“(S)tof da je ier ziet”: handelaars in Oostkamp krijgen deurmat met ludieke slogan als steun tijdens werken van de Schooldreef

De gemeente Oostkamp krijgt een subsidie van 500.000 euro van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) voor het project herinrichting Schooldreef. Minister van Economie Jo Brouns bracht op dinsdag 26 september een werfbezoek aan de Schooldreef. Hij kreeg ook de eer om de eerste deurmat te overhandigen met de ludieke slogan “(S)tof da je ier ziet”.

Minster van Economie Jo Brouns was vol lof over het project Schooldreef. “Dit mag voor veel gemeenten als voorbeeld dienen en ik ben dan ook blij dat we vanuit Vlaanderen ons steentje kunnen bijdragen. Het is belangrijk dat we allemaal samen blijven inzetten op bereikbaarheid en op duurzaamheid. Deze investering van 500.000 euro is dan ook geen investering in stenen, maar wel een investering in mensen en in een bruisende gemeente.”

Subsidieoproep

Dit project werd ingediend voor de subsidieoproep ‘Duurzame bereikbaarheid van de kernen’. Oostkamp is een van de 31 gemeenten die financiële steun krijgt uit het relanceplan Vlaamse Veerkracht voor het verduurzamen van de bereikbaarheid van de kern. Met de subsidieoproep ‘Duurzame bereikbaarheid van de kernen’ wil de Vlaamse overheid de gemeenten aanzetten om na te denken over de gewenste rol van buurten en kernen, de diversiteit aan stakeholders, meerdere modi en parkeren. Dit sluit naadloos aan bij het doel van de vernieuwing van de Schooldreef in het centrum van Oostkamp, waar je geen geparkeerde wagens meer zal zien maar wel een gezellig plein en veel groen.

Bij de vernieuwing van de Schooldreef worden meerdere doelstellingen verenigd. Van de straat zelf wil de gemeente een rustige woonstraat maken, een woonerf met parkgevoel, waar je ook gezellig door kan wandelen of even rusten. Aan de kant van de Kortrijksestraat komt een autovrij plein met mogelijkheid voor horeca en ontmoeting of activiteiten. Dit plein sluit aan bij de kern van het handelscentrum van Oostkamp en creëert er rust en beleving voor wie er wil funshoppen. Via de uitnodigende groene straat kan je als trage weggebruiker ook comfortabel doorsteken richting Kapellestraat.

Ondergrondse parking

Omdat de Schooldreef tot voor kort eigenlijk meer een parking was dan een straat, moest er ook een oplossing komen voor de wagens. Want bereikbaarheid is cruciaal voor het Oostkampse handelscentrum. En daar wil de gemeente blijvend op inzetten. Toch wil de gemeente geparkeerde wagens waar mogelijk uit het straatbeeld weren. De samenwerking met de private bouwontwikkeling op hoek Schooldreef en de Kortrijksestraat om er een gezamenlijke ondergrondse parking in te richten was dan ook een unieke kans. De gemeente zal hier twee verdiepingen inrichten als gratis publieke parking voor wie langer in het centrum wil vertoeven. Daarnaast wordt ook het Shop&Go-parkeren in het centrum herbekeken om tot een optimale mix te komen.

1600 m² verharding wegnemen

Naast al deze doelstellingen zet Oostkamp met de vernieuwing van de Schooldreef ook heel hard in op duurzaamheid. Zo wordt er maar liefst 1.600 m² verharding weggenomen en vervangen door groen, waardoor meer waterinsijpeling mogelijk is. Daarnaast biedt de groenaanplant ook meer koelte in de zomer en brengt die meer zuurstof in het centrum. Deze nieuwe groene as in het centrum sluit aan op de Hogedreef en trekt zo het dreefeffect op een hedendaagse manier door van de ring tot in het centrum. Ideaal voor trage weggebruikers.

Deurmat

Maar deze ingrijpende werken brengen natuurlijk ook heel wat ginder en stof mee voor de handelaars in de buurt en in de Schooldreef zelf. Daarom zal de gemeente alle betrokken handelaars bezoeken en hen een deurmat overhandigen met de passend slogan erop “Stof da je ier ziet”. De eerste mat werd overhandigd door minister Jo Brouns bij de natuurwinkel De Goudsbloem, die pal in de werfzone ligt. Deze actie van Oostkamp is ter versterking van het gemeenschapsgevoel van de ondernemers in het kernwinkelgebied. (GST)

The post “(S)tof da je ier ziet”: handelaars in Oostkamp krijgen deurmat met ludieke slogan als steun tijdens werken van de Schooldreef is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Buitenwipper perste familie Schumacher voor 15 miljoen euro af met foto’s van pas gevallen F1-held”

