Tim Couwet leeft al tien jaar met defibrillator na hartstilstand: “Leer luisteren naar je lichaam”

Je bent jong, je bent sportief en het leven lacht je toe. Totdat je hart het anders bepaalt: Tim Couwet (29) stortte 10 jaar geleden in elkaar en bleef levenloos liggen. Een spoedoperatie en het inplanten van een defibrillator brachten een oplossing. Vandaag geniet hij opnieuw volop van het leven maar blijft hij alert. “Jonge sporters: laat jullie testen!”

Een gedreven wielrenner, een gemotiveerde voetballer, een sportieveling en een levensgenieter. In 2013 lachte het leven Tim toe, een leven dat hij ten volle consumeerde. “Ik was een uitgaander, een feestbeest. Weekends, die waren er om een pint te gaan drinken en met de vrienden plezier te maken.” De man, ondertussen fiere papa van twee en lokaal ondernemer, had er geen idee van dat de dood om de hoek loerde.

Jaarlijks onderzoek

“Zat ik niet op mijn fiets, dan was ik aan het voetballen. Net omdat ik competitief aan het koersen was, kreeg ik jaarlijks een hartonderzoek. Daar werd keer op keer niks abnormaals gevonden en dus was er voor mij geen vuiltje aan de lucht. Maar toen kwamen de eerste signalen, de eerste waarschuwingen van mijn lichaam om me duidelijk te maken dat er iets niet in orde was. Na een potje voetballen kreeg ik een duizeling, maar ik dacht dat het normaal was. Op een dag was ik op een barbecue en werd er ook gevoetbald. Daar viel ik plots flauw maar ik was ervan overtuigd dat het gewoon de vermoeidheid was. Ik werd immers jaarlijks gecontroleerd dus ik was gezond, toch?”

“Ik leef anders, maar daarom niet minder goed”

De realiteit beet Tim in 2013 keihard in de kuiten, waarna het erg snel ging. “In 2013 zakte ik na het voetballen in elkaar. De medische diensten werden erbij geroepen en ik moest worden gereanimeerd. Nadien hoorde ik dat ze met tot wel acht keer een schok met een defibrillator hebben moeten geven. Wetende dat de richtlijn zes keer is, waarop artsen moeten ophouden? Ik kroop er letterlijk door het oog van de naald en keek de dood in de ogen. Het verdict in de periode nadien was genadeloos: ik had een probleem in de rechterkamer van mijn hart. Die had schijnbaar ‘extra geleiders’ waardoor die, met de juiste prikkels, in een soort van overdrive ging. Dat zorgde voor hartritmestoornissen en die konden fataal zijn. De oplossing was er dan ook eentje waar weinig twijfel over bestond. Er moest een defibrillator in mijn lichaam worden geplaatst, zodat het kleine toestel kon ingrijpen wanneer nodig.”

Levensreddend

Dat het toestelletje levensreddend was, zou al snel gaan blijken. “Na de operatie en het herstel probeerde ik opnieuw de draad van het leven op te nemen. Ik ging opnieuw voetballen en ik voelde me slecht. Het was duidelijk dat ik niet in orde was en ik verliet het veld. Even later kreeg ik een schok van de defibrillator. Het gebeurde later opnieuw, toen ik aan het voetballen was met mijn petekind. Ik voelde me onwel en besloot me even in de zetel te liggen en jawel, er volgde een schok. Erg onaangename momenten maar wel momenten die mijn leven hebben gered. Tijdens een opvolgcontrole adviseerde de specialist me opnieuw onder het mes te gaan. Ze hadden een paar van die extra stimulatoren in mijn hart weten te identificeren. Die werden operatief weggebrand en ondertussen heb ik geen schokken meer gekregen.”

Geen risico’s

Ondertussen leeft Tim een normaal leven, zij het dan wel met enkele aanpassingen. “Ik overdrijf niet meer in het sporten, ik vermijd alcohol en ik let erop dat mijn hartslag nooit over de 135 gaat. Maar de defibrillator heeft er wel voor gezorgd dat ik niet echt aan levenskwaliteit heb moeten inboeten. Ik leef anders, dat is waar maar niet minder goed. Wat er natuurlijk wel altijd zal zijn, is de bezorgdheid. Mijn beide kinderen zijn alle twee sportief en erg gedreven. Waar andere ouders misschien, bij het zien van hun vermoeide kinderen, zouden roepen dat ze nog een extra tandje moeten bijsteken? Daar ga ik eerder zeggen van ‘rust maar wat’. Is het zeker dat het een erfelijke aandoening is? Neen maar ik ga alvast het risico niet nemen. Ik wil meteen ook een gouden raad geven aan jonge sporters: laat jullie testen en luister naar jullie lichaam. Natuurlijk zijn die testen niet perfect maar het is wel een extra hulp in het opsporen van problemen.”

