Koksijde is gastheer voor grote NAVO-oefening: “CBRN-vaardigheden verbeteren en internationale banden versterken”

Van 23 tot 29 september 2023 is vliegbasis Koksijde het toneel van een grootschalige NAVO-oefening met de focus op Chemische-, Biologische-, Radioactieve- en Nucleaire verdediging (CBRN). Deze multinationale oefening, genaamd Toxic Trip 2023, brengt 600 militairen uit maar liefst achttien NAVO-landen samen, waaronder België, Bulgarije, Canada, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Nederland, Litouwen, Roemenië, Spanje, Turkije, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, en zelfs toekomstig bondgenoot Zweden, samen met enkele Partnerlanden van de NAVO, waaronder Oostenrijk en Zuid-Korea.

Het hoofddoel van deze oefening is het oefenen en afstemmen van technieken en procedures voor zowel passieve als actieve CBRN-verdediging. Hierdoor kunnen de deelnemende landen beter en sneller samenwerken en reageren op reële dreigingen, waar ook ter wereld. “Iedere natie heeft een eigen manier van werken”, zegt Jozef Vanden Broeck, woordvoerder van de Belgische Luchtmacht. “Er zijn hier bijvoorbeeld vier teams die een piloot uit een vliegtuig kunnen halen. Ieder werkt het scenario af volgens eigen procedures, maar ze gaan ook bij elkaar kijken. Hoe kunnen wij verbeteren, of met welk materiaal gaan zij aan de slag.”

“Of die dreiging iets is uit de Koude Oorlog en nu weer is opgewakkerd? Nee, klinkt het stellig. De CBRN-dreiging is er altijd geweest en er werd altijd op geoefend. Zo was de Covid-crisis een perfect voorbeeld dat CBRN-knowhow ook ten dienste staat van de burger.”

Toxic Trip is een tweejaarlijkse NAVO-oefening gericht op de interoperabiliteit van CBRN-defensie in luchtmachtmiddens. Gedurende de hele oefenperiode zijn er iedere ochtend en middag telkens acht scenario’s waaraan de teams deelnemen. Zo kunnen deelnemende naties realistische scenario’s uitvoeren om hun vaardigheden te demonstreren. Dit omvat onder andere het opsporen van door CBRN getroffen gebieden, het analyseren van stalen, het evacueren van slachtoffers en het decontamineren van personeel en materieel, zoals voertuigen en vliegtuigen.

Noodlanding

Een van de scenario’s waar wij getuige van waren, was een gesimuleerde noodlanding van een Sea King-helikopter die van een besmette basis kwam. Een team uit het Verenigd Koninkrijk ging eerst op verkenning. Pas als zij een oké gaven, ging het Oostenrijkse team de slachtoffers bevrijden, met strikte aandacht voor procedures en veiligheid. Vervolgens brachten ze de slachtoffers naar een Duits eerstehulppost.

Een ander scenario omvatte de evacuatie van een gecontamineerde piloot uit een A109-helikopter. Na een Nederlandse verkenning namen de Italianen het over, waarbij ze een grondig ontsmet pad vrijmaakten naar de helikopter, om vervolgens de piloot in beschermende kleding naar de eerste hulp te brengen. De piloot was voor de gelegenheid gekleed in de Zweedse uitrusting van een jachtpiloot.

Het Command and Control center (C2). © Tom Brinckman

De coördinatie van alle scenario’s vond plaats vanuit het Command and Control Center (C2) even verderop op de basis, waar de analyse plaatsvond om de juiste middelen en mensen op het juiste moment in te zetten.

Simulanten

“Een oefening is maar zo goed als de simulanten”, zei een van de twee grimespecialisten van de medische component. “Voordien werd slechts met papier de opgelopen verwonding aangeduid op het slachtoffer. Vandaag kan de simulant een open beenbreuk of een chemische brandwonde aangemeten krijgen door ons. Als de simulant dan ook nog eens echt kan acteren, is het meteen ook realistisch.”

Een Nederlands en Italiaans team ondersteun een simulant naar de ambulance. © Tom Brinckman

Deze oefening is niet alleen een kans voor militairen om hun vaardigheden te verbeteren, maar ook om internationale banden te versterken. Er is een joviale, maar hechte samenwerking tussen CBRN-eenheden van verschillende landen.

Logistiek

Voor Niek uit Dikkebus is het zijn eerste grote internationale oefening die hij organiseert. Als adjunct-organisator gaat hij over zowat alles qua logistiek: “Van maaltijden en mobiele toiletten tot brievenbussen voor briefings. In totaal zijn er vandaag 108 militairen aan de slag ter ondersteuning. Daarnaast staat Basis Koksijde ook altijd klaar als wij iets vragen. Het is dan ook een gedroomde oefenlocatie met genoeg ruimte om alle middelen te ontplooien.”