De Duitse politie heeft een buitenwipper en zijn zoon aangehouden voor het afpersen van de familie van zevenvoudig Formule 1-wereldkampioen Michael Schumacher (55). Dat meldt de Duitse krant ‘Bild’. De mannen, afkomstig uit Wuppertal, zouden 15 miljoen euro hebben geëist en in het bezit zijn van beelden van Schumacher vlak na het ski-ongeluk waar hij nu nog steeds de gevolgen

Lees meer »

“Warmte van gezin kunnen we nooit vervangen”: pleegkinderen komen (lange tijd) in ziekenhuis terecht door plaatstekort

Een kinderziekenhuis kan de warmte van een gezin nooit vervangen, terwijl dat net is wat een kind nodig heeft. Dat zegt professor en kinderarts Ann De Guchtenaere van het UZ Gent, dat net als andere ziekenhuizen af en toe pleegkinderen (lange tijd) opvangt door een groot tekort aan crisisopvangplaatsen. Concreet zoekt Pleegzorg Vlaanderen meer dan 400 zulke plaatsen voor dringende

Lees meer »

Politieke aardverschuiving in het Verenigd Koninkrijk: oppositiepartij Labour verplettert Conservatieven, premier Sunak biedt ontslag aan

Zoals verwacht een politieke aardverschuiving in het Verenigd Koninkrijk: nadat de rechtse Conservatives van huidig premier Rishi Sunak veertien jaar lang aan de macht waren, wint oppositiepartij Labour nu de Britse verkiezingen. En nog geen klein beetje ook. “Een verpletterende overwinning”, voorspelt de exitpoll van de grote Britse media. De Conservative Party wordt zwaar afgestraft: de partij stevent af op

Lees meer »

Vierde editie van Soirée Congé wordt nog groter: “Lounge en dansterrein worden uitgebreid”

Op vrijdag 12 juli vindt in Pittem de vierde editie van Soirée Congé plaats, op de vertrouwde locatie van DelmoFarm in de Meulebekestraat. Met een aantal nieuwigheden wil de organisatie nog meer mensen een spetterende avond bezorgen.
The post Vierde editie van Soirée Congé wordt nog groter: “Lounge en dansterrein worden uitgebreid” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Meer dan 100 dolfijnen aangespoeld op Amerikaanse oostkust

Aan de oostkust van de Verenigde Staten zijn ongeveer 125 witflankdolfijnen gestrand. De dieren kwamen vast te zitten aan een schiereiland in de Amerikaanse staat Massachusetts toen het eb werd. Reddingswerkers proberen de dieren nu terug naar de oceaan te begeleiden. Zeker 10 dolfijnen zijn al gestorven.

Lees meer »

Politicoloog Carl Devos over trage formatie: “Er zijn fouten gemaakt met mogelijk verstrekkende gevolgen”

Uit de Vlaamse formatie lekken de eerste formatienota’s. “Een teken dat de discretie afneemt”, aldus politicoloog Carl Devos (UGent). Reflecties over het temporiseren door N-VA worden in deze nieuwsluwe periodes uitvergroot tot koptitels. Waarom blijft de Vlaamse formatie vastzitten in de academische fase? “Geen geslaagde formatie zonder drama.”

Lees meer »

Nieuwe Nederlandse regering legt de eed af

223 dagen na de verkiezingen heeft Nederland een nieuwe regering. Zestien ministers en dertien staatssecretarissen legden dinsdag de eed af in de Oranjezaal van Paleis Huis ten Bosch. Ze werden een voor een voorgesteld aan koning Willem Alexander door de nieuwe eerste minister Dick Schoof, tot voor kort nog een partijloze ambtenaar.

Lees meer »

Gebakkelei over jaarrekening en investeringen op gemeenteraad van Koksijde

Net voor de start van de zomervakantie lichtte burgemeester Marc Vanden Bussche op de gemeenteraad de jaarrekening 2023 toe, wat leidde tot stevig gebakkelei met N-VA-oppositieraadslid Sander Loones, die op zijn beurt weerwerk kreeg van raadslid Elwin Van Herck (Koksijde Vooruit).
The post Gebakkelei over jaarrekening en investeringen op gemeenteraad van Koksijde appeared first on KW.be.

Lees meer »

Regi Live op Waterbekfestival in Ardooie

Op vrijdag 19 juli staat het Ardooise Waterbekfestival op de kalender. Hoofdact is Regi Live. Ook Get Ready en Maksim prijken op de affiche. Ardooienaar Dennis Cartier zorgt voor een stomende afterparty. Verder staan er foodtrucks en kinderanimatie op het menu.
The post Regi Live op Waterbekfestival in Ardooie appeared first on KW.be.

Lees meer »