boodschap. Even triestig zijn, maar de volgende dag meteen weer verder doen”, besluit de actrice strijdvaardig.

The post Eliza Stuyck (28) schittert in ‘Interview met de geschiedenis’ over ons koningshuis: “Liliane Baels was tragisch figuur” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Ex-minister Pieter De Crem spreekt na vier jaar op zijn tanden bijten: “De kiezer heeft Vlaams en rechts gestemd, maar niet op CD&V. Dat moet een belletje doen afgaan”

“Dit was het slechtste resultaat voor CD&V sinds 1946.” Vier jaar beet ex-minister voor CD&V Pieter De Crem (61) op zijn tanden, maar ‘Crembo’ is noch zijn streken noch zijn strijdvaardigheid kwijt. “Voor wat moderniteit zijn we ons programma uit het oog verloren.” En: “CD&V moet de lokale verkiezingen winnen, of de partij verliest nog meer haar handelsfonds.” De Crem

Lees meer »

“Ik kan niets goed doen. Alleen spaghetti maken”: Paola voelde zich lange tijd ‘de prinses in de gouden kooi’

Deze week is het 65 jaar geleden dat koning Albert II (90) en koningin Paola (86) samen voor het altaar stonden. De kwade dagen liggen ver achter hen, en hadden volgens ‘Story’ bij lange niet enkel scheve schaatsen als oorzaak. De oogverblindende maar naïeve Italiaanse donna was piepjong en werd zonder enige voorbereiding in een strak hofleven gekatapulteerd. “Paola werd

Lees meer »

Zeker 27 mensen doodgedrukt bij religieus festival in noorden van India

Bij een druk bijgewoonde religieuze bijeenkomst in de noordelijke Indiase staat Uttar Pradesh zijn volgens de hulpdiensten zeker 27 mensen verpletterd. Gevreesd wordt dat het dodental nog verder oploopt, want “er komen nog steeds lichamen binnen” volgens de gezondheidsdienst bij het Franse persbureau ‘AFP’. De politie had het bij persbureau ‘Reuters’ zelfs over zo’n zestig doden.

Lees meer »

Twee jaar cel voor twintiger die moeder foltert met waterboarding na ruzie over avondeten: “Ze kwam in mijn comfortzone”

Na een ruzie over het avondeten sleurde M.S. (26) zijn moeder naar de badkamer, waar hij haar ‘waterboardde’ met een natte badjas. Pas toen hij merkte dat ze moeilijk ademde, hield hij op. Het was lang niet de eerste keer dat de twintiger zijn moeder te lijf ging. De rechter gaf hem twee jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk.

Lees meer »

LIVE GAZA. Israël beveelt evacuatie van Khan Younis en Rafah – Iraanse generaal dreigt met raketaanvallen op Israël

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten. En duizenden Israëlische ultraorthodoxe mannen zijn zondag in Jeruzalem de straat op gegaan om te protesteren tegen de dienstplicht. Zij doen dit vanwege een uitspraak van het Israëlische

Lees meer »

LIVE GAZA. Israël beveelt evacuatie van Khan Younis en Rafah – Netanyahu belooft onderzoek naar vrijlating Palestijnse ziekenhuisdirecteur

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten. En duizenden Israëlische ultraorthodoxe mannen zijn zondag in Jeruzalem de straat op gegaan om te protesteren tegen de dienstplicht. Zij doen dit vanwege een uitspraak van het Israëlische

Lees meer »

Sportweekend bij zomerbar Barra Dentra

Barra Dentra, de kindvriendelijke zomerbar op het einde van de Graaf Karel de Goedelaan (waar de extra kermislocatie werd ingericht voor de Paasfoor), vertoont de sportzomer op groot scherm. Met dit weekend kwartfinales EK en Tour de France.
The post Sportweekend bij zomerbar Barra Dentra appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gloednieuwe partij ‘Van en voor het volk’ in Wielsbeke krijgt verder vorm: “Al tiental kandidaten op lijst”

De nieuwe partij VVV, Van en Voor het Volk in Wielsbeke krijgt verder vorm. Initiatiefnemers Kurt Malysse en Filip Dinneweth konden al een tiental mensen warm maken om op hun lijst te staan. Ook het programma komt stilaan in een definitieve plooi te liggen.
The post Gloednieuwe partij ‘Van en voor het volk’ in Wielsbeke krijgt verder vorm: “Al

Lees meer »

Parket vraagt autopsie nadat vrouw (24) uit Minderhout plots is overleden nadat ze ziekenhuis mag verlaten na verkeersongeval in Baarle-Nassau

Het parket vraagt een autopsie nadat er een tweede slachtoffer uit Minderhout (Hoogstraten) is overleden na een ongeval in Baarle-Nassau, in Nederland. De 24-jarige vrouw mocht zondagochtend het ziekenhuis verlaten. Kort daarna is ze plots in elkaar gezakt en overleden. De precieze doodsoorzaak is nog niet duidelijk. Bij het ongeval stierf ook een 41-jarige vrouw uit Minderhout.

Lees meer »