De buren van de basis zullen hoogstens wat meer activiteit kunnen zien op de basis, maar overlast is er niet. Nee, ook niet chemisch, want alles is gesimuleerd. Wat de regio kan opmerken, is een stukje van de economische return. Zo slapen de buitenlandse deelnemers in hotels in de buurt, terwijl ook heel wat andere zaken zoals de lunchpakketten uit de regio komen.

In een tijd waarin internationale samenwerking cruciaal is voor veiligheid en vrede, illustreert Toxic Trip 2023 niet alleen de inzet van naties om CBRN-verdediging te verbeteren, maar ook de kracht van solidariteit en coördinatie tussen diverse landen. Deze oefening versterkt niet alleen militaire vaardigheden, maar ook de banden tussen naties.

The post Koksijde is gastheer voor grote NAVO-oefening: “CBRN-vaardigheden verbeteren en internationale banden versterken” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Mokza zet zijn kampioenen in de kijker

Mokza laat mensen van Koekelare van alle leeftijden actief deelnemen aan spel-, quiz-, kaart- en bowlingnamiddagen in zaal De Mokkernaere. De vereniging organiseert deze activiteiten op regelmatige basis en is de perfecte plek bij uitstek om nieuwe mensen te ontmoeten en om samen plezier te maken. Freddy Verheye uit Zande speelt daarbij al jarenlang een belangrijke rol en deelde de

Lees meer »

Prentenboek van Lieve uit Roeselare helpt jonge kinderen met hun gevoelens: “Door de universele personages kan elk kind zich hierin herkennen”

Psychologe Lieve De Brauw stelde op haar eerste prentenboek ‘Blij met jou een bijzondere boodschap van Orantjetipje’ voor in boekhandel De Zondvloed. Het is een verhaal voor kinderen van 5 tot 10 jaar die worstelen met zichzelf. “Het is gestart met een prentenboek, maar intussen maakte ik ook een werkbundel voor professionals en broed ik op een lessenpakket.”
The

Lees meer »

Stinkend rijk luxeleventje in LA, maar veel trauma uit het verleden: ‘Kaulitz & Kaulitz’ onhult hoe het gaat met Tokio Hotel

Ze zijn terug van – in principe – nooit weggeweest, maar hier in Vlaanderen zijn ze lange tijd van de radar verdwenen. Bill en Tom Kaulitz (34), bekend van de emo-rockband Tokio Hotel, pakken uit met een eigen docu op Netflix. In ‘Kaulitz & Kaultiz’ zijn ze heel wat eerlijker dan destijds in de tienerblaadjes: “Ja, Bill valt op mannen,

Lees meer »

The New York Times: “Biden overweegt om zich terug te trekken”

Huidig Amerikaans president Joe Biden, die kandidaat is voor een tweede ambtstermijn, zou dan toch twijfelen of hij zich niet moet terugtrekken na het voor hem desastreus verlopen debat vorige week donderdag. Dat schrijft The New York Times op basis van een “belangrijke bondgenoot” die wenste anoniem te blijven.

Lees meer »

Opendeurdag van seksclub in Hoogstraten lokt duizenden nieuwsgierigen: “Het idee voor dit bezoek kwam van mijn schoonmoeder”

De opendeurdag van seksclub Club Amai in Hoogstraten heeft duizenden nieuwsgierigen gelokt. Er waren rondleidingen voorzien in de verschillende ruimtes, om mensen een beeld te geven van hoe het eraan toe gaat in zo’n club. "Ik wou graag eens zien wat er hier gebeurt, de hygiëne en alles wat erbij komt kijken, en ik ben aangenaam verrast", zegt één van

Lees meer »

Tieners naar rechtbank die jongen urenlang mishandelden en vernederden tijdens “horrornacht”: “Hij moest op zijn knieën zitten, waarna ze op hem urineerden”

Nadat hij de instelling ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D. (18). Daar wachtten het slachtoffer urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij zelfs op hem geürineerd werd. Toen D. en zijn kompaan ermee dreigden de jongen aan een steen in de vaart te gooien, brachten de buren redding. D. riskeert zes jaar cel.

Lees meer »

Hotel La Réserve in Knokke-Heist krijgt label ‘vijf sterren superior’

Een jaar na de opening, heeft het bekende hotel ‘La Réserve’ het label ‘5 sterren superior’ gekregen. Dat is de hoogst mogelijke score die een hotel in ons land kan krijgen. Het hotel werd enkele jaren geleden gekocht door ondernemers Marc Coucke en Bart Versluys die het volledig gerenoveerd en opgewaardeerd hebben. Hun ambitie is om met ‘La Réserve’ deel

Lees meer »

LIVE GAZA. Israël beveelt evacuatie van Khan Younis en Rafah – Iraanse generaal dreigt met raketaanvallen op Israël

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten. En duizenden Israëlische ultraorthodoxe mannen zijn zondag in Jeruzalem de straat op gegaan om te protesteren tegen de dienstplicht. Zij doen dit vanwege een uitspraak van het Israëlische

Lees meer »