Ploegsteert Groep bestaat 100 jaar en viert dat met boek: “Met dank aan alle mensen die hier werken en werkten, zonder hen was dit nooit gelukt”

In Ploegsteert, een dorp dicht bij de Franse grens, worden al 100 jaar bakstenen gemaakt. Wat begon als eenvoudig bedrijf groeide uit tot groep, waar de familiale band heel sterk speelt. Om de verjaardag te vieren, werd een boek gemaakt met heel wat mooie verhalen van huidige en voormalige medewerkers. “Het boek draag ik dan ook op aan alle mensen die hier werken en werkten, want zonder hen was dit nooit mogelijk geweest”, zegt gedelegeerd bestuurder Philip De Bruyn (67).

Ploegsteert is naast een dorp niet enkel een nummer van het Zesde Metaal, het is ook de thuisbasis van de Ploegsteert Groep, een producent van bouwmaterialen. De groep telt drie bedrijven stelt in totaal 261 mensen tewerk. Bij de Steenbakkerijen van Ploegsteert worden keramische bouwmaterialen geproduceerd. In 2012 kwam Prelaxis, met momenteel een afdeling in Zonnebeke en één in Ploegsteert, bij de groep, een firma die zich buigt over holle betonwanden en keramische prefabmuren. In 2020 vervoegde ook Douterloigne beton uit Anzegem zich bij de Ploegsteert Groep.

Voor de groep begon het allemaal 101 jaar geleden, op 17 mei 1922 om precies te zijn. “Net na de verwoestende Eerste Wereldoorlog was de vraag naar bakstenen groot”, begint gedelegeerd bestuurder Philip De Bruyn het verhaal van zijn bedrijf. “De regio telde toen tal van steenbakkers, maar dat waren vooral landbouwers. We konden eerder spreken van een stiel, niet van een industrie.”

Vrouwen

Dat laatste veranderde in 1927 toen Rémi De Bruyn een boerderij met steenbakkerij overnam. Hij noemde zijn kleine plattelandsonderneming ‘Briqueteries du Progrès’. In 1941 krijgen de steenbakkerijen de naam Briqueteries Mécaniques de Ploegsteert. Tijdens de Tweede Oorlog valt het werk niet stil, maar het wordt wel seizoenarbeid. Het zijn vooral vrouwen die het werk van hun echtgenoot overnemen. De mannen zijn gevlucht of leven ondergedoken. Op 9 september 1943 gooien de Britten per vergissing een lading bommen op het station van Le Touquet. Ook de site van de steenbakkerijen wordt getroffen, ahcttien burgers komen om het leven waarbij enkele werknemers.

In januari 1964 komt Joseph De Bruyne aan het hoofd van het bedrijf, de vader van de huidige CEO Philip De Bruyn. Het is Philip die tijdens de oliecrisis in de jaren ’80 een nieuw afdeling uit de grond stampt: Ceratec, een technologie- en engineeringbedrijf. Differentiatie of het zich ontwikkelen in verschillende richtingen bleek later een van de sterktes van de groep te zijn. Heel wat collega’s gingen failliet of verdwenen.

Familieband

Briqueterie du Progrès au Touquet begin de jaren 20: het maken van handvormstenen, op blote voeten. © Repro EF

Ondertussen viert de groep zijn 100ste verjaardag en voor de gelegenheid werd een mooi boek gemaakt. Karolien Emmers van Studio Kemmers ging in de bedrijfsarchieven op zoek naar verhalen waarmee ze het werk samenstelde. In het verhaal van de steenbakkerij springt de familierelatie in het oog. “Met stip op één bij ons is inderdaad onze hechte band die wij hebben”, aldus Philip De Bruyn. “Het is het recept voor stabiliteit en langetermijnvisie. Maar ik draag het boek ook op aan al onze medewerkers, want zonder hen was dit allemaal niet mogelijk geweest.”

Ondertussen kijken opvolgers Louis De Bruyn (38) en diens neef Maxime Busschaert (38) volop naar de toekomst. “Er zal altijd worden gebouwd, crisis of geen crisis. We maken wat we kunnen verkopen, onze stock blijft beperkt. We zijn op dit moment een relevante speler en we willen dat ook blijven”, aldus Maxime Busschaert.

Technische competenties

Ceratec heeft het op de internationale markt iets lastiger door onder meer loonkosten die steeds hoger worden en personeel dat moeilijker te vinden is. “We zullen dus het verschil op een andere manier moeten blijven maken. Het bijscholen van onze medewerkers is altijd belangrijk geweest en dat zal ook zo zijn in de toekomst. De technische competenties worden steeds meer gespecialiseerd”, staat te lezen in het boek ‘Ploegsteert 100’.

Op zondag 1 oktober nemen zowel Ploegsteert als Ceratec deel van de Open Bedrijvendag. De deuren gaan open van 10 uur tot 17 uur. Bezoekers krijgen de kans om het productieproces te volgen van klei tot verpakte snelbouwsteen. Als kers op de taart krijgt de bezoeker een kijk achter de schermen van de volautomatische productiehal voor geprefabriceerde keramische muren. Ook bij Ceratec gaan zondag de deuren open.