The post Tim Couwet leeft al tien jaar met defibrillator na hartstilstand: “Leer luisteren naar je lichaam” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Tentoonstelling in Langemark katapulteert je terug naar Bakelandtstoet

Juni is in de aanloop van de Musical Bakelandt bezaaid met activiteiten en evenementen rond de legendarische struikrover. Van de Facebookactie ‘Waar is Ludovic?’ tot een expo over de tien Bakelandtstoeten. “Het is verrassend om jezelf terug te zien op foto’s van dertig à veertig jaar geleden”, zeggen samenstellers Luc Descamps en José Rondelez van het Bakelandtcomité.
The post

Lees meer »

Gigantisch grote broer voor doorkijkkerkje van Borgloon in Hasselt: “We willen het hart van Herkenrode terugbrengen”

Het historische hart van de abdij van Herkenrode in Hasselt wordt weer opgebouwd. Architecten Arnout Van Vaerenbergh en Pieter-Jan Gijs, bekend van onder meer het doorkijkkerkje in Borgloon, doen hun werk nog eens over en komen met een groots ontwerp. Dat zal hopelijk niet alleen een kerk, maar ook andere verdwenen kloostergebouwen doen verschijnen in het landschap. Het project met

Lees meer »

Koningin Paola en haar moeizame zoektocht naar geluk: “Ze voelde zich gevangen in een harnas”

Deze week is het 65 jaar geleden dat koning Albert II (90) en koningin Paola (86) samen voor het altaar stonden. De kwade dagen liggen ver achter hen, en hadden volgens ‘Story’ bij lange niet enkel scheve schaatsen als oorzaak. De oogverblindende maar naïeve Italiaanse donna was piepjong en werd zonder enige voorbereiding in een strak hofleven gekatapulteerd. “Paola werd

Lees meer »

Mandy (33) wilde nog even over haar hoeve vliegen. Tót het vliegtuigje begon te tollen: “Haar vriend probeerde nog zacht te landen, maar het was te laat”

Met het pleziervliegtuigje wilde ze nog even haar geitjes en kippen vanuit de lucht zien. Tot de motor van de Boeing-Stearman PT-17 Kaydet boven Kiewit (Hasselt) sputterde, de oldtimer recht naar beneden viel en de romantische vlucht een dramatische afloop kende. Stewardess Mandy Linder (33) stierf op 100 meter van haar eigen woning, haar vriend – de piloot van het

Lees meer »

Tom Van Grieken haalt zwaar uit naar de ‘Nieuwe Vooruit Alliantie’: “Onze 1.000.000 kiezers bij het grof huisvuil gezet”

Vlaams Belang was de grootste winnaar van de verkiezingen van 9 juni, maar wordt volgens de partij zelf door de N-VA brutaal aan de kant geschoven bij de Vlaamse formatie. Partijvoorzitter Tom Van Grieken haalde daarom zaterdag op het programmacongres voor de lokale verkiezingen in de Nekkerhal in Mechelen zwaar uit naar de “Nieuwe Vooruit Alliantie met de steun van

Lees meer »

Team Dynamisch Lo-Reninge lanceert verkiezingscampagne met de slogan ‘Dynamisch is troef’

In Lo-Reninge maakte Team Dynamisch op een originele manier de lijst bekend voor de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober. De inwoners kregen een enveloppe met een spel speelkaarten in de brievenbus, samen met een kaart met foto van de tien kandidaten van Team Dynamisch. Een originele hint naar hun verkiezingsslogan ‘Dynamisch is troef’.
The post Team Dynamisch Lo-Reninge lanceert verkiezingscampagne

Lees meer »

Oostendenaar Arthur Goethals is de nieuwe voorzitter van de BNXT League: “Ik ben vereerd met deze benoeming”

Arthur Goethals (78), gewezen voorzitter van BC Oostende en van de Belgian Pro Basketball League, is benoemd tot de nieuwe voorzitter van de BNXT League, de grensoverschrijdende basketbalcompetitie met Belgische en Nederlandse clubs.
The post Oostendenaar Arthur Goethals is de nieuwe voorzitter van de BNXT League: “Ik ben vereerd met deze benoeming” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Elk jaar 200 boetes voor mensen die kijkfiles vormen: “Na mijn ongeval zag ik mensen filmen, dat is echt ranzig”

Elk jaar krijgen gemiddeld 200 mensen een boete voor ‘abnormaal traag rijden’ in het verkeer, 600 boetes worden uitgeschreven voor ‘gevaarlijk rijgedrag’. Dat blijkt uit cijfers van de federale politie over de kijkfiles in ons land. Radio2-presentator Xavier Taveirne was enkele jaren geleden betrokken bij een verkeersongeval: "Toen ik uit de auto stapte, zag ik overal mensen stilstaan om te

Lees meer »

Emilie (25) biedt medische en esthetische voetverzorging in eigen praktijk in Wakken: “Van mijn passie mijn beroep kunnen maken”

Emilie Van de Geuchte is sinds kort gestart met een eigen praktijk medische pedicure in de Oeselgemstraat 57 in Wakken. De jongedame werkt reeds halftijds in het Eerstelijnshuis in Deinze, maar biedt bij haar thuis in Wakken nu ook op zelfstandige basis haar diensten aan.
The post Emilie (25) biedt medische en esthetische voetverzorging in eigen praktijk in Wakken:

Lees meer »