Het boek ‘Ploegsteert 100?, dat 244 pagina’s telt, wordt gratis verdeeld onder alle werknemers en gepensioneerden van Ploegsteert en en Ceratec. Vanaf zondag 1 oktober is het te koop voor de prijs van 25 euro. Vraag uw exemplaar aan via [email protected].

Open Bedrijvendag in West-Vlaanderen

Elke eerste zondag van oktober openen sinds 1991 honderden bedrijven uit de meest uiteenlopende sectoren de deuren voor het grote publiek. Op 1 oktober vindt de Voka Open Bedrijvendag voor de 33ste keer plaats. In West-Vlaanderen nemen 55 bedrijven deel aan de dag. Een van de hotspots dit jaar is de gemeente Zwevegem. In die gemeente kan je onder meer de bedrijven Begrafenissen Messiaen, IMOG en de Sustainable Development Group bezoeken, een producent van duurzame grondstoffen, onderzoek en ontwikkeling van nieuwe milieuvriendelijke grondstoffen en productieprocessen.

Wie benieuwd is hoe afval gerecycleerd wordt om nieuwe producten mee te maken is zeker welkom. Meer info via www.openbedrijvendag.be.

The post Ploegsteert Groep bestaat 100 jaar en viert dat met boek: “Met dank aan alle mensen die hier werken en werkten, zonder hen was dit nooit gelukt” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Tom Van Grieken haalt zwaar uit naar N-VA: “Onze 1.000.000 kiezers bij het grof huisvuil gezet”

Vlaams Belang was de grootste winnaar van de verkiezingen van 9 juni, maar wordt volgens de partij zelf door de N-VA brutaal aan de kant geschoven bij de Vlaamse formatie. Partijvoorzitter Tom Van Grieken haalde daarom zaterdag op het programmacongres voor de lokale verkiezingen in de Nekkerhal in Mechelen zwaar uit naar de “Nieuwe Vooruit Alliantie met de steun van

Lees meer »

Feest in ‘t Park: gratis mondiaal festival in Brugge

Op zaterdag 29 juni 2024 vanaf 14 uur tot middernacht wordt het Minnewaterpark een feestelijke plek met concerten, workshops, wereldkeuken, een wereldavonturenweide en Fair Trade.
The post Feest in ‘t Park: gratis mondiaal festival in Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Mensen schrikken van prijzen, maar Natalia is een kleine kmo”: Natalia pakt uit met straffe productie voor zomertour

“Geloof ons. Dit wordt ongezien voor een Vlaamse act.” Team Natalia zit klaar. Zaterdag viert de zangeres een eerste keer haar twintig zomers als artieste en op de tour werd geenszins beknabbeld. “Qua licht en techniek trekken we de Lotto Arena door naar festivals”, klinkt het. “Een serieuze investering, maar ook productioneel bijzonder indrukwekkend. Sommige organisatoren hebben nu al stress”.

Lees meer »

Prijzen stegen in 2023 nog steeds sneller dan lonen in EU

De reële lonen zijn in de Europese Unie in 2023 verder gezakt: ondanks sterkere loonstijgingen en een dalende inflatie is de koopkracht met gemiddeld 0,6 procent gedaald. Dat blijkt uit analyse van het Duitse onderzoeksinstituut WSI van de Hans-Böckler-Stichting, een orgaan van de Duitse vakbonden.

Lees meer »

Amadou Onana en Orel Mangala leggen op sociale media EK neer: “Wreed, maar we hebben hart en ziel in de strijd gegooid”

Einde verhaal voor de Rode Duivels op dit EK. Een zure nederlaag tegen Frankrijk als eindstation. En dus zijn de Belgen intussen huiswaarts gekeerd. Tijd voor vakantie, tijd voor bezinning. “We komen sterker terug”, legde Amadou Onana het teleurstellende EK neer. Mangala, zijn ploegmaat op het middenveld, vulde aan: “We willen jullie trots maken en ik heb er alle vertrouwen

Lees meer »

Natalia viert na korte pauze 20 jaar op podium: “Weer helemaal mentaal en fysiek opgeladen”

“Geloof ons. Dit wordt ongezien voor een Vlaamse act.” Team Natalia zit klaar. Zaterdag viert de zangeres een eerste keer haar twintig zomers als artieste en op de tour werd geenszins beknabbeld. “Qua licht en techniek trekken we de Lotto Arena door naar festivals”, klinkt het. “Een serieuze investering, maar ook productioneel bijzonder indrukwekkend. Sommige organisatoren hebben nu al stress”.

Lees meer »

“Het moet niet mooi zijn. Wel efficiënt”: ex-bondscoach Georges Leekens acht Rode Duivels niet kansloos tegen Frankrijk

Maandag nemen de Rode Duivels het in de achtste finales van het Europees kampioenschap voetbal op tegen Frankrijk. De Belgen plaatsten zich allerminst vlot voor de tweede ronde. Toch blijft gewezen bondscoach Georges Leekens optimistisch. “Als wij ons topniveau halen, zijn we allerminst kansloos.”
The post “Het moet niet mooi zijn. Wel efficiënt”: ex-bondscoach Georges Leekens acht Rode Duivels

Lees meer »